Δημήτρης Κυρσανίδης: Ο Έλληνας «άσος» του παρκούρ μιλάει για την επιτυχία του στην Ιταλία

Στο Red Bull Art Of Motion που διεξήχθη στην γραφική Ματέρα της Ιταλίας, ο «ιπτάμενος» Δημήτρης Κυρσανίδης επιβεβαίωσε την παγκόσμια κλάση του αφού ανέβηκε στο βάθρο των νικητών

Μετά από διάλειμμα ενός έτους η αφρόκρεμα του παρκούρ και του freerunning έδωσε ραντεβού στην ιστορική Ματέρα της Ιταλίας με τις ιστορικές πέτρινες σκεπές αφήνοντας την Σαντορίνη που για εφτά χρόνια είχε αποτελέσει σημείο συνάντησης.

Μεταξύ των 18 αθλητών -12 άνδρες και 6 γυναίκες- ο Έλληνας Δημήτρης Κυρσανίδης επιβεβαίωσε την παγκόσμια κλάση του αφού ανέβηκε στο βάθρο των νικητών πίσω από τους Edward Scott και Didi Alaoui Mohamed. Ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής μίλησε στο protothema.gr για την επιτυχία του ενώ αποκάλυψε και τα μελλοντικά του σχέδια.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι και πάλι στο βάθρο, μπορεί να μην είναι 1η θέση, είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να μπορείς να είσαι συνέχεια στην κορυφή, είναι πολύ πιο εύκολο να φτάσεις, αλλά το να μείνεις είναι το δύσκολο, χαίρομαι που σταθερά είμαι στους 3 του κόσμου όμως εδώ και χρόνια. Φέτος μόνο έχω 10 βάθρα στους 12 αγώνες, τεράστιο κατόρθωμα για μένα. Νιώθω ικανοποίηση που η προπόνηση, η γυμναστική και το πρόγραμμά μου έπιασαν τόπο».

Το γεγονός ότι αγωνίστηκε στην Ιταλία και όχι στην Ελλάδα δεν ήταν κάτι που τον επηρέασε ωστόσο εκείνο που του έλειψε ήταν οι παρουσία Ελλήνων αθλητών. «Δεν μου κάνει εντύπωση, διαγωνίζομαι κάθε χρόνο σε Ευρώπη, Ασία, Αμερική είμαι διαρκώς εκτός Ελλάδας για αγώνες. Παρόλα αυτά ένα πράγμα που ήταν διαφορετικό και το ένιωσα ήταν πως δεν υπήρχαν όλοι αυτοί οι Έλληνες αθλητές που είχα δίπλα μου στη Σαντορίνη, ήμουν κάπως "μόνος"».



Λίγο πριν ξεκινήσει τον αγώνα οι σκέψεις που πέρασαν από το μυαλό του ήταν να μην χτυπήσει και να παραμείνει υγιής μέχρι το τέλος όπως λέει στο protothema.gr. «Οι πρώτες μου σκέψεις πριν τον αγώνα ήταν: να μείνω υγιής, να μη χτυπήσω και είχα ένα άγχος παραπάνω αυτή τη φορά γιατί για πρώτη φορά στην ιστορία του Red Bull Art Of Motion θα έκανα δύο διπλά flips σε ένα run, πρέπει να αντέξει και το σώμα σου αλλά και η αντοχή να είναι στα καλά της. Τα κατάφερα δόξα τω Θεώ και δικαιώθηκα». Όσο για το εάν περίμενε αυτή τη διάκριση ο Δημήτρης Κυρσανίδης λέει: «Την περίμενα σε έναν βαθμό ναι, γενικά στους Freerunning αγώνες φημίζομαι για το καλό planning του run μου, μπορεί να μην κάνω τα πιο επικίνδυνα tricks αλλά ο τρόπος που συνδυάζω δικές μου κινήσεις με τον χώρο που μου δίνεται είναι αυτό που με κάνει και ξεχωρίζω, αυτά είναι τα λεγόμενα των κριτών για μένα».

Ο Έλληνας πρωταθλητής αυτό το διάστημα θα ξεκουραστεί πριν από τα επόμενα βήματά του: «Ετοιμάζω κάτι πολύ δυνατό με την adidas αυτό τον καιρό, δε μπορώ να πω πολλά, θα το δείτε. Γενικότερα όμως θέλω να ξεκουραστώ και να χαλαρώσω, πήγα σε πολλούς αγώνες φέτος οπότε νομίζω το δικαιούμαι».

Ο 23χρονος αθλητής από τη Θεσσαλονίκη είχε ξεκινήσει να παίζει ποδόσφαιρο όταν κάποια στιγμή είδε μια παρέα παιδιών στη γειτονιά του που έκανε παρκουρ. «Τους είδα τους ρώτησα τι είναι, τους ακολούθησα και είδα ότι μου αρέσει πάρα πολύ. Ήταν κάτι που δεν έκανε ο καθένας και έτσι απλά ξεκίνησα». Φυσικά για πολλούς το παρκουρ και το freerunning μπορεί να φαντάζουν επικίνδυνα αλλά όπως λέει ο Δημήτρης Κυρσανίδης το άθλημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο όσο το κάνει ο αθλητής: «Μπορεί να γίνει όσο επικίνδυνο όσο το κάνεις εσύ, έχεις την επιλογή, ενώ σε άλλα αθλήματα, όπως πχ το ποδόσφαιρο, δεν επιλέγεις το να έρθει να σε κλωτσήσει κάποιος και να σε αφήσει 6 μήνες εκτός. Δεν είναι εύκολο άθλημα σίγουρα, αν όμως το πας βήμα βήμα, αν μάθεις να ακούς και δε βιάζεσαι είναι πολύ safe και σου μαθαίνει πολλά». Ενώ για κάποιον νέο που θέλει να ξεκινήσει αυτού του είδους τα αθλήματα οι συμβουλές που πρέπει να ακολουθεί είναι να μην βιάζεται: «Η πρώτη συμβουλή που δίνω είναι να μη βιάζεται, οι νέοι πλέον θέλουμε να τα έχουμε όλα έτοιμα από την πρώτη μέρα, όμως εδώ θέλει πειθαρχία, υπομονή και επιμονή. Αμέσως μετά επισημάνω τους στόχους, χωρίς στόχους δεν πάμε πουθενά. Να έχετε όνειρα και στόχους και να δουλεύετε για να τα πετύχετε».



Ο Δημήτρης Κυρσανίδης προπονείται 4 με 6 ώρες την ημέρα και η προπόνηση γίνεται το πρωί με γυμναστική το μεσημέρι προπόνηση σε εξωτερικούς χώρους ενώ το απόγευμα στο γυμναστήριο. Και για όσους δεν γνωρίζουν τη διαφορά του παρκούρ από το freerunning ο Έλληνας αθλητής εξηγεί: «Το parkour έχει έναν στόχο, να κινηθείς από το ένα σημείο Α στο σημείο Β χρησιμοποιώντας τα εμπόδια που βρίσκονται στο δρόμο σου, μόνο με το σώμα σου, ενώ το Freerunning είναι η ομορφιά της κίνησης, δεν έχει κάποιον αποκλειστικό στόχο, μπορείς να κινήσεις ελεύθερα σε οποιονδήποτε χώρο και να εκμεταλλεύεσαι τα εμπόδια με ωραίο ίσως και εντυπωσιακό τρόπο, δεν έχει όρια μπορείς να το συνδυάσεις με τα πάντα, για παράδειγμα εγώ το συνδύασα σε ένα βίντεο με τον ΠΑΟΚ, ποδόσφαιρο και Freerunning για πρώτη φορά και βγάλαμε ένα πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα». Πως όμως βλέπουν αυτά τα αθλήματα στην Ελλάδα; «Πλέον οι περισσότεροι Έλληνες έχουν πιστεύω αρκετά καλή γνώμη για το Parkour, βλέπουν πως κάνουμε προπόνηση στο αστικό περιβάλλον, σε νορμάλ υψώματα και πάρκα και δεν το παρεξηγούν, βέβαια σχέδον πάντα οι δημοσιογράφοι μας το χαλάνε αυτό αναφέροντας από το πουθενά τις ταράτσες αλλά θα το αλλάξω αυτό, μαζί με το σύστημα.
Ποια είναι η γνώμη της οικογένειάς σου γι΄'αυτό το άθλημα τι σου λένε

Αυτό το άθλημα είναι νορμάλ, όπως κάθε άλλο άθλημα, είναι απλώς λίγο πιο ιδιαίτερο, αν το προσέξεις και δε βιαστείς να φτάσεις από το Α στο Ω όλα πάνε όπως πρέπει. Οπότε οι γονείς μου εννοείται πως ήταν και είναι πολύ θετικοί, πλέον με στηρίζουν πολύ περισσότερο καθώς είναι η δουλειά μου πλέον».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr