Η σοκολάτα κινδυνεύει - Πώς η κλιματική κρίση θα επηρεάσει τα κακαόδεντρα και την παραγωγή τους στο άμεσο μέλλον;
04.07.2024
07:11
Οι ακανόνιστες καιρικές συνθήκες λόγω κλιματικής αλλαγής, φαίνεται πως θα έχουν μόνιμες επιπτώσεις στη βιομηχανία σοκολάτας
«Έπιασε φωτιά η αποθήκη του Σαμ και κινδυνεύει η Λόλα. Την Λόλα απ’ την φωτιά ποιος θα την βγάλει; Ο Σοκολάτας που ‘χει δύναμη μεγάλη!» Το άσμα της διαφήμισης του κακάο Carnation, είχε εντυπωθεί μέσα στο DNA μας για χρόνια, είτε αν βλέπατε οι ίδιοι τη διαφήμιση, είτε αν σας την μουρμούριζαν οι γονείς σας. Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι ότι πλέον δεν κινδυνεύει απλά η Λόλα, αλλά και η ίδια η σοκολάτα και όχι από τη φωτιά, αλλά από την κλιματική αλλαγή. Η σοκολάτα λοιπόν, αυτή η αγαπημένη λιχουδιά που απολαμβάνουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, μπορεί να γίνει μια σπάνια πολυτέλεια στο μέλλον, καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να αναδιαμορφώνει το περιβάλλον μας και να αποτελεί σημαντική απειλή για την παραγωγή κακάο, το κύριο συστατικό της σοκολάτας.
Πιο συγκεκριμένα, τα κακαόδεντρα, από τα οποία συλλέγονται οι κόκκοι κακάο, ευδοκιμούν σε συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες, ενώ απαιτούν σταθερή θερμοκρασία, συνήθως μεταξύ 20 και 30 βαθμών Κελσίου, υψηλή υγρασία και άφθονες βροχοπτώσεις - συνθήκες που συνήθως συναντώνται σε τροπικές περιοχές κοντά στον ισημερινό, όπως η Δυτική Αφρική, η Νοτιοανατολική Ασία και η Λατινική Αμερική. Μάλιστα, μόνο η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα παράγουν πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου κακάο. Δυστυχώς όμως οι ακανόνιστες καιρικές συνθήκες λόγω της κλιματικής αλλαγής, από την ξηρασία έως τις έντονες βροχοπτώσεις, μειώνουν την παραγωγή κακάο και φαίνεται να έχουν έντονες επιπτώσεις στην βιομηχανία σοκολάτας.
Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής
Όσο αυξάνονται οι παγκόσμιες θερμοκρασίες, απειλούνται οι ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας για τα κακαόδεντρα. Έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Διεθνές Κέντρο Τροπικής Γεωργίας (CIAT) υποδηλώνει ότι μέχρι το 2050, η άνοδος της θερμοκρασίας θα μπορούσε να καταστήσει πολλές από τις σημερινές περιοχές καλλιέργειας κακάο πολύ θερμές για τη βέλτιστη παραγωγή κακάο. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορούν να καταπονήσουν τα κακαόδεντρα, να μειώσουν τις αποδόσεις και να τα καταστήσουν πιο ευάλωτα σε παράσιτα και ασθένειες.
Επιπλέον, τα κακαόδεντρα είναι ευαίσθητα στις μεταβολές των βροχοπτώσεων, καθώς χρειάζονται μια συγκεκριμένη ποσότητα βροχής, κατανεμημένη σε όλη τη διάρκεια του έτους, για να ευδοκιμήσουν. Η κλιματική αλλαγή προκαλεί πιο ακανόνιστα καιρικά φαινόμενα, οδηγώντας σε περιόδους ξηρασίας που ακολουθούνται από έντονες βροχοπτώσεις. Αυτές οι ακραίες συνθήκες μπορούν να βλάψουν τα ευαίσθητα κακαόδεντρα, να επηρεάσουν την ανάπτυξη των λοβών κακάο και τελικά να μειώσουν τη συνολική απόδοση.
Στην κρίση συμβάλει ωστόσο και η επικράτηση παρασίτων και ασθενειών που προσβάλλουν τα φυτά κακάο. Οι θερμότερες θερμοκρασίες και η υψηλότερη υγρασία δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για παράσιτα όπως ο δάκος του λοβού του κακάο και ασθένειες όπως η ασθένεια των μαύρων λοβών. Αυτές οι απειλές μπορούν να καταστρέψουν τις καλλιέργειες κακάο, μειώνοντας περαιτέρω τις αποδόσεις και ανεβάζοντας το κόστος παραγωγής.
Οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες
Η μείωση της παραγωγής κακάο λόγω της κλιματικής αλλαγής θα έχει εκτεταμένες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Πολλοί μικροκαλλιεργητές στις περιοχές παραγωγής κακάο βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο κακάο για τα προς το ζην. Οι μειωμένες αποδόσεις και το αυξημένο κόστος μπορεί να οδηγήσουν σε οικονομική αστάθεια τους αγρότες αυτούς, ωθώντας τους στη φτώχεια. Επιπλέον, καθώς μειώνεται η προσφορά και αυξάνεται το κόστος παραγωγής, η τιμή των προϊόντων σοκολάτας είναι πιθανό να αυξηθεί, καθιστώντας τη σοκολάτα μια πιο ακριβή και λιγότερο προσιτή απόλαυση για τους καταναλωτές.
Σώζοντας την σοκολάτα
Ενώ οι προοπτικές μπορεί να φαίνονται δυσοίωνες, γίνονται προσπάθειες για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή κακάο. Επιστήμονες και ειδικοί σε θέματα γεωργίας εργάζονται σε διάφορα μέτωπα:
Ανάπτυξη ανθεκτικών στο κλίμα ποικιλιών κακάο: Οι ερευνητές αναπαράγουν νέες ποικιλίες κακάο που είναι πιο ανθεκτικές στις αλλαγές της θερμοκρασίας, την ξηρασία και τα παράσιτα. Αυτές οι νέες ποικιλίες στοχεύουν στη διατήρηση υψηλών αποδόσεων και ποιότητας ακόμη και σε συνθήκες που δεν είναι ιδανικές.
Βελτίωση των γεωργικών πρακτικών: Η εκπαίδευση των αγροτών σχετικά με τις βιώσιμες γεωργικές πρακτικές μπορεί να τους βοηθήσει να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες. Τεχνικές όπως η αγροδασοπονία, όπου τα κακαόδεντρα καλλιεργούνται παράλληλα με άλλες καλλιέργειες, μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εδάφους, να παρέχουν σκιά και να δημιουργήσουν πιο σταθερό μικροκλίμα για τα κακαόδεντρα.
Διαφοροποίηση των πηγών εισοδήματος: Η ενθάρρυνση των αγροτών να διαφοροποιήσουν τις πηγές εισοδήματός τους μπορεί να μειώσει την εξάρτησή τους μόνο από το κακάο. Η ενσωμάτωση άλλων καλλιεργειών και δραστηριοτήτων μπορεί να προσφέρει οικονομική σταθερότητα και να μειώσει την πίεση στην παραγωγή κακάο.
Με την υποστήριξη αυτών των προσπαθειών και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες κακάο, οι ειδικοί θεωρούν ότι έτσι μπορεί να αποφευχθεί μια μελλοντική κρίση του κακάου και να διασφαλιστεί ότι η σοκολάτα θα παραμείνει μια αγαπημένη απόλαυση για τις επόμενες γενιές.
Πιο συγκεκριμένα, τα κακαόδεντρα, από τα οποία συλλέγονται οι κόκκοι κακάο, ευδοκιμούν σε συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες, ενώ απαιτούν σταθερή θερμοκρασία, συνήθως μεταξύ 20 και 30 βαθμών Κελσίου, υψηλή υγρασία και άφθονες βροχοπτώσεις - συνθήκες που συνήθως συναντώνται σε τροπικές περιοχές κοντά στον ισημερινό, όπως η Δυτική Αφρική, η Νοτιοανατολική Ασία και η Λατινική Αμερική. Μάλιστα, μόνο η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα παράγουν πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου κακάο. Δυστυχώς όμως οι ακανόνιστες καιρικές συνθήκες λόγω της κλιματικής αλλαγής, από την ξηρασία έως τις έντονες βροχοπτώσεις, μειώνουν την παραγωγή κακάο και φαίνεται να έχουν έντονες επιπτώσεις στην βιομηχανία σοκολάτας.
Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής
Όσο αυξάνονται οι παγκόσμιες θερμοκρασίες, απειλούνται οι ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας για τα κακαόδεντρα. Έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Διεθνές Κέντρο Τροπικής Γεωργίας (CIAT) υποδηλώνει ότι μέχρι το 2050, η άνοδος της θερμοκρασίας θα μπορούσε να καταστήσει πολλές από τις σημερινές περιοχές καλλιέργειας κακάο πολύ θερμές για τη βέλτιστη παραγωγή κακάο. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορούν να καταπονήσουν τα κακαόδεντρα, να μειώσουν τις αποδόσεις και να τα καταστήσουν πιο ευάλωτα σε παράσιτα και ασθένειες.
Επιπλέον, τα κακαόδεντρα είναι ευαίσθητα στις μεταβολές των βροχοπτώσεων, καθώς χρειάζονται μια συγκεκριμένη ποσότητα βροχής, κατανεμημένη σε όλη τη διάρκεια του έτους, για να ευδοκιμήσουν. Η κλιματική αλλαγή προκαλεί πιο ακανόνιστα καιρικά φαινόμενα, οδηγώντας σε περιόδους ξηρασίας που ακολουθούνται από έντονες βροχοπτώσεις. Αυτές οι ακραίες συνθήκες μπορούν να βλάψουν τα ευαίσθητα κακαόδεντρα, να επηρεάσουν την ανάπτυξη των λοβών κακάο και τελικά να μειώσουν τη συνολική απόδοση.
Στην κρίση συμβάλει ωστόσο και η επικράτηση παρασίτων και ασθενειών που προσβάλλουν τα φυτά κακάο. Οι θερμότερες θερμοκρασίες και η υψηλότερη υγρασία δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για παράσιτα όπως ο δάκος του λοβού του κακάο και ασθένειες όπως η ασθένεια των μαύρων λοβών. Αυτές οι απειλές μπορούν να καταστρέψουν τις καλλιέργειες κακάο, μειώνοντας περαιτέρω τις αποδόσεις και ανεβάζοντας το κόστος παραγωγής.
Οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες
Η μείωση της παραγωγής κακάο λόγω της κλιματικής αλλαγής θα έχει εκτεταμένες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Πολλοί μικροκαλλιεργητές στις περιοχές παραγωγής κακάο βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο κακάο για τα προς το ζην. Οι μειωμένες αποδόσεις και το αυξημένο κόστος μπορεί να οδηγήσουν σε οικονομική αστάθεια τους αγρότες αυτούς, ωθώντας τους στη φτώχεια. Επιπλέον, καθώς μειώνεται η προσφορά και αυξάνεται το κόστος παραγωγής, η τιμή των προϊόντων σοκολάτας είναι πιθανό να αυξηθεί, καθιστώντας τη σοκολάτα μια πιο ακριβή και λιγότερο προσιτή απόλαυση για τους καταναλωτές.
Σώζοντας την σοκολάτα
Ενώ οι προοπτικές μπορεί να φαίνονται δυσοίωνες, γίνονται προσπάθειες για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή κακάο. Επιστήμονες και ειδικοί σε θέματα γεωργίας εργάζονται σε διάφορα μέτωπα:
Ανάπτυξη ανθεκτικών στο κλίμα ποικιλιών κακάο: Οι ερευνητές αναπαράγουν νέες ποικιλίες κακάο που είναι πιο ανθεκτικές στις αλλαγές της θερμοκρασίας, την ξηρασία και τα παράσιτα. Αυτές οι νέες ποικιλίες στοχεύουν στη διατήρηση υψηλών αποδόσεων και ποιότητας ακόμη και σε συνθήκες που δεν είναι ιδανικές.
Βελτίωση των γεωργικών πρακτικών: Η εκπαίδευση των αγροτών σχετικά με τις βιώσιμες γεωργικές πρακτικές μπορεί να τους βοηθήσει να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες. Τεχνικές όπως η αγροδασοπονία, όπου τα κακαόδεντρα καλλιεργούνται παράλληλα με άλλες καλλιέργειες, μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εδάφους, να παρέχουν σκιά και να δημιουργήσουν πιο σταθερό μικροκλίμα για τα κακαόδεντρα.
Διαφοροποίηση των πηγών εισοδήματος: Η ενθάρρυνση των αγροτών να διαφοροποιήσουν τις πηγές εισοδήματός τους μπορεί να μειώσει την εξάρτησή τους μόνο από το κακάο. Η ενσωμάτωση άλλων καλλιεργειών και δραστηριοτήτων μπορεί να προσφέρει οικονομική σταθερότητα και να μειώσει την πίεση στην παραγωγή κακάο.
Με την υποστήριξη αυτών των προσπαθειών και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες κακάο, οι ειδικοί θεωρούν ότι έτσι μπορεί να αποφευχθεί μια μελλοντική κρίση του κακάου και να διασφαλιστεί ότι η σοκολάτα θα παραμείνει μια αγαπημένη απόλαυση για τις επόμενες γενιές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr