World Aquatics: Ρωσία και Λευκορωσία επιστρέφουν στην καλλιτεχνική κολύμβηση, τις συγχρονισμένες καταδύσεις και τις σκυταλοδρομίες

Η World Aquatics δίνει το «πράσινο φως» για την επιστροφή των αθλητών, με εξαίρεση το πόλο, ενώ οι αθλητές καλούνται να αποδείξουν τη δέσμευσή τους κατά του πολέμου

Οι αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία επιστρέφουν στις διεθνείς διοργανώσεις (Παγκόσμια Πρωταθλήματα και Κύπελλα Κόσμου) σε σκυταλοδρομίες κολύμβησης, συγχρονισμένες καταδύσεις, ντουέτα και ομάδες καλλιτεχνικής κολύμβησης, μετά την απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Υγρού στίβου  World Aquatics να άρει την απαγόρευση που ίσχυε από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η World Aquatics επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι, βάσει αυτών των κατευθυντήριων γραμμών, οι εγκεκριμένοι ουδέτεροι αθλητές μπορούν πλέον να σχηματίζουν ομάδες σκυταλοδρομίας, ζεύγη συγχρονισμένων καταδύσεων, ντουέτα και ομάδες καλλιτεχνικής κολύμβησης σε διοργανώσεις όπως τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα και τα Κύπελλα Κόσμου. Οι ομάδες αυτές πρέπει να αποτελούνται από αθλητές της ίδιας χώρας.

Αυτή η απόφαση έχει ιδιαίτερη σημασία για την καλλιτεχνική κολύμβηση, καθώς η Ρωσία είχε κερδίσει όλα τα χρυσά μετάλλια σε ντουέτα και ομαδικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το Σίδνεϊ 2000 έως το Τόκιο 2020, αν και στους τελευταίους Αγώνες αγωνίστηκε υπό την ονομασία της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής, χωρίς σημαία και ύμνο λόγω κυρώσεων που ίσχυαν για το κρατικό ντόπινγκ.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, η World Aquatics επέτρεψε την επανεισδοχή Ρώσων και Λευκορώσων κολυμβητών ως ουδέτερων αθλητών, υπό προϋποθέσεις όπως η μη υποστήριξη του πολέμου, η αποχή από εθνικούς ύμνους και σημαίες, και η συμμόρφωση με τους κανονισμούς αντιντόπινγκ. Αυτή η πρόσκληση αφορούσε ατομικές μόνο συμμετοχές.

Παρά την απόφαση, μόνο τρεις Λευκορώσοι κολυμβητές (Ίλια Σιμανόβιτς, Αναστάσια Σκουρντάι και Αλίνα Ζμούσκα) και ένας Ρώσος (Εβγκένι Σόμοφ) συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς του Παρισιού 2024, ως Ουδέτεροι Αθλητές (AIN), χωρίς να κατακτήσουν κάποιο μετάλλιο.

Η νέα ρύθμιση της World Aquatics, που τους επιτρέπει να συμμετέχουν ξανά σε μη ατομικά αγωνίσματα, τέθηκε σε ισχύ στις 18 Νοεμβρίου, αλλά εξαιρεί το πόλο, καθώς περιλαμβάνει σωματική επαφή μεταξύ παικτών.

Απαγόρευση υποστήριξης του πολέμου

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές ενισχύουν τους προηγούμενους κανονισμούς, απαγορεύοντας στους αθλητές με ουδέτερο καθεστώς οποιαδήποτε συμβατική σχέση με τον ρωσικό ή λευκορωσικό στρατό.

Απαγορεύεται επίσης οποιαδήποτε υποστήριξη προς τον πόλεμο στην Ουκρανία, είτε λεκτικά είτε γραπτά, ακόμα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (π.χ., "likes" σε αναρτήσεις υπέρ του πολέμου), καθώς και η συμμετοχή σε διαδηλώσεις ή εκδηλώσεις υπέρ του πολέμου. Απαγορεύεται η χρήση συμβόλων που μπορούν να ερμηνευτούν ως υποστήριξη σε πολεμικές συγκρούσεις.

Επιπλέον, κανένας κρατικός ή κυβερνητικός αξιωματούχος από τη Ρωσία ή τη Λευκορωσία δεν μπορεί να προσκληθεί ή να διαπιστευτεί για κάποια διοργάνωση, ενώ καμία διοργάνωση της World Aquatics δεν θα διεξαχθεί στις δύο αυτές χώρες. Οι σημαίες και οι ύμνοι τους αντικαθίστανται από εκείνους της World Aquatics, με όλα τα παραπάνω να παραμένουν αμετάβλητα.


Ειδήσεις σήμερα:

Ένταλμα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο - Κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου

Δείτε βίντεο: Όταν ο Γκλέτσος ως δήμαρχος Στυλίδας έλεγε «στήνω κ@@ο για να μου φέρουν ανεμογεννήτριες, γιατί διώχνουμε τις επενδύσεις;»

ΣΥΡΙΖΑ: Νέο κύμα αποχωρήσεων βλέπουν οι Kasselistas μετά τις Τζάκρη και Πούλου

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr