Εγκλήματα που συγκλόνισαν: Σκότωσε τα παιδιά του για να μη μείνουν ορφανά

Εγκλήματα που συγκλόνισαν: Σκότωσε τα παιδιά του για να μη μείνουν ορφανά

Τον Μάιο του 1982 η Ελλάδα συγκλονίστηκε από το διπλό έγκλημα με δράστη τον 41χρονο Γιώργο Καρακούση και θύματα τα δύο μικρά παιδιά του, τον 7χρονο Θανάση και την 3χρονη Θεοπούλα

paidoktonos-mk
Τα εγκλήματα παιδοκτονίας είναι πάντα εκείνα που προκαλούν τα πιο έντονα συναισθήματα στον κόσμο, καθώς τα αθώα θύματα βρίσκονται στο έλεος των ανθρώπων που εμπιστεύονται και έχουν καταφύγιο για την ασφάλειά τους. Η παιδοκτονία είναι από τα αρχαία χρόνια ένα έγκλημα που ξεπερνά τους ηθικούς κανόνες της κοινωνίας και δύσκολα μπορεί να βρεθεί μία ερμηνεία πίσω από αυτήν. Ιδίως στην περίπτωση του παιδοκτόνου από τη Θεσσαλονίκη, που τον Μάιο του 1982 συγκλόνισε όλη την Ελλάδα με ένα φρικτό όσο και ανεξήγητο διπλό έγκλημα.
*
Δράστης ήταν ο 41χρονος Γιώργος Καρακούσης και θύματα τα δύο μικρά παιδιά του, ο 7 ετών Θανάσης και η 3 ετών Θεοπούλα. Ο Καρακούσης είχε περάσει πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια και είχε χάσει τον πατέρα του όταν ήταν 5 χρόνων, κάτι που τον στιγμάτισε για πάντα. Επέστρεψε από τη Γερμανία, όπου διέμενε, στην Ελλάδα το 1969 και το 1974 παντρεύτηκε με συνοικέσιο τη Βαρβάρα Καρακούση. Ο γάμος τους δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, καθώς το ζευγάρι είχε έντονες στιγμές, με καβγάδες που συχνά έφταναν στα άκρα. Κύρια αιτία γι’ αυτό ήταν η μανία του Καρακούση με τη χαρτοπαιξία, στην οποία αφιέρωνε όλο τον ελεύθερο χρόνο του, ενώ έχανε και πολλά χρήματα, τα οποία στερούνταν τα μέλη της οικογένειάς του. Η έλξη της χαρτοπαιξίας έγινε ακόμα πιο έντονη όταν ο Καρακούσης έκλεισε το γαλακτοπωλείο αποκομίζοντας ένα σεβαστό ποσό, μέρος του οποίου χρησιμοποίησε για να αγοράσει μισή άδεια ταξί.

Πρόκειται για ένα από τα εγκλήματα που συγκλόνισαν και παρουσιάζονται στο βιβλίο «100 εγκλήματα στην Ελλάδα» που έχει κυκλοφορήσει μαζί με το ΘΕΜΑ της Κυριακής.

*
Κλείσιμο
Πλησιάζοντας προς την κρίσιμη μέρα, οι καβγάδες του ζευγαριού γίνονται όλο και πιο έντονοι. Και πλέον στη μέση μπαίνουν και τα παιδιά, καθώς ο ένας απειλεί τον άλλον ότι θα πάρει διαζύγιο και μαζί και τα παιδιά. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη, όμως κανείς δεν περιμένει ότι θα γίνει το αδιανόητο. Εκείνο το μεσημέρι της 31ης Μαΐου η Θεσσαλονίκη συγκλονίστηκε από την τρομερή είδηση της δολοφονίας δύο μικρών παιδιών. Η Αστυνομία είχε δεχθεί ένα τηλεφώνημα από γείτονες της οικογένειας, από την οδό Βασιλίσσης Όλγας 128. Όταν έφθασαν εκεί είδαν τη μητέρα να βρίσκεται σε τραγική κατάσταση στα σκαλοπάτια έχοντας χάσει τις αισθήσεις της. Όμως αυτό που αντίκρισαν στο διαμέρισμα ήταν πέρα από κάθε φαντασία. Μέσα στο υπνοδωμάτιο ήταν τα άψυχα κορμάκια των δύο παιδιών, τα οποία είχαν σφαχτεί με ιδιαίτερα απάνθρωπο τρόπο. Όπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί, κάποιος είχε κόψει τις φλέβες τους και μετά είχε κόψει εντελώς και τα κεφάλια τους. Μέσα στον χώρο υπήρχε και μία φιάλη υγραερίου, αλλά και αρκετά καμένα χιλιάρικα στη σόμπα.
*
Προσπαθώντας να βγάλουν μία άκρη από όλο αυτό το φρικτό θέαμα, και με τη μητέρα να έχει οδηγηθεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, οι αστυνομικοί παρατηρούν ότι βγαίνουν νερά από το μπάνιο. Προσπαθούν να ανοίξουν την πόρτα, η οποία είναι κλειδωμένη, οπότε αναγκάζονται να τη σπάσουν. Εκεί βρίσκουν τον Γιώργο Καρακούση να είναι πεσμένος μέσα στην μπανιέρα με τα εσώρουχα, κρατώντας στο χέρι του ένα μπουκάλι ουίσκι και σε εμφανώς κακή κατάσταση. Οι αστυνομικοί καλούν σε ιατρική βοήθεια και ο Καρακούσης μεταφέρεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο. Ο Καρακούσης είναι σε άσχημη κατάσταση, οπότε δεν μπορεί να δώσει αμέσως κατάθεση. Όμως την επόμενη μέρα, οι αστυνομικοί μαθαίνουν από τον ίδιο όσα φρικτά είχε διαπράξει μέσα στο διαμέρισμα.
*
Όπως είπε ο πατροκτόνος, ήθελε να σκοτώσει τα παιδιά του και να πεθάνει και ο ίδιος για να μη μείνουν μόνα τους και ορφανά. Στην αρχή δοκίμασε με τη φιάλη ώστε να πεθάνουν και οι τρεις, όμως δεν γινόταν τίποτα. Στη συνέχεια κατανάλωσε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, έκαψε όσα χρήματα υπήρχαν στο σπίτι για να μη μείνουν στη γυναίκα του και προχώρησε στην αποτρόπαια πράξη. Πήρε στο κρεββάτι τα δύο παιδάκια και μαζί δύο μαχαίρια. Πρώτον έσφαξε τον 7χρονο Θανάση, τον οποίο, αφού του έκοψε τις φλέβες, στη συνέχεια κρατώντας σφιχτά το στόμα του κλειστό για να μη φωνάζει του έκοψε τον λαιμό. Στη συνέχεια και με τον ίδιο τρόπο δολοφόνησε την 3χρονη Θεοπούλα. Μετά προσπάθησε να αυτοκτονήσει βάζοντας ένα πιρούνι στην πρίζα, αλλά έπεσε η ασφάλεια. Και μετά έκανε την τελική του προσπάθεια πίνοντας μεγάλη ποσότητα ουίσκι και πέφτοντας στη γεμάτη μπανιέρα ώστε να πνιγεί. Οι εμβρόντητοι αστυνομικοί άκουγαν όλα αυτά τα ασύλληπτα πράγματα από έναν άνδρα που δεν φαινόταν να έχει κάποια ψυχική διαταραχή και ήταν διαρκώς ψύχραιμος και διαυγής. Όταν ρωτήθηκε γιατί τα σκότωσε, απάντησε: «Για να μη μείνουν ορφανά». Στην ερώτηση των αστυνομικών γιατί δεν σκότωνε τότε τη γυναίκα του, απάντησε: «Δεν είχα το δικαίωμα, τη γέννησε κάποιος άλλος».
*
Το επόμενο πρωί, την ώρα που η μητέρα κήδευε τα αδικοχαμένα παιδιά της, ο Καρακούσης περνούσε την πόρτα του ανακριτή, όπου και πάλι με απόλυτη ψυχραιμία εξιστόρησε όσα έγιναν, ρίχνοντας τα βάρη στη γυναίκα του λέγοντας ότι τον παρενοχλούσε διαρκώς και ότι του είχε πει ότι θα τον χωρίσει παίρνοντας τα παιδιά. Γι’ αυτό τον λόγο, και επειδή είχε περάσει πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια ως ορφανός, σκότωσε τα παιδιά του για να μη νιώσουν κι εκείνα την ορφάνια. Συνταρακτικές ήταν και οι στιγμές της αναπαράστασης, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έσπευσαν να δουν από κοντά τον αδίστακτο πατροκτόνο, ο οποίος επανέλαβε τη διαδικασία χωρίς ίχνος συγκίνησης ή μεταμέλειας. Κρίθηκε προφυλακιστέος και οδηγήθηκε στη φυλακή.
*
Το Μάιο του 1983, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο των Σερρών έγινε η δίκη. Και πάλι εντύπωση προκάλεσε η απάθεια του κατηγορούμενου, ο οποίος δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη, ούτε παρουσίασε κάποια ένδειξη μετάνοιας. Οι πραγματογνωμοσύνες που είχαν γίνει στο μεταξύ κατέδειξαν ότι δεν έπασχε από κάποια ψυχική νόσο και ότι το αλκοόλ που είχε επικαλεστεί ως αιτία που τον έφτασε στο αποτρόπαιο έγκλημα βρέθηκε ότι δεν ήταν σε τέτοια ποσότητα που να τον οδηγήσει σε αυτή την ακραία πράξη, κάτι που σήμαινε ότι είχε συνείδηση του τι έκανε. Ο εισαγγελέας είπε ότι το έγκλημα ήταν ιδιαιτέρως ειδεχθές από ένα άτομο άκρως επικίνδυνο για την κοινωνία, για το οποίο θα έπρεπε να ισχύσει η θανατική ποινή. Τελικά καταδικάστηκε σε δύο φορές ισόβια χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό. Την ίδια τύχη είχε και στην εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο της Θεσσαλονίκης.

Εγκλήματα που συγκλόνισαν

Η «δράκαινα» της Μάνης, η πρώτη Ελληνίδα serial killer

Ζάκυνθος, 1958: Η 19χρονη «φαρμακεύτρια» που σκότωσε πατέρα και αδερφό με προτροπή του παππού της

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης