Μπορεί το μυστικό για την υγεία της καρδιάς μας να κρύβεται στο tai-chi;

Το Tai Chi, μια ήπια κινεζική πολεμική τέχνη που περιλαμβάνει αργές κινήσεις, φαίνεται να “κέρδισε” τη μέτρια αερόβια άσκηση στον αγώνα της μείωση της αρτηριακής πίεσης, σε μια πρόσφατη κλινική δοκιμή

Σε έναν κόσμο που οι ζωές μας κινούνται σε μονίμως γρήγορους ρυθμούς και που η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη από συνεχείς στρεσογόνους παράγοντες, το να βρούμε έναν τρόπο να διατηρήσουμε την καλή σωματική και ψυχική υγεία μας, αναδεικνύεται πολλές φορές σε πρόκληση. Ανά διαστήματα, πολλές πρακτικές ευζωίας, γυμναστικής και συναισθηματικής ενδυνάμωσης, έχουν μπει στο επίκεντρο της προσοχής μας, υποσχόμενοι να μας κάνουν να νιώθουμε και να λειτουργούμε καλύτερα. Οι περισσότεροι, έχοντας πάντα να αναφέρουν ένα πλεονέκτημα για την υγεία της καρδιάς μας. Aswaganda, retreat ευεξίας, παραισθησιογόνα μανιτάρια, συμπληρώματα διατροφής, χάπια, δίαιτες του ατλαντικού κλπ. Στην πραγματικότητα η υγεία αυτού του τόσου σημαντικού οργάνου μας, δεν χρειάζεται πολλά περισσότερα από μια ισορροπημένη διατροφή, την απομάκρυνση από βλαβερές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ, μια προσπάθεια να παραμείνουμε ψυχικά υγιείς και φυσικά τη σωματική άσκηση.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα όμως, η οποία δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open και παρακολούθησε 342 άτομα ηλικίας 18 έως 65 ετών με προ-υπέρταση, ή αρτηριακή πίεση που είναι ελαφρώς υψηλότερη από το φυσιολογικό, μεταξύ των τελών Ιουλίου 2019 και των μέσων Ιανουαρίου 2022, η καρδιά μας φαίνεται να έχει μια ιδιαίτερα καλή αντίδραση σε ένα συγκεκριμένο είδος άσκησης. Το τάι τσι. Μια αρχαία κινεζική πολεμική τέχνη, η οποία προσφέρει ένα μονοπάτι, όχι μόνο προς τη φυσική κατάσταση, αλλά και προς την ψυχική ηρεμία και τη συναισθηματική ισορροπία.

Τάι τσι, ο σύμμαχος της αρτηριακής πίεσης

Γνωστό επίσης, ως Τάι Τσι Τσουάν ή Τάι Τζιουάν, το τάι τσι έχει τις ρίζες του στην αρχαία Κίνα, όπου αναπτύχθηκε ως πολεμική τέχνη και ως μέσο προαγωγής της υγείας και της μακροζωίας. Ο θρύλος λέει ότι το Τάι Τσι δημιουργήθηκε από έναν ταοϊστή μοναχό ονόματι Ζανγκ Σανφένγκ τον 12ο αιώνα, ο οποίος αντλώντας έμπνευση από τις κινήσεις των ζώων και της φύσης, διαμόρφωσε μια σειρά από ρέουσες ασκήσεις που δίνουν έμφαση στην ισορροπία, την αρμονία και την καλλιέργεια της εσωτερικής ενέργειας, γνωστής και ως "τσι". Με την πάροδο των αιώνων, το Τάι Τσι εξελίχθηκε σε διάφορα στυλ, με το καθένα να δίνει έμφαση σε ελαφρώς διαφορετικές τεχνικές και αρχές, ενώ σήμερα τα πιο δημοφιλή στυλ περιλαμβάνουν το Γιανγκ, το Γου και το Τσεν, το καθένα από τα οποία προσφέρει τη δική του μοναδική προσέγγιση στην πρακτική.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσε επίσης και η Washington Post, ένας ίσως από τους πιο επιτακτικούς λόγους για να ενσωματώσουμε το Τάι Τσι στη ζωή μας, είναι ο σημαντικός αντίκτυπός του στην υγεία της καρδιάς. Αν και ανά καιρούς, πολυάριθμες μελέτες έχουν καταδείξει τα οφέλη της τακτικής εξάσκησης του Τάι Τσι στη μείωση των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, η ανάλυση από την Ακαδημία Κινεζικών Ιατρικών Επιστημών της Κίνας φαίνεται να πρωτοστατεί. Οι συμμετέχοντες της συγκεκριμένης έρευνας, προσλήφθηκαν σε δύο νοσοκομεία του Πεκίνου, με 169 από αυτούς να ακολουθούν ένα πρόγραμμα αερόβιας άσκησης που περιελάμβανε τέσσερις 60λεπτες συνεδρίες την εβδομάδα μέτριας άσκησης, όπως γρήγορο περπάτημα ή ανέβασμα σκάλας. Οι υπόλοιποι 173 διδάχθηκαν ένα πρόγραμμα tai chi σε ομαδικά μαθήματα και στη συνέχεια τους ανατέθηκαν τέσσερις 60λεπτες συνεδρίες στο σπίτι την εβδομάδα. Καθ' όλη τη διάρκεια της μελέτης, οι ασθενείς παρακολουθούνταν μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, τους δινόταν ενημέρωση για την υγεία και τους συμβουλεύονταν να ακολουθούν τη δίαιτα DASH - Το DASH σημαίνει Dietary Approaches to Stop Hypertension (Διατροφικές Προσεγγίσεις για τη Διακοπή της Υπέρτασης) -, με χαμηλά λιπαρά, η οποία δίνει έμφαση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και αναπτύχθηκε για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Οι ερευνητές έλεγξαν την αρτηριακή πίεση, το βάρος και άλλες μετρήσεις των συμμετεχόντων σε έξι μήνες και ένα χρόνο.


Τα ευρήματα ήταν τα εξής: παρόλο που οι ομάδες δεν διέφεραν ως προς τη συνολική προσήλωση στο πρόγραμμα, την περίμετρο μέσης, το βάρος ή το δείκτη μάζας σώματος, μετά από ένα χρόνο, υπήρχαν διαφορές στην αρτηριακή τους πίεση.

Οι συμμετέχοντες στην ομάδα του tai chi σημείωσαν μάλιστα, μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 7,01 μονάδες σε διάστημα 12 μηνών, σε σύγκριση με τη μείωση κατά 4,61 μονάδες μεταξύ εκείνων που έκαναν αερόβια άσκηση.

Κάνε αυτό που θέλει η καρδιά σου

Παρά την ήπια εμφάνισή του, το Τάι Τσι είναι μια μορφή αερόβιας άσκησης που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την κατανάλωση οξυγόνου. Η τακτική εξάσκηση βελτιώνει την καρδιαγγειακή φυσική κατάσταση, ενισχύει τον καρδιακό μυ και ενισχύει την κυκλοφορία σε όλο το σώμα. Πέρα από αυτά βοηθάει στην μείωση του στρες, το οποίο είναι άκρως επιζήμιο για την υγεία της καρδιάς, αφού συμβάλλει στη φλεγμονή, την υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα. Αντίθετα, οι αργές, διαλογιστικές κινήσεις του Τάι Τσι προάγουν τη χαλάρωση, ηρεμούν το μυαλό και μειώνουν τις ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη, προάγοντας μια κατάσταση εσωτερικής ειρήνης και συναισθηματικής ευεξίας.

Τι και πώς λοιπόν μπορούμε να κάνουμε για να ξεκινήσουμε και εμείς αυτή την θεραπευτική πρακτική;

Βρείτε έναν εξειδικευμένο εκπαιδευτή: Αναζητήστε πιστοποιημένους εκπαιδευτές Τάι Τσι που έχουν εμπειρία στη διδασκαλία αρχάριων. Συμμετέχοντας σε μια τάξη ή ένα εργαστήριο με επικεφαλής έναν έμπειρο δάσκαλο θα διασφαλίσετε ότι θα μάθετε τις σωστές τεχνικές και τη σωστή φόρμα από την αρχή. Στην Αττική υπάρχουν αρκετές σχολές τάι τσι στο κέντρο της Αθήνας, τον Πειραιά, τα Εξάρχεια, Ηλιούπολη, Νέα Σμύρνη, Μαρούσι και Χαλάνδρι.

Ξεκινήστε αργά: Το Τάι Τσι είναι μια πρακτική που δίνει έμφαση στην υπομονή και τη σταδιακή πρόοδο. Ξεκινήστε με βασικές κινήσεις και ακολουθίες, εστιάζοντας στη σωστή στάση του σώματος, την αναπνοή και τη χαλάρωση. Καθώς νιώθετε πιο άνετα, μπορείτε να προχωρήσετε σταδιακά σε πιο σύνθετες μορφές.

Εξασκηθείτε τακτικά: Η συνέπεια είναι το κλειδί για να βιώσετε τα οφέλη του Τάι Τσι. Στοχεύστε στην εξάσκηση για τουλάχιστον 20-30 λεπτά την ημέρα, ή αρκετές φορές την εβδομάδα, για να διατηρήσετε τη δυναμική σας και να δείτε βελτιώσεις στην υγεία και την ευεξία σας.

Ακούστε το σώμα σας: Το Τάι Τσι θα πρέπει να αισθάνεστε άνετα και χαλαρωτικά, όχι επώδυνα ή επίπονα. Δώστε προσοχή στο πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας στις κινήσεις και προσαρμόστε το ανάλογα με τις ανάγκες. Εάν έχετε οποιεσδήποτε υπάρχουσες συνθήκες υγείας ή ανησυχίες, συμβουλευτείτε τον πάροχο υγείας σας πριν ξεκινήσετε την εξάσκηση του Τάι Τσι. Ενσωματώνοντας ήπιες κινήσεις, προσεκτική αναπνοή και διαλογιστική εστίαση, το Τάι Τσι δίνει τη δυνατότητα να καλλιεργήσετε την εσωτερική γαλήνη, να μειώσετε το στρες και να ενισχύσετε την καρδιαγγειακή σας υγεία. Είτε θέλετε να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας, να διαχειριστείτε το άγχος ή απλά να ξεκινήσετε ένα ταξίδι αυτογνωσίας, το Τάι Τσι παρέχει ένα διαχρονικό μονοπάτι προς τη ζωτικότητα και την αρμονία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr