Τζον Παπατζόν: Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ομογενής επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος

Ο επικεφαλής της Pappajohn Capital Resources, με το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο που τον έκανε διάσημο στην Αϊόβα και σε όλη την ομογένεια, πέθανε σε ηλικία 94 ετών

Θλίψη έχει σκορπίσει στην ομογένεια η είδηση του θανάτου του ομογενή επιχειρηματία και φιλάνθρωπου Τζον Παπατζόν (John Pappajohn). Ο Παπατζόν ήταν ένας από τους ανθρώπους που στήριξαν ενεργά την πολιτεία της Αϊόβα και το πανεπιστήμιό της, αλλά και τις ομογενειακές οργανώσεις, όπως την Ελληνική Πρωτοβουλία (ΤΗΙ), της οποίας ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο Τζον Παπατζόν σύμφωνα με το «Radio Iowa», άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 94 ετών, το Σάββατο 22 Απριλίου. «Έφυγε» ακριβώς ένα χρόνο μετά από την αγαπημένη του γυναίκα Μαίρη, η οποία πέθανε πέρυσι τον Μάρτιο, σε ηλικία 88 ετών.

Οι επιχειρήσεις και το φιλανθρωπικό του έργο
Ο Τζον Παπατζόν ίδρυσε τη δική του ασφαλιστική εταιρεία στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, γύρω στα 40 του χρόνια, είχε αρχίσει να βαριέται τις ασφάλειες. Παρατήρησε ένα άρθρο της Wall Street Journal σχετικά με το venture capital (κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών), έναν ελάχιστα γνωστό τότε τομέα και αποφάσισε να ασχοληθεί με αυτό.

Ορισμένα από τα πρώτα του εγχειρήματα-όπως μια εταιρεία κατασκευής χορτοκοπτικών μηχανών και μια υπηρεσία αφαίρεσης αμιάντου- ήταν αποτυχημένα. Τελικά πέτυχε πάνω σε μια επένδυση σε μια εταιρεία που παρήγαγε χημικά ενεργοποιούμενες θερμές και ψυχρές συσκευασίες, σχεδιασμένες να αντικαταστήσουν τις παγοκύστες και τις θερμοφόρες. Ένας άλλος θρίαμβος ήταν η συμμετοχή του σε μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών υγείας κατ' οίκον. Άρχισε να επικεντρώνεται σε εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης και ιατρικής τεχνολογίας.

Ως επικεφαλής της Pappajohn Capital Resources, συμμετείχε σε περισσότερες από 100 νεοσύστατες επιχειρήσεις και διετέλεσε διευθυντής σε περισσότερες από 40 δημόσιες εταιρείες.

Συνολικά ο Τζον Παπατζόν είχε δώσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές


Με τα κέρδη του, συνέλεγε έργα τέχνης και έκανε δωρεές σε ιατρικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων Θερμοκοιτίδες Επιχειρηματικότητας σε πέντε πανεπιστήμια και κολέγια της Αϊόβα. Συνολικά, είχε δώσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές.

Όταν συναντούσε νέους επιχειρηματίες, τους έλεγε συχνά: «Αν μπορώ να το κάνω εγώ, μπορείτε να το κάνετε κι εσείς». Το φιλανθρωπικό του έργο τον έκανε διάσημο στην Αϊόβα.

Το όραμά του το είχε περιγράψει γλαφυρά σε παλαιότερη συνέντευξή του στον Εθνικό Κήρυκα: «Από τότε που ήμουν παιδί ονειρευόμουν πράγματα που ήθελα να κάνω. Να κάνω λεφτά και να τα δίνω σε άλλους, ονειρευόμουν να βοηθάω τον κόσμο», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Γεννήθηκε στην Ελλάδα, 9 μηνών έφυγε για τις ΗΠΑ
Ο John George Pappajohn γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου 1928 στην Ελλάδα. Ο πατέρας του μετανάστευσε στις ΗΠΑ όταν ο Τζον ήταν 9 μηνών. Είχε ακόμα δύο μικρότερα αδέρφια τον Αριστοτέλη και τον Σωκράτη.

Ο πατέρας τους εργαζόταν σε ένα εργοστάσιο τούβλων και κεραμιδιών και στη συνέχεια ίδρυσε ένα παντοπωλείο, το οποίο ήταν ανοιχτό επτά ημέρες την εβδομάδα. Ο νεαρός Τζον δυσκολευόταν στην αρχή με τα αγγλικά και χρειάστηκε να πάει δύο χρονιές το νηπιαγωγείο. Από μικρή ηλικία είχε έφεση στο επιχειρείν και γενικά σκεφτόταν πώς θα μπορούσε να βγάλει χρήματα. Έψαχνε για μέταλλα, κουρέλια, οικοδομικά υλικά ή άλλα σκουπίδια που θα μπορούσε να πουλήσει. Μια τοπική ομάδα προσκόπων αρνήθηκε να τον δεχτεί λόγω της εθνικότητάς του και επειδή ζούσε σε μια φτωχή περιοχή της πόλης, είχε πει ο ίδιος σε συνέντευξή του.

Από τα παιδικά του χρόνια σκεφτόταν πώς θα βγάζει χρήματα για να προσφέρει στους συνανθρώπους του. Και η ιστορία έδειξε πως τα κατάφερε


Ο πατέρας του πέθανε όταν ο Τζον ήταν 16 ετών. Οι τρεις γιοι συνέχισαν να διευθύνουν το παντοπωλείο, ενώ παράλληλα συνέχιζαν τις σπουδές τους. Ο Τζον κατάφερε επίσης να παίξει στην ομάδα ποδοσφαίρου του γυμνασίου του.

Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, για έξι χρόνια και απέκτησε πτυχίο διοίκησης επιχειρήσεων. Άργησε να πάρει πτυχίο, επειδή εκείνος και τα αδέλφια του σπούδαζαν και εργάζονταν για να συντηρήσουν την οικογένεια. Όσο σπούδαζε δούλευε ως χασάπης σε ένα άλλο παντοπωλείο. Όταν αποφοίτησε, δεν είχε χρέη και είχε καταφέρει να μαζέψει 2.000 δολάρια.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, είχε τόσο καλές επιδόσεις ως πωλητής ασφαλειών ζωής της Aetna, ώστε η ασφαλιστική εταιρεία τον αντάμειψε με ένα ταξίδι στο θέρετρο Greenbrier στη Δυτική Βιρτζίνια. Αργότερα δημιούργησε ένα ασφαλιστικό πρακτορείο και το διαφήμισε στις εφημερίδες με το σλόγκαν: «Ο Παπατζόν έχει την απάντηση». Η συνάντησή του με έναν μεγιστάνα των ασφαλειών ενέπνευσε τον Παπατζόν για να δημιουργήσει τη δική του ασφαλιστική.

Η γνωριμία με τη γυναίκα της ζωής του
Γνώρισε τη Μαίρη Λυμπέρη, η οποία ήταν διακοσμήτρια, σε μια συγκέντρωση της εκκλησίας. Παντρεύτηκαν το 1961 και τους άρεσε να συλλέγουν έργα τέχνης. Αργότερα διετέλεσε διαχειριστής της Εθνικής Πινακοθήκης και διευθυντής του Μουσείου Hirshhorn στην Ουάσιγκτον.

Με τη σύζυγό του Μαίρη Παπατζόν ήταν παντρεμένοι από το 1961 μέχρι που τους χώρισε ο θάνατος το 2022


Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ίδρυσε μαζί με συνεργάτες του την Guardsman Life Insurance. Ηγήθηκε αυτής της εταιρείας μέχρι που αποχώρησε το 1969 για να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση στα χρηματοοικονομικά. Συνάδελφός του θυμάται ότι μερικές φορές επιβράβευε τους υπαλλήλους του μετά από μια δύσκολη εβδομάδα στέλνοντάς τους τις Παρασκευές μπουκάλια με εκλεκτό κρασί.

Με τη σύζυγό του απέκτησαν μια κόρη, την Αν η οποία τους χάρισε δύο εγγόνια. Η σύζυγός του, Μαίρη Παπατζόν, πέθανε το 2022.

Ειδήσεις σήμερα

Εκλογές στην Τουρκία: Σε δεύτερο γύρο θα αναδειχθεί ο πρόεδρος - Στο 49,42% ο Ερντογάν, στο 44,88% ο Κιλιτσντάρογλου

Εκλογές στην Τουρκία - Yeni Safak: Η Μεράλ Ακσενέρ έπαθε νευρικό κλονισμό

Εκλογές στην Τουρκία - Η κόρη του Ερντογάν τα βάζει με τον Χριστιανισμό: «Η ημισέληνος θα κερδίσει τον σταυρό της Δύσης»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr