Δέκα «χρυσές» επιλογές για τον Ολυμπιακό

Το sport-fm.gr παρουσιάζει δέκα περιπτώσεις τεχνικών για τον Ολυμπιακό. Από τον Μπιέλσα μέχρι τον Αγκίρε και τον Χάβι Γκράθια. Οι «ισπανόφωνοι», οι ελεύθεροι, οι τσουχτεροί, όλοι σε μια λίστα

Μόλις λίγους μήνες μετά την αποχώρηση του Μίτσελ και την πρόσληψη του Περέιρα οι «ερυθρόλευκοι» μπαίνουν εκ νέου σε διαδικασία αναζήτησης προπονητή μετά την επικείμενη αποχώρηση του Πορτογάλου. Επιλογή δύσκολη, πάντοτε όμως υπάρχουν λύσεις για όλα τα γούστα. 

Το sport-fm.gr παρουσιάζει δέκα περιπτώσεις κυρίως ελεύθερων τεχνικών, συνεπώς και άμεσα διαθέσιμων για συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με τους Πειραιώτες που σε πρώτη φάση επικεντρώνονται στη γνώριμη ισπανική αγορά. Αλλά όχι μόνο εκεί. 

Τεχνικοί με βαρύ βιογραφικό, ενίοτε και με ιδιαίτερα τσουχτερό κασέ, πολύπειροι, με επιτυχίες, ανερχόμενοι, έτοιμοι είτε να σηκώσουν ξανά μανίκια, είτε για μια νέα πρόκληση. Κάποιοι εκ των οποίων ίσως ήδη να έχουν απασχολήσει τους «ερυθρόλευκους», χωρίς να επιβεβαιώνεται το οτιδήποτε προς το παρόν μέχρι να λυθεί και τυπικό το θέμα Περέιρα. 

Μαρσέλο Μπιέλσα 

Τον αποκαλούν «el loco» (ο τρελός) και δεν είναι λίγες οι ιστορίες που τον συνοδεύουν. Κοντεύει τα 60 αλλά δεν είναι από τους προπονητές που σταματούν να εξελίσσονται, ενώ έχει τον τρόπο του να επιβάλλεται στα αποδυτήρια. Έχει θητεύσει στην εθνική ομάδα της Αργεντινής, της Χιλής, στην Ισπανία άφησε για δυο σεζόν την σφραγίδα του στην Αθλέτικ Μπιλμπάο. Όλα δείχνουν πως θα αποχωρήσει από την Μαρσέιγ. Με υψηλό κασέ, τέτοιο όμως που ν’ αξίζει την υπέρβαση. Έχει απασχολήσει στο παρελθόν. 

Χαβιέ Αγκίρε 

Μια ελκυστική περίπτωση από τη λίστα των ελεύθερων είναι αυτή του Χαβιέρ Αγκίρε. Ο Μεξικανός έχει καταθέσει τα διαπιστευτήριά του στην Ισπανία (κυρίως σε Οσασούνα και Ατλέτικο Μαδρίτης), καθώς και στην εθνική ομάδα της χώρας του. Πριν από ένα χρόνο είχε προταθεί στην ελληνική ομοσπονδία (τότε είχε συμβόλαιο με την Εσπανιόλ). Τον Αύγουστο ανέλαβε την εθνική ομάδα της Ιαπωνίας από όπου αποχώρησε τον περασμένο Φεβρουάριο έπειτα από τις έρευνες για τυχόν εμπλοκή του στη χειραγώγηση του αγώνα Σαραγόσα-Λεβάντε τη σεζόν 2010-11. 

Χοακίν Καπαρός 

Ένα από τα ονόματα που έχουν παρελάσει… άπειρες φορές από τα «ερυθρόλευκα» ρεπορτάζ σε αντίστοιχες περιόδους. Είναι σαν να έχει ήδη ένα πέρασμα από το Λιμάνι. Ο Χοακίν Καπαρός έχει φάει με το κουτάλι την Primera Division με πέρασμα από τον πάγκο αρκετών συλλόγων. Τελευταία του δουλειά ήταν Γρανάδα από την οποία αποχώρησε μεσούσης της σεζόν. 

Βίκτορ Σάντσεθ 

Γνώστης της ισπανικής αλλά και της ελληνικής πραγματικότητας. Ανερχόμενος, διψασμένος, πέρασε ένα χρόνο στο Ρέντη στο πλάι του Μίτσελ διευκολύνοντας σε μεγάλο βαθμό το έργο του συμπατριώτη του. Στο φινάλε της σεζόν η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια τον εμπιστεύτηκε για να διασφαλίσει την παραμονή και έφερε εις πέρας την αποστολή που του ανέθεσαν. Φυσικά και τον θέλουν και για την επόμενη σεζόν. 

Χάβι Γκράθια 

Τον είχαμε μέσα στα πόδια μας. Μετά τον Ολυμπιακό Βόλου και την Κέρκυρα ο Χάβι Γκράθια έκανε άλματα στην καριέρα του. Ο 45χρονος σήμερα τεχνικός ανέβασε την Αλμερία στην Primera Division, στην συνέχεια εργάστηκε στην Οσασούνα και φέτος έκανε μια εξαιρετική σεζόν με την Μάλαγα που τερμάτισε στην 9η θέση. Έχει συμβόλαιο, αλλά λέγεται πως ο Ινιάκι Ιμπάνιεθ (εκπρόσωπος του Βαλβέρδε) έχει ρίξει το όνομά του στο τραπέζι. 

Χουάντε Ράμος 

Το καλοκαίρι του 2010 παρουσιαζόταν ως ο εκλεκτός για τον πάγκο του Ολυμπιακού. Το όνομά του είχε συνδεθεί πέρυσι και με την Εθνική Ελλάδας. Τεράστιο όνομα, με πλούσιο βιογραφικό, δύο Europa League με την Σεβίλλη. Εν συνεχεία δοκιμάστηκε στην Αγγλία και την Τότεναμ, πριν επιστρέψει στην Ισπανία για να αντικαταστήσει τον Μπερντ Σούστερ στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης. Για μια τετραετία έμεινε στη Ντνίπρο από όπου αποχώρησε για οικογενειακούς λόγους το 2014. 

Ρούντι Γκαρσία 

Έφτιαξε το όνομά του στη Γαλλία. Με τη Λιλ αναδείχθηκε τρεις φορές καλύτερος προπονητής πριν μεταπηδήσει στη Serie για λογαριασμό της Ρόμα. Ο Ρούντι Γκαρσία προσπάθησε, αλλά δεν κατάφερε εν τέλει να σπάσει την κυριαρχία της Γιουβέντους. Δύσκολα θα παραμείνει στη Ρώμη και τη νέα σεζόν. 

Ρομπέρτο Ντι Ματέο 

Το 2012 άρπαξε την ευκαιρία μετά την απομάκρυνση του Βίλας-Μπόας, και οδήγησε την Τσέλσι στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ σε βάρος της Μπάγερν Μονάχου. Η επόμενη ευκαιρία που του παρουσιάστηκε ήταν στη Σάλκε. Τη βοήθησε να πάρει ξανά τα πάνω της, θα έχει να θυμάται το εντυπωσιακό 4-3 στην έδρα της Ρεάλ Μαδρίτης (που όμως δεν αρκούσε λόγω του 0-2 του πρώτου αγώνα) στη νοκ-άουτ φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Πλήρωσε το κακό φινάλε της σεζόν με συνέπεια να λυθεί η συνεργασία με τον γερμανικό σύλλογο. 

Μίκαελ Λάουντρουπ 

Η Λεκβίγια του Κατάρ φαίνεται πως θα ‘ναι ένα μικρό διάλλειμα στην καριέρα του και ήδη αναζητεί μια νέα πρόκληση. Την περίοδο 2012-2014 εργάστηκε στην αγγλική Σουόνσι και φαίνεται πως ετοιμάζεται για το come-back στην Ευρώπη. Προσφάτως εμφανίστηκε διστακτικός στην προοπτική της Ελλάδας (υπήρξαν φήμες για ΠΑΟΚ), αλλά με το κατάλληλο πρότζεκτ όλα μοιάζουν πιθανά. 

Λουτσιάνο Σπαλέτι 

Το όνομά του είχε ακουστεί και για τη Μίλαν. Η προπονητική του αξία δεν αμφισβητείται. Το κασέ του (τουλάχιστον όσο ήταν στη Ρωσία) θεωρείται απλησίαστο για τα ελληνικά δεδομένα. Στη Ρόμα έφτιαξε μια ομάδα που έπαιζε όμορφο ποδόσφαιρο και για μια τετραετία 2005-2009 ο Λουτσιάνο Σπαλέτι άφησε το σημάδι του στους «τζιαλορόσι». Μετά από μια τετραετία στη Ζενίτ έμεινε μακριά από τους πάγκους την εφετινή σεζόν.  

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr