Οι δέκα μεγαλύτερες ληστείες έργων τέχνης στην ιστορία

Οι δέκα μεγαλύτερες ληστείες έργων τέχνης στην ιστορία

Πόσο κόστιζαν τα πολύτιμα αριστουργήματα που κλάπηκαν;

Οι δέκα μεγαλύτερες ληστείες έργων τέχνης στην ιστορία
H τέχνη δεν χάνει ποτέ την αξία της. Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που τα περισσότερα έργα τέχνης αγγίζουν συχνά ιλιγγιώδη ποσά αξίας, που τα κάνουν τις πιο δημοφιλείς λείες για τους επιτήδειους ληστές, χάρη στους οποίους έχουν σημειωθεί μερικές από τις πιο μεγάλες και ανεξιχνίαστες κλοπές στην ιστορία.

Η τέχνη είναι μια εξαιρετική επένδυση για όποιον θέλει να προσθέσει αξία στο χαρτοφυλάκιό του. Ο λόγος που τόσοι πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να επενδύουν τα κεφάλαιά τους εκεί, έγκειται στο γεγονός ότι η τέχνη, σε αντίθεση με τις μετοχές και τα ομόλογα, έχει τη μοναδική ικανότητα να διατηρεί την αξία της ακόμη και σε περιόδους οικονομικής αναταραχής. Έτσι ακόμα και σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας, πολλοί πλούσιοι στρέφονται σε υλικά περιουσιακά στοιχεία όπως η τέχνη, ως μέσο προστασίας του πλούτου τους.

Αυτό βέβαια προσδίδει στα έργα τέχνης ακόμα μεγαλύτερη αξία, γεγονός που τα κάνει ιδιαίτερα ελκυστικά στους ληστές. Μάλιστα μερικοί πίνακες που χρονολογούνται από αιώνες πριν, μπορεί να φτάσουν να αξίζουν εκατομμύρια δολάρια στις παγκόσμιες αγορές, κάνοντας την κλοπή ενός έργου τέχνης μια συνήθης πρακτική πολλών απατεώνων μέχρι και σήμερα.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα μάλιστα, αποτελούν οι κλοπές αντικειμένων από την συλλογή του Βρετανικού μουσείου, που προκάλεσαν την παραίτηση του γενικού διευθυντή του ιδρύματος, Hartwig Fischer. Τα περισσότερα από 1500 κλεμμένα αντικείμενα από την έκθεση ελληνικών αρχαιοτήτων που έκλεψε - όπως αργότερα αποκαλύφθηκε - ο απολυμένος υπάλληλος του μουσείου, Peter Higgs, φέρνουν στο φως την μακρόχρονη ιστορία των ληστειών σε μουσεία και γκαλερί, εκεί όπου οι αριστοτέχνες απατεώνες αφήνουν τις αρχές άφωνες και σαστισμένες.

Εδώ είναι οι 10 μεγαλύτερες, ανεξιχνίαστες ληστείες μουσείων που έγιναν ποτέ:

10. Η ληστεία του καθεδρικού ναού του Αγίου Βάβου

Το βράδυ της 10ης Απριλίου του 1934, ένας κλέφτης μπήκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Βάβου στη Γάνδη του Βελγίου και πήρε το έργο του Jan Van Eyck "Οι δίκαιοι δικαστές". Ο πίνακας, ο οποίος αποτελούσε μέρος του 12-πίνακα της Αγίας Τράπεζας με την ονομασία "Η προσκύνηση του Αρνίου", δημιουργήθηκε μεταξύ 1426 και 1432. Ο κλέφτης άφησε ένα σημείωμα που έγραφε "παρμένο από τη Γερμανία με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών" και απαίτησε αργότερα 1 εκατομμύριο βελγικά φράγκα για λύτρα, ποσό πολύ μεγάλο για την εποχή εκείνη.
Κατά τη διάρκεια των μηνών που ακολούθησαν, ο κλέφτης και η βελγική κυβέρνηση αντάλλαξαν μηνύματα, αλλά ο πίνακας δεν βρέθηκε ποτέ. Πλησιάζοντας στο θάνατό του, ο κλέφτης αποκαλύφθηκε ως ο Arsene Goedertier, που όμως δήλωσε ότι δεν θα αποκαλύψει την τοποθεσία του πίνακα, όπως και έγινε.

9. Η ληστεία του Μουσείου Ashmolean

Αν και ο κλέφτης κατάφερε να αρπάξει μόνο έναν πίνακα κατά τη διάρκεια της ληστείας του Μουσείου Ashmolean, στην Οξφόρδη της Αγγλίας, πήρε ένα από τα σημαντικότερα έργα του Γάλλου καλλιτέχνη Paul Cezzane, την “Άποψη του Auvers-sur-Oise". Ο ύποπτος κατάφερε να παρακάμψει την ασφάλεια του μουσείου σε λιγότερο από 10 λεπτά, ενώ παράλληλα οι επισκέπτες γιόρταζαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στις 31 Δεκεμβρίου του 1999. Η εκτιμώμενη αξία του πίνακα εκείνη την εποχή είχε οριστεί στα 4,5 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς πλέον να ξέρουμε το ακριβές ποσό κόστους του.

8. Η κλοπή του έργου στο Ορατόριο του San Lorenzo

Το Ορατόριο του San Lorenzo στο Παλέρμο της Σικελίας εξέθετε μέχρι τον Οκτώβριο του 1969, την αριστουργηματική “Γέννηση” του διάσημου Καραβάτζιο, όπου απεικονίζονται ο Άγιος Φραγκίσκος και ο Άγιος Λαυρέντιος. Κάποιοι άγνωστοι κλέφτες ωστόσο κατόρθωσαν να πάρουν τον πίνακα, με πολλές υποθέσεις από τις αρχές και το κοινό, για εμπλοκή της τοπικής μαφίας.
Μέχρι και σήμερα η τοποθεσία του πίνακα παραμένει μυστήριο, ενώ ορισμένοι λένε μάλιστα ότι ήταν κρυμμένος σε ένα αγροτόσπιτο που καταστράφηκε από τα γουρούνια και τους αρουραίους. Ωστόσο, ένας πρώην εκτελεστής της μαφίας αποκάλυψε ότι ο πίνακας κάηκε κάποια στιγμή στη δεκαετία του 1980. Το πολύτιμο έργο του Καραβάτζιο πιστεύεται ότι ζωγραφίστηκε το 1609 και κόστιζε 20 εκατομμύρια δολάρια

7. Η ληστεία του Μουσείου Kunsthal

Τον Οκτώβριο του 2012, κλέφτες διέρρηξαν το Μουσείο Kunsthal στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και άρπαξαν επτά πανάκριβα αριστουργήματα σημαντικών ζωγράφων της εποχής μας, μεταξύ των οποίων έργα των Πάμπλο Πικάσο, Κλοντ Μονέ, Ανρί Ματίς και Λούσιαν Φρόιντ. Όλοι οι πίνακες, το συνολικό κόστος των οποίων εκτιμάται στα 24 εκατομμύρια δολάρια, πιθανολογείται ότι καταστράφηκαν.

Κλείσιμο
Σε μια περίεργη τροπή της μοίρας, η μητέρα ενός από τους κλέφτες ισχυρίστηκε ότι έκαψε τα έργα τέχνης για να καταστρέψει κάθε στοιχείο, ελπίζοντας ότι έτσι θα απαλλάξει τον γιο της από ποινικές ευθύνες. Μερικοί από τους πίνακες που εκλάπησαν ήταν το Harlequin Head του Πικάσο, ο πίνακας Femme Devant Une Fenetre Ouverte, Dite La Fiancee του Γκογκέν και οι πίνακες Waterloo Bridge, London και Charing Cross Bridge, London του Μονέ.

6. Η ληστεία του Μουσείου Βαν Γκογκ
Στις 7 Δεκεμβρίου 2002, δύο αρχιληστές διέρρηξαν το Μουσείο Βαν Γκογκ στην Ολλανδία. Οι ίδιοι βρήκαν τον τρόπο να μπουν μέσα από την οροφή, παίρνοντας δύο πίνακες: το "View of the Sea at Scheveningen" και το "Congregation Leaving the Reformed Church in Nuenenen" και οι δύο του Vincent Van Gogh. Η συνολική αξία των πινάκων ανερχόταν σε 30 εκατομμύρια δολάρια. Το 2004, οι κλέφτες συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης. Ωστόσο, οι πίνακες δεν ανακτήθηκαν ποτέ.

5. Η ληστεία του Μουσείου Mahmoud Khalil

Ο Vincent Van Gogh έπεσε ξανά θύμα ληστείας το 2010, όταν κλέφτες μπήκαν στο Μουσείο Mahmoud Khalil στο Κάιρο της Αιγύπτου. Από εκεί πήραν μόνο έναν πίνακα από την πινακοθήκη - τον πίνακα του "Λουλούδια παπαρούνας". Ο πίνακας είχε κλαπεί ξανά το 1978 από το ίδιο μουσείο και είχε ανακτηθεί στο Κουβέιτ το 1980. Η αξία του έργου τέχνης ανέρχεται σε 55 εκατομμύρια δολάρια και ήταν μια από τις τελευταίες δημιουργίες του ζωγράφου πριν αυτοκτονήσει το 1889. Παρά την τεράστια αμοιβή 200.000 δολαρίων για την ανάκτηση του πίνακα, τα λουλούδια του Van Gogh παραμένουν αγνοούμενα.

4. Η λεηλασία του Μουσείου Czartoryski

Τεχνικά, η λεηλασία των έργων τέχνης στο Μουσείο Czartoryski στην Κρακοβία της Πολωνίας από τους Ναζί το 1939 δεν αποτελεί μια καλά οργανωμένη ληστεία. Όταν η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία, οι Ναζί αξιωματούχοι κατάσχεσαν έργα τέχνης από τα μουσεία και ορισμένα προστέθηκαν στις προσωπικές τους συλλογές. Μεταξύ των έργων τέχνης που αφαιρέθηκαν από το μουσείο ήταν το “Πορτρέτο ενός νεαρού άνδρα” του Ραφαήλ. Ο πίνακας πιστεύεται ότι είναι αυτοπροσωπογραφία του ίδιου του καλλιτέχνη που ολοκληρώθηκε μεταξύ 1513 και 1514 και αξίζει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο πίνακας μεταφέρθηκε στο κάστρο Wawel και έκτοτε δεν έχει εμφανιστεί.

3. Η ληστεία του Musee d'Art Moderne

Πέντε πίνακες κλάπηκαν το πρωί της 20ής Μαΐου 2010. Ακριβώς στις 7:00 π.μ., ένας άνδρας έσπασε το παράθυρο και κατέβασε με επιδεξιότητα τους πίνακες από τα πλαίσια τους, μεταξύ των οποίων και το “Το περιστέρι με τα πράσινα μπιζέλια” του Πάμπλο Πικάσο. Ο πίνακας ολοκληρώθηκε το 1911 και μόνο η αξία του ξεπερνούσε τα 30 εκατομμύρια δολάρια. Συνολικά τα έργα που εκλάπηκαν εκτειμούνται στα 140 εκ Ένα χρόνο αργότερα, ο ύποπτος συνελήφθη, αλλά οι πίνακες δεν βρέθηκαν πουθενά. Ο κλέφτης ορκίστηκε ότι πέταξε τα αριστουργήματα μακριά. Αν και πολλοί δεν πιστεύουν το άλλοθί του, και τα πέντε έργα τέχνης εξακολουθούν να αγνοούνται.

1. και 2. Η ληστεία του Μουσείου Isabella Stewart Gardner

Στις 18 Μαρτίου 1990, ένα ζευγάρι κλεφτών που ήταν ντυμένοι με στολές αστυνομικών της Βοστώνης, μπήκαν στο Μουσείο Isabella Stewart Gardner με την δικαιολογία της ανταπόκρισης σε μια κλήση. Οι δύο τους κατάφεραν να περάσουν την ασφάλεια του μουσείου και έκλεψαν πάνω από 13 έργα τέχνης, συνολικής αξίας μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων. Μεταξύ των κλεμμένων έργων τέχνης βρίσκεται και το διάσημο αριστούργημα του Ρέμπραντ, “Καταιγίδα στη Θάλασσα της Γαλιλαίας”. Μόνο αυτός ο πίνακας αξίζει 3,4 εκατομμύρια δολάρια.

Το 2013, το FBI ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε την ταυτότητα των κλεφτών, αλλά έκτοτε δεν έχει αναφερθεί καμία πρόοδος. Ο πίνακας "Η συναυλία" του Γιοχάνες Βερμέερ, που ζωγραφίστηκε το 1664 και αξίζει 200 εκατομμύρια δολάρια, ήταν επίσης μεταξύ των πινάκων που πήραν οι δύο κλέφτες.

Ειδήσεις σήμερα:

«Βραχυκυκλώνει» τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης: Αιχμές, βολές, υπογραφές και διασπάσεις


Υπερυψωμένη Ταχεία Λεωφόρος -flyover- αλλάζει το κυκλοφοριακό τοπίο στη Θεσσαλονίκη


Γιατί έρχεται σήμερα η Μελόνι στην Αθήνα - Συνάντηση με Μητσοτάκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης