Κορωνοϊός - Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι τρεις περιπτώσεις που οι Αγώνες ακυρώθηκαν

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική στιγμή καθώς για πρώτη φορά, από το 1896 και την παρθενική διοργάνωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, θα υπάρξει αναβολή που δε θα οφείλεται σε πόλεμο, αλλά στην... πανδημία του κορωνοϊού

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, σύμμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρους της Τόμας Μπαχ, δεν έχει αναβάλει Ολυμπιακούς ούτε λόγω μποϊκοτάζ (και υπήρξαν αρκετά στην ιστορία), ούτε καν λόγω τρομοκρατικής ενέργειας κατά τη διάρκεια τους (Μόναχο 1972).

Αυτή τη φορά όμως η ΔΟΕ αν το κάνει, θα το κάνει για λόγο που δεν αφορά κάποιον πόλεμο καθώς υπάρχει παγκόσμια απειλή της υγείας με την πανδημία του κορωνοϊού.

Ποιες όμως ήταν οι τρεις περιπτώσεις των Αγώνων που δεν έγιναν ποτέ;

Βερολίνο 1916
H διαδικασία επιλογής της διοργανώτριας χώρας έγινε κατά τη διάρκεια της 14η συνόδου της Διεθνής Ολυμπιακής Επιτροπής στη Στοκχόλμη το 1912. Οι υποψήφιες πόλεις ήταν η Αλεξάνδρεια (Αίγυπτος), το Άμστερνταμ (Ολλανδία), το Βερολίνο (Γερμανία), η Βουδαπέστη (Ουγγαρία), οι Βρυξέλλες (Βέλγιο) και το Κλίβελαντ (ΗΠΑ), με το Βερολίνο να αναλαμβάνει τελικώς τη διοργάνωση των Αγώνων.

Οι εργασίες για τη δημιουργία των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων ξεκίνησαν από το 1912, ενώ τον Ιούνιο της επόμενης χρονιάς εγκαινιάστηκε παρουσία 60.000 θεατών το Deutsches Stadion (στη θέση του οποίου δύο δεκαετίες αργότερα χτίστηκε το Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου).

Η προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων δεν σταμάτησε ακόμα και μετά το ξέσπασμα του πρώτου παγκοσμίου πολέμου το 1914, καθώς κανείς δεν περίμενε ότι ο πόλεμος που ξεκίνησε από τη Βοσνία εξαιτίας τη Αυστροουγγαρίας θα διαρκούσε χρόνια! Ο πόλεμος εξαπλώθηκε με την εμπλοκή Γαλλίας, Βρετανίας και Ρωσίας από τη μια και Αυστροουγγαρίας, Γερμανίας και εν συνεχεία Ιταλίας από την άλλη και αναγκαστικά οι Ολυμπιακοί ακυρώθηκαν.

Τυπικά ο πόλεμος ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 1918 έχοντας εξαπλωθεί σε Αφρική, Μέση Ανατολή, νησιά του Ειρηνικού ωκεανού, στον Ινδινό και τον Ατλαντικο ωκεανό καθώς και την Κίνα. Τελικά Ολυμπιακοι διεξήχθησαν το 1920 στην Αμβέρσα ενώ στο Βερολίνο επέστρεψαν το 1936.

Θερινοί και χειμερινοί Ολυμπιακοί 1940
Οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες επρόκειτο να διεξαχθούν από τις 21 Σεπτεμβρίου ως τις 6 Οκτωβρίου του 1940 στο Τόκιο της Ιαπωνίας.

Η ιαπωνική κυβέρνηση, όμως αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη διοργάνωση το 1938, λόγω του ξεσπάσματος του 2ου Σινοϊαπωνικού πολέμου (7 Ιουλίου 1937 – 9 Σεπτεμβρίου 1945) που ξεκίνησε με την Κίνα και εξελίχθηκε σε δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο με την εμπλοκή της Γερμανίας (εισέβαλε το 1939 στην Πολωνία), της Σοβιετικής Ένωσης και φυσικά των ΗΠΑ μετά τον βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ το 1941.

Κίνα και Ιαπωνία είχαν εχθροπραξίες από το 1931 οι οποίες εντάθηκαν με την εισβολή της Ιαπωνίας στη Μαντζουρία. Ο πόλεμος ολοκληρώθηκε το 1945 μετά το βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι με την υπογραφή στις 2 Σεπτεμβρίου την άνευ όρων παράδοσης της Ιαπωνίας.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή πρόλαβε το 1938 να δώσει το χρίσμα για τους Αγώνες στη Φινλανδία όμως η εισβολή της Γερμανίας στην Πολωνία το 1939 που ακολούθησε με την απάντηση της Σοβιετικής Ένωσης που επίσης εισέβαλε στην Πολωνία, έβαλε τέλος στο όνειρο των θερινών Ολυμπιακών. Η Ιαπωνία ξαναπήρε του Ολυμπιακούς το 1964 με το Τόκιο και η Φινλανδία το 1952 με τον Ελσίνκι.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ιστορία των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1940. Αρχικά οι Αγώνες ήταν προγραμματισμένοι να πραγματοποιηθούν στο Σαπόρο της Ιαπωνίας.

Για τους λόγους που αναφέραμε η διοργάνωση επέστρεψε στη ΔΟΕ που αποφάσισε το 1938 να τους αναθέσει στο Σεν Μόριτς της Ελβετίας, που είχε την εμπειρία της διοργάνωσης από τους χειμερινούς Ολυμπιακούς του 1928. Όμως ούτε η Ελβετία δέχθηκε τη διοργάνωση, λόγω αντιπαραθέσεων της ελβετικής Ολυμπιακής επιτροπής με τη ΔΟΕ (η ιστορία επαναλαμβάνεται).

Τελικώς, το 1939 η ΔΟΕ επέλεξε για τη διοργάνωση την περιοχή Γκάρμις-Πορτενκίχεν της Γερμανίας, που είχε διοργανώσει τους χειμερινούς Ολυμπιακούς το 1936. Λίγους μήνες μετά την ανάθεση, ο Χίτλερ εισέβαλε στην Πολωνία και οι αγώνες ακυρώθηκαν.

Θερινοί και χειμερινοί Αγώνες 1944
Οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1944 ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν στο Λονδίνο. Η διοργανώτρια πόλη επιλέχθηκε κατά τη διάρκεια της 38ης Συνόδου της ΔΟΕ τον Ιούνιο του 1939. Οι Αγώνες τελικώς ματαιώθηκαν, λόγω του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Εξαιτίας της ματαίωσης οι Ολυμπιακοί του 1948 ανατέθηκαν στο Λονδίνο, χωρίς να διεξαχθεί ψηφοφορία.

Στη σύνοδο του Ιουνίου του 1939 αποφασίστηκε οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1944 να διεξαχθούν στην Κορτίνα Ντ’ Αμπέτσο της Ιταλίας. Και αυτοί οι Αγώνες ματαιώθηκαν λόγω του πολέμου. Η περιοχή αυτής της Ιταλίας φιλοξένησε τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 1956 ενώ είναι συνδιοργανώτρια πόλη (μαζί με το Μιλάνο) των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2026.

Πηγή:www.sportsfeed.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ολυμπιακοί Αγώνες - Κορωνοϊός: Ιακωβάκης, Στεφανίδη οργανώνουν τηλεδιάσκεψη για τους Έλληνες αθλητές

Κορωνοϊός - Πρόεδρος Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής: «Επεξεργαζόμαστε διάφορα σενάρια για τους Αγώνες στο Τόκιο»

Χονγκ Κονγκ: Οι πατάτες έκρυβαν... χειροβομβίδα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου

D-Day: Η ημέρα που σώθηκε η Ευρώπη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr