Αταμάν για την ήττα στη Γαλλία: «Πρώτη φορά βλέπω αυτό το μπάσκετ στη EuroLeague»

Ο Τούρκος προπονητής του Παναθηναϊκού στάθηκε στον τρόπο παιχνιδιού της Παρί και στα παράπονα των παικτών του για την άμυνα των Γάλλων

Η Παρί πανηγύρισε την πρώτη νίκη της ιστορίας της στη EuroLeague, ρίχνοντας παράλληλα τον Παναθηναϊκό στο 2-1 στην κατάταξη και ο Εργκίν Αταμάν ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου:

«Συγχαρητήρια στην Παρί για τη νίκη της. Για εμάς ήταν κάτι ξεχωριστό να παίξουμε σε αυτό το γήπεδο. Μετά από τόσα χρόνια στην EuroLeague είδα έναν ασυνήθιστο τρόπο παιχνιδιού, αλλά έκαναν εξαιρετική εμφάνιση. Κάναμε 17 λάθη και πήραμε κακές επιλογές. Είχαν 17 επιθετικά ριμπάουντ, που σημαίνει ότι κάναμε λάθη και στα ριμπάουντ. Ήταν ένα καλό παιχνίδι για τη γηπεδούχο ομάδα και εμείς δεν καταφέραμε να βρούμε τους χώρους μας στο γήπεδο».

Αναφορικά στον τρόπο παιχνιδιού της Παρί, είπε: «Έκαναν ένα πολύ γρήγορο παιχνίδι. Έτρεχαν με την μπάλα και σούταραν μόλις στα 5-6 δευτερόλεπτα. Και αμυντικά ήταν πολύ επιθετικοί. Δεν έχω δει και δεν μπορώ να πω για τις φάσεις, αλλά οι παίκτες μου είχαν πολλά παράπονα. Ήταν κάτι ασυνήθιστο. Μετά από τόσα χρόνια πρώτη φορά το βλέπω αυτό στην EuroLeague».

Σε ερώτηση για το τι εννοεί με τα παράπονα, ανέφερε: «Δεν θέλω να πω κάτι. Ο κόσμος κατάλαβε τι είπα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Παναθηναϊκός κατέθεσε ένσταση καθώς δόθηκε αντιαθλητικό φάουλ ενώ η φάση είχε σταματήσει λόγω τεχνικής ποινής που έδωσαν οι διαιτητές στον προπονητή των «πρασίνων», Εργκίν Αταμάν.

Μπράουν: «Δεν ήταν θέμα πνευματικό, έχουμε στο μυαλό μας τον περσινό τελικό»

Ο Λορέντζο Μπράουν στις δηλώσεις του μετά την ήττα του Παναθηναϊκού από την Παρί αναφέρθηκε στο τι πιστεύει ο ίδιος πως έφταιξε και δεν τα κατάφερε η ομάδα του ενώ μίλησε και για τον επόμενο αγώνα με αντίπαλο τη Ρεάλ Μαδρίτης.

«Ήταν πάνω από ένα λάθος σίγουρα. Δεν παίξαμε καλά στην άμυνα, δεν πήραμε πολλές 50-50 μπάλες. Δεν πήραμε τα ριμπάουντ όπως έπρεπε.

Δεν ήταν θέμα πνευματικό. Είναι μια ομάδα που παίζει διαφορετικό στυλ παιχνιδιού, παίζουν πολύ γρήγορα. Ρίσκαραν πολλά σουτ και τους μπήκαν. Ήταν κάτι για το οποίο έπρεπε να είμαστε προετοιμασμένοι, ξέραμε ότι θα το κάνουν.

Πάντα ένα παιχνίδι με τη Ρεάλ κρύβει πολύ μεγαλύτερο κίνητρο. Θα προετοιμαστούμε, έχουμε στο μυαλό μας τον περσινό τελικό και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να είμαστε έτοιμοι».

Δεν ήταν... Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός σε καμία περίπτωση δεν ήταν... Παναθηναϊκός στο «Bercy». Τουλάχιστον ο Παναθηναϊκός με τις υψηλές βλέψεις, το «γεμάτο» και ποιοτικό ρόστερ και τους μεγάλους στόχους. Αντίθετα παρουσιάστηκε πολύ κατώτερος των περιστάσεων και γνώρισε μια ήττα η οποία ενδεχομένως και να του στοιχίσει στη συνέχεια της Euroleague. Αντίστοιχα για την Παρί ήταν ιστορική νίκη καθώς ήταν η πρώτη της στη διοργάνωση.

Οι «πράσινοι» ουσιαστικά δεν μπήκαν ποτέ στο κλίμα και στο πνεύμα του αγώνα. Ήταν... θεατές του ματς και απλά ακολουθούσαν τον ρυθμό που είχε επιβάλλει η Παρί χωρίς να έχει λύσεις, ιδέες, συγκέντρωση και καθαρό μυαλό. Το «δαιμόνιο» δίδυμο των Ναντίρ Χίφι (20π.) και Τι Τζέι Σορτς (16π., 7ασ.) έκανε την μεγαλύτερη ζημιά στην ελληνική ομάδα, με το «τριφύλλι» να πληρώνει τα πολλά λάθη (15) και το γεγονός ότι έχασε πολλά ριμπάουντ, δίνοντας 15 κατοχές στην Παρί.



Από τον Παναθηναϊκό κανείς παίκτης δεν είχε ουσιαστική συνεισφορά στο παιχνίδι καθώς οι 16 πόντοι του Ναν σημειώθηκαν σε στιγμές που «κυνηγούσε» η ομάδα του έχοντας μείνει στους 2 πόντους στο πρώτο ημίχρονο, Ο Λεσόρ μέτρησε 19 πόντους και 11 ριμπάουντ αντιμετώπιζε παράλληλα και πολλά προβλήματα στις δύο ρακέτες.

Το ματς: Παρί – Παναθηναϊκός
Πολλά τα λάθη του Παναθηναϊκού στο ξεκίνημα του αγώνα. Ο Κέντρικ Ναν ήταν εκτός κλίματος έχοντας υποπέσει σε τρία γρήγορα λάθη, κάτι που εκμεταλλεύτηκε η Παρί. Αν και ο Τι Τζέι Σορτς είχε προβλήματα απέναντι στην άμυνα της ελληνικής ομάδας, εκείνος που φρόντισε να τα λύσει ήταν ο Ναντίρ Χίφι ο οποίος έκανε και τη μεγαλύτερη ζημιά στους «πράσινους» με αποτέλεσμα να οδηγήσει την Παρί σε σερί 7-0 και να μετατρέψει το 7-9 του πενταλέπτου σε 14-9 στα 03:23 πριν από την ολοκλήρωση του δεκαλέπτου.

Αν μη τι άλλο είχε πάρει το μομέντουμ του αγώνα βάζοντας δύσκολα στους πρωταθλητές Ευρώπης. Το δεκάλεπτο μπορεί να έκλεισε στο 21-19 για λογαριασμό των γηπεδούχων ωστόσο οι «πράσινοι» είχαν υποπέσει ήδη σε έξι λάθη στο σύνολο. Τα 3/5 τρίποντα ήταν «ανάσες» για να μην «ανοίξει» περισσότερο η «ψαλίδα» της διαφοράς, με τον Λορέντζο Μπράουν να δίνει λύσεις και να σκοράρει 7 πόντους στο τελευταίο τρίλεπτο της α' περιόδου.

Χειρότερα έγιναν τα πράγματα για τον Παναθηναϊκό στην 2η περίοδο καθώς οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν με 16-6 επιμέρους σκορ στέλνοντας για πρώτη φορά τον δείκτη του σκορ σε διψήφιο νούμερο και δη στο +14 (39-25 στο 15') έχοντας γεμίσει με πολλά προβλήματα το «τριφύλλι» και στις δύο πλευρές του παρκέ. Έως εκείνο το σημείο ο Παναθηναϊκός είχε 6/16 δίποντα και 6 λάθη ενώ η Παρί μετρούσε 10 ασίστ για 2 λάθη και εξαιρετικά ποσοστά με 11/16 δίποντα και συνολικά και 2/3 τρίποντα στην 2η περίοδο.

Ο Σορτς μοίραζε (5ασ.), ο Μάλκολμ είχε πάρει τη σκυτάλη στο σκοράρισμα (3/4τρ.), ο Χίφι (12π.) συνέχιζε από εκεί που είχε σταματήσει και η διαφορά έφτασε και στους 15 πόντους (42-27). Το χειρότερο ήταν η κάκιστη άμυνα των «πρασίνων» έχοντας δεχθεί 42 πόντους σε λιγότερο από 17 αγωνιστικά λεπτά. Παρόλα αυτά ακολούθησε αντίδραση από την ελληνική ομάδα. Ο Λεσόρ πήρε περισσότερες προσπάθειες και θέλησε να «φορτώσει» τους ψηλούς της Παρί με φάουλ. Και σε μεγάλο βαθμό το κατάφερε.

Με επιμέρους σκορ 12-3 ο Παναθηναϊκός μείωσε τη διαφορά στους 6 πόντους με τη λήξη του ημιχρόνου (45-39) και τον Κέντρικ Ναν να σημειώνει το πρώτο του καλάθι στο τέλος του ημιχρόνου, έχοντας συνολικά 1/5 σουτ, 3 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 μπλοκ και 3 λάθη. Ο Λεσόρ ήταν ο πρώτος σκόρερ των «πρασίνων» με 11 πόντους (3/4δίπ., 5/6β., 4ριμπ., 3ασ.) ενώ θετικός ήταν και ο Λορέντζο Μπράουν (9π.)


Στο πρώτο μισό του αγώνα η Παρί (Χίφι 12π., Μάλκολμ 10π., Σορτς 6π.-6ασ.) σούταρε με 12/19 δίποντα (!), 6/17 τρίποντα, 3/4 βολές, ενώ είχε επίσης 12-5 ριμπάουντ, 11 ασίστ, 4 λάθη και 5 κλεψίματα. Αντίστοιχα ο Παναθηναϊκός είχε «γράψει» στο ημίχρονο 8/18 δίποντα, 4/9 τρίποντα, 11/13 βολές, 13-4 ριμπάουντ, 11 ασίστ, 8 λάθη και 3 κλεψίματα.

Στο ξεκίνημα της 3ης περιόδου ο Παναθηναϊκός πλησίασε σε απόσταση τριπόντου (47-44 στο 31') αλλά δεν υπήρξε συνέχεια. Και πάλι η Παρί ανάγκασε τους «πράσινους» σε πολλά και βιαστικά λάθη με αποτέλεσμα να βρεθεί εκ νέου στο +12 (62-50) στο 27'. Ένα διάστημα όπου η ομάδα του Αταμάν υπέστη και πάλι καθίζηση. Το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει σε 69-59 παρουσιάζοντας εκ νέου κακό πρόσωπο. Μετά την έναρξη της τελευταίας περιόδου ο Τούρκος προπονητής επέμεινε σε σχήμα με Ναν, Γκραντ, Παπαπέτρου, Χουάντσο και Λεσόρ.

Ο Ναν είχε κάποια επιθετικά ξεσπάσματα αλλά δεν μπόρεσε να πλησιάσει περισσότερο από πέντε πόντους (73-68 στο 35'). Κάποιες κακές και βιαστικές επιλογές, κάποια χαμένα ριμπάουντ έδιναν τη δυνατότητα στη Παρί να ελέγχει το παιχνίδι. Παράλληλα πήρε θέση και ο εκνευρισμός στις τάξεις των «πρασίνων» για κάποια (μη) σφυρίγματα με αποτέλεσμα να χαθεί εντελώς η συγκέντρωση και το παιχνίδι να χαθεί για λογαριασμό του Παναθηναϊκού.

Αποτέλεσμα; Η Παρί να βρεθεί εκ νέου στο +12 (80-68) στο 38' και κάπου εκεί να ολοκληρωθεί και... τυπικά το εφιαλτικό βράδυ για την ελληνική ομάδα.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ: Στο κάκιστο ξεκίνημα του Παναθηναϊκού στην 2η περίοδο με αποτέλεσμα η Παρί να πραγματοποιήσει επιμέρους σκορ 16-6 και να προηγηθεί με 15 πόντους διαφορά (42-27). Όπως επίσης και στο κακό ξεκίνημα στην 3η περίοδο που αντί να επιστρέψει στο ματς, είδε τους γηπεδούχους να προηγούνται εκ νέου με +12

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΛΩΝ: Ο Ναντίρ Χίφι ήταν ο μόνιμος «πονοκέφαλος» για το καλάθι του Παναθηναϊκού καθώς τελείωσε το παιχνίδι έχοντας 20 πόντους με 4/6 δίποντα, 3/7 τρίποντα, 3/3 βολές.

ΣΥΜΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΝΙΚΗ: Πολύ καλό ματς από τους Τι Τζέι Σορτς (16π., 7ασ., 2ριμπ., 2κλ.) και Κόλιν Μάλκολμ (14π., 1/3δίπ., 3/6τρ., 3/4β.)

ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Όλος ο Παναθηναϊκός ήταν εκτός κλίματος για να γνωρίσει ήττα από την πρωτάρα της Euroleague.

ΠΗΓΕ ΣΤΡΑΦΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ: Ο Ματίας Λεσόρ ήταν ο μοναδικός που προσπάθησε να «διασωθεί» έχοντας 19 πόντους με 6/9 δίποντα, 7/10 βολές, 11 ριμπάουντ και 3 ασίστ.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Τα 15 λάθη του Παναθηναϊκού η καλή αναλογία ασίστ/λαθών της Παρί και το 56% που είχε τα δίποντα μαζί με τα 15 επιθετικά ριμπάουντ.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥΣ: O Παναθηναϊκός θα κλείσει την διαβολοβδομάδα του στη Μαδρίτη απέναντι στη Ρεάλ (17/10), ενώ η Παρί θα ταξιδέψει στο Μόναχο για το παιχνίδι με την Μπάγερν (17/10).

Τα δεκάλεπτα: 21-19, 45-39, 69-59, 84-80.

Πηγή:www.gazzetta.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Λίβανος: Δεκάδες οι μπετονιέρες του Ισραήλ - Θα πλημμυρίσουν τσιμέντο τις σήραγγες της Χεζμπολάχ

Victoria's Secret: Oι «άγγελοι» επιστρέφουν - Ποιες θα περπατήσουν στην πασαρέλα και τι αλλάζει στο διάσημο σόου

Έτοιμη η πλατφόρμα για τον γονικό έλεγχο στα κινητά των ανηλίκων - Θα μπορούν να μπλοκάρουν σελίδες, λέξεις κλειδιά και βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr