Αυτή είναι η dream team των Ελλήνων μάνατζερ που διοικούν πολυεθνικούς κολοσσούς

Αυτή είναι η dream team των Ελλήνων μάνατζερ που διοικούν πολυεθνικούς κολοσσούς

Κάποιοι έγιναν πολύ γνωστοί τα τελευταία χρόνια, όπως ο Αλμπερτ Μπουρλά, ενώ κάποιοι άλλοι είναι σε εμάς άγνωστοι αλλά διαπρέπουν στο εξωτερικό ή «φέρνουν» μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα - Οι ιστορίες ζωής 11 πολύ επιτυχημένων Ελλήνων μάνατζερ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Αυτή είναι η dream team των Ελλήνων μάνατζερ που διοικούν πολυεθνικούς κολοσσούς
Γράφουν τη δική τους Ιστορία στο διεθνές επιχειρηματικό στερέωμα, δικαιώνοντας τις ελληνικές ρίζες τους και, σε αρκετές περιπτώσεις, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο για την έλευση και υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων στη χώρα μας. Ο λόγος για τους Ελληνες και τις Ελληνίδες που κατέχουν κορυφαίες θέσεις ευθύνης σε πολυεθνικούς κολοσσούς και οι οποίοι με τη «βάση» τους να βρίσκεται είτε εντός είτε συνήθως εκτός συνόρων έχουν υπό την αρμοδιότητά τους ολόκληρες περιοχές του πλανήτη.

Από την Ευρώπη μέχρι την Αμερική και από την Αφρική μέχρι την Ασία και την Αυστραλία Ελληνες μάνατζερ ξεχωρίζουν με τη δράση τους και αν και έχουν ξεκινήσει από τα «χαμηλότερα» δώματα, ανέρχονται γρήγορα την κλίμακα της ιεραρχίας, παρά το… αδυσώπητα ανταγωνιστικό κλίμα που χαρακτηρίζει αυτούς τους «υψηλούς θώκους».

Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, τα δυνατά σημεία του Ελληνα (και της Ελληνίδας) μάνατζερ είναι το δημιουργικό πνεύμα, η εξαιρετική συγκρότηση και κατάρτιση, η προσαρμοστικότητα, η φιλοδοξία, που αποτελεί κινητήρια δύναμη περαιτέρω εξέλιξης, αλλά και το γεγονός ότι συνήθως έχει δώσει «εξετάσεις» λειτουργώντας στο εγχώριο, αρκετά προβληματικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαίες αλυσίδες του λιανεμπορίου, των τηλεπικοινωνιών και άλλων κεντρικών επιχειρηματικών πυλώνων της παγκόσμιας αγοράς έχουν αναθέσει στους Ελληνες επικεφαλής των εδώ θυγατρικών τους ευθύνες που υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα καλύπτοντας την ευρύτερη περιοχή.

Ετσι, πέρα από τους γνωστούς ομογενείς επιχειρηματίες που έχουν οικοδομήσει τα δικά τους success stories σε διάφορες χώρες, υπάρχουν οι φανεροί, αλλά και οι αφανείς πρωταγωνιστές που έχουν στα χέρια τους την ευθύνη ολόκληρων γεωγραφικών ή προϊοντικών τομέων στους κλάδους της σύγχρονης τεχνολογίας, της βιομηχανίας, των τροφίμων, των κατασκευών, του real estate κ.α.

Μιλάμε ουσιαστικά για δύο βασικές κατηγορίες. Είναι αυτοί που προέρχονται από τα σπλάχνα των εταιρειών και αφού θήτευσαν σε νευραλγικά πόστα στις ελληνικές θυγατρικές, «μεταγράφηκαν» στα κεντρικά και τους ανατέθηκαν υψηλότερα καθήκοντα. Ταυτόχρονα, είναι κι εκείνοι που αναζήτησαν την τύχη τους στο εξωτερικό, διαγράφοντας στην πορεία αξιοσημείωτη καριέρα σε μεγάλες επιχειρήσεις. Δεδομένου ότι είναι εκατοντάδες οι Ελληνες που δίνουν το πετυχημένο «παρών» στο διεθνές στερέωμα, στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ περιλαμβάνονται ορισμένες ξεχωριστές, αλλά ενδεικτικές περιπτώσεις.

Αμπερτ Μπουρλά / Pfizer
Οι επενδύσεις-σταθμός στη Θεσσαλονίκη
Αυτή είναι η dream team των Ελλήνων μάνατζερ που διοικούν πολυεθνικούς κολοσσούς
Αλμπερτ Μπουρλά Pfizer

Πριν από έναν χρόνο, τέτοιες μέρες, τον Οκτώβριο του 2021, γίνονταν τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του παγκόσμιου Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας και του Παγκόσμιου Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer, στη Θεσσαλονίκη. Ηταν μια επένδυση-σταθμός, καθώς λειτούργησε σαν μαγνήτης για την προσέλκυση κι άλλων πολυεθνικών κολοσσών στη χώρα μας. Η επένδυση αυτή έφερε την υπογραφή του Αλμπερτ Μπουρλά, επικεφαλής (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος) του φαρμακευτικού γίγαντα της Pfizer, που κατάφερε να δημιουργήσει ένα από τα σωτήρια εμβόλια στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Ηταν μια «ιστορική στιγμή», αλλά και μια μεγάλη επιστροφή. «Ο Αλμπερτ επιστρέφει σπίτι του με μία επένδυση-σταθμό για τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα», όπως είχε δηλώσει τότε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κλείσιμο
Και ήταν πράγματι έτσι. Ο εβραϊκής καταγωγής Μπουρλά γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου φοίτησε στο 2ο Γενικό Λύκειο, ενώ στη συνέχεια απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στη Βιοτεχνολογία της αναπαραγωγής στην Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Ξεκίνησε να εργάζεται στην Pfizer από το 1993, αρχικά ως τεχνικός διευθυντής του Τμήματος Υγείας των Ζώων στην Ελλάδα. Εφυγε από τη χώρα μας στα 34 χρόνια του και έγινε… πολίτης του κόσμου ζώντας σε επτά διαφορετικές πόλεις σε τέσσερις χώρες. Αρχισε τη διεθνή σταδιοδρομία του ως περιφερειακός πρόεδρος του Τμήματος Υγείας των Ζώων για την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή και σταδιακά ανέβηκε όλα τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας, με διευθυντικούς ρόλους στα τμήματα εμβολίων, ογκολογίας, καταναλωτικής υγειονομικής φροντίδας, καθώς και στον βραχίονα Innovative Health της Pfizer.

Ακολούθησε η ανάδειξή του σε γενικό διευθυντή Επιχειρήσεων του ομίλου και τον Οκτώβριο του 2018 σε διευθύνοντα σύμβουλο. Από τον Ιανουάριο του 2020 κατέχει και τη θέση του εκτελεστικού προέδρου του φαρμακευτικού κολοσσού. Παρ’ όλα αυτά δηλώνει βέρος Θεσσαλονικιός, κάνει διακοπές στο εξοχικό του στη Χαλκιδική, είναι φανατικός Αρειανός και…υπόσχεται ότι σε βάθος δεκαετίας οι επενδύσεις της Pfizer στην Ελλάδα θα φτάσουν τα 680 εκατ. ευρώ ή 0,4% του ΑΕΠ.

Ανδρέας Καλαντζόπουλος / PMI
Το Νο1 της Philip Morris
Αυτή είναι η dream team των Ελλήνων μάνατζερ που διοικούν πολυεθνικούς κολοσσούς
Ανδρέας Καλαντζόπουλος PMI

Είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από τις μεγάλες επενδύσεις των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, με επίκεντρο την ιστορική καπνοβιομηχανία Παπαστράτος, και οι οποίες ξεπερνούν τα 650 εκατ. ευρώ. Με τις δικές του αποφάσεις και την καθοριστική συμβολή του Χρήστου Χαρπαντίδη (πρόεδρος και CEO της Παπαστράτος) η ελληνική εταιρεία έχει εξελιχθεί για τον μητρικό όμιλο της Philip Morris International σε ένα από τα σημαντικότερα παραγωγικά και εξαγωγικά hubs των ράβδων καπνού για τα IQOS.

Ο Ανδρέας Καλαντζόπουλος, ο Ελληνας Νο1 του πανίσχυρου πολυεθνικού ομίλου PMI, πέτυχε να συνδέσει το όνομά του με μία από τις σημαντικότερες τομές στην πορεία της καπνοβιομηχανίας. Γιατί είναι εκείνος που πιστώνεται την «εφεύρεση» των θερμαινόμενων καπνικών προϊόντων μειωμένου κινδύνου, ηγούμενος της προσπάθειας για έναν κόσμο χωρίς καπνό και τσιγάρο που ξεκίνησε η Philip Morris και ακολούθησαν και άλλοι ισχυροί όμιλοι του κλάδου.

Με ρίζες από τον Πύργο Ηλείας, όπου γεννήθηκε το 1957, μεγάλωσε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το ιστορικό Β’ Γυμνάσιο Αρρένων. Το 1975 ξεκίνησε τις σπουδές του στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, στη Λοζάνη, απ’ όπου και αποφοίτησε με πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού. Το 1985, πήρε ΜΒΑ από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΙNSEAD) στο Παρίσι. Εντάχθηκε στο δυναμικό της Philip Morris International, το 1985, θητεύοντας σε διάφορες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Το 1999 ανέλαβε πρόεδρος της Περιφέρειας Ανατολικής Ευρώπης και στη συνέχεια υπηρέτησε σε άλλα πόστα του ομίλου. Η «εκτίναξή» του έγινε τον Μάρτιο του 2013, όταν το διοικητικό συμβούλιο της Philip Morris, αναγνωρίζοντας τις ικανότητες και την προσφορά του, τον ανέδειξε διευθύνοντα σύμβουλο. Εκτοτε, ηγείται του μετασχηματισμού του πολυεθνικού κολοσσού, μέσω επενδύσεων ύψους 6 δισ. δολαρίων, ενώ από τον Μάιο του 2021 κατέχει και τη θέση του εκτελεστικού προέδρου της PMI.

Πέγκυ Αντωνάκου / Google
«Γητεύει» τους τεχνολογικούς κολοσσούς
Αυτή είναι η dream team των Ελλήνων μάνατζερ που διοικούν πολυεθνικούς κολοσσούς
Πέγκυ Αντωνάκου Google

Μπορεί η πρόσφατη επενδυτική άφιξη της Google στην Ελλάδα να έχει τις ρίζες της στον Ιανουάριο του 2020, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Νταβός με τον πρόεδρο Ευρώπης, Μ. Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ) του τεχνολογικού κολοσσού Ματ Μπρίτιν.

Την ίδια περίοδο, ωστόσο, γινόταν γνωστό ότι τη θέση της General Manager της Google για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με έδρα την Αθήνα αναλαμβάνει η Πέγκυ Αντωνάκου, μια Ελληνίδα με πολυετή πείρα σε θέσεις διοίκησης και marketing τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Για το επενδυτικό σχέδιο της Google, εκτιμώμενου ύψους 400-500 εκατ. ευρώ, με στόχο τη δημιουργία τριών data centers και κέντρων αριστείας στη χώρα μας, που ανακοινώθηκε πρόσφατα και θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία, ο ρόλος της κυρίας Αντωνάκου τόσο σε όσα προηγήθηκαν όσο, κυρίως, για τη φάση της υλοποίησης θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμος. Πρόκειται, άλλωστε, για ένα διευθυντικό στέλεχος με πολλές περγαμηνές και με ξεχωριστή γοητεία στον κλάδο των γιγάντων της σύγχρονης τεχνολογίας.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της (από τα Πανεπιστήμια Πειραιά και Michigan) ξεκίνησε την καριέρα της στις ΗΠΑ σε εταιρείες όπως οι Dell και General Motors. Στην Dell έφτασε να γίνει γενική διευθύντρια Καταστημάτων Καταναλωτών και SMB για την Ανατολική Ευρώπη & Ιταλία. Στη συνέχεια, το 2012, μεταπήδησε στη Microsoft, όπου διετέλεσε General Manager για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα. Ακολούθησε μια ολιγόμηνη «σιωπή», με πολλούς να διερωτώνται ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της. Ολα αυτά μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, όταν ανακοινώθηκε η μεταγραφή της στην Google.

Tεντ Σαράντοs / Netflix
Η Ελλάδα στη «μεγάλη εικόνα»
Αυτή είναι η dream team των Ελλήνων μάνατζερ που διοικούν πολυεθνικούς κολοσσούς
Tεντ Σαράντος Netflix

Με καταγωγή από τη Σάμο, αλλά γεννημένος και μεγαλωμένος στις ΗΠΑ, ο Tεντ Σαράντος ανήκει στους πλέον επιφανείς εκπροσώπους της Ομογένειας που πέτυχαν να ζήσουν το περίφημο αμερικάνικο όνειρο.

Παιδί μεσοαστικής οικογένειας, ανδρώθηκε σε μια φτωχή γειτονιά του Φίνιξ στην Αριζόνα και βρήκε τον δρόμο του δουλεύοντας αρχικά σε ένα video club, όπου ήρθε σε επαφή με τη μαγεία και τους ορίζοντες της 7ης τέχνης. Στο επόμενο επαγγελματικό βήμα του συναντήθηκε με τη Netflix, όταν κι αυτή στα δικά της πρώτα βήματα δεν είχε καμία σχέση με τον σημερινό παγκόσμιο κολοσσό του streaming, αλλά ήταν απλά μια εταιρεία διανομής ταινιών μέσω ταχυδρομείου.

Ετσι, πριν από 22 χρόνια, τον Μάρτιο του 2000, ανέλαβε τη θέση του υπευθύνου προγράμματος και με τις επιλογές του αποδείχθηκε ο άνθρωπος-κλειδί για τη μετεξέλιξη του Netflix στον σημερινό πανίσχυρο όμιλο. Από το καλοκαίρι του 2020 ο Σαράντος αναβαθμίστηκε σε Co-CEO, διατηρώντας πάντα και το «καπέλο» του Chief Content Officer.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας τον περασμένο Ιούλιο αναφέρθηκε στις προοπτικές για την ανάδειξη της Ελλάδας σε κέντρο για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, αλλά και στο θεσμικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί ώστε να οικοδομήσει ένα ισχυρό οικοσύστημα παραγωγής, να προσελκύσει επενδύσεις και να αναπτύξει τις απαιτούμενες υποδομές κλίμακας.

Πωλ Γομόπουλος / Hines
Από την ψήφο εμπιστοσύνης στο κρεσέντο επενδύσεων
Αυτή είναι η dream team των Ελλήνων μάνατζερ που διοικούν πολυεθνικούς κολοσσούς
Πωλ Γομόπουλος Hines

Οταν έκανε την εμφάνισή του στην Ελλάδα ως ο άνθρωπος της Ηines, τη δύσκολη περίοδο του 2014, ακολούθησε μια τακτική χαμηλών τόνων. Στις αρχές του 2017, είχε μιλήσει για μια επιλογή ρίσκου διαβεβαιώνοντας όμως ότι η Hines ήρθε για να μείνει, κάτι που δικαίωσε το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, με το πρώτο «χτύπημα»-ψήφο εμπιστοσύνης για τη χώρα, που αφορούσε την απόκτηση του ξενοδοχείου «Athens Ledra» στη Λ. Συγγρού -μαζί με τη Henderson Park και τον όμιλο του Γ. Δασκαλαντωνάκη-, φέρνοντας στην Αθήνα τον ξενοδοχειακό κολοσσό Hyatt.

Εκτοτε ο Πωλ Γομόπουλος, Senior Managing Director και επικεφαλής της Hines Ελλάδος, έχει προχωρήσει σε ένα μπαράζ επενδύσεων αναδεικνύοντας τον αμερικανικό όμιλο, με τα 90 δισ. δολάρια υπό διαχείριση, σε έναν από τους πλέον δραστήριους παίκτες του εγχώριου real estate, με «κινήσεις ματ», όπως στον τουρισμό, με εξαγορές ξενοδοχείων, στα κτίρια γραφείων, και βέβαια με το Project Voula, των 136 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα οργανώνει τα επόμενα βήματα, τα οποία, εκτός του τουρισμού, των κατοικιών και των επαγγελματικών ακινήτων, θα εστιάσουν και στον τομέα των logistics. Ο Πωλ Γομόπουλος σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και πήρε MBA από το περίφημο Harvard Business School. Ξεκίνησε την καριέρα του στη Hines το 2006 από τα γραφεία στο Λονδίνο, εργάστηκε για τα Hines European Development Fund I και II, ενώ ασχολήθηκε ιδιαίτερα με ξενοδοχειακά και οικιστικά projects στην Ισπανία.

Από φοιτητής ακόμη στο Χάρβαρντ, είχε μοιραστεί την αγάπη του για την ποίηση του Καβάφη, αλλά και το όνειρό του, στα 70 του, να απολαμβάνει το ούζο του με φίλους «καθισμένος σε μια παραθαλάσσια ψαροταβέρνα στο χωριό μου με τη μυρωδιά του Αιγαίου».

Ευστρατία Ζαφειρίου / VW Group
«Στήνει» το εργοστάσιο μπαταριών της Volkswagen
Αυτή είναι η dream team των Ελλήνων μάνατζερ που διοικούν πολυεθνικούς κολοσσούς
Ευστρατία Ζαφειρίου VW Group

Μια Ελληνίδα μάνατζερ με πολυετή παρουσία στον ανδροκρατούμενο χώρο της αυτοκίνησης είναι η Ευστρατία Ζαφειρίου, η οποία από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχει αναλάβει επικεφαλής της οργάνωσης του νέου εργοστασίου μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που κατασκευάζει η Volkswagen στο Salzgitter της Γερμανίας (Head of GLOBAL PMO Standard Factory - Power Co. SE). Το συγκεκριμένο εργοστάσιο, τα εγκαίνια κατασκευής του οποίου έκανε στις 7 Ιουλίου ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς, αποτελεί την αφετηρία ενός αναπτυξιακού σχεδίου παγκόσμιας κλίμακας, με έξι εργοστάσια στην Ευρώπη και προοπτική επιπλέον μονάδων στη Β. Αμερική.

Η λειτουργία του θα ξεκινήσει το 2025, ενώ πλέον οι παγκόσμιες δραστηριότητες της VW Group στον χώρο των μπαταριών περνούν υπό την ευθύνη της εταιρείας PowerCo, που μέχρι το 2030 θα επενδύσει περισσότερα από 20 δισ. ευρώ στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Πριν από αυτή τη θέση η κυρία Ζαφειρίου, στην καριέρα της επί 22 χρόνια στον γερμανικό κολοσσό, ήταν επικεφαλής Στρατηγικής Ανάπτυξης στην αυτοκινητοβιομηχανία Audi, υπεύθυνη στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Κίνα, ενώ είχε ξεκινήσει στη Volkswagen ως ερευνήτρια στα συστήματα ισχύος.

Με καταγωγή από τη Νέα Τρίγλια Χαλκιδικής, σπούδασε μηχανολόγος στο ΑΠΘ και πήρε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο της Καρλσρούης. Από το 1993 και για τρία χρόνια εργάστηκε στην εταιρεία ESGmbH και δύο χρόνια μετά εντάχθηκε στο στελεχιακό δυναμικό της Volkswagen.

Αλεξ Παπαλεξόπουλος / ECCO International
Ο «γκουρού» των ενεργειακών αγορών
Αυτή είναι η dream team των Ελλήνων μάνατζερ που διοικούν πολυεθνικούς κολοσσούς
Αλεξ Παπαλεξόπουλος ECCO International

Στο Σαν Φρανσίσκο εδρεύει ένας ακόμη διεθνής Ελληνας, ο δρ Αλεξ Παπαλεξόπουλος. Ο ιδρυτής και πρόεδρος της ECCO International και επικεφαλής της Zome Energy θεωρείται «γκουρού» των ενεργειακών αγορών, αλλά και «αρχιτέκτονας» πολλών χρηματιστηρίων ενέργειας ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και του ελληνικού. Μέσω της ECCO International έχει συνεργαστεί στενά τα προηγούμενα χρόνια τόσο με τη ΡΑΕ, τον (πρώην) ΛΑΓΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ, όσο και με ομίλους όπως η ΔΕΗ, η ΤΕΡΝΑ και η Motor Oil.
Το βιογραφικό του καλύπτει δεκάδες σελίδες.

Με αφετηρία την Αθήνα, ο Α. Παπαλεξόπουλος τελείωσε αριστούχος το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, ενώ, δείχνοντας από νωρίς τις δυνατότητές του, φοιτητής ακόμη, ανέπτυξε για λογαριασμό της ΔΕΗ ένα πρόγραμμα για υπολογιστές σχετικά με τη ρύθμιση της τάσης του συστήματος διανομής. Μετά ταξίδεψε στις ΗΠΑ για μεταπτυχιακά, όπου και καθιερώθηκε ως παγκόσμια αναγνωρισμένος επιστήμονας σε θέματα συστημάτων ενέργειας και ενεργειακών δικτύων. Το 1998 έβαλε τα θεμέλια της ECCO International που εξελίχθηκε σε μία από τις κορυφαίες εταιρίες εξειδικευμένων υπηρεσιών στον σχεδιασμό αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, έξυπνων δικτύων, λογισμικού, ανάπτυξης προϊόντων αντιστάθμισης κινδύνου, επενδυτικών σχεδίων κ.ά.

Τη δική της σφραγίδα φέρουν χρηματιστήρια ενέργειας και αγορές σε 3 ηπείρους και πολλές χώρες -ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αργεντινή, Γαλλία, Ισπανία, Ελβετία, Πολωνία, Ουγγαρία, Αίγυπτος, Αλβανία και βέβαια Ελλάδα και Κύπρος-, ενώ στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται πολυεθνικοί κολοσσοί του κλάδου.

Βανέσα Πάπας / TikTok
Η πιο επιδραστική επιχειρηματίας του πλανήτη
Αυτή είναι η dream team των Ελλήνων μάνατζερ που διοικούν πολυεθνικούς κολοσσούς
Βανέσα Πάπας TikTok

Οταν τον Δεκέμβριο του 2021 το πρακτορείο Bloomberg παρουσίασε το αφιέρωμά του για τις 50 κορυφαίες προσωπικότητες και ιδέες που καθόρισαν το παγκόσμιο επιχειρηματικό τοπίο κατά τη διάρκεια του έτους, στην πρώτη θέση ανέδειξε την Ελληνοαυστραλέζα Βανέσα Πάπαs. Η μόλις 41 ετών εκτελεστική διευθύντρια (Chief Operating Officer) του TikTok πιστώνεται ότι κατάφερε να αναδείξει το κινεζικό κοινωνικό δίκτυο σε κορυφαίο παίκτη της διεθνούς αγοράς των media.

Aπόφοιτη του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στο Μπρίσμπεϊν, ξεκίνησε την καριέρα της στη Next New Networks, μια εταιρεία που βοηθά δημιουργούς βίντεο να βρουν κοινό για τις ταινίες τους. Το 2011 η Next New Networks εξαγοράστηκε από τη YouTube, με την ίδια να αναλαμβάνει τον ίδιο χρόνο επικεφαλής του διεθνούς τμήματος κοινού της YouTube και, αργότερα, διευθύντρια Δημιουργικού της εταιρείας. Στο πλαίσιο αυτό, συνέταξε και ένα εγχειρίδιο 100 σελίδων για τους δημιουργούς περιεχομένου του YouTube, με σκοπό την ενίσχυση της απήχησης και της αλληλεπίδρασής τους με το κοινό τους. Οσοι τη γνωρίζουν καλά κάνουν λόγο για ένα ήσυχο και στοχαστικό άτομο, με μουσική παιδεία και βαθύ υπόβαθρο, ενώ την περιγράφουν ως γεννημένη για τον κόσμο των social media και των πολυμέσων.

Η Πάπας, που πλέον ζει και εργάζεται στο Λος Αντζελες, βρέθηκε, μεταξύ άλλων, και στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και της κινεζικής εταιρείας ByteDance, στην οποία ανήκει το TikTok. Σήμερα θεωρείται ότι κατέχει μία από τις πιο αξιοζήλευτες θέσεις στον κόσμο, παρά τις έντονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει λόγω του σκληρού ανταγωνισμού από το Instagram, το YouTube και το Snapchat.

Δημήτρης Ψυλλάκης / Mercedes-Benz
Σπύρος Φίλιππας / BMW Group
Δύο Ελληνες «αυτοκινητάδες» σε διεθνή πόστα
Αυτή είναι η dream team των Ελλήνων μάνατζερ που διοικούν πολυεθνικούς κολοσσούς
Δημήτρης Ψυλλάκης Mercedes-Benz

Δύο Ελληνες μάνατζερ δίνουν ηχηρό «παρών» στον εξαιρετικά ανταγωνιστικό χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, κατέχοντας υψηλά πόστα σε δύο γερμανικούς κολοσσούς της αυτοκίνησης. Τριάντα χρόνια κρατάει η σχέση του Δημήτρη Ψυλλάκη με τον όμιλο της Mercedes-Benz. Από το 1992 που ξεκίνησε η συνεργασία του με τον ελληνικό βραχίονα.

Το 2001 ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή επιβατικών αυτοκινήτων στη Mercedes-Benz Hellas και μετά την επιτυχημένη θητεία του βγήκε εκτός συνόρων. Η αφετηρία έγινε όταν διορίστηκε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στη Mercedes-Benz Βραζιλίας (2009-2015), για να ακολουθήσει η Mercedes-Benz Κορέας (2015-2019) και το 2020 η ανάληψη της θέσης του CEO της Mercedes-Benz Καναδά. Μετά τη δοκιμασία του σε αυτές τις δύσκολες αγορές, από τον Ιανουάριο του 2021 ο 55χρονος Ελληνας μάνατζερ προήχθη σε CEO της Mercedes-Benz USA, αναλαμβάνοντας παράλληλα υπεύθυνος Μάρκετινγκ και Πωλήσεων του γερμανικού ομίλου για τις αγορές της Β. Αμερικής (ΗΠΑ και Καναδάς).
Αυτή είναι η dream team των Ελλήνων μάνατζερ που διοικούν πολυεθνικούς κολοσσούς
Σπύρος Φίλιππας ΒMW Group

Αντίστοιχα, ο Σπύρος Φίλιππας είναι από τον Οκτώβριο του 2021 επικεφαλής του BMW Group Financial Services για το Μεξικό και ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.
Ξεκινώντας την καριέρα του από υψηλόβαθμα πόστα στην Toyota Hellas και Mapfre Greece, η δική του αφετηρία στην BMW ήταν το 2006, όταν εγκαινίασε τη δραστηριότητα του BMW Group Financial Services στην Ελλάδα. Πέντε χρόνια μετά, το 2011, ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της BMW Ελλάς. Αργότερα όμως βγήκε και αυτός εκτός συνόρων, καθώς τοποθετήθηκε επικεφαλής του BMW Group Financial Services Middle East, υπεύθυνος για τις υπηρεσίες χρηματοδότησης και χρηματοδοτικής μίσθωσης του γερμανικού ομίλου σε 9 αγορές της περιοχής, με έδρα το Ντουμπάι, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η μετάβασή του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Κώστας Πουλόπουλος / SquareOne
Στην αφρόκρεμα της Αρχιτεκτονικής
Αυτή είναι η dream team των Ελλήνων μάνατζερ που διοικούν πολυεθνικούς κολοσσούς
Κώστας Πουλόπουλος SquareOne

Δεν ανήκει στην κλασική κατηγορία των μάνατζερ, αλλά ο Κώστας Πουλόπουλος γράφει το δικό του success story στα μεγάλα σαλόνια της Ευρώπης. Παρότι 44 ετών, διετέλεσε από το 2009 Senior Designer του Henning Larsen Αrchitects, ενός εκ των μεγαλυτέρων αρχιτεκτονικών γραφείων στην Ευρώπη που εδρεύει στην Κοπεγχάγη. Με ρίζες από τη Μεσσηνία, μετά την αποφοίτηση από το ΕΜΠ, το 2004, ακολούθησε το Πανεπιστήμιο του Τόκιο με πλήρη υποτροφία του ιαπωνικού υπουργείου Παιδείας και το Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής του Chiba Manabu. Από τότε μαζεύει διακρίσεις και πρώτα βραβεία σε διαγωνισμούς, που οδηγούν σε μεγάλα έργα, όπως τα νέα κεντρικά γραφεία των 45.000 τ.μ. της Siemens στο Μόναχο, της φαρμακευτικής Novo Nordisk Global, της τράπεζας Nordea, αλλά και του Frankfurt School of Finance and Management, καθώς και πολλά άλλα κτίρια γραφείων και κατοικιών.

Μετά από ένα διάστημα που θήτευσε στην Bjarke Ingels Group, από το 2015 άνοιξε το δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο με την ονομασία SquareOne, στην Κοπεγχάγη, όπου διαμένει με την οικογένειά του, αναλαμβάνοντας projects σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης