«Διάλειμμα για έναν 20λεπτο υπνάκο»! Πώς οι εταιρείες καταπολεμούν το στρες των εργαζομένων τους

«Διάλειμμα για έναν 20λεπτο υπνάκο»! Πώς οι εταιρείες καταπολεμούν το στρες των εργαζομένων τους

Με όλο και περισσότερους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν χρόνιες και μη ψυχικές και σωματικές παθήσεις, πολλές εταιρείες ανά τον κόσμο υιοθετούν νέα μέτρα προφύλαξης της υγείας των εργαζομένων τους, από θαλάμους ύπνου έως 4ήμερη εργασία

«Διάλειμμα για έναν 20λεπτο υπνάκο»! Πώς οι εταιρείες καταπολεμούν το στρες των εργαζομένων τους
Συχνά ακούμε όλο και περισσότερο ανθρώπους να έρχονται αντιμέτωποι με χρόνιες σωματικές και ψυχικές ασθένειες, γυναίκες με έντονα συμπτώματα στην έμμηνο ρήση τους, όλοι αναγκαζόμενοι να τα παρακάμψουν και να συνεχίσουν την κοινωνική και εργασιακή ζωή τους χωρίς να διαγράφεται στο πρόσωπό τους ο πόνος και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Ωστόσο, ανά τον κόσμο, έχουν προταθεί λύσεις για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων, με μεγάλες εταιρίες να έχουν δημιουργήσει δωμάτια στα οποία μπορούν οι υπάλληλοι να χαλαρώσουν κατά την διάρκεια της εργασίας τους, ενώ σε άλλες να έχει γίνει πρόταση για 4ήμερη εργασία με τα αποτελέσματα να είναι ενθαρρυντικά. Πριν, όμως, δούμε τις λύσεις για τους παραπάνω προβληματισμούς γύρω από την υγεία, ας δούμε σε ποιες παθήσεις αναφερόμαστε.

Προβλήματα υγείας και τα μέτρα αντιμετώπισης

Οι χρόνιες παθήσεις (διαβήτης, καρκίνος, ψυχικές διαταραχές, γαστρεντερικές, καρδιαγγειακές παθήσεις, πνευμονοπάθειες) κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ όλων των ιατρικών παθήσεων και προκαλούν την μεγαλύτερη επιβάρυνση στην υγεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι παθήσεις αυτές συσχετίζονται με το σωματικό και ψυχικό στρες και είναι η κύρια αιτία για το άγχος και την κατάθλιψη. Η νευροδιαφορετικότητα (αγχώδης διαταραχή, αυτισμός, ΔΕΠΥ, δυσλεξία, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, σύνδρομο Down, σύνδρομο Tourette) είναι μια έννοια που περιγράφει πως οι παραλλαγές του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι φυσιολογικές και πως ο τρόπος που επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Οι παραπάνω παθήσεις, όμως, καθιστούν δύσκολη την καθημερινότητα στα πάσχοντα άτομα. Το 33% των Ευρωπαίων μάλιστα, νιώθουν ότι η ζωή τους είναι σε κίνδυνο λόγω του εργασιακού άγχους, ενώ οι περισσότεροι, για να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες εργασιακές συνθήκες, παίρνουν αντικαταθλιπτικά χάπια. Πολλές εταιρείες πλέον έχουν αρχίσει να υιοθετούν μέτρα για την αντιμετώπιση των παραπάνω ψυχικών και σωματικών παθήσεων που προβληματίζουν καθημερινά το εργατικό δυναμικό τους.

Η εταιρία Zappos, ένα από τα μεγαλύτερα διαδικτυακά καταστήματα λιανικής πώλησης, έχει φτιάξει έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στα κεντρικά του γραφεία στο Λος Άντζελες, στον οποίο οι εργαζόμενοι του μπορούν να χαλαρώσουν σε καρέκλες που κάνουν μασάζ.

Πάνω από κάθε καρέκλα είναι χτισμένο ένα ενυδρείο, μέσα στο οποίο υπάρχουν κοράλλια και ψάρια τα οποία βοηθούν στην χαλάρωση. Στις εταιρίες Google και Procter & Gamble, οι εργαζόμενοι έχουν την δυνατότητα να ηρεμούν σε ένα ειδικά σχεδιασμένο από την εταιρία MetroNaps, EnergyPod (θάλαμος χαλάρωσης), με πολλές έρευνες να έχουν δείξει ότι αυτά βοηθούν στην καλή ροή του αίματος, βοηθώντας έτσι στην συγκέντρωση. Ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, Facebook, έχει αντίστοιχα ένα δωμάτιο το οποίο προσφέρει σε αυτούς που θέλουν να πάρουν έναν 20λεπτο ύπνο, ειδικά κρεβάτια σε μορφή κάψουλας, τα οποία είναι φτιαγμένα ώστε να απομονώνουν τον ήχο.

Όμως, δεν είναι μόνο μεγάλες εταιρίες όπως οι προαναφερθείσες που προσπαθούν να εξαλείψουν την εργασιακό άγχος. Η Ισπανία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Ισλανδία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο δοκιμάζουν την 4ήμερη εργασία με σκοπό να ελαφρύνουν το εργατικό δυναμικό από το βάρος της πολύωρης και πολυήμερης εργασίας και να του δώσουν χρόνο και χώρο να ασχοληθεί με την ψυχική και σωματική του υγεία. Ως αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής παρατηρούν λιγότερο άγχος, μικρότερα σημάδια υπερκόπωσης και καλύτερη συγκέντρωση.

Βεβαίως, δεν είναι για όλους εύκολο να παρέχουν αντίστοιχες ανέσεις, καθώς υπάρχουν επιχειρήσεις και χώρες με μικρό οικονομικό υπόβαθρο. Αυτό, όμως, που μπορεί να προσφέρει οι εκάστοτε εταιρία και χώρα είναι προγράμματα και σεμινάρια στους εργοδότες και υπεύθυνους τμημάτων για την σωστή αναγνώριση και κατανόηση των ανθρώπων με τα ψυχικά και σωματικά προβλήματα που αναφέραμε. Έτσι, με αυτό τον τρόπο οι εργοδότες θα είναι σε θέση σιγά-σιγά να κατανοήσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοί τους και να βρίσκουν μαζί λύσεις για την καλύτερη καθημερινή εργασιακή ζωή τους.

Εργασία και έμμηνος ρύση

Πέραν από τις ψυχικές και σωματικές παθήσεις που αφορούν όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως φύλου, έχουμε και το θέμα της έμμηνου ρύσεως. Είναι ένα θέμα που έχει συζητηθεί και αποτελεί ταμπού σε πολλές χώρες και πολλά εργασιακά περιβάλλοντα. Ποικίλει από γυναικείο οργανισμό σε οργανισμό. Κάποιες υποφέρουν από πόνους, από ημικρανίες, ακόμη ζαλάδες και χαμηλή πίεση, ενώ άλλες τα συμπτώματά τους είναι πολύ πιο ήπια, σχεδόν ανύπαρκτα.

Κλείσιμο
Γι’ αυτό και είναι ένα διφορούμενο θέμα ανά τον κόσμο. Πολλοί εργοδότες θεωρούν ότι δεν θα είναι δίκαιο για τους άντρες εργαζόμενους να υπάρχει πιο ήπια μεταχείριση στις γυναίκες, λόγω των δύσκολων αυτών ημερών. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες θα κάνουν κατάχρηση αυτού του δικαιώματος. Άλλοι θεωρούν ότι είναι καθαρά δικαίωμα τους και δεν θα πρέπει να διαφέρει από οποιοδήποτε άλλο είδος πόνου.

Η Ισπανία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, στην οποία, οι γυναίκες παίρνουν προσωρινή αναρρωτική άδεια. Αντιθέτως, σε κάποιες χώρες της Ασίας υπάρχει νόμος που επιτρέπει στις γυναίκες να παίρνουν από μία έως και τρεις μέρες ανά μήνα άδεια. Μάλιστα, στην Νότια Κορέα, συγκεκριμένα, επιβάλλεται πρόστιμο στις εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με τον νόμο. Στην Ζάμπια, η άδεια αυτή υπάρχει από το 2015 και ονομάζεται “Η γιορτή των μαμάδων”, χορηγώντας το δικαίωμα στις γυναίκες μιας επιπλέον ημέρας άδειας το μήνα. Όλα αυτά βέβαια, με το αντίστοιχο χαρτί του γιατρού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης