Οι 4,5 μήνες Ρανιέρι που έκαναν την Εθνική... σκορποχώρι

Τα λάθη που οδήγησαν την Εθνική σε μια σειρά αποτυχιών με αποκορύφωμα την ήττα-ντροπή από τα Νησιά Φερόε - Το... πλούσιο παρελθόν του Ιταλού σε πλουσιοπάροχες αποζημιώσεις

Η χθεσινή ήττα της Εθνικής Ελλάδας από τα Νησιά Φερόε αποτελεί την πιο ντροπιαστική στην ιστορία της. Περισσότερο ντροπιαστική ακόμη και από αυτή του 1938 από την Ουγγαρία με σκορ 11-1. Δεν ήταν όμως ουρανοκατέβατη. Υπήρχαν αρκετοί που είχαν υποψιαστεί ότι μπορεί να «στραβώσει» το συγκεκριμένο παιχνίδι μετά τις απανωτές αποτυχίες με Ρουμανία και Βόρεια Ιρλανδία και πάλι στο «Γ. Καραϊσκάκης». 

Πριν ξεκινήσουν τα προκριματικά για το Euro 2016 τίποτε δεν προμήνυε τι θα επακολουθούσε. Η Εθνική μόλις είχε επιστρέψει από τα γήπεδα της Βραζιλίας όπου είχε μια αξιοθαύμαστη πορεία και συμμετείχε σε έναν όμιλο-λουκούμι για τα προκριματικά του Euro 2016, στον οποίο είχε τεθεί επικεφαλής. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν ένας προπονητής που θα αντικαθιστούσε επάξια τον Φερνάντο Σάντος και θα συνέχιζε την ίδια, δοκιμασμένη και άκρως επιτυχημένη συνταγή για μια ομάδα του δικού μας -μεσαίου- μεγέθους.

Μετά από συζητήσεις επί συζητήσεων και συναντήσεις με πολλούς προπονητές η ΕΠΟ κατέληξε στον Κλαούντιο Ρανιέρι, που έμελε να προπονήσει την πρώτη Εθνική ομάδα στην καριέρα του χωρίς να έχει επίγνωση των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει μια τέτοια δουλειά.

Τα λάθη που ακολούθησαν από την 1η Ιουλίου μέχρι την χθεσινή -αποφράδα- ημέρα ήταν πάμπολλα ξεκινώντας από την επιλογή του Ιταλού: Μπορεί λοιπόν ο 63χρονος τεχνικός να είχε καθίσει στο πάγκο ομάδων όπως οι Νάπολι, Φιορεντίνα, Βαλένθια, Ατλέτικο Μαδρίτης, Τσέλσι, Γιουβέντους, Ρόμα και Μονακό, αλλά αυτά που είχε να επιδείξει ήταν μηδαμινά: 1 Κύπελλο και 1 SuperCup με την Φιορεντίνα, 1 Κύπελλο και 1 UEFA SuperCup με την Βαλένθια. Αυτό ήταν το λάθος της Ομοσπονδίας, γιατί από κει και πέρα, έχοντας πάρει τα κλειδιά του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος και έχοντας «λευκή επιταγή» για τις αλλαγές που χρειάζονται, ο Ρανιέρι αποδείχτηκε ανεπαρκέστατος.

Πρώτο λάθος:
Μην έχοντας καμία άποψη για το υλικό ή για τα αποδυτήρια και τη λειτουργία της Εθνικής επέλεξε να απομακρύνει όλους τους συνεργάτες του Σάντος, αφήνοντας την «ορφανή». Από Φύσσα και Βόκολο, μέχρι Κροκόδειλο και Τσαπίδη, που είχαν ενεργή συμμετοχή στις επιτυχίες, όλοι έφυγαν χωρίς να ζητηθεί καν η άποψή τους για τη διάδοχη κατάσταση. Μετά από τις απανωτές κατραπακιές κλήθηκε εσπευσμένα ο Γιώργος Καραγκούνης για να βγάλει το φίδι από την τρύπα, αλλά ήταν πια πολύ αργά. 

Δεύτερο λάθος: Μετέτρεψε την Εθνική σε κέντρο διερχομένων. Από κει που η «γαλανόλευκη» είχε ένα σταθερό ρόστερ και εκείνοι που έμπαιναν στο κλαμπ έπρεπε να αποδείξουν ότι αξίζουν έχοντας σταθερή απόδοση στις ομάδες τους, ξαφνικά αυτό άλλαξε άρδην. Ακόμη κι ένα καλό παιχνίδι να έκανε κάποιος έπαιρνε κλήση για την εθνική. Το ρόστερ άνοιξε τόσο που η συνοχή και το οικογενειακό κλίμα των αποδυτηρίων χάθηκε. Οι παίκτες -χωρίς να έχουν άδικο από την πλευρά τους- διπαίστωσαν ότι το να κληθούν στην Εθνική ήταν τελικά πολύ εύκολο, κάτι που τους οδήγησε πιθανότατα στην λογική του ότι «παίξουμε δεν παίξουμε θα ξανακληθούμε».

Τρίτο λάθος: Δεν φρόντισε να υπάρχει πραγματικός αρχηγός. Η αποχώρηση Καραγκούνη, αλλά και η απουσία του Κατσουράνη (που ναι μεν ποδοσφαιρικά βρισκόταν στη δύση του, αλλά είχε την προσωπικότητα που χρειαζόταν για να «κρατά τα γκέμια») άφησε την Εθνική χωρίς φυσικό ηγέτη. Και φυσικά δεν έχει σημασία ποιος θα έχει το περιβραχιόνιο, αλλά πώς θα μεταδώσει ενέργεια και πάθος στους συμπάικτες του. 

Τέταρτο λάθος: Ο Ρανιέρι δεν είχε σχέδιο. Από τη μέρα που ξεκίνησε δοκίμασε αρκετά σχήματα, ακόμη περισσότερους παίκτες χωρίς να καταλήξει κάπου. Ενώ διεμήνυε πριν το παιχνίδι με την Φινλανδία ότι δεν έχει το υλικό για να παίξει επιθετικό ποδόσφαιρο, στο αμέσως επόμενο παιχνίδι με την Βόρεια Ιρλανδία κατέβασε σύστημα 4-2-4! Και φυσικά θυμόμαστε όλοι το αποτέλεσμα...

Τι κέρδισε σε μόλις 137 ημέρες ο Ρανιέρι

Ο Ιταλός για να πει το «ναι» ζήτησε 800.000 ευρλώ καθαρές απολαβές για κάθε χρόνο του διετούς συμβολαίου του. Συνολικά 1.600.000 ευρώ. Από αυτά για να λύσει το συμβόλαιό του θα λάβει ουσιαστικά τα χρήματα του πρώτου χρόνου δηλαδή 800.000 ευρώ σε 137 ημέρες. Περίπου 6 χιλιάδες ευρώ για κάθε μέρα συνεργασίας. Όχι και άσχημα. Δεν έιναι όμως η πρώτη φορά που ο Ρανιέρι καταλήγει σε ένα τέτοιο χρυσό deal, φεύγοντας πριν από την ώρα του από κάποια ομάδα.

Το... πλούσιο παρελθόν του Ιταλού

Ο «Κλαύδιος» έχει καταφέρει κάτι μοναδικό που μόνο με τα κατορθώματα του Σβεν Γκόραν Έρικσον μπορεί να συγκριθεί. Από το 2004 μέχρι το 2014 έχει κερδίσει 12.000.000 ευρώ μόνο από αποζημιώσεις!

Ο πρώτος που του έδωσε το τσεκ ύψους 1.200.000 ευρώ ήταν ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς. Η 2η θέση που πήρε η Τσέλσι το 2004, δεν άρεσε στον Ρώσο που ήθελε να δει τα πολλά δις που είχε ξοδέψει να τον στείλουν στην κορυφή. Βέβαια, το δρόμο του... αποχωρισμού έκανε πιο εύκολο ο Ράφα Μπενίτεθ που άφηνε τότε την Βαλένθια για τη Λίβερπουλ. Ετσι, ο Ιταλός, που είχε άλλα τρία χρόνια συμβόλαιο, πήρε ξεκάθαρα πιο μικρό ποσό από τα 2.500.000 ευρώ/χρόνο που τσέπωνε.

Ωστόσο, ούτε ο ήλιος της Βαλένθια ήταν ικανός να... ζεστάνει την καρδιά των ανθρώπων της ομάδας, οι οποίοι μετά τον αποκλεισμό από την Στεάουα στο UEFA συνεδρίασαν εκτάκτως για να τον απομακρύνουν. Ετσι, οκτώ μήνες από την ανακοίνωση της πρόσληψής του, ανακοινώθηκε η αποχώρησή του. Πόσα πήρε από τις "νυχτερίδες" από τις οποίες έφυγε... νύχτα; 5.000.000 ευρώ! Τα χρήματα αυτά ήταν αρκετά για να τον κρατήσουν 2 χρόνια σε... διακοπές.

Η Πάρμα, όμως, φρόντισε να τον βγάλει από την ανεργία και ο Ρανιέρι ευχαρίστησε όσους τον εμπιστεύτηκαν κρατώντας την ομάδα στη Serie A ως... δια μαγείας. Πέντε μήνες αργότερα την... έκανε για τη Γιουβέντους. Την πρώτη του χρονιά οδήγησε την ομάδα του Τορίνο στην 3η θέση. Την επόμενη όμως και πάλι σε έκτακτο συμβούλιο αποφασίστηκε ότι πρέπει να απομακρυνθεί από τον πάγκο της ομάδας, μιας και η «κυρία» έπρεπε να βρει άλλο κύριο. Το ποσό του 1.300.000 ευρώ έκανε πιο γλυκό το... φευγιό του.

Επόμενος σταθμός του η Ρόμα, στην οποία κούνησε μαντίλι τον Φλεβάρη του 2011. Μετά ήρθε η Ίντερ στην οποία, τον... άντεξαν μόλις έξι μήνες.

Η πρόκληση της Μονακό ήρθε στα χέρια του. Εκείνος δεν είπε «όχι». Οι Μονεγάσκοι επέστρεψαν στην πρώτη κατηγορία και το μόνο που ήθελαν απ' αυτόν ήταν να «ρίξει σκόνη» στην Παρί Σεν Ζερμέν. Δεν τα κατάφερε. Ετσι, εισέπραξε 5.000.000 τον περασμένο Μάιο και η μοίρα τον έφερε στην Εθνική.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr