Γιούλια Ναβάλναγια: Η γυναίκα βράχος στο πλευρό του Αλεξέι - Μόνο ο θάνατος θα μπορούσε να τους χωρίσει

Γιούλια Ναβάλναγια: Η γυναίκα βράχος στο πλευρό του Αλεξέι - Μόνο ο θάνατος θα μπορούσε να τους χωρίσει

Η γνωριμία τους, το love story και ο άνισος αγώνας που έδωσαν εναντίον του Πούτιν - «Ένιωσα αμέσως ότι θα γινόμουν γυναίκα του» είχε πει όταν τον γνώρισε το 1998

Alexei_Gioulia
«Η Γιούλια είναι ο βράχος πάνω στον οποίο στέκεται ο Αλεξέι» είχε πει ο Βλαντίμιρ Ασούρκοφ, ένας από τους στενότερους βοηθούς του Ναβάλνι, μετά τη σύλληψή του, το 2021. Η Γεβγκένια Άλμπατς, παλιά φίλη και πολιτικός σύμμαχος του Ναβάλνι έλεγε για τη σύζυγό του Γιούλια Ναβάλναγια, «ο Ναβάλνι είναι δύο άνθρωποι: η Γιούλια και ο Αλεξέι».

Ο Αλεξέι Ναβάλνι άφησε την Παρασκευή την τελευταία του πνοή σε φυλακή που κρατούνταν όπου εξέτιε πολυετή ποινή ως επικριτής της διαφθοράς και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Άφησε πίσω του τη σύζυγό του και τα δύο του παιδιά, την κόρη του Ντάρια 19 ετών και τον γιο του Ζαχάρ 16.

Η Γιούλια Ναβάλναγια δεν σταμάτησε ποτέ να στηρίζει το σύζυγό της και η υποστήριξή της αυτή λειτούργησε σαν κινητήριος δύναμη για τον Ναβάλνι, προκειμένου να συνεχίσει τον άνισο αγώνα του ενάντια στον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Navalni2
Κλείσιμο

Ένας μεγάλος έρωτας που ξεκίνησε του 1998 στην Τουρκία
Μόλις 22 ετών ήταν όταν γνωρίστηκαν στην Τουρκία κατά τη διάρκεια διακοπών οι Ναβάλνι. Ο Αλεξέι είχε σπουδάσει νομική και καταγόταν από στρατιωτική οικογένεια στην περιοχή της Μόσχας. Ήταν τότε που ο νεαρός δικηγόρος είχε εμπλακεί στην αντιπολίτευση.

Η Γιούλια έξι εβδομάδες μεγαλύτερη από τον Αλεξέι καταγόταν επίσης από μεσοαστική οικογένεια της Μόσχας. Ο πατέρας της, Μπαρίς Αμπροσίμοφ, ήταν επιστήμονας και ο πατριός της μηχανικός στην Επιτροπή Κρατικού Σχεδιασμού της ΕΣΣΔ.

Η Γιούλια σπούδασε Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις στην περίφημη Οικονομική Ακαδημία Πλεχάνοφ της Μόσχας, έκανε το μεταπτυχιακό της και αμέσως εργάστηκε σε τράπεζα.

Σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις στη ρωσική έκδοση του Harper’s Bazzar είχε πει: «Ένιωσα αμέσως ότι θα γινόμουν γυναίκα του».
Alexei_Gioulia
O Αλεξέι και η Γιούλια από την εποχή της γνωριμίας τους

Το ζευγάρι δύο χρόνια μετά τη γνωριμία του παντρεύτηκε το 2000 και τον επόμενο χρόνο η Γιούλια παράτησε τη δουλειά της για να μεγαλώσει το πρώτο τους παιδί, την Ντάρια. Ο γιος τους Ζαχάρ γεννήθηκε το 2008.

Από το ξεκίνημα της πολιτικής του καριέρας ο Αλεξέι είχε πάντα βράχο στο πλευρό του τη Γιούλια. Ήταν γραμματέας και προσωπική βοηθός ενώ επιμελούνταν τα άρθρα και τις ομιλίες του. Ωστόσο εκείνο που την ενδιέφερε ήταν η οικογένεια και το σπιτικό της. «Το κύριο καθήκον μου είναι να φροντίζω ώστε τίποτα στην οικογένειά μας να μην αλλάζει».
Alexei_Gioulia1

Η οικογενειακή ζωή του Ναβάλνι ήταν κομμάτι του της εικόνας που είχε σαν πολιτικός. Ο Ναβάλνι και η Γιούλια ήταν ένα συνηθισμένο, μεσαίας τάξης, ερωτευμένο ζευγάρι. Ζούσαν όμως τόσο οι ίδιοι όσο και τα παιδιά τους κάτω από τα αδιάκριτα μάτια και τη στενή παρακολούθηση των πρακτόρων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας. Μάλιστα η FSB είχε δημιουργήσει έναν σταθμό παρατήρησης απέναντι από το διαμέρισμά τους στη Μόσχα.
Alexei_Gioulia45

Η φήμη του Ναβάλνι διαρκώς μεγάλωσε και οι συλλήψεις του με την κατηγορία του χουλιγκανισμού και της οργάνωσης παράνομων διαδηλώσεων ήταν ένα φαινόμενο επαναλαμβανόμενο. Η Γιούλια έμενε πίσω με τα παιδιά. Η απόπειρα του Πούτιν να δολοφονήσει τον Ναβάλνι, τον Αύγουστο του 2020, έφερε τη σύζυγό του στο προσκήνιο. Η ίδια ατρόμητη και δυνατή βρέθηκε μαζί του στο νοσοκομείο στο Ομσκ στη Σιβηρία. Στο νοσοκομείο αντίκρισε αστυνομικούς της FSB με πολιτικά ρούχα και γιατρούς μέσα στον τρόμο που προσπάθησαν να την κρατήσουν μακριά από τον ετοιμοθάνατο σύζυγό της. Της ζητούσαν να δείξει το πρωτότυπο πιστοποιητικό γάμου για να την αφήσουν να τον δει. Η Γιούλια τότε ενημέρωσε τον παγκόσμιο Τύπο έξω από το νοσοκομείο και όταν ένα αεροπλάνο στάλθηκε από τη Γερμανία για να παραλάβει το σύζυγό της, δεν δίστασε να βάλει ανοιχτά με το Κρεμλίνο και προσωπικά με τον Πούτιν: «Κύριε πρόεδρε, σας απευθύνομαι επίσημα, ζητώντας άδεια για τη μεταφορά του Αλεξέι Ναβάλνι».

Οι ενέργειες που έκανε η Γιούλια, για να βρεθεί ο Ναβάλνι στο νοσοκομείο Charite του Βερολίνου, έσωσαν τότε τη ζωή του συζύγου της. Η Γιούλια όμως δεν μπόρεσε να τον εμποδίσει να επιστρέψει στη Ρωσία μετά την ανάρρωσή του τον Ιανουάριο του 2021.

Οι αναρτήσεις της στο Instagram
Η Γιούλια δεν σταμάτησε στιγμή να στέκεται βράχος στο πλευρό του συζύγου της όσο βρισκόταν στη φυλακή κάτω από απάνθρωπες συνθήκες κράτησης. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση που είχε κάνει στις 11 Ιανουαρίου του 2023. Έγραφε στο μακροσκελές κείμενό της: «Ο Αλεξέι κρυολόγησε. Θα πείτε ότι δεν είναι τίποτα, όλοι κρυολογούν, και θα συμφωνήσω μαζί σας. Αλλά υπάρχει μια μικρή διαφορά. Ξαπλώνεις στο σπίτι με πυρετό, οι αγαπημένοι σου σου φέρνουν φάρμακα, ζεστό τσάι, σε φροντίζουν. Ακόμα κι αν ξαπλώνεις στο σπίτι με πυρετό μόνος σου, μπορείς να ξαπλώνεις στο κρεβάτι όλη μέρα, να παραγγέλνεις τα φάρμακά σου online. Σε μια εβδομάδα, θα είσαι μια χαρά. Και τώρα φανταστείτε ότι σας κλείνουν σε ένα κλουβί 2 επί 3 μέτρα, σας βάζουν ένα άτομο που είναι ήδη άρρωστο, ώστε να κρυολογήσετε και να κολλήσετε και γρίπη πάνω από το κρυολόγημά σας, σας ξυπνούν στις 6 το πρωί και δεν σας αφήνουν να ξαπλώσετε όλη μέρα, παρόλο που έχετε υψηλό πυρετό. Σήμερα έλαβα το πρώτο γράμμα από τον Αλεξέι μετά την Πρωτοχρονιά (τα γράμματα είναι το τελευταίο μέσο επικοινωνίας μας, ο Αλεξέι δεν έχει δεχτεί κανένα τηλεφώνημα εδώ και σχεδόν ένα χρόνο). Σε ένα γράμμα με ημερομηνία 2 Ιανουαρίου, μου γράφει ότι είναι άρρωστος. Δηλαδή, έχει πυρετό για περισσότερο από μία εβδομάδα, δηλαδή, για περισσότερο από μία εβδομάδα δεν του επιτρέπεται να ξαπλώνει κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρά τον πυρετό. Δεν τον περιθάλπουν και επιδεινώνουν σκόπιμα τις συνθήκες κράτησης. Τη Δευτέρα, ο δικηγόρος του ήρθε να τον δει, ο δικηγόρος είχε τη δυνατότητα να του δώσει φάρμακα, εκείνος έτρεξε χαρούμενος στο φαρμακείο και όταν επέστρεψε, δεν του είχαν πάρει τίποτα. Η συνήθης πρακτική. Δεν απευθύνομαι στον Πούτιν εδώ, ως συνήθως. Θα απευθυνθώ στη διοίκηση και το ιατρικό προσωπικό των φυλακών. Είστε ανθρώπινα όντα; Οι γονείς σας και τα παιδιά σας περιμένουν στο σπίτι από τη δουλειά. Τι συμβαίνει στα κεφάλια σας...».
Navalni1

H οικογενειακή φωτογραφία και το μήνυμα στον Πούτιν
Σε άλλη της ανάρτηση η Γιούλια μιλούσε για την αξία της οικογένειας και κυρίως για το πόσο δεμένη ήταν η δική της. «Αυτή η φωτογραφία είναι πολλών ετών. Την τραβήξαμε για την προεκλογική εκστρατεία του Αλεξέι, λόγω της συμμετοχής του στην οποία ο Πούτιν αποφάσισε να τον δηλητηριάσει και όταν αυτό δεν έπιασε, τον έβαλε στη φυλακή. Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει με τα χρόνια (ο Zakhar, για παράδειγμα, μεγάλωσε λίγο) και πολλά πράγματα έχουν συμβεί, αλλά κάτι παραμένει το ίδιο. Και θα παραμείνει το ίδιο. Και αφού ο Αλεξέι ανέφερε αυτό που έγραψε μετά την πρώτη του φράση, θα θυμηθώ και εγώ το 2013 και θα πω αυτό που είπα στη συγκέντρωση στη λεωφόρο Ζαχάροφ: η οικογένεια είναι η δύναμη κάθε φυσιολογικού ανθρώπου, και ακόμη περισσότερο ενός πραγματικού πολιτικού. Είμαστε μαζί για περισσότερα από 20 χρόνια και χρόνο με το χρόνο μαθαίνουμε να είμαστε καλοί γονείς και καλοί σύζυγοι. Σ' αγαπώ, αγαπημένε μου άνθρωπε στον κόσμο, και δεν έχω σταματήσει να είμαι περήφανη για σένα εδώ και πολλά, πολλά χρόνια».
Navalni_Family

Όταν ζητούσε να παραστεί στη δίκη του άνδρα της
«Η δίκη του Αλεξέι αρχίζει αύριο. Οι άνθρωποι στο Κρεμλίνο τον φοβούνται τόσο πολύ που θα είναι ο πρώτος άνθρωπος στη Ρωσία που θα δικαστεί μέσα στη φυλακή. Θέλουν να τον κρύψουν από όλους τους ανθρώπους, από τους υποστηρικτές, από τους δημοσιογράφους. Θέλουν επίσης να κρύψουν αυτή την υπόθεση, την οποία έχουν μαγειρέψει. Είναι τόσο θλιβερό που φοβούνται να κάνουν τη δίκη στη Μόσχα. Εξάλλου, όλοι καταλαβαίνουν πολύ καλά πώς ο Αλεξέι θα συντρίψει την εισαγγελία στο δικαστήριο και ξέρουν ότι θα γελάσει με αυτή τη διαδικασία. Πρόκειται για μια άνομη και ξεδιάντροπη δίκη, και ο τρόπος με τον οποίο οργανώνεται αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι ο σύζυγός μου είναι ένας τίμιος άνθρωπος. Και τον κρατούν στη φυλακή επειδή δεν φοβάται αυτή την εξουσία. Ακούστε, δειλοί και αχρείοι! Απαιτώ να μου επιτραπεί να παραστώ στη δίκη του συζύγου μου. Είναι απολύτως νόμιμο δικαίωμά μου. Όσο αδίστακτοι κι αν είστε, δεν μπορείτε να αρνηθείτε να με αφήσετε να πάω στη δίκη. Το δικαστήριο είναι ανοιχτό, είμαι η σύζυγος του Αλεξέι, έχουμε δύο παιδιά, είμαστε μαζί πάνω από 20 χρόνια. Έχω κάθε λόγο να είμαι παρούσα στην αίθουσα και να αντιμετωπίσω αυτό το «δικαστήριο» σας. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την υποστήριξή σας. Και τέλος - μια μικρή λεπτομέρεια για να συνειδητοποιήσετε τι είδους μικροαπατεώνες βρίσκονται στην εξουσία. Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια μιας μακράς επίσκεψης, η οποία επιτρέπεται μόνο 4 φορές το χρόνο. Και αυτές είναι οι πιο σημαντικές ημέρες για έναν κρατούμενο, για κάθε κρατούμενο. Ας φανταστεί κάθε σύζυγος και μητέρα στη Ρωσία τον εαυτό της στη θέση μου. Συνεχίζω να απαιτώ ελευθερία για τον σύζυγό μου. Αλλά μέχρι να την αποκτήσω, απαιτώ το δικαίωμά μου να τον δω τουλάχιστον στο δικαστήριο».

Navalni13
 
Ειδήσεις σήμερα:

Ρωσοαμερικανίδα πολίτης συνελήφθη για «προδοσία» στην Αικατερινούπολη - Δείτε βίντεο


Βασίλης Παπακωνσταντίνου: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, τα σκυλάδικα και η πολιορκία στη Ράντου


Τραγωδία στη Ρόδο: Έφυγε από τη ζωή 5χρονο κορίτσι μετά από νοσηλεία 20 ημερών - Πριν χρόνια είχε πεθάνει και η αδερφή της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης