Τι είναι τελικά ο θόρυβος; Η επιστήμη πίσω από τη φασαρία

Τι είναι τελικά ο θόρυβος; Η επιστήμη πίσω από τη φασαρία

Μερικές φορές τον απολαμβάνουμε και τον καλωσορίζουμε και άλλες τον μισούμε και θέλουμε να τελειώσει - θόρυβος είναι κομμάτι της ζωής μας από την στιγμή που γεννιόμαστε

noise
Πώς μπορεί να ένιωθαν οι γιαγιάδες μας, όταν άκουγαν τους γονείς μας να παίζουν αλλεπάλληλα τους δίσκους των Led Zeppelin, ή των Metallica, ή των Run- D.M.C.. Μάλλον με τον ίδιο τρόπο, όπως νιώθουν οι σημερινοί γονείς που παρακολουθούν τα παιδιά τους να ακούνε τραπ και K-pop. «Τι θόρυβος είναι αυτός;». Και όμως τελικά, το τι είναι θόρυβος για τον καθένα μας είναι τελείως διαφορετικό και εξαρτάται απλώς από το τί ή ποιος τον δημιουργεί.

Πρόκειται για μια παγκόσμια έννοια που υπάρχει παντού, σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας, με διαφορετικούς τρόπους φυσικά. Στα γαλλικά, ο πιο συνηθισμένος όρος είναι bruit, και προέρχεται από τα λατινικά και σημαίνει "βρυχηθμός" και είναι μια απλή περιγραφή του πώς ακούγεται ένας θόρυβος. Στα γερμανικά, το Lärm τείνει να υποδηλώνει πιο δυνατούς θορύβους, ενώ το Geräusch πιο ήπιους, πιο φυσικούς, ενώ οι Ρώσοι έχουν μια σειρά από λέξεις, συμπεριλαμβανομένης της λέξης shum, η οποία υποδηλώνει περισσότερο έναν θόρυβο παρά μια φασαρία. Έτσι, παντού, από το βουητό της κυκλοφορίας μέχρι τη φλυαρία των φωνών, από το θρόισμα των φύλλων μέχρι το βουητό των μηχανημάτων, ο θόρυβος είναι μια πανταχού παρούσα πτυχή του κόσμου που μας περιβάλλει συνεχώς. Τι ακριβώς όμως είναι ο θόρυβος και γιατί κατέχει τόσο σημαντική θέση στις εμπειρίες μας;

Τι είναι ο θόρυβος;

Ο θόρυβος, στον απλούστερο ορισμό του, αναφέρεται σε κάθε ανεπιθύμητο ή ενοχλητικό ήχο που παρεμβαίνει στην αντίληψη ή την επικοινωνία μας. Περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ήχων, από το απαλό θρόισμα των φύλλων μέχρι τον εκκωφαντικό βρυχηθμό των κινητήρων. Ωστόσο, το τι συνιστά θόρυβο είναι άκρως υποκειμενικό και μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με τις ατομικές προτιμήσεις, το πολιτισμικό υπόβαθρο και το περιβαλλοντικό πλαίσιο. Στον πυρήνα του ωστόσο, ο θόρυβος είναι μια μορφή ενέργειας που ταξιδεύει μέσω ενός μέσου, όπως ο αέρας ή το νερό, με τη μορφή κυμάτων. Αυτά τα κύματα διαδίδονται προς τα έξω από την πηγή τους, μεταφέροντας μαζί τους τις δονήσεις που αντιλαμβανόμαστε ως ήχο. Η ένταση, η συχνότητα και η διάρκεια αυτών των κυμάτων καθορίζουν τα χαρακτηριστικά του παραγόμενου θορύβου.

Ο θόρυβος μπορεί επίσης να ταξινομηθεί σε διάφορες κατηγορίες με βάση την πηγή, τη συχνότητα και την επίδρασή του. Ο περιβαλλοντικός θόρυβος, όπως η κυκλοφορία ή η βιομηχανική δραστηριότητα, προέρχεται από ανθρώπινες δραστηριότητες και φυσικά φαινόμενα και μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και την ανθρώπινη υγεία. Ο επαγγελματικός θόρυβος, που παράγεται σε χώρους εργασίας όπως εργοστάσια και εργοτάξια, ενέχει κινδύνους απώλειας ακοής και άλλων προβλημάτων υγείας για τους εργαζόμενους που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένες περιόδους. Επιπλέον, ο ψυχολογικός θόρυβος, που προέρχεται από περισπασμούς όπως η φλυαρία στο παρασκήνιο ή οι ηλεκτρονικές συσκευές, μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική λειτουργία και να διαταράξει την επικοινωνία.

Θόρυβος vs μουσική

Κλείσιμο
Ο θόρυβος και η μουσική είναι δυο διαφορετικές έννοιες που αν και για πολλούς μπορεί να μοιάζουν, τελικά μπορούν να διακριθούν με βάση στοιχεία όπως η μελωδία, η αρμονία, ο ρυθμός και η μορφή. Ο θόρυβος, από την άλλη πλευρά, στερείται αυτής της οργανωμένης δομής και συχνά εμφανίζεται χαοτικός ή τυχαίος.

Επιπλέον, η μουσική συχνά αποτελείται από τόνους με διακριτά ύψη και ηχοχρώματα. Αυτοί οι τόνοι οργανώνονται σε μελωδίες και αρμονίες. Αντίθετα, ο θόρυβος μπορεί να περιέχει ένα ευρύ φάσμα συχνοτήτων χωρίς διακριτό τονικό ύψος ή τονική ποιότητα. Επίσης, η μουσική συνήθως δημιουργείται με σκοπό να μεταφέρει συναισθήματα, έκφραση ή ιδέες. Συντίθεται ή εκτελείται με σκόπιμη καλλιτεχνική πρόθεση. Ο θόρυβος, από την άλλη πλευρά, μπορεί να είναι ακούσιος ή να δημιουργείται χωρίς συγκεκριμένο καλλιτεχνικό σκοπό. Σε αυτή τη διαφοροποίηση των δυο φαίνεται να συμβάλλει και το πλαίσιο στο οποίο βιώνεται ο εκάστοτε ήχος. Για παράδειγμα, ένα μουσικό κομμάτι που παίζεται σε μια αίθουσα συναυλιών γίνεται αντιληπτό με διαφορετικό τρόπο από τυχαίους ήχους που ακούγονται σε έναν πολυσύχναστο δρόμο. Τελικά, η διάκριση μεταξύ θορύβου και μουσικής μπορεί να είναι υποκειμενική και να εξαρτάται από το πλαίσιο. Αυτό λοιπόν που ένα άτομο αντιλαμβάνεται ως μουσική μπορεί να θεωρηθεί θόρυβος από ένα άλλο, ανάλογα με παράγοντες όπως το πολιτισμικό υπόβαθρο, το προσωπικό γούστο και το πλαίσιο.

Γιατί οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται διαφορετικά το θόρυβο;

Οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον θόρυβο με διαφορετικό τρόπο λόγω μιας πολύπλοκης αλληλεπίδρασης φυσιολογικών, ψυχολογικών, πολιτισμικών παραγόντων και καταστάσεων:
1. Αισθητηριακή αντίληψη:
Οι ατομικές διαφορές στην ακουστική ευαισθησία παίζουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον θόρυβο. Ορισμένα άτομα μπορεί να έχουν αυξημένη ευαισθησία σε ορισμένες συχνότητες ή όγκους ήχου, καθιστώντας τα πιο επιρρεπή στο να βιώνουν δυσφορία ή ερεθισμό σε θορυβώδη περιβάλλοντα. Αντίθετα, άλλοι μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ανοχή στο θόρυβο λόγω παραγόντων όπως η ηλικία, η γενετική ή η έκθεση σε θορυβώδη περιβάλλοντα με την πάροδο του χρόνου.
2. Ψυχολογικοί παράγοντες:
Οι ψυχολογικές μεταβλητές, όπως τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, η διάθεση και οι προηγούμενες εμπειρίες, μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται και αντιδρούν στον θόρυβο. Για παράδειγμα, κάποιος με πιο εσωστρεφή προσωπικότητα μπορεί να θεωρεί τον θόρυβο πιο ενοχλητικό για τη συγκέντρωση ή τη χαλάρωσή του σε σύγκριση με κάποιον που είναι πιο εξωστρεφής και ευδοκιμεί σε ζωηρά περιβάλλοντα. Ομοίως, οι προηγούμενες εμπειρίες με το θόρυβο, όπως τραυματικά γεγονότα ή θετικοί συνειρμοί με ορισμένους ήχους, μπορούν να διαμορφώσουν τις αντιλήψεις και τις αντιδράσεις ενός ατόμου στο θόρυβο.
3. Πολιτιστικές επιρροές:
Οι πολιτιστικές νόρμες και αξίες σχετικά με τον θόρυβο παίζουν επίσης ρόλο στη διαμόρφωση των αντιλήψεων των ατόμων. Αυτό που ένας πολιτισμός θεωρεί αποδεκτό ή ακόμη και ευχάριστο θόρυβο μπορεί να θεωρηθεί ως ενοχλητικός ή παρεμβατικός σε έναν άλλο πολιτισμό. Για παράδειγμα, οι φασαριόζικοι ήχοι μιας πολυσύχναστης αγοράς μπορεί να εκλαμβάνονται ως ζωντανοί και ζωηροί σε ορισμένους πολιτισμούς, ενώ σε άλλους μπορεί να θεωρούνται χαοτικοί και συντριπτικοί.
4. Παράγοντες του πλαισίου:
Το πλαίσιο στο οποίο εμφανίζεται ο θόρυβος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αντιληπτός. Παράγοντες όπως η ώρα της ημέρας, η τοποθεσία και ο σκοπός του θορύβου μπορούν να επηρεάσουν τις αντιδράσεις των ατόμων. Για παράδειγμα, ο ήχος των κυμάτων που σκάνε στην ακτή μπορεί να γίνει αντιληπτός ως ηρεμιστικός και καταπραϋντικός κατά τη διάρκεια μιας χαλαρής βόλτας στην παραλία, αλλά ως ενοχλητικός και ενοχλητικός όταν προσπαθεί κανείς να συγκεντρωθεί στην εργασία του σε μια κοντινή καφετέρια.
5. Γνωστικές διεργασίες:
Γνωστικοί παράγοντες, όπως η προσοχή και το γνωστικό φορτίο, επηρεάζουν επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον θόρυβο. Όταν τα άτομα ασχολούνται με ένα απαιτητικό γνωστικό έργο, μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα στους περισπασμούς και να αντιλαμβάνονται τον θόρυβο του περιβάλλοντος ως πιο ενοχλητικό. Αντίθετα, σε λιγότερο απαιτητικές γνωστικά καταστάσεις, τα άτομα μπορεί να είναι πιο ανεκτικά στο θόρυβο ή ακόμη και να τον βρίσκουν ανακουφιστικό.

Ο αντίκτυπος της ηχορύπανσης

Ενώ ο θόρυβος αποτελεί αναπόφευκτο μέρος της σύγχρονης ζωής, η υπερβολική έκθεση σε αυτόν μπορεί να έχει επιζήμιες επιπτώσεις τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική ευεξία. Πιο συγκεκριμένα, η χρόνια έκθεση σε υψηλά επίπεδα ηχορύπανσης έχει συνδεθεί με μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως απώλεια ακοής, καρδιαγγειακές παθήσεις, διαταραχές του ύπνου και αυξημένα επίπεδα στρες. Επιπλέον, η ηχορύπανση μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική μας λειτουργία, να μειώσει την παραγωγικότητα και να παρεμποδίσει τις κοινωνικές μας αλληλεπιδράσεις, συμβάλλοντας στη μειωμένη ποιότητα ζωής των ατόμων που επηρεάζονται.
Οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτής της ηχορύπανσης περιλαμβάνουν διάφορες στρατηγικές που αποσκοπούν στη μείωση των πηγών της, στον έλεγχο της μετάδοσής της και στην προστασία των ευάλωτων πληθυσμών. Αυτές εμπεριέχουν την εφαρμογή κανονισμών και προτύπων για τον θόρυβο, τον σχεδιασμό πιο αθόρυβων τεχνολογιών και υποδομών, την καθιέρωση μέτρων ηχομόνωσης στα κτίρια και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία της διαχείρισης του θορύβου.

«Αγκαλιάζοντας» την αρμονία

Παρά την ενοχλητική του φύση, ο θόρυβος κατέχει επίσης μια ορισμένη ομορφιά και σημασία στη ζωή μας. Μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα, να προκαλέσει αναμνήσεις και να μας συνδέσει με το περιβάλλον μας με βαθύτατους τρόπους. Από το ρυθμικό χτύπημα των σταγόνων της βροχής μέχρι το μελωδικό κελάηδισμα των πουλιών, ο θόρυβος έχει τη δύναμη να εμπνέει θαυμασμό και δέος, υπενθυμίζοντάς μας το πλούσιο μωσαϊκό των ήχων που συνθέτουν τον κόσμο μας. Και ενώ μπορεί να αποτελέσει πηγή ενόχλησης και δυσφορίας, αυτή η ίδια φασαρία πολλές φορές χρησιμεύει επίσης ως υπενθύμιση της ζωντάνιας και της ποικιλομορφίας του κόσμου γύρω μας.




Ειδήσεις σήμερα:

Η Τζένιφερ Λόπεζ δεν ήθελε ούτε να την κοιτάζουμε, λέει η Ελληνίδα αεροσυνοδός που «άδειασε» την σταρ

Ποιος είναι ο Μοχάμεντ Αμρά που απέδρασε στη φονική ενέδρα στη Νορμανδία - Σκληρός ποινικός με 13 καταδίκες

Αναζητούνται ο οδηγός και η συνοδός που ξέχασαν αγοράκι 4,5 ετών για έξι ώρες σε σχολικό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης