Red Bull Art of Motion: Ιπτάμενο υπερθέαμα με φόντο την ειδυλλιακή Καλντέρα

Όσα είδαμε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Freerunning και Parkour στην Οία - Τρίτος στον κόσμο ο Έλληνας πρωταθλητής Δημήτρης "DK" Κυρσανίδης - «Εμπόδια υπάρχουν όταν χάνεται ο στόχος» δήλωσε στο protothema.gr

Νεανικά κορμιά που «δονούνται» από ένταση. Απίθανα άλματα στον αέρα συνδυασμένα με αυτοσχέδιες, ελεύθερες, κινήσεις που πηγάζουν από τη δημιουργική φαντασία της νιότης και καταρρίπτουν την κοινή αντίληψη για την έννοια της κίνησης. Περισσότεροι από 2.500 θεατές ακροβολισμένοι στις σκεπές και τα σοκάκια της Οίας για να απολαύσουν από απόσταση αναπνοής ένα μοναδικό… ιπτάμενο αθλητικό γεγονός με φόντο την αξεπέραστη αρχιτεκτονική της ηφαιστειακής Καλντέρας. 

Αυτό που συνέβη το περασμένο Σάββατο στο φετινό Red Bull Art of Motion, στη Σαντορίνη, ήταν κάτι παραπάνω από ένας αγώνας ανάμεσα στους κορυφαίους freerunners του κόσμου. Ήταν ένα υπερθέαμα που άφησε τους πάντες με το στόμα ανοιχτό.  Ήταν η απτή απόδειξη της υπέρβασης των ανθρώπινων ορίων –σωματικών και πνευματικών. 

Πάνω από 200 freerunners του πλανήτη συναντήθηκαν στην ιδανικότερη -όπως έχει χαρακτηριστεί- φυσική πίστα της διάσημης Οίας, όπου τα τελευταία επτά χρόνια πραγματοποιείται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Freerunning και Parkour, για να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στη λεγόμενη «τέχνη της φυγής», την τέχνη της ελεύθερης σωματικής έκφρασης στο περιβάλλον.



 
Μένοντας προσηλωμένοι στο στόχο τους, στην εκτέλεση δηλαδή μιας γρήγορης, ομαλής, «καθαρής» και εντυπωσιακής διαδρομής (run) εντός 1,5 λεπτού, «κατήργησαν» κάθε εμπόδιο που βρίσκονταν στα 683 τ.μ της πίστας, πηδώντας από σημείο σε σημείο και κάνοντας ταυτόχρονα ρόδες, πιρουέτες, περιστροφές και ανάποδες τούμπες –από ύψος 8 μέτρων(!). Το θέαμα έκοβε την ανάσα. Οι κινήσεις τους, αν και ακραία απαιτητικές, έδιναν την εντύπωση ότι πραγματοποιούνται με τρόπο τόσο φυσικό όσο το περπάτημα, γι’ αυτό και κάθε επιτυχημένο άλμα ή trick προκαλούσε ιαχές και χειροκροτήματα από τους εντυπωσιασμένους συναθλητές και θεατές. Το κοινό, παρασυρόμενο από την ενέργεια του freerunning, δεν σταμάτησε στιγμή να εμψυχώνει τους διαγωνιζόμενους, την ώρα που οι τελευταίοι παρέδιδαν μαθήματα ατσάλινου αυτοελέγχου. 



Βέβαια η «μάχη» για τη διάκριση δεν ήταν εύκολη υπόθεση, καθώς η κριτική επιτροπή παρατηρούσε προσεκτικά και υπολόγιζε το πόσο ευφάνταστο είναι το run του κάθε διαγωνιζόμενου αναφορικά με τα κόλπα, την παρουσίαση και την εκμετάλλευση του χώρου, τον βαθμό δυσκολίας των tricks, τις λεπτομέρειες που κάνουν ένα trick τέλειο (στάση σώματος, προσγείωση), την αποφυγή σταματημάτων από το ένα trick στο άλλο και τον τρόπο που συνδυάζονται όλα τα παραπάνω. 

Τρίτος στον κόσμο ο Κυρσανίδης – Νικητής το outsider, Alexander Titarenko από την Ουκρανία

Πρώτος των πρώτων αναδείχθηκε ο πρωτοεμφανιζόμενος Ουκρανός Alexander Titarenko ο οποίος έκανε την ανατροπή και προσγειώθηκε στην κορυφή με 418 βαθμούς, κερδίζοντας ταυτόχρονα το βραβείο για το Best Trick by CU. Στη 2η θέση ακολούθησε ο Nate Weston από την Αμερική, με τον Έλληνα Δημήτρη Κυρσανίδη να επανέρχεται στο βάθρο των νικητών, αυτή τη φορά στη 3η θέση. Best Female του διαγωνισμού, η Aleksandra Shevchenko από τη Ρωσία. 

«Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω! Ξεκίνησα ελπίζοντας απλά να προκριθώ στον Onsite Qualifier και ξαφνικά όλος ο κόσμος μου έδινε συγχαρητήρια για τη φετινή μου νίκη. Είναι τιμή να βρίσκομαι ανάμεσα στους κορυφαίους αθλητές του κόσμου. Είμαι απλά συγκλονισμένος» δήλωσε ο Titarenko μετά την απονομή που βρήκε όλους όσοι ήταν πάνω και γύρω από το βάθρο λουσμένους στη σαμπάνια.







Το αθλητικό του εκτόπισμα έδειξε για ακόμα μια φορά ο δυο φορές νικητής του Red Bull Art of Motion (2014, 2015) Δημήτρης Κυρσανίδης, ο οποίος έκανε μια συγκλονιστική εμφάνιση, επιβεβαιώνοντας ότι η περυσινή χρονιά ήταν απλά μια κακή συγκυρία. «Χαίρομαι που βρίσκομαι και πάλι μεταξύ των πρώτων. Ήταν πολύ δύσκολο, καθώς το επίπεδο ανεβαίνει κάθε χρονιά και είμαι ευγνώμων που ολοκλήρωσα το run μου όπως το είχα φανταστεί» δήλωσε στο protothema.gr o 23χρονος από τη Θεσσαλονίκη που κατάφερε να συσπειρώσει την ελληνική freerunning κοινότητα γύρω του.



«Το parkour είναι τρόπος ζωής. Είναι το επάγγελμά μου, η αγάπη μου, ο λόγος που ξυπνάω κάθε μέρα και ζω την καθημερινότητα» μας είπε ο αθλητής της Red Bull καλώντας τους νέους να σηκωθούν από τον καναπέ, να ξεκολλήσουν από τις ηλεκτρονικές οθόνες και να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. «Όχι απαραίτητα με το parkour, αλλά με όποιο είδος τους αρέσει. Αρκεί να κάνουν κάτι. Πολλοί θα βιαστούν να δικαιολογηθούν ότι δεν προλαβαίνουν λόγω βεβαρημένου καθημερινού προγράμματος, όμως από τα δύσκολα έρχεται τελικά το αποτέλεσμα, από τα εύκολα δεν βγήκε ποτέ», λέει ο Έλληνας πρωταθλητής κι αν αναλογιστεί κανείς τις εντατικές προπονήσεις, τα επαγγελματικά ταξίδια και τις υποχρεώσεις από τις συνεργασίες του, παραθέτει την προσωπική του εμπειρία. 




«Οι μικροί στόχοι δεν μου κινούν το ενδιαφέρον»

Υιοθετώντας τη στάση ζωής που συνοψίζεται στη φράση «εμπόδια είναι αυτά τα ενοχλητικά πράγματα που βλέπεις μόνο όταν χάνεις τον στόχο» ο Κυρσανίδης εξηγεί ότι «κλειδί» για να ξεπερνά κανείς τους φόβους και τα όριά του είναι τα μεγάλα όνειρα. «Οι μικροί στόχοι δεν μου κινούν το ενδιαφέρον. Μικρότερος δεν φανταζόμουν ότι θα βλέπω ένα παγκάκι στο δρόμο και θα μπορώ να περνώ από πάνω του με μια τούμπα. Ξεπερνάς τα όρια όταν βλέπεις το εμπόδιο και αντί να κάνεις τον κύκλο γύρω από αυτό περνάς από πάνω του. Με συστηματική και συνεχή προπόνηση τελικά καταφέρνεις να κάνεις απίστευτα πράγματα, τη στιγμή που απλά το περνούσες. Χωρίς στόχους δεν γίνεται τίποτα. Βάζεις στόχους, δίνεις το 100% του εαυτού σου, είσαι αυθεντικός και σπας τα όρια θέτοντας νέους». 

Όπως εξομολογείται ο ίδιος, εκτός από τη συνεχή προπόνηση με το freerunning όνειρό του είναι να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη τον δικό του χώρο όπου όλοι όσοι αγαπούν το parkour, τις πολεμικές τέχνες, το skate και το break dance θα μπορούν να προπονούνται , επεκτείνοντας στη συνέχεια αυτή τη δραστηριότητα του εντός και εκτός Ελλάδας.


Το Νο1 σπορ στο YouTube

Μετρώντας πάνω από 20 εκατομμύρια uploads στο YouTube, τo Parkour ή αλλιώς η «Τέχνη της Φυγής», όπως το περιγράφουν οι άνθρωποι που το «ζουν», είναι η μη-ανταγωνιστική σωματική και πνευματική τέχνη που έχει ως στόχο την ταχύτατη, ασφαλή και βέλτιστη δυνατή μετακίνηση από οποιοδήποτε σημείο του χώρου, σε διαφορετικό σημείο, χρησιμοποιώντας μόνο τις ανθρώπινες ικανότητες. 



Στο περιβάλλον του parkour, όλα είναι εμπόδια, είτε φυσικά είτε τεχνητά, όπως οι βράχοι, τα ποτάμια, τα κλαδιά, τα πεζούλια, οι τοίχοι ή τα κάγκελα. Γενέτειρά του θεωρείται η Lisses, προάστιο του Παρισιού, ενώ καθιερώθηκε από τον David Belle τη δεκαετία του '80, αν και εμπνευστής του είναι ο Βιετναμέζικης καταγωγής πατέρας του, Raymond Belle.

«Πατέρας» του freerun είναι ο Sebastien Foucan, ο οποίος το 2013 το απελευθέρωσε από τους περιορισμούς του parkour. Με τη σειρά του, ο Giullaume Pelletier, ένα από τα άτομα που συμμετείχαν στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ Jump London το 2003 και ο οποίος συνεργαζόταν με τον Foucan εκείνη την περίοδο, επινόησε τον όρο «Freerunning». Με βαθιές επιρροές από τις πολεμικές τέχνες, το freerunning είναι ένας πιο ακροβατικός και διασκεδαστικός τρόπος κίνησης, που ορίζει τη σύνδεση του σώματος με το πνεύμα και το περιβάλλον.



Ξεκινώντας το ταξίδι του το 2007 από τη Βιέννη, το RedBull Art of Motion εξελίχθηκε ως το κορυφαίο Freerunning & Parkour meeting στον κόσμο. Έχοντας περάσει από Αυστρία, Σουηδία, ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Ιαπωνία, Βραζιλία και Ελβετία, κατέφθασε στη Σαντορίνη το 2011 όπου και παρέμεινε για τα επόμενα χρόνια. Ένα χρόνο πριν, το 2010 ο Ryan Doyle, ιδρυτής και αθλητής της παγκόσμιας ομοσπονδίας Freeruning και Parkour, βρισκόταν στη Σαντορίνη στο πλαίσιο γυρισμάτων, όταν είπε: «Θα μπορούσα να φανταστώ αυτό το μέρος να γίνεται το νησί του parkour». Κάπως έτσι, το 2011, ήρθε στη ζωή το πρώτο Red Bull Art of Motion στη Σαντορίνη και αμέσως, έγινε ο νούμερο ένα προορισμός για τους αθλητές παγκοσμίως.


 


Πέντε πράγματα που δεν ξέραμε για το Red Bull Art of Motion

-Στην πίστα του διαγωνισμού υπάρχουν συνολικά 87 σκαλοπάτια σε 4 σκάλες (την ώρα που στην Οία τα σκαλιά είναι αμέτρητα)

-Συνολικά 187 άτομα θα ταξιδέψουν και θα μείνουν στη Σαντορίνη για 10 μέρες, για τις ανάγκες του Red Bull Art of Motion

-Το 2015 η Σαντορίνη απέκτησε τη δική της Freerunning Σχολή!

-Πάνω από 600 αθλητές από 55 χώρες έχουν πάρει μέχρι στιγμής μέρος στο Red Bull Art of Motion της Σαντορίνης

-Ο αριθμός των Red Bull που έχουν καταναλωθεί στα After Party ισοδυναμεί με τα λίτρα νερού που γεμίζουν όλα τα τζακούζι των ξενοδοχείων, που βρίσκονται μέσα στην πίστα του διαγωνισμού








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr