Νέοι μεγάλοι μπελάδες για τη FIFA λόγω... Κατάρ

Για πρώτη φορά η Διεθνής Ομοσπονδία ποδοσφαίρου θα βρεθεί απολογούμενη στα ελβετικά δικαστήρια με αφορμή τις συνθήκες εργασίας των μεταναστών που δουλεύουν στα εργοτάξια του Κατάρ εν όψει του Μουντιάλ 2022

Από τον Δεκέμβριο του 2010 όταν η FIFA (υπό την ηγεσία του Σεπ Μπλάτερ) έχρισε το Κατάρ ως διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 έχει δεχθεί σκληρή κριτική για τη συγκεκριμένη απόφαση.

Αρχικά γιατί το μικροσκοπικό Εμιράτο δεν είχε τις προδιαγραφές για να φιλοξενήσει ένα τόσο σημαντικό γεγονός, αλλά και γιατί οι καιρικές συνθήκες θα ήταν απάνθρωπες για τους ποδοσφαιριστές, ωστόσο από ένα σημείο και μετά η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις συνθήκες εργασίας των εκατοντάδων χιλιάδων ξένων εργατών που εργάζονται για την κατασκευή των γηπέδων αλλά και όλων των υπολοίπων έργων που αφορούν τη διοργάνωση.

Η κυβέρνηση του Κατάρ, αλλά και η FIFA βρέθηκαν πολλές φορές στο στόχαστρο διαφόρων οργανώσεων, ωστόσο για πρώτη φορά η Διεθνής Ομοσπονδία ποδοσφαίρου θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ελβετική δικαιοσύνη (εκεί όπου είναι και η έδρα της) μετά την προσφυγή της Συνομοσπονδίας των Ολλανδικών Συνδικάτων (μάλιστα το σχετικό δικόγραφο έχει τον τίτλο «πταίσματα που έχουν διαπραχθεί από τη FIFA»).

Τι σχέση έχει η Συνομοσπονδία (FNV) με τη FIFA και το Μουντιάλ του 2022; Θεωρητικά καμία, αλλά εκπροσωπεί τον Ναντίμ Σαραφούλ Αλάμ, εργάτη από το Μπαγκλαντές, ο οποίος διεκδικεί αποζημίωση κι από την FIFA για τα όσα πέρασε τη διετία 2014-2016 όταν έμενε στο Κατάρ και δούλευε στις κατασκευές που αφορούσαν τη διοργάνωση.



Ο Αλάμ δεν διεκδικεί κάποιο τρελό ποσό από τη FIFA (συνολικά 10.000 ελβετικά φράγκα), αλλά αν τυχόν δικαιωθεί τότε θα ανοίξει η κερκόπορτα για να προσφύγουν και πολλοί ακόμη (υπολογίζεται ότι περίπου ένα εκατομμύρια από τους συνολικά 1.7 εκατ. μετανάστες στο Κατάρ, εργάζονται στον συγκεκριμένο τομέα) ανεβάζοντας τον λογαριασμό σε δυσθεώρητα ύψη.

Γι’ αυτό το λόγο οι δικηγόροι των Ολλανδικών συνδικάτων που έχουν αναλάβει την υπόθεση, απέστειλαν επιστολή στη FIFA με την οποία την ενημερώνουν για όλες τις πτυχές της υπόθεσης  και της δίνουν περιθώριο τριών εβδομάδων να παραδεχθεί ότι «κακώς ανέθεσε τη διοργάνωση στο Κατάρ χωρίς πρωτίστως να διασφαλίσει ότι η συγκεκριμένη χώρα θα τηρήσει τα θεμελιώδη ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα των ανθρώπων που θα δουλέψουν στις κατασκευές για την εν λόγω διοργάνωση».

Επίσης αναφέρει ότι η FIFA έπρεπε να απαιτήσει την κατάργηση της Kafala, του συστήματος δηλαδή που είναι μία επικαλυμμένη μορφή δουλείας, καθώς οι εργοδότες ουσιαστικά αποκτούν κάθε δικαίωμα πάνω στον εργάτη από τη στιγμή που αυτός εισέλθει στη χώρα (του πληρώνουν τη βίζα και όλα τα έξοδα, αλλά κρατούν οι ίδιοι τα ταξιδιωτικά του έγγραφα και ουσιαστικά τον εγκλωβίζουν).

«Εναλλακτικά η FIFA θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι δεν έπρεπε να αναθέσει το Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ», αναφέρουν στην επιστολή τους οι δικηγόροι της FNV.



Η Διεθνής Ομοσπονδία ποδοσφαίρου μέχρι πρόσφατα είχε τονίσει αρκετές φορές ότι δεν είναι δική της ευθύνη οι συνθήκες εργασίας στα εργοτάξια του Κατάρ, εκφράζοντας όμως την ελπίδα πως το Μουντιάλ θα «βοηθήσει στο να επέλθει αλλαγή στα εργασιακά δεδομένα».

Κι εδώ όμως η απάντηση των δικηγόρων της FNV είναι έτοιμη… «Η FIFA ορίζει τους όρους που αφορούν τις υποψηφιότητες για να αναλάβουν την οποιαδήποτε διοργάνωση και πολύ απλά έχει τους μηχανισμούς για να πιέσει τις υποψήφιες χώρες να συμμορφωθούν με οποιοδήποτε όρο θέσει. Μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα, ωστόσο η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική», ειπώθηκε χαρακτηριστικά ενώ αν και αναγνωρίζουν ότι τους τελευταίους μήνες το Κατάρ έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες, ακόμη δεν έχει γίνει ουσιαστικά τίποτα…

Κι έτσι αφού το Κατάρ δείχνει ξεκάθαρα ότι ενδιαφέρεται να κερδίσει χρόνο, ήρθε η προσφυγή κατά της FIFA για να δημιουργήσει νέα δεδομένα που μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα στην συγκεκριμένη υπόθεση.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr