Μήπως κακομαθαίνετε το παιδί σας; Αυτό το τεστ θα σας βοηθήσει να μάθετε

Μήπως κακομαθαίνετε το παιδί σας; Αυτό το τεστ θα σας βοηθήσει να μάθετε

Οι τέσσερις ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσουν όλοι οι γονείς - Γιατί πρέπει να λέτε «όχι» και πώς τα λάθη των παιδιών βοηθούν την ανάπτυξή τους

kakomathimeno-arthro
Από την υπερβολική εξάρτηση από τους άλλους, μέχρι την αδυναμία να μάθουν τα απαραίτητα μαθήματα της ζωής, η υπερβολική επιείκεια που δείχνουμε στα παιδιά μας, μπορεί να δημιουργήσει αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή τους που θα τα συνοδεύουν έως και την ενηλικίωση.

Μην ταλαιπωρείτε τα παιδιά σας κάνοντας τη ζωή τους εύκολη, είχε πει κάποτε ο Robert A. Heinlein, ο κορυφαίος Αμερικανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί γονείς πασχίζουν να προσφέρουν τα πάντα στα παιδιά τους, μην καταλαβαίνοντας πολλές φορές, ούτε οι ίδιοι πότε χρειάζεται να σταματήσουν. Πολλοί κηδεμόνες ενδίδουν στις παραξενιές και ιδιορρυθμίες των παιδιών τους επειδή δεν θέλουν να το βλέπουν απογοητευμένο ή στεναχωρημένο, ή απλώς επειδή θέλουν να αποφύγουν τη σύγκρουση.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές για την ανάπτυξη του παιδιού αν εξελιχθεί σε μια ρουτίνα, με πολλά αρνητικά αποτελέσματα να σχετίζονται με την υπερβολική επιείκεια.

Μεγαλώνουν παιδιά, τα οποία μαθαίνουν ότι οι άλλοι θα υποκύπτουν πάντοτε στις απαιτήσεις τους, που δεν μπορούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους και που οι ιδιοτροπίες τους τα συνοδεύουν μέχρι και την ενήλικη ζωή τους. Έρευνες έχουν δείξει μάλιστα, ότι αυτού του είδους η γονική μέριμνα συνδέεται με παιδιά που έχουν χαμηλό αυτοέλεγχο, κοινωνικό άγχος, γενικό άγχος, στρες και χαμηλή ικανοποίηση από τη ζωή. Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά που έχουν βιώσει λιγότερη υπέρμετρη επιείκεια είναι πιθανότερο να παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα συναισθηματικής διαχείρισης, καλύτερες δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και ικανότητες αντιμετώπισης.
Κλείσιμο
spoiled_child___2_

Τι κάνει ένα παιδί κακομαθημένο;

Ένα κακομαθημένο παιδί έχει συνηθίσει να παίρνει αυτό που θέλει, όταν το θέλει, με πολύ μικρές εξαιρέσεις. Για ένα κακομαθημένο παιδί, το εγώ του είναι πολύ ανεπτυγμένο, τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τις ανάγκες, τις ανησυχίες, τα συναισθήματα και τις επιθυμίες τους, ενώ όλοι οι άλλοι έρχονται σε δεύτερη μοίρα.

Η κλινική ψυχολόγος Laura Markham διαφωνεί βέβαια, με τον όρο "κακομαθημένο", καθώς πιστεύει ότι υποδηλώνει ότι το παιδί είναι κατά κάποιο τρόπο "κατεστραμμένο". Η ίδια εξηγεί ότι αν το καλοσκεφτούμε, οι σκληροί χαρακτηρισμοί μπορεί να είναι λίγο άδικοι, δεδομένου ότι οι γονείς είναι αυτοί που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την κακομαθημένη συμπεριφορά των παιδιών τους. "Τα παιδιά κάνουν ό,τι τα εκπαιδεύουμε να κάνουν, ό,τι τα οδηγούμε να περιμένουν", δηλώνει η Markham.

Όταν οι γονείς κακομαθαίνουν τα παιδιά τους, οι προθέσεις τους είναι συχνά καλές, αν και λανθασμένες. Παραχαϊδεύουν τα παιδιά τους επειδή θέλουν να τους προσφέρουν την καλύτερη δυνατή ζωή, δίνοντάς τους όλα όσα η μαμά ή/και ο μπαμπάς δεν είχαν μεγαλώνοντας. Ορισμένοι γονείς μπορεί να ανησυχούν ότι το να δώσουν στο παιδί τους ένα αυστηρό "όχι" θα πληγώσει τα συναισθήματα του παιδιού ή θα βλάψει την αυτοπεποίθησή του. Άλλες φορές, οι γονείς είναι απλώς πολύ εξαντλημένοι για να επιβάλουν τους κανόνες - ή να θέσουν κανέναν εξ αρχής.
spoiled_child___3_

Ο κανόνας του τέσσερα

Οι γονείς μπορούν να διαπιστώσουν αν παραχαϊδεύουν τα παιδιά τους κάνοντας το "Τεστ των τεσσάρων", ένα σύνολο ερωτήσεων που ανέπτυξε η αείμνηστη δασκάλα και εκπαιδεύτρια γονέων Jean Illsley Clarke. Και το οποίο ζητά από τους γονείς να εξετάσουν τις δικές τους σχέσεις με τα παιδιά τους. Ακόμα και μια θετική απάντηση είναι δείγμα ότι δείχνουμε υπέρμετρη επιείκεια στο παιδί μας. Το τεστ αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παιδιά όλων των ηλικιών.

1. Εμποδίζουν οι πράξεις μου το παιδί μου να μάθει δραστηριότητες και καθήκοντα που υποστηρίζουν την ανάπτυξή του;
Αυτή η ερώτηση αφορά την ικανότητα του παιδιού να επιτύχει τα αναπτυξιακά ορόσημα που αρμόζουν στην ηλικία του. Εάν κάνετε εργασίες για τα παιδιά σας, όπως να ετοιμάζουν το γεύμα τους, να καθαρίζουν το δωμάτιό τους ή να δένουν τα παπούτσια τους, ενώ βρίσκονται σε μια ηλικία που θα έπρεπε να είναι σε θέση να κάνουν αυτά τα πράγματα μόνα τους, τότε τα εμποδίζετε από το να μάθουν νέες δεξιότητες ζωής.

2. Δίνω δυσανάλογα μεγάλο μέρος των οικογενειακών πόρων σε ένα ή περισσότερα από τα παιδιά;
Εάν δίνετε περισσότερα χρήματα, χώρο, χρόνο, ενέργεια ή προσοχή στα παιδιά σας από ό,τι απαιτεί μια κατάσταση, τότε αυτό επιβαρύνει την οικογένεια και αφαιρεί από εκεί που θα μπορούσαν να χρειαστούν αυτοί οι πόροι. Οι γονείς δεν θα πρέπει να χρεώνονται για να πληρώσουν ένα παιχνίδι που δεν μπορούν να αγοράσουν, ή να ξοδεύουν όλο τον ελεύθερο χρόνο τους κάνοντας παιδοκεντρικές δραστηριότητες μόνο και μόνο για να κρατήσουν το παιδί τους ευτυχισμένο.
spoiled_child___1_

3. Οι επιλογές που κάνω υπάρχουν για να ωφελήσουν εμένα, τον ενήλικα, περισσότερο από το παιδί;
Αν ενδίδετε στις ιδιοτροπίες του παιδιού σας για να διατηρήσετε τον εαυτό σας σε άνεση και για να κυλήσει η μέρα με ηρεμία, τότε υπάρχει πρόβλημα. Πιθανό παράδειγμα είναι να αποφεύγετε τον διάδρομο με τα παιχνίδια, έτσι ώστε να αποφύγετε τον πονοκέφαλο που θα σας προκαλέσει η αντιμετώπιση ενός πιθανού ξεσπάσματος του παιδιού που θα ζητάει απεγνωσμένα ένα νέο παιχνίδι. Ακόμα κι αν αυτό μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να παραμείνουν ήρεμοι τη δεδομένη στιγμή, δεν εξυπηρετεί το παιδί μακροπρόθεσμα, καθώς τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι το να μην γίνεται το δικό τους είναι φυσιολογικό και εντάξει.

4. Η συμπεριφορά του παιδιού ενδεχομένως να βλάψει τους άλλους, την κοινωνία ή τον πλανήτη με κάποιο τρόπο;
Αν επιτρέπετε στο παιδί σας να κάνει κάτι που είναι επιβλαβές, ασεβές ή προκλητικό, ή παραβιάζει έναν κανόνα ή τα δικαιώματα κάποιου άλλου, αυτό είναι σημάδι ότι υπάρχει υπερβολική επιείκεια. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει από τη ρίψη σκουπιδιών στο έδαφος, έως το να θέλει το παιδί σας μεγαλύτερο κομμάτι τούρτας σε μια συγκέντρωση γενεθλίων. Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι έχουν την ευθύνη τα ίδια να συμπεριφέρονται κατάλληλα με τις περιστάσεις και να υπακούν στους κανόνες.

Σταματώντας τις κακές συνήθειες

Αν απαντήσατε «ναι» σε μία ή περισσότερες από αυτές τις ερωτήσεις, δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να θέσετε όρια στο παιδί σας και να το προετοιμάσετε για συναισθηματική ανάπτυξη και ανεξαρτησία.

Συνηθίστε να λέτε «όχι» χωρίς ενοχές. Μόλις θέσετε τα όριά σας, πρέπει να τα τηρείτε με συνέπεια. Προσθέστε το «όχι» στο λεξιλόγιό σας και μην αισθάνεστε ενοχές όταν το χρησιμοποιείτε στα παιδιά σας. Μην ενδίδετε δηλαδή σε κάθε αίτημά τους. Επίσης, δώστε χώρο στα παιδιά να μάθουν και να αναπτυχθούν, με το να τους επιτρέπετε να κάνουν λάθη, έτσι ώστε να τα καταλάβουν. Παρόλο που μπορεί να είναι πιο εύκολο και γρήγορο για εσάς να κάνετε εργασίες για το παιδί σας χωρίς τη βοήθειά του, όπως το να μαζεύετε τα παιχνίδια του μετά το παιχνίδι, αυτό διδάσκει στα παιδιά ότι μόνο οι γονείς ή οι φροντιστές θα κάνουν πράγματα γι' αυτά και έτσι δεν τα προετοιμάζει για την πραγματική ζωή.


Ειδήσεις σήμερα

Κόντρα Γεωργιάδη – Παφίλη: «Η τυραννία του ΚΚΕ τελειώνει» – «Εάν νομίζετε ότι ξεμπερδεύετε, διαβάστε ιστορία»

Αυτό είναι το e-mail με τις προτάσεις Κασσελάκη στην Αχτσιόγλου - «Δεν μου απάντησε ποτέ»


Βίντεο: «Είμαι ο πιλότος ενός F-35 που έπεσε, στείλτε ασθενοφόρο» - Η έκκληση μετά την συντριβή του αεροπλάνου στη Νότια Καρολίνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης