Το
Ιράν εξασφάλισε την πρόκρισή του στο
Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026, μετά την ισοπαλία 2-2 με το Ουζμπεκιστάν στο στάδιο Αζάντι της Τεχεράνης, την Τρίτη. Με αυτό το αποτέλεσμα, η εθνική ομάδα του Ιράν («Team Melli») προκρίθηκε για τέταρτη συνεχόμενη φορά σε τελική φάση Μουντιάλ και έβδομη συνολικά στην ιστορία της, ωστόσο η πιθανή ταξιδιωτική
απαγόρευση από την κυβέρνηση Τραμπ στις
ΗΠΑ, που θα φιλοξενήσουν το μεγαλύτερο μέρος του τουρνουά, δημιουργεί αβεβαιότητα για παίκτες και φιλάθλους.
Ο μεγάλος πρωταγωνιστής για το Ιράν ήταν ο επιθετικός της Ίντερ, Μεχντί Ταρεμί, ο οποίος πέτυχε και τα δύο γκολ της ομάδας του. Παρά την όχι και τόσο πειστική εμφάνιση των Ιρανών, κατάφεραν να εξασφαλίσουν την πρόκριση τερματίζοντας σίγουρα στις δύο πρώτες θέσεις του Ομίλου Α της τρίτης φάσης των προκριματικών της Ασιατικής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας (AFC).
Το Ουζμπεκιστάν, από την πλευρά του, έχασε την ευκαιρία να «κλειδώσει» το πρώτο του Μουντιάλ, ωστόσο θα έχει ακόμα δύο ευκαιρίες στις εναπομείνασες αναμετρήσεις.
Προκρίσεις και μαθηματικές πιθανότητες
Το Ιράν έγινε η έβδομη ομάδα που προκρίνεται στο Μουντιάλ του 2026, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και το Μεξικό (ως διοργανωτές), την Ιαπωνία, την Αργεντινή και τη Νέα Ζηλανδία. Η διεύρυνση του τουρνουά σε 48 ομάδες διευκόλυνε την πρόκριση από την Ασία, αλλά το επίτευγμα παραμένει σημαντικό.
Η σκιά της απαγόρευσης Τραμπ
Παρά την επιτυχία, η συμμετοχή του Ιράν στις ΗΠΑ, που θα φιλοξενήσουν τα περισσότερα ματς, κινδυνεύει λόγω των τεταμένων σχέσεων με την Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με πρόσφατο υπόμνημα που επικαλείται το Reuters, το Ιράν περιλαμβάνεται σε 41 χώρες που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις από την κυβέρνηση Τραμπ. Μαζί με Αφγανιστάν, Συρία, Κούβα και Βόρεια Κορέα, το Ιράν είναι μεταξύ των δέκα χωρών που θα υποστούν πλήρη αναστολή βίζας, βάσει εκτελεστικού διατάγματος της 20ής Ιανουαρίου 2025 για αυστηρότερο έλεγχο υπηκόων από «απειλητικές» χώρες – μια πολιτική που θυμίζει την απαγόρευση του 2017 σε μουσουλμανικές χώρες.
Το πρόγραμμα και οι πιθανότητες
Από τους 48 ομίλους, μόνο μία θέση (η τρίτη του Ομίλου Α) επιτρέπει σε μη διοργανώτρια ομάδα να παίξει όλα τα ματς των ομίλων εκτός ΗΠΑ, στο Μεξικό. Το Ιράν θα μπορούσε να αποφύγει τις ΗΠΑ μόνο αν τερματίσει πρώτο στον όμιλο, συνεχίζοντας στο Μεξικό μέχρι τα προημιτελικά στο Μαϊάμι. Ιστορικά, ωστόσο, το Ιράν δεν έχει περάσει ποτέ τη φάση των ομίλων στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Το πλησίασε περισσότερο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία, όπου η ισοπαλία 1-1 με την Πορτογαλία την τελευταία ημέρα των αγώνων του ομίλου ήταν αρκετή για να το κρατήσει εκτός της φάσης των 16. Ακολούθησε αυτό στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, όταν ηττήθηκε 1-0 από τις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ τους αρκούσε η ισοπαλία για να περάσει στη νοκ άουτ φάση.
Ειδήσεις σήμερα:
Επεισόδιο με ιερέα στη Λαμία: Πάρκαρε σε διάβαση πεζών και έπιασε από τον λαιμό αστυνομικό που του πήρε τις πινακίδες, δείτε βίντεο
Δολοφονία Φαίης Μπακογιώργου: Στη φυλακή μητέρα, αδελφή και σπιτονοικοκυρά του θύματος
Τουριστικό υποβρύχιο βυθίστηκε στην Αίγυπτο - Έξι νεκροί, εννέα τραυματίες