Ηλίας Γεωργιάδης: Ο επίμονος αμπελουργός κάνει το Costa Navarino Βουργουνδία

Ο 46χρονος Eλληνας που ξεκίνησε ως μετανάστης στη Σουηδία, επενδύει από το 2019 στην Ελλάδα και ετοιμάζεται να δημιουργήσει ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο στα γαλλικά πρότυπα, με τη συνεργασία της ΤΕΜΕΣ του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι ο πολυπράγμων στο επιχειρείν Ηλίας Γεωργιάδης δεν έχει σπουδάσει σε κάποιο πανεπιστήμιο, μια καθαρά δική του επιλογή, όπως είχε επισημάνει πριν από τρία χρόνια σε συνέντευξή του: «Το σχολείο δεν μου άρεσε, δεν ήμουν και ο καλύτερος μαθητής, έτσι αποφάσισα να μη σπουδάσω και, κυρίως, να μη χάσω χρόνια από την επιχειρηματική μου δραστηριότητα».

Πρόκειται για μια πολυποίκιλη δραστηριότητα η οποία εκφράζεται μέσω του χαρτοφυλακίου της εταιρείας του Premia Properties, το οποίο περιλαμβάνει γραφεία, οικόπεδα, ακίνητα, κέντρα logistics, εξυπηρετούμενα διαμερίσματα/φοιτητικές εστίες, βιομηχανικά και εμπορικά ακίνητα, σχολεία και οινοποιεία-αμπελώνες.

Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος


Μεσούσης της Μεγάλης Εβδομάδας, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσε το πράσινο φως στη σύμπραξη της ΤΕΜΕΣ του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου με τις Ελληνικά Οινοποιεία και Premia Properties ΑΕΕΑΠ του κ. Γεωργιάδη, με κύριο αντικείμενο τη δημιουργία ενός νέου υπερσύγχρονου οινοποιείου στους αμπελώνες του Costa Navarino, με πράσινο αποτύπωμα, το οποίο θα δημιουργηθεί με παγκόσμια πρότυπα μοντέρνων οινοποιητικών κτημάτων όπως αυτά που συναντά κανείς στην Προβηγκία και τη Βουργουνδία. Ηδη ακούγεται έντονα ότι στο εγχείρημα θα συνδράμει κορυφαίος Γάλλος οινολόγος που θα αναλάβει το οινοποιείο και το terroir, όπως το αποκαλούν οι Γάλλοι, που δεν έχει να κάνει μόνο με τις κλιματολογικές συνθήκες, τη σύνθεση του εδάφους και την τοπολογία, αλλά και με την ανθρώπινη παρέμβαση στους αμπελώνες.

Η κίνηση του 46χρονου επιχειρηματία δείχνει πόσο πιστεύει στο project οινοποιεία-αμπελώνες στην Ελλάδα, το οποίο ξεκίνησε με τη διάσωση του brand της οικογένειας Μπουτάρη τον Απρίλιο του 2022, όταν η Premia ανακοίνωσε τη συμφωνία εξυγίανσης της ιστορικής εταιρείας.

Ιστορικοί αμπελώνες

Το νέο εγχείρημα του Ηλία Γεωργιάδη σε συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου θα αναπτυχθεί στους ιστορικούς ιδιόκτητους αμπελώνες Navarino Vineyards και το οινοποιείο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2026. Τα συγκεκριμένα αμπέλια βρίσκονται στο Μουζάκι Τριφυλίας σε υψόμετρο 400-600 μέτρα, εκτείνονται σε 600 στρέμματα και «βλέπουν» τον Μεσσηνιακό Kόλπο.



Κάποιοι από αυτούς τους αμπελώνες μετρούν πάνω από μισό αιώνα ζωής, ενώ τα τελευταία χρόνια έγινε διατήρηση και ανασύσταση με διεθνείς ποικιλίες όπως Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Syrah και Merlot, που καλλιεργούνταν στην περιοχή από τη δεκαετία του ’80. Την ίδια χρονική περίοδο έλαβε χώρα η λεγόμενη αναμπέλωση τμημάτων των αμπελώνων με ελληνικές ποικιλίες, όπως Κυδωνίτσα, Μαλαγουζιά, Αγιωργίτικο, Μαυροδάφνη και Ασύρτικο για τον εμπλουτισμό της παραγωγής.

Το νέο οινοποιείο με τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις θα έχει αρχικά παραγωγική δυναμικότητα που θα ξεπερνάει τις 300.000 φιάλες τον χρόνο, αποτελώντας μια τονωτική ένεση στην οινική δυναμική της περιοχής. Θα είναι ανοιχτό σε επισκέπτες, οι οποίοι θα ξεναγούνται στους χώρους του και θα έχουν τη δυνατότητα μιας γευσιγνωσίας -wine tasting- των κρασιών που παράγονται στους αμπελώνες.



Ενας από βασικούς στόχους, άλλωστε, της συγκεκριμένης επιχειρηματικής συνεργασίας είναι η προώθηση του οινικού τουρισμού αλλά και η ανάδειξη των ιστορικών αμπελώνων Navarino Vineyards.

Από τον Εβρο

Λένε ότι στη ζωή υπάρχουν στιγμές που σε καθορίζουν για πάντα. Ο Ηλίας Γεωργιάδης, γιος μεταναστών που ζούσαν στη Σουηδία, μεγάλωσε μαζί με τον αδερφό του Θωμά ανέμελα μέχρι την εφηβεία του. Οπως έχει πει, ο πατέρας τους δούλευε στο εργοστάσιο παραγωγής βαρέων οχημάτων Scania και φρόντιζε τα παιδιά του να μεγαλώνουν με αρχές, προσφέροντάς τους ό,τι καλύτερο μπορούσε μαζί με τη σύζυγό του. Αμφότερα τα αδέρφια υπέμεναν το κρύο του σουηδικού χειμώνα, περιμένοντας να πετάξουν κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα για τις οικογενειακές διακοπές.

Το 2019 ο Ηλίας Γεωργιάδης βλέπει επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Δικαιώθηκε απόλυτα, αφού πέρυσι η αξία επενδύσεων της Premia Properties ξεπέρασε τα 300 εκατ. ευρώ


Ο Ηλίας Γεωργιάδης ήταν 14 ετών όταν ο πατέρας του έπαθε βαρύ εγκεφαλικό που τον άφησε με μερική παράλυση κι έτσι ενηλικιώθηκε απότομα αναλαμβάνοντας ευθύνες από μικρός, ως πρωτότοκος. «Τότε», έχει δηλώσει, «αναγκάστηκα να αναλάβω την επικοινωνία με τις δημόσιες υπηρεσίες τόσο στη Σουηδία όσο και στην Ελλάδα. Πρόσεχα τους γονείς μου». Υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό παίρνοντας μετάθεση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ ο αδερφός του σπούδαζε στο Λίνκεπιγκ, και όταν απολύθηκε, τον Απρίλιο του 1998, άνοιξε την πρώτη του εταιρεία με κεφάλαιο μόλις 500 ευρώ, η οποία αναλάμβανε μικρές εργολαβικές δουλειές, όπως το γκρέμισμα ενός μπαλκονιού ή την κατασκευή μιας πρόσοψης. Ο ίδιος, πάντως, ακόμα δεν έχει ξεχάσει ότι όταν πήγε σε τράπεζα για να ανοίξει επιχειρηματικό τραπεζικό λογαριασμό τού το αρνήθηκαν.

Την επόμενη δεκαετία η εταιρεία παίρνει τη μια δουλειά μετά την άλλη και ο Γεωργιάδης δουλεύει πάνω στις σκαλωσιές χωρίς να υπάρχει μέρα για ξεκούραση ή διασκέδαση. «Εχω περάσει πολλές παραμονές Χριστουγέννων έξω στις σκαλωσιές να κρυφοκοιτάζω την κλασική χριστουγεννιάτικη εκπομπή με τον Ντόναλντ Ντακ στην τηλεόραση ενώ δούλευα», δήλωσε σε συνέντευξή του πριν από τρία χρόνια.

Real estate

Η εταιρεία του έφτασε το 2008 να απασχολεί 60 εργαζομένους, ενώ ο ίδιος είχε αναλάβει τη διαχείριση ενός παντοπωλείου κι ενός καφέ, στα οποία πήγαινε νωρίς το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα. Πλέον είχε εταιρικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και μια οικονομική επιφάνεια που του επέτρεπε να κινηθεί άνετα, όταν το 2011 ήρθε αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη μέχρι τότε επαγγελματική πρόκληση της διαδρομής του: μέσα από μια πτωχευτική διαδικασία χτυπάει σε δημοπρασία το εμπορικό κέντρο Βόρμπερι στη Στοκχόλμη, αντί 9 εκατ. ευρώ, μπαίνοντας στον χώρο του real estate. Λίγα χρόνια μετά θα το πουλήσει 20 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Agora και θα συνεχίσει, απτόητος, να επιδίδεται σε ένα ράλι αγορών, πωλήσεων, εξαγορών και συγχωνεύσεων στη χώρα που μεγάλωσε μέσω της εταιρείας Sterner Stenhus που είχε ιδρύσει με τον αδερφό του Θωμά που κατέχει ποσοστό 30% ενώ ο Ηλίας το 70%.



Χτυπάνε κτίρια στη Σουηδία, η H&M στεγάζει ένα από τα μεγαλύτερα outlet της σε κτίριο που ανήκει στην εταιρεία τους και μία από τις επενδύσεις τους ήταν μια μεγάλη σκεπαστή αγορά τροφίμων, όπου ψωνίζουν καθημερινά 20.000 άτομα.

Η ώρα της Ελλάδας

Το 2019 έρχεται η ώρα της Ελλάδας για τον Ηλία Γεωργιάδη που βλέπει επενδυτικές ευκαιρίες, έχοντας πιστέψει στο comeback της ελληνικής οικονομίας που μόλις άρχιζε. Ο ίδιος δικαιώθηκε απόλυτα, αφού πέρυσι η αξία επενδύσεων της Premia Properties ξεπέρασε τα 300 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα του 2023. Εκτός από τα 51 υπό διαχείρηση ακίνητα, συμμετείχε σε μία από τις μεγαλύτερες συναλλαγές των τελευταίων ετών με μια εταιρεία διαχείρισης ακινήτων που ανήκε στον όμιλο της Alpha Bank. Είχαν περάσει μόλις τέσσερα χρόνια όταν με την Premia Properties μπήκε δυνατά στο παιχνίδι του real estate αποκτώντας αρχικά το ιστορικό ξενοδοχείο «Ελλάς» στην Ομόνοια και δύο εγκαταστάσεις logistics στον Ασπρόπυργο.

Στη συνέχεια ο νεαρός επιχειρηματίας προχώρησε σε πολλά deals, δύο από αυτά όμως συζητήθηκαν κυρίως λόγω του brand name των προϊόντων που παρήγαν οι εταιρείες στις οποίες ανήκαν. Αρχικά ήρθε η εξαγορά και η διάσωση της ιστορικής οινοποιίας Μπουτάρη τον Απρίλιο του 2022 που προέβλεπε, μεταξύ άλλων, τη ρύθμιση του συνόλου των υποχρεώσεων της εταιρείας, συνολικού ύψους 74 εκατ. ευρώ, ενώ ακολούθησε τον Φεβρουάριο του 2023 η εξαγορά του φυσικού και μεταλλικού νερού Ιόλη, που ανήκε στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, από τη Sterner Stenhus Greece των δύο αδερφών Γεωργιάδη εκ Σουηδίας.

Σεπτέμβριος του 2023 και o Γιάννης Αντετοκούνμπο φωτογραφίζεται χαμογελαστός με τον Ηλία Γεωργιάδη στους αμπελώνες του Costa Navarino


Στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου o Γιάννης Αντετοκούνμπο φωτογραφίζεται χαμογελαστός με τον Ηλία Γεωργιάδη στους αμπελώνες του Costa Navarino. O «Greek Freak» και τα αδέρφια του Κώστας, Θανάσης και Αλεξ, μέσω της εταιρείας τους Ante Inc. ένωσαν τις δυνάμεις τους με τα Ελληνικά Οινοποιεία του Γεωργιάδη, αποκτώντας ποσοστό που αγγίζει το 10%, οδηγούμενοι από τη βαθιά επιθυμία τους να υποστηρίξουν στην Ελλάδα την ανάπτυξη της οινοποίησης. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων: «Χαίρομαι ιδιαίτερα για τη συνεργασία μας με τον Ηλία Γεωργιάδη. Μαζί θα καταφέρουμε να αναπτύξουμε εταιρείες με ιστορία οι οποίες παράγουν φυσικά προϊόντα της ελληνικής γης, όπως το κρασί».


Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης - Ερντογάν: Live κόντρα για μειονότητα, Μονή της Χώρας και Χαμάς - Συμφωνίες σε Οικονομικά, Πολιτική Προστασία

Διαδικτυακό shopping: Απάτη ή όχι; Οδηγός επιβίωσης στη ζούγκλα των ψηφιακών αγορών

Θεσσαλονίκη: Κλείδωσε την πεθερά του στο υπόγειο και φώναζε «εδώ θα ψοφήσεις»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr