Οι Έλληνες διαιτητές δίνουν τις περισσότερες κίτρινες

Οι ομάδες που παίζουν στην έδρα τους στο Τσάμπιονς Λιγκ και στο Γιουρόπα Λιγκ, εύχονται να μην τους κληρωθεί Έλληνας διαιτητής, μετά από μια νέα στατιστική έρευνα από καθηγητές βρετανικών πανεπιστημίων, η οποία αποκαλύπτει ότι οι διαιτητές από την Ελλάδα δείχνουν περισσότερες κίτρινες κάρτες στους παίκτες της ομάδας που παίζει εντός έδρας, σε σχέση με τους διαιτητές οποιασδήποτε άλλης εθνικότητας.

Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι αυτό που όλοι λίγο-πολύ υποπτεύονταν: ότι η εθνικότ

Οι ομάδες που παίζουν στην έδρα τους στο Τσάμπιονς Λιγκ και στο Γιουρόπα Λιγκ, εύχονται να μην τους κληρωθεί Έλληνας διαιτητής, μετά από μια νέα στατιστική έρευνα από καθηγητές βρετανικών πανεπιστημίων, η οποία αποκαλύπτει ότι οι διαιτητές από την Ελλάδα δείχνουν περισσότερες κίτρινες κάρτες στους παίκτες της ομάδας που παίζει εντός έδρας, σε σχέση με τους διαιτητές οποιασδήποτε άλλης εθνικότητας.

Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι αυτό που όλοι λίγο-πολύ υποπτεύονταν: ότι η εθνικότητα του διαιτητή μετράει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Οι Πορτογάλοι διαιτητές είναι αυτοί που δείχνουν τις περισσότερες κίτρινες κάρτες στους παίκτες των ομάδων που παίζουν εκτός έδρας, ενώ επίσης είναι αυτοί που εμφανίζουν την μεγαλύτερη ψαλίδα ανάμεσα στις κάρτες που δείχνουν στις ομάδες που παίζουν εντός έδρας και σε όσες παίζουν εκτός έδρας, με άλλα λόγια επηρεάζονται περισσότερο από τον παράγοντα έδρα από τους διαιτητές οποιασδήποτε άλλης εθνικότητας.

Οι Άγγλοι διαιτητές είναι αυτοί που βγάζουν τις περισσότερες κόκκινες κάρτες (τόσο στις ομάδες που παίζουν εντός έδρας όσο και σε αυτές που αγωνίζονται εκτός έδρας), ενώ οι Βέλγοι διαιτητές είναι εκείνοι που είναι οι πιο επιεικείς, καθώς δίνουν κατά μέσο όρο μόλις μια κόκκινη κάρτα ανά 62 αγώνες για τις ομάδες που παίζουν εντός έδρας και μια ανά 15 αγώνες σε όσες ομάδες αγωνίζονται εκτός έδρας.

Η έρευνα -η πρώτη που συσχετίζει τις αποφάσεις των διαιτητών με την εθνικότητά τους- έγινε από τους καθηγητές Οικονομικών Πίτερ Ντόσον του πανεπιστημίου του Μπαθ και Στέφεν Ντόμπσον του πανεπιστημίου του Νότιγχαμ Τρεντ, και πρόκειται να δημοσιευτεί στο Journal of Economic Psychology (Περιοδικό Οικονομικής Ψυχδολογίας). Οι ερευνητές -με τη βοήθεια εξισώσεων!- ανέλυσαν πάνω από 1.700 αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ και του Κυπέλλου Ουέφα (τώρα Γιουρόπα Λιγκ) μεταξύ των ετών 2002-2007.

Η έρευνα διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, ότι με κόκκινες κάρτες φιλοδωρούνται συχνότερα οι ομάδες που παίζουν εκτός έδρας σε σχέση με όσες παίζουν στην έδρα τους και η συχνότητα αυτή είναι δύο με τρεις φορές μεγαλύτερη, όταν τον αγώνα διευθύνουν διαιτητές από τη Γαλλία, τη Ρωσία, τη Σκοτία, τη Σλοβακία και την Ελβετία.

Άλλες διαπιστώσεις:

    - Με περισσότερες κόκκινες και κίτρινες κάρτες επιβαρύνονται οι ομάδες από την Ρουμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, είτε παίζουν στην έδρα τους είτε όχι.

    - Όσες ομάδες παίζουν εναντίον ιταλικών ομάδων, δέχονται λιγότερες κάρτες, ενώ παίρνουν περισσότερες κάρτες όταν αγωνίζονται εναντίον ισπανικών ή πορτογαλικών ομάδων.

    - Οι ομάδες που ανήκουν σε μια από τις πέντε μεγάλες χώρες (Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία), εκμεταλλεύονται την φήμη τους και δέχονται λιγότερες κάρτες και άλλες ποινές (φάουλ, πέναλτι κλπ.), όταν παίζουν με ομάδα άλλης μικρότερης χώρας, είτε στους εντός είτε στους εκτός έδρας αγώνες.

    - Περισσότερες κίτρινες και κόκκινες κάρτες δίνουν οι διαιτητές σε έναν αγώνα, όταν και οι δύο ομάδες ανήκουν σε κάποια από τις πέντε μεγάλες χώρες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η έρευνα δείχνει ότι οι αποφάσεις που καλούνται να λάβουν οι διαιτητές μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου, επηρεάζονται από την εθνικότητα τόσο του διαιτητή όσο και της ομάδας, καθώς και από τη γενικότερη αντίληψη για την ποιότητα και τη φήμη των ομάδων που αγωνίζονται. Πρόσθεσαν ότι οι διαιτητές από μικρότερες χώρες τείνουν να επηρεάζονται περισσότερο, ιδίως από την φήμη των ομάδων που προέρχονται από μεγαλύτερες χώρες. Ιδιαίτερα αυτοί οι διαιτητές έχουν την τάση να ενισχύουν την ομάδα που παίζει εντός έδρας.

Επίσης οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι διαιτητές επηρεάζονται από την πίεση του πλήθους των θεατών (ιδίως όταν είναι μεγάλος ο αριθμός τους), καθώς και από την αρχιτεκτονική του γηπέδου. Κατέληξαν ότι η επιλογή του διαιτητή είναι σημαντική. Μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στον αγώνα, με μεγάλες οικονομικές συνέπειες για τις ομάδες και τους παίκτες.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr