Προολυμπιακό τουρνουά 2024: Η ακτινογραφία της Αιγύπτου που ψάχνει Ολυμπιακό εισιτήριο τα τελευταία 36 χρόνια

Προολυμπιακό τουρνουά 2024: Η ακτινογραφία της Αιγύπτου που ψάχνει Ολυμπιακό εισιτήριο τα τελευταία 36 χρόνια

Η Αίγυπτος είναι αντίπαλος της Ελλάδας στον όμιλο του Προολυμπιακού του ΣΕΦ

aygyptos
Ήταν το 1988 η τελευταία φορά, όπου η Αίγυπτος αγωνίστηκε σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Έκτοτε, οι «Φαραώ» δεν κατάφεραν να συμμετάσχουν σε κάποιο Ολυμπιακό ή Προολυμπιακό Τουρνουά, ωστόσο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023 έγραψαν ιστορία, με την πρόκρισή τους στο Προολυμπιακό Τουρνουά από την 20ή θέση, η οποία αποδείχθηκε επικερδής.

Με αυτό τον τρόπο, είναι η πρώτη φορά μετά από 36 χρόνια, όπου η Αίγυπτος θα ζήσει το Ολυμπιακό όνειρο, συμμετέχοντας στο δεύτερο όμιλο του Προολυμπιακού Τουρνουά που διεξάγεται στην χώρα μας, μαζί με την Ελλάδα και τη Δομινικανή Δημοκρατία. Η δική της πρεμιέρα είναι με τους Δομινικανούς την Τρίτη (2/7, 17:30) στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, για να ακολουθήσει την Πέμπτη (4/7, 21:00) η αναμέτρηση με την Εθνική Ανδρών.



Πώς έφτασε στο Προολυμπιακό Τουρνουά

Κλείσιμο
Η Αίγυπτος αγωνίστηκε στο περσινό Παγκόσμιο Κύπελλο της Ασίας με αντιπάλους τη Λιθουανία, το Μαυροβούνιο και το Μεξικό. Η νίκη έναντι των Μεξικανών με 100-72 στην τελευταία αγωνιστική αποτέλεσε το πρώτο «βήμα» για την παρουσία στο Προολυμπιακό Τουρνουά, καθώς στη συνέχεια ακολουθούσε η δεύτερη φάση για την τελική κατάταξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η οποία έδινε εισιτήρια, τόσο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες για την ήπειρό τους, την Αφρική, όσο και για το Προολυμπιακό Τουρνουά. Η νίκη, που χάρισε την πρόκριση στο Προολυμπιακό Τουρνουά, ήταν στην πρεμιέρα των αγώνων κατάταξης με 85-69 έναντι της Ιορδανίας, ενώ η Αίγυπτος είχε και την ευκαιρία να διεκδικήσει απευθείας θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η ήττα, όμως, από την Νέα Ζηλανδία με 88-86 την τελευταία αγωνιστική και η ταυτόχρονη νίκη του Νοτίου Σουδάν με 101-78 επί της Ανγκόλας, έστειλε το Νότιο Σουδάν στο Παρίσι και στέρησε από την Αίγυπτο την προοπτική να βρίσκεται ήδη στην Ολυμπιάδα, συμμετέχοντας πάντως μετά από 36 χρόνια σε διοργάνωση με… Ολυμπιακό άρωμα.

aigyptos


Ο προπονητής

Μπορεί η Αίγυπτος να κατάφερε να πάρει θέση στο Προολυμπιακό Τουρνουά με προπονητή τον Ρόι Ράνα, όμως ο ίδιος δε συνέχισε μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο και τη θέση του πήρε ο άμεσος συνεργάτης του, Χένρικ Ροντλ. Ο 55χρονος τεχνικός έχει αποτελέσει ως παίκτης μια σημαντική προσωπικότητα του γερμανικού μπάσκετ, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο με την Εθνική της χώρας του στο Ευρωμπάσκετ του 1993 και το χάλκινο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, ενώ με την Αλμπα Βερολίνου, όπου είχε αγωνιστεί σε όλη του την καριέρα, έχει υπάρξει πρωταθλητής του Κυπέλλου Κόρατς το 1995, επτά φορές πρωταθλητής Γερμανίας και τέσσερις φορές Κυπελλούχος Γερμανίας, αναδεικνυόμενος και σε MVP του γερμανικού πρωταθλήματος το 1996, με τον αριθμό «4» να αποσύρεται μάλιστα από το σύλλογο.

Έχει υπάρξει, επίσης, πρωταθλητής NCAA το 1993 με τη Βόρεια Καρολάινα. Η καριέρα του ως προπονητής ξεκίνησε στην ίδια ομάδα την περίοδο 2005-2007, περνώντας στη συνέχεια από Τρίερ και Τουρκ Τέλεκομ, ενώ από το 2002 σε συλλογικό επίπεδο είναι ο τεχνικός της Αλ Ιτιχάντ Αλεξανδρείας. Ο Χένρικ Ροντλ ασχολείται ως προπονητής σε εθνικό επίπεδο από το 2014, όταν κι έγινε ομοσπονδιακός τεχνικός της δεύτερης ομάδας της Γερμανίας, με την οποία κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στην Πανεπιστημιάδα του 2015. Αργότερα βρέθηκε στο πλευρό του Κρις Φλέμινγκ στην ανδρική ομάδα, την οποία ο ίδιος καθοδήγησε από το 2017 έως το 2021, για να προσληφθεί εν συνεχεία από την αιγυπτιακή Ομοσπονδία, κατευθύνοντας για πρώτη φορά φέτος την ανδρική ομάδα ως πρώτος προπονητής.

Η ομάδα

Η Αίγυπτος μετρά τη σημαντική απουσία του Ασέμ Μάρεϊ, με τον 32χρονο σέντερ με εμπειρία στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα να μη βρίσκεται λόγω τραυματισμού στη διάθεση του Χένρικ Ροντλ. Ο Εχάμπ Αμίν είναι από τις σημαντικές μορφές του ρόστερ των «Φαραώ», οδηγώντας πέρυσι την ομάδα του στο Παγκόσμιο Κύπελλο με μέσο όρο 19.6 πόντων, 5.6 ασίστ και 4.6 ριμπάουντ ανά αγώνα, με τον γκαρντ της Αλ Αχλί να δείχνει τότε ένα πολύ καλό δείγμα των ικανοτήτων του. Ο συμπαίκτης του σε Εθνική και σύλλογο, Αμρ Ελ Γκεντί, είναι επίσης παρών και στο πλευρό του για αυτή την περιπέτεια, με παίκτες όπως ο Ανάς Μαχμούντ και ο Αμερικανοαιγύπτιος Πάτρικ Γκάρντνερ, παράλληλα, να αποτελούν βασικά «όπλα» για τον Χένρικ Ροντλ.


Ειδήσεις σήμερα:

Αποχωρεί από την ενεργό πολιτική ο Δημήτρης Παπαδημούλης

«Παραμένει ικανός» - Η οικογένεια του Μπάιντεν τον παροτρύνει να παραμείνει στην κούρσα για την προεδρία


ΠΑΣΟΚ: Ήδη πέντε οι υποψήφιοι, το σκέφτονται «σοβαρά» η Διαμαντοπούλου και η Γιαννακοπούλου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ