Εγκλήματα που συγκλόνισαν: Ολόκληρη οικογένεια κατακρεούργησε τον γαμπρό στη Γουμένισσα την δεκαετία του ΄60

Εγκλήματα που συγκλόνισαν: Ολόκληρη οικογένεια κατακρεούργησε τον γαμπρό στη Γουμένισσα την δεκαετία του ΄60

To θύμα είχε ερωτικές σχέσεις για πάνω από τρία χρόνια με την άλλη κόρη η οποία ήταν ανήλικη - H «ζωηρή» αδερφή που την κούρεψαν με την ψιλή και την στιγμάτισαν

goumenissa
Η δεκαετία του ’50 και οι αρχές της δεκαετίας του ’60 ήταν μια περίοδος όπου η Ελλάδα βρισκόταν σε ένα κοινωνικό και οικονομικό μεταίχμιο, με τις πληγές του Εμφυλίου να είναι ακόμα ανοιχτές και τα πάθη να οδηγούν συχνά σε μερικά από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα που έγιναν στη χώρα μας. Ένα από αυτά ήταν και εκείνο που έγινε το καλοκαίρι του 1960 στη Γουμένισσα, όταν μια ολόκληρη οικογένεια σχεδίασε και εκτέλεσε ένα αποτρόπαιο σχέδιο για την εξόντωση του άνδρα της μιας από τις δύο της κόρες.

Πρόκειται για ένα από τα εγκλήματα που παρουσιάζονται στο βιβλίο «100 εγκλήματα στην Ελλάδα» που έχει κυκλοφορήσει μαζί με το ΘΕΜΑ της Κυριακής

Ο 31 ετών γαμπρός είχε παντρευτεί την 27χρονη κόρη της οικογένειας. Λίγο πριν από το συμβάν είχαν αποκτήσει μάλιστα κι ένα παιδάκι, αν και τα προβλήματα μεταξύ τους είχαν ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα, καθώς η νεαρή κοπέλα παραπονιόταν στους δικούς της ότι την κακομεταχειριζόταν. Το γεγονός όμως που ξεχείλισε το ποτήρι είναι όταν ο πατέρας και ο αδελφός της έμαθαν ότι ο γαμπρός τους είχε συνάψει για πάνω από τρία χρόνια ερωτικές σχέσεις με την άλλη κόρη, η οποία ήταν ανήλικη. Η πληροφορία αυτή άλλαξε για πάντα τη ζωή όλων, με τον πατέρα και τον αδελφό να αναλαμβάνουν να σώσουν την τιμή της οικογένειας, συλλαμβάνοντας ένα σχέδιο για την εξόντωση του γαμπρού.

Στις 17 Ιουλίου του 1960, ο 25χρονος γιος πήγε και βρήκε τον γαμπρό του στο καφενείο. Λίγο αργότερα εμφανίστηκε και ο πατέρας και του ζήτησαν να πάνε μαζί στο σπίτι για να συζητήσουν κάποια θέματα σχετικά με την προίκα της νύφης. Φτάνοντας στο σπίτι, όπου ήταν συγκεντρωμένη όλη η οικογένεια, το σχέδιο μπήκε σε εφαρμογή. Ο πατέρας έκλεισε την πόρτα και την κλείδωσε και προτού ο γαμπρός τους καταλάβει τι ακριβώς γινόταν, η 16χρονη όρμησε επάνω του κρατώντας ένα σκεπάρνι, χωρίς όμως να καταφέρει να χτυπήσει τον άνδρα της αδελφής της. Στη συνέχεια ανέλαβε ο πατέρας με ένα σχοινί να τον στραγγαλίσει, όμως και πάλι ο 31χρονος αντιστάθηκε, αλλά πάνω στην πάλη έπεσε και χτύπησε στην άκρη του κρεβατιού.

Τότε βρήκε ευκαιρία η 16χρονη να τον χτυπήσει αρκετές φορές στο σώμα και το κεφάλι με το σκεπάρνι. Όλα αυτά συμβαίνουν με τη μητέρα να είναι παρούσα στη σκηνή, έχοντας βάλει δυνατά τη μουσική στο ραδιόφωνο ώστε να μην ακουστούν οι φωνές. Η σύζυγος του 31χρονου, αφού βλέπει ότι τον έχουν εξουδετερώσει οι άλλοι και τον κρατούν ακίνητο, κατεβαίνει στην αυλή και φέρνει ένα τσεκούρι, το δίνει στον πατέρα της και τον καλεί να τον αποτελειώσει, κάτι που τελικά έγινε μπροστά στα γεμάτα οργή μάτια όλων τους.

Κλείσιμο
Η φασαρία που γινόταν στο σπίτι δεν άργησε να γίνει αντιληπτή από τους γείτονες, οι οποίοι ειδοποίησαν τη Χωροφυλακή. Όταν έφτασαν οι χωροφύλακες εκεί, ήρθαν αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή κατάσταση. Στο ένα δωμάτιο κάθονταν απαθή τα τέσσερα μέλη της οικογένειας, ενώ στο διπλανό δωμάτιο βρισκόταν μέσα σε μια λίμνη αίματος ένας άνδρας με αμέτρητα χτυπήματα σε όλο του το σώμα και με το κεφάλι του διαλυμένο.

Από τα πρώτα στοιχεία της ανάκρισης προέκυψε ότι η δολοφονία είχε σχεδιαστεί για αρκετό καιρό και είχε γίνει για λόγους τιμής. Οπως είπε ο πατέρας, ο 31χρονος γαμπρός του είχε παρασύρει ερωτικά και είχε αποπλανήσει τη μικρή τους κόρη από τότε που ήταν 13 ετών και στα χρόνια που πέρασαν συνευρίσκονταν ερωτικά σε τακτική βάση. Λίγο καιρό πριν από το έγκλημα, η 16χρονη πλέον κοπέλα ζήτησε από τον σύζυγο της αδελφής της να σταματήσουν να βλέπονται κρυφά από όλους, εκείνος όμως δεν δέχτηκε και μίλησε στον πεθερό του λέγοντας ότι η νεαρή κοπέλα είχε σχέσεις με άλλα αγόρια της περιοχής.

Ο πατέρας πίστεψε τον γαμπρό του και παραλίγο να σκοτώσει την 16χρονη κοπέλα για να προφυλάξει την τιμή της οικογένειας. Χάρη στην επέμβαση της μητέρας της κατάφερε να γλιτώσει από την οργή του πατέρα της και την επαπειλούμενη σφαγή της. Όμως, όταν ο αδελφός της έμαθε ότι κυκλοφορούσε η φήμη πως η νεαρή ήταν «ζωηρή» προχώρησε σε μία πράξη που σήμερα μοιάζει αδιανόητη: την κούρεψε με την ψιλή, κάτι που τη στιγμάτισε σε όλη την κλειστή κοινωνία της περιοχής.

Μετά την οδήγησαν σε γιατρό για να εξετάσει αν ήταν παρθένα και όταν αυτός επιβεβαίωσε ότι είχε ερωτικές επαφές, η νεαρή κοπέλα αναγκάστηκε να μιλήσει, υποδεικνύοντας τον γαμπρό της ως τον άνδρα που την είχε εκμεταλλευτεί σεξουαλικά και την είχε διαφθείρει. Από εκεί και πέρα ήταν θέμα χρόνου να βρεθεί η κατάλληλη ώρα και να καταστρωθεί το σχέδιο ώστε όλη η οικογένεια να καθαρίσει την τιμή της. Ενδεικτική των ηθών της εποχής και του κοινωνικού πλαισίου που έγινε αυτό το φοβερό έγκλημα ήταν η δήλωση του πατέρα αμέσως μετά τη σύλληψή του: «Εγώ ξόδεψα 20.000 για να τον παντρέψω με τη μεγάλη την κόρη μου κι αυτός μου κατέστρεψε τη μικρή. Και 200.000 να της έδινα προίκα δεν θα την έπαιρνε κανένας».

Η δίκη έγινε τον Φεβρουάριο του 1961. Στο εδώλιο βρίσκονταν οι δυο γονείς και η παντρεμένη κόρη, ενώ η 17χρονη είχε παραπεμφθεί σε ειδικό δικαστήριο ανηλίκων. Στο δικαστήριο τα μέλη της οικογένειας μετέτρεψαν την αρχική τους κατάθεση, αποδεχόμενοι τη δολοφονία και υποστηρίζοντας ότι όλα έγιναν εν βρασμώ ψυχής, καθώς ο γαμπρός τους, αντί να τους ζητήσει κάποια συγγνώμη, είχε αρχίσει να τους επιτίθεται, ενώ αρνούνταν ότι είχε σχέση με τη μικρή κόρη. Από την πλευρά τους, τα μέλη της οικογένειας του νεκρού αλλά και οι μάρτυρες που κατέθεσαν υποστήριξαν ότι τα όσα αναφέρονταν περί αποπλάνησης δεν ήταν αληθή.

Και πως η πραγματική αιτία πίσω από το φονικό ήταν η αθέτηση της συμφωνίας από την πλευρά του πεθερού για ένα κτήμα της προίκας, κάτι που τον οδήγησε να σκοτώσει τον γαμπρό του για να γλιτώσει από την υποχρέωση. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ισόβια για τον πατέρα, κάθειρξη 10 ετών με αρκετά ελαφρυντικά για την πεθερά και αθώωση για την 27χρονη σύζυγο, για την οποία κρίθηκε ότι δεν συμμετείχε στη δολοφονία.

Ζάκυνθος, 1958: Η 19χρονη «φαρμακεύτρια» που σκότωσε πατέρα και αδερφό με προτροπή του παππού της

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης