Σας μοιάζουν όλα βαρετά και χωρίς νόημα; Πώς μπορούμε να προσθέσουμε ξανά το ενδιαφέρον στη ζωή μας

Σας μοιάζουν όλα βαρετά και χωρίς νόημα; Πώς μπορούμε να προσθέσουμε ξανά το ενδιαφέρον στη ζωή μας

Κατανοώντας την ψυχολογία πίσω από την ευγνωμοσύνη, την ενσυνειδητότητα και τις κοινωνικές συνδέσεις, μπορούμε να κάνουμε απτά βήματα για να ανακαλύψουμε ξανά την ομορφιά και τον πλούτο της ύπαρξής μας

MelancholY_-2
Υπάρχει ένας όρος για αυτό το φαινόμενο, λέει ο Tali Sharot, γνωστικός νευροεπιστήμονας στο University College του Λονδίνου και στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης: η εξοικείωση. Είναι "η τάση μας να ανταποκρινόμαστε όλο και λιγότερο σε πράγματα που επαναλαμβάνονται ή είναι σταθερά". Ακόμα και αν πάρουμε μια νέα δουλειά ή μπούμε σε ένα νέο διαμέρισμα ή μια νέα σχέση, όλα αυτά συνοδεύονται από έναν έντονο ενθουσιασμό, ο οποίος μετά από λίγο ξεθωριάζει.

Ο εξελικτικός σκοπός αυτής της εξοικείωσης είναι να μας βοηθήσει να προσαρμοστούμε στο περιβάλλον μας, ώστε να είμαστε σε εγρήγορση για νέες απειλές. Ωστόσο δυστυχώς, μπορεί επίσης να μειώσει τη δημιουργικότητά μας και να επηρεάσει τα επίπεδα άγχους και ευτυχίας μας. Πώς μπορούμε λοιπόν να επαναφέρουμε στη ζωή μας αυτό ενδιαφέρον που μας παρακινεί να είμαστε καλοδιάθετοι και να βλέπουμε την καθημερινότητα σαν μια ευκαιρία για νέες εσωτερικές ανακαλύψεις και απόκτηση εμπειριών; Ευτυχώς, η επιστήμη προσφέρει έναν οδικό χάρτη για να μας βοηθήσει να επανασυνδεθούμε με την αίσθηση της ευγνωμοσύνης και της χαράς.

Εξασκώντας την ευγνωμοσύνη

Ένας από τους πιο ισχυρούς τρόπους για να ενισχύσετε την εκτίμησή σας για τη ζωή είναι μέσω της ευγνωμοσύνης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική εξάσκηση της ευγνωμοσύνης μπορεί να αυξήσει τη συνολική ευημερία και ευτυχία. Μια σημαντική μελέτη των Emmons και McCullough του 2003 διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που κρατούσαν εβδομαδιαίο ημερολόγιο ευγνωμοσύνης ανέφεραν λιγότερα σωματικά συμπτώματα, ένιωθαν καλύτερα για τη ζωή τους συνολικά και ήταν πιο αισιόδοξοι για την επόμενη εβδομάδα σε σύγκριση με εκείνους που κατέγραφαν καθημερινές ταλαιπωρίες ή ουδέτερα γεγονότα της ζωής.

Ξεκινήστε λοιπόν ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης. Κάθε μέρα, γράψτε τρία πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες. Μπορεί να είναι τόσο απλά όσο ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ ή μια ευγενική κουβέντα από έναν φίλο. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η πρακτική μπορεί να μετατοπίσει την εστίασή σας από αυτό που λείπει από τη ζωή σας σε αυτό που ήδη έχετε.

Ασχοληθείτε με την ενσυνειδητότητα και τον διαλογισμό

Κλείσιμο
Η ενσυνειδητότητα, η πρακτική της παραμονής στο παρόν και της πλήρους ενασχόλησης με την τρέχουσα στιγμή, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το στρες και ενισχύει τη συναισθηματική ρύθμιση. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Mindfulness υπογραμμίζει ότι οι πρακτικές της ενσυνειδητότητας μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της ικανοποίησης από τη ζωή και στη μείωση της συναισθηματικής εξάντλησης.

Μπορείτε να ενσωματώσετε τον διαλογισμό της ενσυνειδητότητας στην καθημερινή σας ρουτίνα. Ακόμη και πέντε έως δέκα λεπτά την ημέρα μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά. Εφαρμογές online προσφέρουν καθοδηγούμενους διαλογισμούς για να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε.
MElancholia_2

Θετικές σχέσεις

Οι άνθρωποι είναι εγγενώς κοινωνικά πλάσματα και οι σχέσεις μας επηρεάζουν σημαντικά την ευτυχία και την ικανοποίηση από τη ζωή μας. Σύμφωνα με μια μακροχρόνια μελέτη που διεξήχθη από το Χάρβαρντ, η ποιότητα των σχέσεών μας είναι ένας από τους ισχυρότερους προγνωστικούς παράγοντες της ευτυχίας και της υγείας στη μετέπειτα ζωή μας.

Επενδύστε λοιπόν χρόνο στις σχέσεις σας. Προγραμματίστε τακτικές συναντήσεις με φίλους και συγγενείς και προσπαθήστε να συνδεθείτε με τους άλλους, ακόμη και αν πρόκειται για ένα γρήγορο τηλεφώνημα ή ένα ραντεβού για καφέ. Επικεντρωθείτε στην εμβάθυνση αυτών των συνδέσεων με το να είστε παρόντες και να ακούτε ενεργά.

Επιδιώξτε δραστηριότητες με νόημα

Η ενασχόληση με δραστηριότητες που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες και τα πάθη σας μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο ικανοποιητική ζωή. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που βρίσκουν νόημα στις καθημερινές τους δραστηριότητες είναι πιο πιθανό να βιώσουν μακροπρόθεσμη ικανοποίηση από τη ζωή τους.

Αναλογιστείτε ποιες δραστηριότητες σας κάνουν να αισθάνεστε πιο ζωντανοί και ικανοποιημένοι. Είτε πρόκειται για ένα χόμπι, είτε για εθελοντική εργασία, είτε για ένα έργο πάθους, αφιερώστε τακτικά χρόνο σε αυτές τις δραστηριότητες. Ο καθορισμός μικρών, εφικτών στόχων στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων μπορεί επίσης να προσφέρει μια αίσθηση ολοκλήρωσης και σκοπού.

Ασκηθείτε τακτικά

Η σωματική δραστηριότητα δεν κάνει καλό μόνο στο σώμα σας αλλά και στο μυαλό σας. Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους, βελτιώνει τη διάθεση και αυξάνει το συνολικό αίσθημα ευεξίας. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Psychiatry διαπίστωσε ότι η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Επιδιώξτε έτσι τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας άσκησης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Βρείτε μια δραστηριότητα που σας αρέσει, είτε πρόκειται για περπάτημα, κολύμπι, χορό ή γιόγκα. Το κλειδί είναι η συνέπεια και το να την κάνετε τακτικό μέρος της ρουτίνας σας.

Απολαμβάνοντας τις στιγμές της ζωής

Το να απολαμβάνετε τις στιγμές που ζείτε περιλαμβάνει τη σκόπιμη εστίαση στις θετικές εμπειρίες της ζωής σας και την πλήρη εκτίμησή τους. Οι έρευνες δείχνουν ότι αυτή η πρακτική μπορεί να ενισχύσει τα συναισθήματα ευτυχίας και ικανοποίησης από τη ζωή.

Κάντε λοιπόν συνήθεια να σταματάτε και να απολαμβάνετε τις καλές στιγμές της ημέρας σας. Είτε πρόκειται για ένα νόστιμο γεύμα, είτε παρακολουθείτε ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα, είτε περνάτε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα, αφιερώστε λίγα λεπτά για να βυθιστείτε πλήρως στην εμπειρία και να την εκτιμήσετε.

Μην ξεχνάτε ότι το να ξαναμάθετε να εκτιμάτε τη ζωή δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά ενσωματώνοντας αυτές τις επιστημονικά τεκμηριωμένες στρατηγικές στην καθημερινότητά σας, μπορείτε να αλλάξετε σταδιακά τη νοοτροπία σας και να ανακαλύψετε ξανά τη χαρά και το θαύμα στις καθημερινές στιγμές. Ξεκινήστε από μικρά πράγματα, να είστε συνεπείς και δείτε την εκτίμησή σας για τη ζωή να ανθίζει και πάλι.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης