Ράφα Ναδάλ: Δεν θα ήμουν πιο χαρούμενος εάν είχα 25 Grand Slam, μεγαλύτερος αντίπαλός μου ο Φέντερερ

Ράφα Ναδάλ: Δεν θα ήμουν πιο χαρούμενος εάν είχα 25 Grand Slam, μεγαλύτερος αντίπαλός μου ο Φέντερερ

Ο Ράφα Ναδάλ μίλησε στην ισπανική «AS» για την τεράστια καριέρα του

29381036
Ο Ράφα Ναδάλ ανακοίνωσε ότι στο τέλος του 2024 θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση και ο χρόνος μετράει αντίστροφα για το τελευταίο «αντίο».

Ο τενίστας με τα 22 Grand Slam και τα 2 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια έπαιξε για τελευταία φορά στη Σαουδική Αραβία κόντρα στον Νόβακ Τζόκοβιτς και στην επιστροφή του στην Ισπανία μίλησε στην «AS» για την τεράστια καριέρα του, τους τίτλους και φυσικά για τον μεγάλο αντίπαλό του. 



Κλείσιμο
«Είναι προφανές ότι έχω χάσει περισσότερες ευκαιρίες σε σχέση με τους αντιπάλους μου για να κερδίσω Grand Slams, αλλά αυτό απλά συνέβη. Δεν σκέφτομαι ποτέ τι θα γινόταν αν δεν είχα τόσους τραυματισμούς. Έτσι ήταν η καριέρα μου και δεν φαντάστηκα ποτέ ότι θα πετύχαινα τόσα πολλά, συνεπώς είμαι παραπάνω από χαρούμενος.

Έχω κάνει αυτή τη συζήτηση με τον Φέντερερ πρόσφατα, επίσης με τον Αλκαράθ και με την οικογένειά του το έχω συζητήσει. Όταν αγωνίζεσαι θέλεις να είσαι ο καλύτερος, γιατί έτσι είναι η φύση του αθλητισμού. Ήθελα να είμαι ο καλύτερος, ή τουλάχιστον να προσπαθήσω να είμαι ο καλύτερος. Αλλά δεν είχα εμμονή με αυτό. Η επιθυμία μου ήταν σαν μια προσωπική πρόκληση, ήθελα να είμαι ο καλύτερος λόγω των δικών μου κινήτρων για να βελτιωθώ» είπε αρχικά και συνέχισε:

«Πιστεύω πως είναι καλό να έχεις μεγάλες φιλοδοξίες, αλλά ταυτόχρονα να το κάνεις με έναν υγιή τρόπο. Και αυτό έλεγα και στον Φέντερερ τις προάλλες, ότι όταν είσαι μέσα σε έναν αγώνα θες να τον κερδίσεις, αλλά τώρα στο τέλος της καριέρας μου, δεν με κάνει πιο χαρούμενο το ότι έχω 22 Grand Slams, απ' ότι είναι ο Φέντερερ με τα 20. Γι' αυτό και δε νομίζω ότι θα ήμουν πιο χαρούμενος αν είχα 25 Slams.

Το λέω από καρδιάς. Προφανώς και θα ήθελα να έχω 25, γιατί αυτό είναι το άθλημα, μια προσπάθεια να είμαι ο καλύτερος, όμως όταν τελειώσει εκτιμάς όλα όσα έχεις και δεν ζητάς να είχες περισσότερα. Νομίζω εκτιμάς αυτά που κατάφερες δίνοντας τον καλύτερό σου εαυτό, το ότι έκανες ένα παιδικό σου χόμπι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής σου και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Νιώθω πολύ τυχερός, παρά τους τραυματισμούς. Το γεγονός ότι είχα όλα αυτά τα προβλήματα, με έκανε να εκτιμώ παραπάνω όλα τα καλά που μου έχουν συμβεί. Με έκανε να το απολαύσω περισσότερο».

Σε ερώτηση για τον μεγαλύτερο αντίπαλό του είπε: «Σίγουρα ο Τζόκοβιτς είναι ο παίκτης τον οποίον έχω αντιμετωπίσει περισσότερες φορές, αλλά για μένα ο μεγαλύτερος αντίπαλός μου ήταν ο Φέντερερ. Όταν μπήκα στο tour αυτός ήταν εκεί και ήταν ο καλύτερος. Στα χρόνια που ήμουν στο αποκορύφωμα της καριέρας μου, από κάθε άποψη, ήταν ο Ρότζερ και ο Νόβακ, αλλά στο πρώτο διάστημα, που σε σημαδεύει με ιδιαίτερο τρόπο, ο Ρότζερ ήταν πάντα εκεί. Από την άλλη δεν γνωρίζω τον ακριβή λόγο που η κόντρα μου και με τους δύο ήταν πιο έντονη από αυτή που είχαν μεταξύ τους.

Δεν ξέρω πραγματικά, αλλά έτσι το αντιλαμβάνεται ο κόσμος. Θα πρέπει να βρούμε το λόγο». Με τον Ρότζερ είμαι ξεκάθαρος, ότι οφείλεται στην αντίθεση του τρόπου παιχνιδιού που είχαμε και στη προσέγγιση του αθλήματος. Και με τον Νόβακ φυσικά ήταν μια απίστευτη πρόκληση. Είναι ένας παίκτης που έχει καταφέρει να διατηρεί ένα πολύ υψηλό αγωνιστικό επίπεδο και να βελτιώνεται κάθε χρόνο.

Οι αριθμοί λένε ότι είναι ο καλύτερος, γι’ αυτό και το επίπεδό του ήταν και το καλύτερο και επιπλέον ήταν αυτός που κατάφερνε να μένει μακριά από τραυματισμούς. Όταν δεν έχει περιορισμούς ή σημαντικούς τραυματισμούς που διαρκούν στο χρόνο σου δίνει τις επιλογές σε πνευματικό επίπεδο. Να μη φοβάσαι έναν τραυματισμό, να μη φοβάσαι όταν γλιστράς για να φτάσεις μια μπάλα σε σκληρό κορτ. Ο Τζόκοβιτς τρέχει στην σκληρή επιφάνεια, όπως κάνει σήμερα ο Κάρλος. Γιατί απλά δεν φοβούνται να το κάνουν και μπορούν.

Αυτό επέτρεψε στον Νόβακ να διατηρηθεί σωματικά στο τένις και να ανεβάσει ακόμα περισσότερο το πνευματικό του επίπεδο. Δεν είναι δικαιολογία, χάρη σε αυτό είναι ο καλύτερος και το έχει κερδίσει με την αξία του».

Ειδήσεις σήμερα:

Η απόφαση για την επιμέλεια των παιδιών Μάτσα - Κεφαλογιάννη σημείο προς σημείο - Τι ζητούσε και τι πήρε ο κάθε γονιός

O Τραμπ θέλει τον Κατσιματίδη υποψήφιο δήμαρχο Νέας Υόρκης απέναντι στον Ερικ Ανταμς που έπαιρνε τα «δωράκια» από την Τουρκία

Airbnb: Φορολογικά έσοδα 830 εκατ. ευρώ από τη βραχυχρόνια μίσθωση - Τι είπε ο Πιτσιλής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης