Η κίνηση της πρωτοχρονιάτικης αγοράς (1908)

Η κίνηση της πρωτοχρονιάτικης αγοράς (1908)

Οι γιορτινές μέρες που περνάμε προσδίνουν στα καταστήματα της πρωτεύουσας μια πολύ διαφορετική όψη. Μια όψη γεμάτη ζωηράδα και μεγαλοπρέπεια

sitaras-for-30-dec-2022-photo-1--
Ιδιαίτερα η παραμονή της μεγάλης ημέρας της αρχής του χρόνου έχει κάτι το ξεχωριστό. Μεταξύ των άλλων –όπως προτάσσει το έθιμο- πρέπει να γίνουν όλες οι αναγκαίες προετοιμασίες ώστε να πληρωθούν την επομένη οι κοιλίες των Αθηναίων προς μεγάλη, βέβαια, ευχαρίστηση των θυλακίων των ευτυχισμένων πωλητών.
sitaras-for-30-dec-2022-photo-4-

Την παραμονή λοιπόν της Πρωτοχρονιάς η Βαρβάκειος αγορά μεταβάλλεται σε έναν απέραντο και κατάφορτο βωμό αμνών, ορνίθων, γάλων και χοίρων.
Κλείσιμο
Από το πρωί οι διάφοροι καταστηματάρχες ασχολούνται με τον ευπρεπισμό και την διακόσμηση των καταστημάτων τους, τα οποία οι νεαροί βοηθοί, βουτηγμένοι στα ψυχρά νερά, έπλεναν και καθάριζαν.

Συγχρόνως, διάφορα φορτηγά αμάξια και σούστες των κτηνοτρόφων και των χωρικών της Αττικής σταματούσαν στους παράδρομους της αγοράς φορτωμένα με αρνάκια του γάλακτος, με πουλερικά, με κυνήγια, με χορταρικά και με φρούτα.
sitaras-for-30-dec-2022-photo-2-

Όλα αυτά μεταφερόμενα στα καταστήματα τοποθετούνταν με περίσσια φιλοκαλία.

Στο εσωτερικό μέρος της Αγοράς, όπου βρίσκονται κατά σειρά τα λαχανοπωλεία, οι κότες και οι γάλοι κρεμασμένοι ψηλά, βλέπει κανείς μία πρωτότυπη κορνίζα από την οποία δεν λείπουν τα πολύχρωμα και τα χρυσά χαρτιά, απαραίτητα πάντοτε για την πιο πανηγυρική επίδειξη όσων θα καταναλωθούν. Γάλοι… ολόγυμνοι παρουσιάζουν άλλοι μία βεντάλια στην ουρά, και άλλοι πυκνά φτερά γύρω από τον λαιμό.

Βοή ποικίλων κραυγών, ποικίλων τόνων, αντηχεί στην Βαρβάκειο σαν μια παράδοξη χαρμόσυνη συναυλία.

Το τμήμα αυτό της οδού Αθηνάς παρέχει όψη μυρμηκιάς, που κατακλύζεται από χιλιάδες ανθρώπων κάθε τάξης, ηλικίας και επαγγέλματος.
-Εδώ κύριοι, τα πάμφθηνα μανάρια!
-Πάρτε διπλά παπούτσια 6 δραχμές το ζευγάρι!
-Κουμπάρε, πάρε αυτό το γαλόπουλο που σου λέω και βλαστημάμε.
-Να, να τα πρωτοφανές γουρουνόπουλα!
-Εδώ οι εξαίσιες βασιλόπιτες, πώχουν κι’ ασημένια μέσα.
-Μωρέ τ’ είν’ ετούτο σήμερα, υπερισχύει μια στεντόρεια φωνή ενός μανάβη.
sitaras-for-30-dec-2022-photo-3--

Κίνηση και οχλοβοή παντού.
Εκκωφαντικές φωνές πωλητών και αγοραζόντων, λογαριασμοί και μέριμνες και γενικό γλέντι, και λατέρνες εδώ κι’ εκεί, και ντέφια και άλλα μουσικά όργανα, και κανένα κρασάκι ή μαστίχα στο πόδι οι νοικοκυραίοι που βγήκανε για ψώνια, και θριαμβευτική έξοδος από την αγορά πολλών γελαστών προσώπων, τα οποία ακολουθούν κατάφορτοι πιτσιρίκοι.

Αλλά το πανηγύρι αυτό της στολισμένης και χαρμόσυνης αγοράς δεν περιγράφεται τόσο εύκολα. Για να το απολαύσει κανείς πρέπει να το ζήσει από κοντά!


Για περισσότερα: https://minoas.gr/syggrafeas/sitaras-thomas/
Θωμάς Σιταράς, Αθηναιογράφος- Συγγραφέας, FB: Σιταράς Θωμάς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης