Άνοιξη - Η σημειολογία των λουλουδιών στη Παλιά Αθήνα

Άνοιξη - Η σημειολογία των λουλουδιών στη Παλιά Αθήνα

Ξεφυλλίζοντας το ¨Ερωτικόν Επιστολάριον¨, το bestseller των παλιών εποχών, το βιβλίο που καθοδήγησε γενιές και γενιές νέων και νεανίδων –και όχι μόνο- στις ερωτικές τους αναζητήσεις, βρίσκουμε τόσα ωραία πράγματα για τα λουλούδια και τη σημειολογία τους.

Άνοιξη  - Η σημειολογία των λουλουδιών στη Παλιά Αθήνα
Εραστής, που δεν έχει τα μέσα να συνεννοηθεί με την αγαπημένη του, θα βρει πάντα ένα λουλούδι ή μια ανθοδέσμη για να της μεταφέρει το μήνυμά του, με την ελπίδα ότι εκείνη θα γνωρίζει τη γλώσσα των λουλουδιών και θα ανταποκριθεί ανάλογα.
Έτσι, αν θέλει να της πει ¨Σε αγαπώ με πάθος¨ ένα κόκκινο γαρύφαλλο είναι ό,τι πρέπει. Ένα κλαδάκι γαζίας θα της μεταφέρει το σπαραξικάρδιο ¨Μου πλήγωσες τη καρδιά¨. Αύτη με τη σειρά της, εάν δέχεται τον έρωτά του, θα του στείλει ένα κλαδάκι με άνθος αμυγδαλιάς που είναι σα να του λέει ¨Τρελαίνομαι και εγώ για σένα…¨. Αν πάλι το μήνυμα είναι ¨Είσαι αναιδής και αυθαδέστατος¨ κάτι με μπόλικο αγκάθι είναι το πλέον κατάλληλο και γίνεται αμέσως αντιληπτό!

Εάν τώρα ο εραστής δώσει στη Δουλτσινέα του μία αγκινάρα, αυτό σημαίνει ότι της λέει: ¨Αγνοείς τον έρωτά μου!. Εάν όμως η δεσποινίς τυγχάνει πειναλέα και προ πάντων με πρακτικό πνεύμα, βράζει την αγκινάρα, την τρώει και εξακολουθεί να αγνοεί τον έρωτα που της προσφέρεται.
Άνοιξη  - Η σημειολογία των λουλουδιών στη Παλιά Αθήνα

Το φυτό ¨Άδωνις¨, κοινώς μωρόχορτο -μωρό όπως αλλοίμονο οι περισσότεροι των εραστών- σημαίνει ¨βασανίζομαι από λυπηρές αναμνήσεις¨
Η ακακία έχει πολλές και διάφορες σημασίες. Η άσπρη εκδηλώνει αγνό, πλατωνικό έρωτα. Η κίτρινη ειλικρίνεια.

Αν εκείνος ¨παραπονιέται¨:
Καρδίαν έχεις τρυφεράν
Κλείσιμο
Το έμαθα κι’ ελπίζω
Πλην πές μου, τας ελπίδας μου
Εις άμμον να βασίζω;

Ένα κλαδάκι ακακίας από εκείνη εις απάντηση, είναι ό,τι πιο υπέροχο. Σημαίνει λατρεία με αφοσίωση και ελπίδα!
Η αλτάνα είναι πολύ τολμηρή στη σημειολογία της, αφού ορίζει ραντεβού! Σημαίνει –κατά το βιβλίο- στις τρεις το μεσημέρι. Τώρα βέβαια αν πάτε στο ραντεβού και περιμένετε μέσα στη ζέστη μέχρι της δευτέρας παρουσίας, αυτό είναι μια άλλη λυπητερή ιστορία.

Ο αμάραντος ή κατιφές είναι ιππότης, ήρωας, δράμα. Κραυγάζει: ¨Θυσιάζομαι για εσένα¨ Όπερ πίστη μέχρι θανάτου! Το αφιόνι σημαίνει ¨Δεν κοιμάμαι ήσυχα¨. Αλλά είναι δυνατόν ποτέ αφιονισμένος να κοιμάται;
Η αχλαδιά τέρπεται με ένα ίσως: ¨Ελπίζω να συνενωθούμε¨, και η κάτασπρη βανίλια λέει τις δύο πιο σπουδαίες λέξεις: ¨Σε αγαπώ¨.

Εάν ενδιαφέρεσθε και για τη νεραγκούλα, αυτή φωνάζει στην εκλεκτή σας: ¨Είσαι πλήρης θέλγητρων¨. Η βιόλα απευθύνει μεγάλο φιλοφρόνημα. Λέει: ¨Κυρά μου είσαι μεγαλοπρεπής!¨. Αυτά όταν είναι κόκκινη. Όταν όμως είναι κίτρινη σημαίνει ¨Σε μισώ¨!

Η βυσσινιά λέει πολλά ωραία πράγματα:
Όταν με βλέπεις με ψυχρόν
Το βλέμμα παμφιλτάτη
Γνώριζε πως παραφορά
Τας φρένας μου ταράττει…
Άνοιξη  - Η σημειολογία των λουλουδιών στη Παλιά Αθήνα

Το συμπαθές γεράνι είναι κακοηθέστατο αφού μεταφέρει στη κοπέλα το μήνυμα ¨Ωχ! καημένη είσαι ανόητη…¨. Η ντάλια λέει ¨Είσαι ανυπόφορη με τόσους εραστές που έχεις…¨, ο δειλινός ο ερυθρόλευκος: ¨Το δώρο σου το απορρίπτω¨, ενώ ο μενεξές και το ζουμπούλι κάνουν προτάσεις γάμου: ¨Σε θέλω σύζυγό μου…¨.

Αλλά ιδού και το κρεμμύδι! Όταν προσφέρεις σε εκείνη ένα χαριτωμένο κρεμμυδάκι της λες: ¨Αναστενάζω όταν σε θυμάμαι…¨, και όταν της καθαρίζεις κρεμμυδάκια ¨Δακρύζω από τον έρωτά σου!¨.
Το χαμομήλι είναι αναιδέστατο, της λέει : ¨Παρήλθε η νιότη σου¨, και το χρυσάνθεμο θρηνεί τον απολεσθέντα έρωτα.

Ο κρίνος είναι μπαγαποντάκος. Ψεύδεται θελκτικότατα: ¨Είσαι η πρώτη μου ερωμένη¨. Δεν σκέπτεται ο χαζός ότι η σκληρά μπορεί να ρωτήσει: «Τι έκανες τόσον καιρό βρε ζώον;¨.

Η μαντζουράνα διατρανώνει έρωτα διακαή, και το χαριτωμένο ΄Μη μου άπτου¨:
Πάσης αδυναμίας μου
Ή πταίσματος καθάπτου
Αλλ’ όταν περί έρωτος ο λόγος
Μη μου άπτου!...

Θα ήμασταν ασυγχώρητοι αν λησμονήσουμε την πασχαλιά:
Όταν η γη κι’ ο ουρανός
«Χριστός Ανέστη» κάνει
Και κελαηδεί το φιλί
Στο στόμα σαν τραγούδι
Και η αγάπη στην καρδιά
Ριζώνεται και πιάνει
Τότε γεννά κι’ η πασχαλιά
Το πρώτο της λουλούδι…

Ιδού το ρόδο το εκατόφυλλο. Λευκό σημαίνει σιωπή και κόκκινο ¨Έχω τη φωτιά του έρωτα μέσα μου¨. Το κίτρινο ¨Είσαι άπιστος¨, και το βαθύχρουν: ¨Λάμπεις σαν ήλιος. ¨
Τέλος υπάρχει και το σκόρδο! Όταν προσφέρεις σκόρδο στην εκλεκτή σου είναι σα να της λες ¨Έχεις μάτια που με ματιάζουν!¨, και όταν της προσφέρεις σκορδαλιά δεν έχεις μάτια να την δεις, μύτη να την μυρίσεις!...
Ας είναι λοιπόν καλά το ευωδιαστό βιβλιαράκι που είχε τόσα τερπνά να μας διηγηθεί...

Για περισσότερα: https://minoas.gr/syggrafeas/sitaras-thomas/
Θωμάς Σιταράς, Αθηναιογράφος- Συγγραφέας, FB: Σιταράς Θωμάς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης