14 στάσεις στην Αθήνα για φρέσκο ψωμί, λαχταριστά τσουρέκια και αφράτα κρουασάν

Γυρίσαμε τους φούρνους και τις boulangerie της Αθήνας και σας προτείνουμε να δοκιμάσετε ό,τι αγαπάμε από τον καθέναν

Για πολύσπορο φόρμας
Οι ουρές έξω από αυτόν τον μικρό φούρνο των Ιλισίων είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο – για τα Σάββατα και τις αργίες καλύτερα ναa μη μιλήσω. Όλα τα ψωμιά που φτιάχνουν είναι με προζύμι και από ελληνικά άλευρα. Άνοιξε αμέσως μετά την πρώτη καραντίνα, τον Μάιο του 2020, και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα τα ψωμιά τελείωναν πριν από το μεσημέρι. Κάθε φορά που το επισκέπτομαι φεύγω με πολλές σακούλες και πάντα με το πολύσπορο. Νόστιμο, αφράτο σε μορφή φρατζόλας που πλέον μπορούν και να σας το κόψουν σε φέτες, για να το καταψύχετε ή να το διατηρείτε στο ψυγείο για περισσότερες ημέρες.
◆ ΤΡΟΜΕΡΟ ΠΑΙΔΙ, ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΎΛΟΥ 30, ΙΛΙΣΙΑ, ΤΗΛ.: 210 7777537

ΜΑΜΑ ΨΩΜΙ

Για ψωμί ολικής
Με το που τον δείτε θα σας δώσει την εντύπωση ότι πρόκειται για έναν απλό συνοικιακό φούρνο – και αυτό είναι. Η Ραλλού και ο Γιώργος άφησαν την υποκριτική τέχνη και έπιασαν τις ζύμες για να αναδείξουν όλο το ταλέντο τους. Ζυμώνουν καθημερινά κλασικό σταρένιο, χωριάτικο προζυμένιο, γευστικότατο ολικής αλέσεως, πολύσπορο, πλιγουρόψωμο με φουντούκι. Σας προτείνω το ολικής και μάλιστα κομμένο σε φέτες για να φτιάχνετε νόστιμα τοστ. Επίσης φεύγοντας πάρτε και μία από τις μικρές πίτες (μανιταρόπιτα ή κιμαδόπιτα) για τον δρόμο. Θυμηθείτε με.
◆ ΜΑΜΑ ΨΩΜΙ, ΖΑΧΑΡΙΤΣΑ 42-44 & ΖΙΝΝΗ, ΚΟΥΚΑΚΙ, ΤΗΛ.: 210 9227686

ΑΡΤΟΠΟΙΗΤΗΣ Ο ΤΑΚΗΣ

Για καμπαγιού, το γαλλικό «χωριάτικο»
Για τον συγκεκριμένο φούρνο δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις. Από τους πιο γνωστούς, λειτουργεί από τον Μάρτιο του 1971 και πλέον έχει περάσει στα χέρια της τρίτης γενιάς. Τι θα βρείτε εκεί; Μια μεγάλη ποικιλία από διαφορετικά ψωμιά (φτάνουν και τα 50), πολλά αρτοπαρασκευάσματα και γλυκά. Επιλέγω το καμπαγιού, ένα χωριάτικο ψωμί γαλλικής εμπνεύσεως που φτιάχνεται από μείγμα αλεύρων (σταρένιο, βύνη και σίκαλη) και προζύμι σίκαλης. Το καλαμποκόψωμο και το πολύσπορο, επίσης, είναι μια σκέτη νοστιμιά. Τέλος, αν είστε τυχεροί και προλάβετε, πάρτε ένα κομμάτι (και δύο) από τη μηλόπιτα ή κρητικά καλτσούνια.
◆ ΑΡΤΟΠΟΙΟΤΗΣ Ο ΤΑΚΗΣ, ΜΙΣΑΡΑΛΙΩΤΟΥ 14, ΚΟΥΚΑΚΙ, ΤΗΛ.: 210 9230052 

ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ

Για βαρύ γερμανικό ψωμί
Ο εν λόγω φούρνος ξεχωρίζει για το γερμανικό, βαρύ μαύρο ψωμί του που φτιάχνεται από γερμανικά και αυστριακά άλευρα. Μπορείτε να πάρετε όση ποσότητα θέλετε από το καρβέλι, που σας το κόβουν για να το έχετε σε φέτες. Βέβαια, εκτός από αυτό, θα βρείτε ακόμα γύρω στα 20 διαφορετικά είδη για να διαλέξετε όποιο σας αρέσει. Επίσης, ζητήστε τα κουλουράκια βρόμης με μια δόση μαρμελάδας, σπιτικής, στο κέντρο και τα μουστοκούλουρα, που είναι άλλωστε και της εποχής.
◆ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ, ΔΕΙΝΟΚΡΑΤΟΥΣ 59, ΚΟΛΩΝΑΚΙ, ΤΗΛ.: 210 7211348
THE BLACK SALAMI MICROBAKERY


Για πολύσπορο με προζύμι
Στην εναλλακτική γειτονιά των Εξαρχείων ο Αντώνης Καζάκος μαζί με τον Ελληνοϊταλό Μπρούνο Πέτσια άνοιξαν αυτό το microbakery. Έναν χώρο που δεν μοιάζει με τους παραδοσιακούς φούρνους, μια και τα ψωμιά, που είναι οι πρωταγωνιστές, δεν βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, αλλά πίσω από τη βιτρίνα. Αυτή είναι γεμάτη από σάντουιτς και πίτες που φτιάχνουν οι ίδιοι καθημερινά και πραγματικά δεν θα ξέρετε τι να πρωτοδιαλέξετε. Προσωπικά λατρεύω το πολύσπορο που φτιάχνουν φυσικά με προζύμι και ιταλικά άλευρα – όπως και όλα τους τα ψωμιά. Δεν το βγάζουν καθημερινά και τις μέρες που βγαίνει, τελειώνει γρήγορα. Οπότε, καλό θα ήταν να περάσετε σχετικά νωρίς.
◆ THE BLACK SALAMI MICROBAKERY, ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ 71, ΕΞΑΡΧΕΙΑ, ΤΗΛ.: 211 4187956

KORA BAKERY

Για ψωμί βρόμης
Τις ζύμες της Ιάνθης Μιχαλάκη τις είχα δοκιμάσει πολλές πριν ανοίξει μαζί με τη Μαρία Αλαφούζου τον φούρνο Kora, στην ανηφόρα της Αναγνωστοπούλου στο Κολωνάκι. Σε αυτό τον μοντέρνο ανοιχτό φούρνο –από τη βιτρίνα του μπορείτε να δείτε τα πάντα– τα ψωμιά τους φτιάχνονται από προζύμι και ωριμάζουν για τουλάχιστον 16 ώρες, ενώ οι σφολιάτες τους με γαλλικό βούτυρο και αυτά ωριμάζουν για 72 ώρες. Αγαπώ το ψωμί της βρόμης, που βγαίνει σε μεγάλο καρβέλι και έχει κριτσανιστή κόρα και αφράτο εσωτερικό.
◆ KORA BAKERY, ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΎΛΟΥ 44, ΚΟΛΩΝΑΚΙ, ΤΗΛ.: 210 3627855

ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ

Για αρμένικο τσουρέκι
Δύσκολα θα βρείτε τόσα πολίτικα αλμυρά και γλυκά εδέσματα συγκεντρωμένα σε ένα μαγαζί. Και μη φανταστείτε ότι πρόκειται για κάποιον μεγάλο φούρνο, το αντίθετο μάλιστα. Μιλάμε για έναν λιλιπούτειο χώρο που λειτουργεί από το 1969 και είναι χωμένος σε ένα εξίσου μικρό στενό του κέντρου της Αθήνας. Από το συγκεκριμένο, λοιπόν, επιλέγω να ψωνίζω το αλμυρό αρμένικο τσουρέκι που είναι μυρωδάτο και πολύ γευστικό και ό,τι πρέπει να για συνοδέψετε τον πρωινό, ελληνικό καφέ σας.
◆ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΎΡΝΟΣ, ΓΑΜΒΕΤΑ 4, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.: 210 3847006

ΈΞΑΡΧΟΣ

Για το γιαννιώτικο
Ιστορικός, συνοικιακός, πειραιώτικος φούρνος που λειτουργεί από 1934 και στο τιμόνι του πλέον βρίσκεται η τρίτη γενιά. Δεν τον επισκέπτομαι συχνά, μια και μου πέφτει λίγο μακριά από το κέντρο της Αθήνας που μένω. Βέβαια, κάθε φορά που βρίσκομαι εκεί, η φιλόξενη Χρύσα Έξαρχου με φορτώνει με πολλές τσάντες. Στα ράφια του θα βρείτε περισσότερα από δέκα είδη ψωμιού, με αλεύρι από διάφορους ελληνικούς μύλους. Σας προτείνω το γιαννιώτικο, με κίτρινο χωριάτικο αλεύρι, αλλά και το οκτάσπορο που θα σας κάνει να ξαναγυρίσετε για να δοκιμάσετε και τα τραγανά τυροπιτάκια με ζύμη κουρού.
◆ ΕΞΑΡΧΟΣ, ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 29, ΚΑΛΛΙΠΟΛΗ, ΤΗΛ.: 210 4512358

BREAD B.C.

Για το ψωμί με 4 αρχαίους σπόρους
Ένας ερασιτέχνης αρτοποιός, λάτρης των ζυμαριών, ο Περικλής Βούρθης μετά από ώριμη σκέψη και αρκετό χρόνο πήρε την απόφαση να κάνει το χόμπι του επιχείρηση. Κάπως έτσι γεννήθηκε ο νέος αυτός φούρνος στο Χαλάνδρι που βασίζεται στη φιλοσοφία του real bread, δηλαδή του ψωμιού που φτιάχνεται από νερό, αλεύρι, αλάτι και προζύμι. Μαζί του σε αυτό το εγχείρημα είναι και ο αρτοποιόςζαχαροπλάστης Θανάσης Σταμούδης. Όλα τα ψωμιά που φτιάχνουν περιέχουν τα δικά τους προζύμια και ωριμάζουν από 18 μέχρι 36 ώρες περίπου. Σας προτείνω να δοκιμάσετε το ψωμί με τέσσερις αρχαίους σπόρους, αγριοκρίθαρο, λιναρόσπορος, φαγόπυρος και τεφ (παραδοσιακός σπόρος της Κεντρικής Αφρικής), που έχει πολύ ενδιαφέρον και είναι νοστιμότατο.
◆ BREAD B.C., ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΉΣ 59, ΧΑΛΑΝΔΡΙ, ΤΗΛ.: 210 6851961

SWEET NOLAN

Για το σοκολατένιο ψωμί
Για τη γλυκιά εκδοχή του εστιατορίου Nolan του Σωτήρη Κοντιζά μπορεί όλοι να μιλούν για το βάσκικο cheesecake και για τα πορτογαλικά pastéis de nata, όμως στα ράφια του θα βρείτε κι ένα προζυμένιο σοκολατένιο ψωμί με ξηρούς καρπούς. Είναι αρκετά συμπαγές, πολύ νόστιμο και μοιάζει με καμένο αλλά δεν είναι. Το λάτρεψα από την πρώτη στιγμή που το δοκίμασα και σας το συστήνω να το απολαύσετε για πρωινό μόνο του ή με λίγο ταχίνι ή φιστικοβούτυρο. Έχει λίγο τσιμπημένη τιμή, όμως αξίζει.
◆ SWEET NOLAN, ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ 6Β, ΣΎΝΤΑΓΜΑ, ΤΗΛ.: 210 3240698

OVEROLL

Για κρουασάν
Κατηφορίζοντας την Πραξιτέλους, οι μυρωδιές από τα φρεσκοψημένα, βουτυρένια κρουασάν θα σας πάρουν τη μύτη. Το επόμενο που θα προσέξετε είναι τον μαζεμένο κόσμο έξω από το ροζ μαγαζί. Ο λόγος που το Overoll δεν χρειάστηκε πολύ χρόνο για να γίνει το αγαπημένο στέκι όσων αγαπούν το αφράτο, αέρινο, βουτυράτο κρουάσαν – και είναι πολλοί. Καθημερινά ετοιμάζουν δεκάδες από αυτά, τα βάζουν στη βιτρίνα και εξαφανίζονται στη στιγμή. Φυσικά δεν έχουν μόνο την κλασική εκδοχή του γαλλικού αυτού εδέσματος, αλλά και πολλά ακόμα: γλυκά και αλμυρά. Μην αντισταθείτε, δοκιμάστε τα όλα.
◆ OVEROLL, ΠΡΑΞΙΤΕΛΟ ΥΣ 27, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.: 211 4198151

DOPE

Για brioche με σοκολάτα
Σε αυτό το πολύ κεντρικό coffee shop ο ποιοτικός καφές που σερβίρουν από προσεγμένες ποικιλίες, έχει και καλή παρέα. Καθημερινά στην κρυφή κουζίνα ψήνουν νόστιμα πράγματα, όπως το brioche με μαύρη σοκολάτα. Το ξεχωρίζω γιατί έχει τη γλύκα και τη βουτυράτη αίσθηση που πρέπει, η οποία σπάει όμορφα με τα κομμάτια από τη μαύρη σοκολάτα. Δοκιμάστε το με ένα φλιτζάνι espresso.
◆ DOPE, ΒΎΣΣΗΣ 25, ΑΘ ΗΝΑ, ΤΗΛ.: 210 3215209

FIKA

Για ρολάκια κανέλας
Oι Σκανδιναβοί, και κυρίως οι Σουηδοί, λατρεύουν τον καφέ φίλτρου και τον συνδυάζουν πάντα με κάποιο γλυκό – κατεξοχήν με cinnamon rolls. Αυτή η συνήθεια-φιλοσοφία τους εσωκλείεται στη λέξη «fika». Στην ουσία είναι ένα διάλειμμα που κάνουν οι Βορειοευρωπαίοι για να απολαύσουν ένα καφέ με φίλους. Από αυτή τη λέξη, λοιπόν, πήρε έμπνευση και η ζαχαροπλάστρια Ιφιγένεια Ζάχου και άνοιξε το ομώνυμο μικρό coffee shop στην περιοχή της Ακρόπολης. Από τα πολλά και νόστιμα που φτιάχνει η Ιφιγένεια προτιμώ τα ρολάκια κανέλας που είναι ελαφρώς σιροπιασμένα και πολύ αφράτα.
◆ FIKA, ΒΟΎΡΒΑΧΗ 6, ΑΚΡΟΠΟΛΗ, ΤΗΛ.: 210 9226010

HOLY LLAMA

Για vegan κρουασάν
Το γνωρίσαμε στην περιοχή του Υμηττού, όμως πρόσφατα άνοιξε και στο Σύνταγμα, στην οδό Νίκης. Σε αυτό το vegan φιλοσοφίας μαγαζί τα γλυκά επιμελείται ο ζαχαροπλάστης Αλεξ Παβλόφ και, όπως είναι φυσικό, δεν περιέχουν ίχνος από ζωικές πρώτες ύλες. Ενδιαφέρον έχει να δοκιμάσετε το κρουασάν βουτύρου που μπορεί να μην είναι τόσο αφράτο όπως έχουμε συνηθίσει, παρ’ όλα αυτά είναι νόστιμο. Επίσης, τα γεμιστά «κυλινδρικά» σε σχήμα κρουασάν έχουν κι αυτά ενδιαφέρο,ν με προσωπικό αγαπημένο εκείνο με το φιστικί.
◆ HOLY LLAMA, ΓΡ. ΚΥΔΩΝΙΩΝ 8, ΥΜΗΤΤΟΣ, ΤΗΛ.: 210 7626078
◆ ΝΙΚΗΣ 23, ΣΎΝΤΑΓΜΑ, ΤΗΛ.: 210 3318913


Ειδήσεις σήμερα:

Αγκαλιασμένοι οι γονείς στην κηδεία του βρέφους στην Άρτα - Μπομπονιέρες και γλυκά στο «αντίο» (φωτογραφίες)

Βίντεο: Σάλος στη Βραζιλία για τους χορούς σέξι καθηγήτριας σε σχολική αίθουσα

Eίναι πιο νόστιμη η χρυσή μπριζόλα του Salt Bae; H αλήθεια για τον βρώσιμο χρυσό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr