Πόσο υγιές είναι να διαφωνούμε και πώς κάνουμε μια διένεξη... μη τοξική

Πόσο υγιές είναι να διαφωνούμε και πώς κάνουμε μια διένεξη... μη τοξική

Με τόσα δύσκολα θέματα που χρήζουν συζήτησης αυτή την περίοδο, από τον πόλεμο στην Γάζα, έως τις ευρωεκλογές και τις Πανελλαδικές εξετάσεις, μπορούμε άραγε να κάνουμε τις διενέξεις μας λιγότερο έντονες;

Πόσο υγιές είναι να διαφωνούμε και πώς κάνουμε μια διένεξη... μη τοξική
Πολύ συχνά, αποφεύγουμε αυτές τις παραγωγικές και απαραίτητες συζητήσεις, χαρακτηρίζοντας τες “δύσκολες”. Όταν τις κάνουμε, καταλήγουμε συχνά να φωνάζουμε ο ένας στον άλλον και δυστυχώς να εκτοξεύουμε προσβολές, τις οποίες μετά μετανιώνουμε. Σε έναν κόσμο λοιπόν όπου η αρμονία θεωρείται συχνά το ιδανικό, οι διαφωνίες προκαλούν την έντονη ανησυχία μας. Ωστόσο, αποτελούν αναπόφευκτο μέρος της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης, ενώ μάλιστα όταν αντιμετωπίζονται σωστά, είναι όχι μόνο υγιείς αλλά και ωφέλιμες. Οι διαφωνίες μπορούν ακόμα και να οδηγήσουν σε προσωπική ανάπτυξη, ισχυρότερες σχέσεις και καινοτόμες λύσεις, με το κλειδί να έγκειται στο να αποτρέψουμε αυτές τους διαπληκτισμούς από το να γίνουν τοξικοί.

Τα οφέλη των υγιών διαφωνιών
Ίσως το πιο σημαντικό που κάνουν οι διαφωνίες είναι ότι φέρνουν διαφορετικές προοπτικές στο τραπέζι. Όταν για παράδειγμα άνθρωποι με διαφορετικό υπόβαθρο, εμπειρίες και απόψεις συναντιούνται, προκαλούν ο ένας τη σκέψη του άλλου. Αυτό, έστω και με τη μορφή μιας διαφωνίας, μπορεί να οδηγήσει σε πιο ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες συζητήσεις. Επιπλέον, η εμπλοκή μας σε διαφωνίες απαιτεί από εμάς να υπερασπιστούμε τις απόψεις μας με λογική και αποδεικτικά στοιχεία. Αυτό τελικά προάγει την κριτική μας σκέψη και μας βοηθά να βελτιώσουμε τις ιδέες μας.

Όταν αντιμετωπίζονται με σεβασμό, οι διαφωνίες μπορούν να ενισχύσουν τις σχέσεις προωθώντας την ανοιχτή επικοινωνία και την αμοιβαία κατανόηση. Μπορούν να δείξουν ότι και τα δύο μέρη επενδύουν στη σχέση και είναι πρόθυμα να επεξεργαστούν τις διαφορές τους. Παράλληλα, ακριβώς επειδή πολλές διαφωνίες προέρχονται από την αμφισβήτηση της υφιστάμενης κατάστασης, μπορούν τελικά να πυροδοτήσουν δημιουργικές λύσεις και καινοτόμες ιδέες που μπορεί να μην είχαν προκύψει σε ένα πιο ομόφωνο περιβάλλον.

Στρατηγικές για να διατηρήσετε τις διαφωνίες σας υγιείς

Καλλιεργήστε μια κουλτούρα σεβασμού

Ο σεβασμός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των υγιών διαφωνιών. Διασφαλίστε ότι όλα τα μέρη αισθάνονται ότι ακούγονται και εκτιμώνται, ακόμη και αν οι απόψεις τους διαφέρουν. Αποφύγετε να διακόπτετε και ακούστε ενεργά για να καταλάβετε, όχι μόνο για να απαντήσετε.

Επικεντρωθείτε στο θέμα, όχι στο πρόσωπο

Είναι εύκολο οι διαφωνίες να μετατραπούν σε προσωπικές επιθέσεις. Κρατήστε τη συζήτηση εστιασμένη στο θέμα που εξετάζεται, όχι στο πρόσωπο που παρουσιάζει την αντίθετη άποψη. Αποφύγετε τους χαρακτηρισμούς, την επίρριψη ευθυνών και άλλες μορφές προσωπικών επιθέσεων.
Πόσο υγιές είναι να διαφωνούμε και πώς κάνουμε μια διένεξη... μη τοξική

Χρησιμοποιήστε δηλώσεις «εγώ»
Επικοινωνήστε την άποψή σας χρησιμοποιώντας δηλώσεις «εγώ», οι οποίες εκφράζουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας χωρίς να επιρρίπτετε ευθύνες. Για παράδειγμα, πείτε «Ανησυχώ όταν...» αντί για «Πάντα...».

Μείνετε ήρεμοι και συγκροτημένοι
Τα συναισθήματα μπορεί να φτάσουν στα ύψη κατά τη διάρκεια διαφωνιών, αλλά το να χάσετε την ψυχραιμία σας μπορεί να κλιμακώσει την κατάσταση. Εξασκηθείτε σε τεχνικές αυτορρύθμισης, όπως η βαθιά αναπνοή ή η πραγματοποίηση ενός σύντομου διαλείμματος, αν χρειαστεί.

Επιδιώξτε να καταλάβετε, και στη συνέχεια να γίνετε κατανοητοί
Κλείσιμο
Πριν βουτήξετε σε αντεγκλήσεις, βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει πλήρως την οπτική γωνία του άλλου ατόμου. Κάντε διευκρινιστικές ερωτήσεις και παραφράστε τα σημεία τους για να δείξετε ότι ακούτε.

Συμφωνήστε να διαφωνήσετε
Μερικές φορές, η επίτευξη συναίνεσης δεν είναι δυνατή, και αυτό δεν πειράζει. Το να συμφωνήσετε να διαφωνήσετε επιτρέπει και στα δύο μέρη να διατηρήσουν τις απόψεις τους χωρίς περαιτέρω σύγκρουση. Αναγνωρίζει την εγκυρότητα των διαφορετικών απόψεων.

Βρείτε κοινό έδαφος
Αναζητήστε τομείς συμφωνίας, όσο μικροί κι αν είναι αυτοί. Η εύρεση κοινού εδάφους μπορεί να δημιουργήσει τα θεμέλια για την οικοδόμηση αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης, ακόμη και εν μέσω διαφωνιών.

Θέστε όρια
Αν μια διαφωνία γίνεται πολύ έντονη ή αντιπαραγωγική, δεν πειράζει να θέσετε όρια. Προτείνετε να επανεξετάσετε το θέμα αργότερα, όταν τα συναισθήματα θα έχουν ηρεμήσει, ή συμφωνήστε να περιορίσετε τη συζήτηση σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Οι διαφωνίες δεν είναι μόνο αναπόφευκτες αλλά και απαραίτητες για την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη. Ενθαρρύνουν τις διαφορετικές προοπτικές, προάγουν την κριτική σκέψη, ενισχύουν τις σχέσεις και προωθούν την καινοτομία. Καλλιεργώντας μια κουλτούρα σεβασμού, εστιάζοντας στα θέματα και όχι στα άτομα και εφαρμόζοντας αποτελεσματικές στρατηγικές επικοινωνίας, μπορούμε να διατηρήσουμε τις διαφωνίες υγιείς και παραγωγικές. Η αποδοχή των διαφωνιών λοιπόν, ως ευκαιρίες για μάθηση και ανάπτυξη, όχι μόνο θα εμπλουτίσει τις αλληλεπιδράσεις μας, αλλά θα οδηγήσει και στην κοινωνική διαπαιδαγώγησή μας. Σκεφτείτε το και έτσι: θα ήταν πραγματικά πολύ βαρετό να ζούσαμε σε έναν κόσμο που όλοι θα συμφωνούσαν στα πάντα μεταξύ τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης