Premier League: Η κυρίαρχος της παγκόσμιας αγοράς

730 εκατ. ευρώ ξοδεύτηκαν για μεταγραφές μόνο το 2013, ενώ το τηλεοπτικό συμβόλαιο με τον τηλεοπτικό σταθμό «BSKYB» θα της αποφέρει 3 δισ. λίρες

Αν υπήρχε πρωταθλητής στο οικονομικό χρηματιστήριο του ποδοσφαίρου,για το έτος 2013, αυτή θα ήταν με διαφορά η Premier League, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η FIFA.

Οι ομάδες του Αγγλικού Πρωταθλήματος ξόδεψαν την χρονιά που μας πέρασε περίπου 730 εκατ. ευρώ για μεταγραφικές κινήσεις, νούμερο που αποτελεί το 25% της παγκόσμιας αγοράς. Από αυτό το ποσό τα 50 εκατ. πήγαν σε μάνατζερ που μεσολάβησαν για την πραγματοποίηση των μεταγραφών.

Αυτό το οικονομικό ''άνοιγμα'' οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των εσόδων από το τηλεοπτικό συμβόλαιο που υπογράφτηκε με τον σταθμό BSKYB και το ποσό που θα καρπωθεί η Πρέμιερ Λιγκ φθάνει τα 3 δισ. λίρες!

Στην έρευνα αναφέρεται ότι το 2013 έγιναν συνολικά 12.309 μεταγραφές στο διεθνές ποδόσφαιρο, σημειώνοντας αύξηση 4% σε σύγκριση με το 2012 και το 90% των μεταγραφών αφορούσε ελεύθερους παίκτες, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των παικτών έφθασε τα 25 χρόνια και 3 μήνες.

Μετά την Πρέμιερ Λιγκ, η οποία είχε το μεγαλύτερο μερίδιο αριθμού παικτών που μετακινήθηκαν αφού το συνολικό ποσοστό έφθασε το 77%, οι σύλλογοι της Ιταλίας ξόδεψαν τα περισσότερα χρήματα για την απόκτηση παικτών από το εξωτερικό.

Συνολικά, στην Serie A ξοδεύτηκαν 347 εκατ. ευρώ και ακολούθησαν η Γαλλία 307 εκατ. ευρώ, η Ισπανία 233 εκατ. ευρώ και η Γερμανία 174 εκατ. ευρώ. Οι σύλλογοι της Πριμέρα Ντιβιζιόν είχαν τα περισσότερα κέρδη από τις πωλήσεις παικτών που έφθασαν τα 182 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ΦΙΦΑ το 82% των μεταγραφών αφορούσε μόλις 9 χώρες Αγγλία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, Ρωσία, Τουρκία και Πορτογαλία.

Οι περισσότεροι παίκτες που πήραν μεταγραφή από μια χώρα προέρχονται από την Βραζιλία, καθώς 1558 ποδοσφαιριστές εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να αναζητήσουν σε κάποιο άλλο μέρος του πλανήτη την τύχη τους.

Οι σύλλογοι από το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Σαουδική Αραβία έδωσαν 110 εκατ. δολάρια κυρίως για την απόκτηση παικτών που βρίσκονται στην δύση της καριέρας τους ενώ 41 κράτη της ΦΙΦΑ δεν συμπεριλήφθηκαν στην λίστα καθώς δεν κουνήθηκε "φύλλο".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr