Μία άγνωστη αλλά και σημαντική πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Αθηνών

Μία άγνωστη αλλά και σημαντική πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ξεφυλλίζοντας την εφημερίδα ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ της 6ης Οκτωβρίου του 1939 έπεσε το μάτι μου –χωμένη ανάμεσα σε αδιάφορες ειδήσεις- μια ανέλπιστη και πολύ ¨προχωρημένη¨ κίνηση του Πανεπιστημίου μας

panepistimio_athinon__2_
Το Πανεπιστήμιο της Αθήνας καθιερώνει εντός των ημερών ένα αξιόλογο μοντερνισμό. Οι καθηγητές θα ακούγονται χωρίς και να είναι ορατοί από τους φοιτητές τους!

Το περίεργο αυτό σύστημα εφαρμόζεται ήδη προ πολλού από αμερικανικά και ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια με μεγάλη επιτυχία.

Οι καθηγητές, όπως και άλλες προσωπικότητες που διδάσκουν ειδικά θέματα, μιλούν μπροστά στα ειδικά μηχανήματα φωνοληψίας. Οι δίσκοι με τις ομιλίες αυτές φυλάγονται στα αρχεία των Πανεπιστημίων στη διάθεση των φοιτητών, που ακούνε έτσι –όποτε χρειαστεί- τις παραδόσεις από τα γραμμόφωνα!

Στην Αμερική μάλιστα, όπου όλα παίρνουν συνήθως μια διαφορετική υπερβολή, οι δίσκοι αυτοί κυκλοφορούν ακόμα και στο ελεύθερο εμπόριο...

Κλείσιμο
panepistimio_athinon__1_


Οι φοιτητές μπορούν πλέον, όποτε θελήσουν, να βάζουν στα γραμμόφωνα τους ειδικούς αυτούς δίσκους και να ακούνε ό,τι τους ενδιαφέρει. Συμβαίνει ακόμα και οι ίδιοι οι καθηγητές, όταν έχουν κάπου άλλου μια επείγουσα ασχολία, να βάζουν με τους κλητήρες τους δίσκους με τις παλιές τους παραδόσεις, που στην ειδική αυτή περίπτωση τους αντικαθιστούν...

Βεβαίως στο δικό μας Πανεπιστήμιο δεν πρόκειται να συμβούν αυτές οι υπερβολές. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε την προσεχή εβδομάδα, που θα αρχίσουν οι παραδόσεις εις τας διαφόρους σχολάς, να αποτυπωθούν σε φωνογραφικούς δίσκους οι εναρκτήριοι λόγοι όλων των καθηγητών.

Η ιδέα γεννήθηκε κατά την διάρκεια εορτής στη Βυτίνα, όπου έλαβαν χώρα τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου. Ελέχθη εκεί πόση θα ήταν η συγκίνηση των παρευρισκομένων πνευματικών ανθρώπων αν υπήρχε δίσκος και ακουγόταν η φωνή του μεγάλου Ιστορικού!

Έγινε ήδη η σχετική εισήγηση στον Πρύτανη κ. Φωτεινό και εκείνος την αποδέχτηκε με ενθουσιασμό.

Οι φωνοληψίες αυτές θα έχουν πολλαπλή χρήση σαν αναμνηστικές ορισμένων εορτών, μα κυρίως σαν διευκόλυνση για την καλύτερη μόρφωση των φοιτητών μας.

Φωνοληψίες θα γίνονται και στις ομιλίες ξένων προσωπικοτήτων που προσκαλούνται από το Αθηναϊκό Πανεπιστήμιο για να εκθέσουν ειδικά στοιχεία και πορίσματα από τις επιστημονικές έρευνές τους.

panepistimio_athinon__3_


Με αυτό τον τρόπο το πρώτο Ελληνικό Πανεπιστήμιο θα αποκτήσει ένα ιδιότυπο αρχείο από το οποίο θα του είναι δυνατόν να μεταφέρει γνώσεις με ζωντανές τις φωνές των στελεχών του.

Οι πληροφορίες μας λένε πως οι προκαταρκτικές συνεννοήσεις έχουν ολοκληρωθεί και η καινοτομία αυτή θα ξεκινήσει την προσεχή εβδομάδα!
(βασισμένο σε κείμενο της εφημερίδας ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ με υπογραφή Θ-Σ)

Παρακαλώ τους αναγνώστες, αν γνωρίζουν κάτι γύρω από το θέμα αυτό να μας το κοινοποιήσουν. Θεωρώ ότι θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αν και πως συνεχίστηκε αυτή η καινοτόμος προσπάθεια...


Θωμάς Σιταράς, Αθηναιογράφος- Συγγραφέας, FB: Σιταράς Θωμάς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης