Τα παιχνίδια που δεν πρέπει να κάνουμε ποτέ δώρο στα παιδιά

Τα παιχνίδια που δεν πρέπει να κάνουμε ποτέ δώρο στα παιδιά

Οι κίνδυνοι που κρύβουν τα τραμπολίνα, τα ηλεκτρικά σκούτερ και τα παιδικά πιστόλια

Trampolino_paidia_Mak
Όσο αθώα και αν μοιάζουν, ορισμένα παιχνίδια θα πρέπει να μείνουν εκτός της φετινής λίστας δώρων μας, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να αποτελούν απειλή για την σωματική ακεραιότητα των παιδιών.
Με πλέον χιλιάδες παιχνίδια να πωλούνται με κάθε τρόπο και να συναρπάζουν τα παιδιά, λίγοι είναι εκείνοι που αξιολογούν όντως την καταλληλόλητά τους και περισσότεροι εκείνοι που αγνοούν ότι πολλά από αυτά αποτελούν φορείς κινδύνων και οδηγούν σε τραυματισμούς. Υπάρχει ωστόσο, ένα βίντεο στο Tik Tok, το οποίο συγκεντρώνει πάνω από εβδομήντα τρεις χιλιάδες likes και είναι ένα από τα viral βίντεο των τελευταίων ημερών. Στο εν λόγω βίντεο παρουσιάζεται η Meghan Martin, μια παιδίατρος στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου Johns Hopkins All Children's Hospital στο St. Petersburg της Φλόριντα. Ο τίτλος του βίντεο είναι “Τα 5 πιο γνωστά δώρα που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς στα παιδιά και να τα οδηγήσουν στα επείγοντα περιστατικά για τις γιορτές” και σε αυτό η ίδια εξηγεί στους χρήστες της εφαρμογής ποια είναι αυτά τα παιχνίδια που μπορεί να απειλήσουν την σωματική ακεραιότητα των παιδιών.
kindynos_paidi

Κλείσιμο
Η γιατρός, που προχώρησε αργότερα σε τηλεφωνική συνέντευξη στην Washinghton Post, δήλωσε ότι έκανε το βίντεο γιατί θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντικό για τους γονείς να λαμβάνουν αποφάσεις για την αγορά ενός παιχνιδιού με βάση αυτές τις πληροφορίες. Μάλιστα όπως αναφέρει η Επιτροπής Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων, τουλάχιστον 145.500 παιδιά κινδύνεψαν από κάποιο παιχνίδι το 2022, ενώ χρειάστηκε μάλιστα να επισκεφτούν τα επείγοντα στην Αμερική, λόγω σοβαρότητας του τραυματισμού τους. Πριν λοιπόν αποφασίσετε τα παιχνίδια που θα συμπεριλάβετε στις λίστες σας φέτος τα Χριστούγεννα, καλύτερα να διαβάσετε την παρακάτω λίστα και φυσικά να ψάξετε και οι ίδιοι περισσότερο τις αντενδείξεις των παιχνιδιών που πρόκειται να αγοράσετε.

Όπλα που εκτοξεύουν πλαστικές ρουκέτες και βλήματα

Όσο διασκεδαστικό και αν είναι, τα παιχνίδια που εκτοξεύουν βλήματα, όπως οι εκτοξευτές πυραύλων, τα παιδικά πιστόλια ή ακόμα και οι oldschool σφεντόνες, μπορούν να προκαλέσουν διάφορους τραυματισμούς, μεταξύ άλλων στα μάτια. Εντάξει, μπορεί αυτό να μην αποτελεί νέο δεδομένο, αλλά πολλοί δεν γνωρίζουν ότι αυτά τα “όπλα” πολλές φορές λόγω κακής κατασκευής - έτσι δικαιολογείται και το χαμηλό κόστος τους -, μπορεί να μπλοκάρουν και τα βλήματά τους να εκτοξευτούν ακόμα και στο παιδί που το κρατάει τραυματίζοντάς το.
plastiko_pistoli

Τραμπολίνα

Είναι μια μόδα που έχει έρθει σίγουρα από την Αμερική, εκεί όπου ο αριθμός πωλήσεων τους αυξάνεται κάθε χρόνο. Αποτελεί σίγουρα ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που πολλά παιδιά απολαμβάνουν και το οποίο τοποθετείται από τα μπαλκόνια των διαμερισμάτων, μέχρι τα παιδικά δωμάτια των διαμερισμάτων της Αθήνας και τους παιδοτόπους. Παρά βέβαια τις αντενδείξεις της Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων (CPSC), η οποία δηλώνει ότι υπάρχουν περίπου 100.000 τραυματισμοί που σχετίζονται με τραμπολίνο και αντιμετωπίζονται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των ΗΠΑ κάθε χρόνο, τα τραμπολίνα προτιμώνται συνεχώς και στην ελληνική αγορά.

Τα τραμπολίνα όμως, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς. Στη χειρότερη περίπτωση, τα παιδιά μπορεί να καταλήξουν παράλυτα, ή να υποστούν εγκεφαλικές βλάβες από τραυματισμούς στο τραμπολίνο. Και όσο μικρότερο είναι ένα παιδί, τόσο πιο πιθανό είναι να τραυματιστεί. Ωστόσο, οι περισσότεροι τραυματισμοί από τραμπολίνο περιλαμβάνουν εξαρθρώσεις, διαστρέμματα, τραυματισμούς στο κεφάλι και σπασμένα οστά. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος τραυματισμών από τραμπολίνο συμβαίνει όταν περισσότερα από ένα παιδί χρησιμοποιεί το τραμπολίνο, καθώς σχεδόν το 75% των ατυχημάτων σε αυτά προκαλείται από παιδιά που πηδούν ταυτόχρονα και συγκρούονται μεταξύ τους, αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. Άλλες συχνές αιτίες τραυματισμών είναι η πτώση από το τραμπολίνο, η σύγκρουση με τα ελατήρια ή τα πλαίσια της συσκευής και η λανθασμένη εκτέλεση κόλπων, όπως οι τούμπες και οι φιγούρες.
trampolino

Ηλεκτρικά σκούτερ και πατίνια

Μην αγοράζετε ηλεκτρικά οχήματα όπως σκούτερ και hoverboards για παιδιά, λένε οι γιατροί των επειγόντων περιστατικών και οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας. Αν και τα ηλεκτρικά πατίνια και σκούτερ είναι πλέον συχνό μέσο για την μεταφορά μας από σημείο σε σημείο στην πόλη μας, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι το ίδιο ασφαλή και για τα παιδιά. Οι ταχύτητες που αναπτύσσονται πάνω σε αυτά μπορεί να είναι μεγάλες και αυτό να οδηγήσει σε σπασμένα οστά και κατάγματα, ή ακόμα και σε χειρουργικές επεμβάσεις στις χειρότερες και πιο σοβαρές περιπτώσεις. Οι ειδικοί προτείνουν να χρησιμοποιούνται οπωσδήποτε παρουσία ενός κηδεμόνα και πάντα το παιδί να φοράει προστατευτικό εξοπλισμό, όπως κράνος, επιγονατίδες και επιαγκωνίδες. Ωστόσο πιο σωστό θα ήταν, να αντικαταστήσουμε τα ηλεκτρικά σκούτερ με μη μηχανοκίνητα, τα οποία θεωρούνται ασφαλέστερη επιλογή, αν και πάλι ΄σημειώνουν υψηλά ποσοστά τραυματισμών.
skouter

Χάντρες νερού

226,3 εκατομμύρια προβολές στο Tiktok αποσπούν τα βίντεο που δείχνουν χρήστες που παίζουν με τις χάντρες νερού. Πρόκειται για κάποιες πολύχρωμες ή διαφανείς χάντρες, κατασκευασμένες από υπερ - απορροφητικά, πολυμερή χημικά που μεγαλώνουν εκθετικά όταν βυθίζονται στο νερό, καθιστώντας τα πολύ δημοφιλή παιχνίδια για την έξαρση των αισθήσεων των παιδιών. Παρά την προτίμησή τους ωστόσο, οι γιατροί από τα επείγοντα περιστατικά και οι ειδικοί σε θέματα ασφαλείας, προειδοποιούν εναντίον τους.

Το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι οι χάντρες νερού μοιάζουν με καραμέλες ή ζελεδάκια και τα παιδιά μπορεί πολύ εύκολα να μπουν στον πειρασμό να τα καταπιούν. Αν βρεθούν μέσα στο σώμα, οι χάντρες μπορεί να συνεχίζουν να αναπτύσσονται προκαλώντας αποφράξεις και απειλητικές για τη ζωή βλάβες, ενώ τα σφαιρίδια αυτά, μπορεί να μην είναι ορατά στις ακτίνες Χ. Επίσης, αν και οι χάντρες έχουν κριθεί μη τοξικές, έχουν επίσης εγερθεί ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του χημικού ακρυλαμιδίου που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τους.
I-TEAM: Potential dangers of children swallowing water beads

Παιχνίδια με μαγνήτες και μπαταρίες

Τα μαγνητικά παιχνίδια που έχουν σχεδιαστεί για παιδιά μπορούν συνήθως να προσφέρουν μια διασκεδαστική εμπειρία. Ωστόσο, τα σετ μαγνητών μεγάλης ισχύος και οι πιο “ξερχαβαλωμένοι” μαγνήτες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές εσωτερικές βλάβες στα παιδιά, εάν καταποθούν. Οι μικρές μαγνητικές μπάλες και κύβοι, ή τα επαναχρησιμοποιήσιμα μπαλόνια νερού που περιέχουν μικρούς, υψηλής ισχύος μαγνήτες για να τα συγκρατούν κλειστά, κεντρίζουν από ότι φαίνεται το ενδιαφέρον των μικρών παιδιών, τα οποία μπορούν εύκολα να τους καταπιούν. Η δύναμη και το μέγεθός τους, τους καθιστούν άκρως επικίνδυνους, καθώς αν καταποθούν περισσότεροι από ένας, μπορούν να παγιδευτούν στον ιστό του πεπτικού μας συστήματος, εμποδίζοντας την παροχή αίματος στην περιοχή αυτή, γεγονός που μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή. Συχνά απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των μαγνητών και την αποκατάσταση του κατεστραμμένου ιστού.

Ειδήσεις σήμερα

Υπουργείο Εξωτερικών: Με παρέμβαση Γεραπετρίτη αποσύρεται η ροζ ελληνική σημαία από το Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: Είμαι σίγουρη, στη Βεργίνα δεν είναι θαμμένος ο Φίλιππος Β’ αλλά ο Μέγας Αλέξανδρος

Διώρυγα του Σουέζ: Η τέλεια καταιγίδα απειλεί το παγκόσμιο εμπόριο μετά τις επιθέσεις των Χούτι σε πλοία - Φόβος για αυξήσεις τιμών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης