Ομαδικές συνομιλίες: Το «βουνό» από μηνύματα και πώς να το διαχειριστείτε - Είναι η σίγαση... λύση;

Ομαδικές συνομιλίες: Το «βουνό» από μηνύματα και πώς να το διαχειριστείτε - Είναι η σίγαση... λύση;

Τι φταίει και, αντί να φέρνουν χαρά και επικοινωνία, τα «chat groups» μετατρέπονται, για πολλούς ανθρώπους, σε πηγή δυσάρεστων συναισθημάτων, άγχους και ανησυχίας;

Ομαδικές συνομιλίες: Το «βουνό» από μηνύματα και πώς να το διαχειριστείτε - Είναι η σίγαση... λύση;
Αν και οι ομαδικές συζητήσεις είναι μια έννοια ταυτόσημη με τα social media, την χαρά και την ταυτόχρονη επικοινωνία με τους φίλους μας, για πολλούς ανθρώπους αποτελούν πηγή δυσάρεστων συναισθημάτων, άγχους και ανησυχίας.

Τι φταίει; Η απάντηση δυστυχώς δεν είναι μονολεκτική. Οι παράγοντες που μας οδηγούν να αναπτύσσουμε δυσάρεστα συναισθήματα γύρω από τα chat groups που συμμετέχουμε ποικίλλουν. Για τους περισσότερους ανθρώπους οι ομαδικές συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν πλέον ένα άρρηκτα συνδεδεμένο κομμάτι της κοινωνικής μας πραγματικότητας. Από το Messenger, στο Instagram, το Viber και το WhatsApp, τα γκρουπ αυτά δημιουργούνται είτε για να επικοινωνούμε σε καθημερινή βάση με την παρέα μας, είτε για να οργανώσουμε και να διαχειριστούμε ειδικές περιστάσεις, εκδηλώσεις και ομάδες, όπως για παράδειγμα τι ομαδικό δώρο θα πάρουμε στον συνάδελφό μας στο γραφείο, ή πώς θα διοργανώσουμε το bachelor ή bachelorette πάρτι ενός φίλου.

Στις καλύτερες περιπτώσεις, οι ομαδικές συνομιλίες μπορούν να αποτελούν σημαντικούς “χώρους” για τη δημιουργία και τη διατήρηση διαπροσωπικών σχέσεων και να μας προσφέρουν ένα εναλλακτικό μέσο για να νιώσουμε τη χαρά και την αλληλεγγύη που αισθανόμαστε, όταν βλέπουμε τους αγαπημένους μας ανθρώπους.

Δυστυχώς, τα παραπάνω δεν αποτελούν τον κανόνα στη διαδικτυακή μας κοινωνική ζωή. Σκεφτείτε το εξής ενδεχόμενο. Περπατάτε στον δρόμο και ξαφνικά αρχίζει να αναβοσβήνει ασταμάτητα η οθόνη του κινητού σας με ειδοποιήσεις από μηνύματα σε διάφορα social media. Είναι οι φίλοι σας από το σχολείο που κανονίζουν να βγείτε μετά από καιρό. Τα μηνύματα διαδέχονται το ένα το άλλο, το κινητό χτυπάει αδιαλείπτως και ξαφνικά μέσα σε δύο ώρες έχετε 165 αδιάβαστα.

Κάπου εκεί αρχίζετε να σκέφτεστε ότι θα προτιμούσατε να κλείσετε τα δεδομένα σας, ή να λείπατε από τη συνομιλία. Ξαφνικά, η χαρά της επικοινωνίας αντικαθίσταται από άγχος, στρες και μια κοινωνική πίεση, που θα θέλατε σίγουρα να λείπει από την καθημερινότητά σας -λες και δεν έχετε ήδη αρκετή. Γιατί λοιπόν οι ομαδικές συνομιλίες δεν προσφέρουν τη χαρά που υπόσχονται;

Ένα... βουνό από μηνύματα

Ο όγκος μηνυμάτων που πρέπει να εξετάσετε, να γελάσετε, να απαντήσετε και να βρείτε το κατάλληλο emoji αντίδρασης, είναι συντριπτικός. Μια πρόσφατη έρευνα σε ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει ότι αυτό είναι ένα κοινό πρόβλημα, με το 40% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι κατακλύζονται από μηνύματα και ειδοποιήσεις ομαδικής συνομιλίας. Και έπειτα υπάρχουν οι ειδοποιήσεις από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα ημερολόγια, τις εφαρμογές ειδήσεων και ούτω καθεξής.

Ο συχνότερος τρόπος διαχείρισης αυτών των καταστάσεων είναι συχνά η σίγαση των ομαδικών συνομιλιών. Αυτό όμως μπορεί να σημαίνει ότι οι άνθρωποι χάνουν σημαντικές πληροφορίες ή μελλοντικά σχέδια και συναντήσεις, ή ότι πρέπει να μπαίνουν και να βγαίνουν από την ομαδική συνομιλία για να ελέγξουν τις σχετικές συζητήσεις -γεγονός που φέρνει επιπλέον κούραση και που τελικά καταστεί τις ομαδικές συνομιλίες αναποτελεσματικές για τις εργασίες που έχουν οριστεί να εκπληρώσουν. Ειδικότερα, σε μεγάλες ομάδες που αποτελούνται από γνωστούς, ο σχεδιασμός μπορεί να εξελιχθεί σε ένα χάος, καθώς περιπλέκονται απόψεις, προσωπικά νέα και παράλληλες συζητήσεις.

Κοινωνικός αποκλεισμός

Αν δούμε τα chat groups σαν μια κανονική κοινωνική συνθήκη μπορούμε να καταλάβουμε σίγουρα πολλά περισσότερα για το πόσο μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία μας και να γίνει ψυχοπιεστική, ακριβώς όπως θα γινόταν μια αντίστοιχη συνθήκη στη ζωή μας.

Τα πιο δύσκολα ζητήματα σε αυτές τις περιστάσεις ανακύπτουν λοιπόν όταν βιώνει κανείς θέματα κοινωνικού αποκλεισμού. Μπορεί να προκύψουν ομάδες «back channel», όπου ορισμένα μέλη της ομάδας δημιουργούν μια νέα ομάδα για να επικοινωνούν ιδιωτικά για όσα συμβαίνουν στην κύρια συνομιλία. Ή ακόμα, σε ακραίες περιπτώσεις, να σας αποκλείσουν από ένα γκρουπ, λόγω διαφωνιών και αντιμαχιών. Κάπως έτσι νιώθετε ότι βρίσκεστε ξανά στο προαύλιο του σχολείου σας και τα παιδιά δεν σας παίζουν. Ο φόβος μην απομονωθείτε μεγαλώνει και το άγχος ακολουθεί.

Κλείσιμο
Σε μια παρόμοια βάση συγκαταλέγεται και το διαδικτυακό fomo. Ο φόβος δηλαδή του να μην χάσετε τα σημαντικά γεγονότα και στιγμές στις διαδικτυακές σας συνομιλίες, ακριβώς επειδή δεν μπορείτε, λόγω χρόνου ή διάθεσης, να συμμετάσχετε. Τα αρνητικά συναισθήματα είναι επακόλουθα και δύσκολα διαχειρίσιμα και συχνά νιώθετε ότι χάνετε τη σύνδεσή σας με τους φίλους ή γνωστούς σας.

Διαχειριστείτε τις διαδικτυακές σας σχέσεις

Αν και στο Διαδίκτυο, δεν παύουν να είναι σχέσεις. Και όπως ακριβώς στην κανονική ζωή μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε τους εαυτούς μας και τους άλλους, έτσι πρέπει να βρούμε τρόπους και οδούς να περιηγηθούμε και να ανταπεξέλθουμε σε αυτές τις ιδιόμορφες ομαδικές συνομιλίες που αντικατοπτρίζουν την κοινωνική πραγματικότητα, αλλά με ένα πρόσθετο στρώμα τεχνολογικής πολυπλοκότητας. Μπορείτε για αρχή να χρησιμοποιείτε ομαδικές συνομιλίες, αλλά λίγο πιο περιορισμένα και κυρίως με άτομα που γνωρίζονται μεταξύ τους ή που είστε σίγουροι ότι θα τα πάνε καλά. Για τις ειδικές κοινωνικές περιστάσεις μπορείτε, αντί να μπλέξετε σε μια αέναη και ανούσια ομαδική κουβέντα, να χρησιμοποιήσετε άλλες μορφές οργάνωσης, όπως οι προσκλήσεις, οι εκδηλώσεις στο Facebook ή κείμενα ένας προς έναν.

Στην περίπτωση που επιλέγετε τη σίγαση για να διαχειριστείτε την πίεση που σας δημιουργεί η ομαδική συνομιλία, αλλά φοβάστε μην χάνετε τα σημαντικά δεδομένα της, τότε μπορείτε να ενημερώσετε κάποιον από την ομάδα ώστε να σας κρατάει ενήμερους. Η σίγαση μιας συνομιλίας δεν είναι κακή, ούτε γίνεστε αντικοινωνικός. Απλώς μετατοπίζετε το ενδιαφέρον και τις προτεραιότητές σας αλλού, τη δεδομένη στιγμή. Μην νιώθετε τύψεις. Ακόμα και αν αισθάνεστε περίεργα για κάποια κοινωνική δυναμική της ομαδικής συνομιλίας, υπάρχει λύση.

Μπορείτε να θέσετε το θέμα στο άτομο της ομάδας που γνωρίζετε καλύτερα. Μπορούμε συχνά να κάνουμε πολλές υποθέσεις σχετικά με το τι σημαίνει η συμπεριφορά των άλλων ανθρώπων στα μηνύματα, αλλά η έλλειψη επιπλέον κοινωνικών ενδείξεων σημαίνει ότι οι υποθέσεις μας μπορεί να είναι τελικώς λανθασμένες. Σκεφτείτε ότι αυτό το άτομο μπορεί να μην σας αποφεύγει, αλλά να έχει βάλει απλώς, με τη σειρά του, τη συνομιλία σας σε σίγαση.

Ειδήσεις σήμερα:

Ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους η Εύη Βατίδου

Συναγερμός στη Ισλανδία για το ηφαίστειο Fagradalsfjal - Φόβοι για έκρηξη τις επόμενες ώρες

Η επόμενη ημέρα της διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ: Η έξοδος της «Ομπρέλας», η σειρά της Έφης και στο βάθος οι «προεδρικοί»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης