Εγκλήματα που συγκλόνισαν: Σκότωσε εν ψυχρώ τα τρία παιδιά του

Μία περίπτωση τριπλού φονικού, μοναδική στα ελληνικά χρονικά

Η παιδοκτονία αν και για πολλούς -και με βάση τις στατιστικές- σχετίζεται κυρίως με τη μητέρα ενός τέκνου, δεν σημαίνει ότι δεν αφορά και την πλευρά του πατέρα. Και επίσης, όσο και αν η πράξη μοιάζει ως ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα, κάθε άλλο παρά σπάνιο είναι, ιδίως σε παιδιά μικρών ηλικιών κάτω των 4 ετών. Η περίπτωση του τριπλού φονικού που θα αναφερθούμε υπήρξε μοναδική στα ελληνικά χρονικά, όχι μόνο γιατί ο θύτης ήταν ο πατέρας, αλλά και γιατί παρέσυρε στον θάνατο τα τρία από τα τέσσερα παιδιά του πριν και ο ίδιος αυτοκτονήσει.

Πρόκειται για ένα από τα εγκλήματα που παρουσιάζονται στο βιβλίο «100 εγκλήματα στην Ελλάδα» που έχει κυκλοφορήσει μαζί με το ΘΕΜΑ της Κυριακής.

*
Η υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια το πρωί του Σαββάτου στις 5 Μαρτίου του 1988, δράστης ήταν ο 40χρονος Γιάννης Εμμανουήλ ο οποίος ήταν χρυσοχόος στο επάγγελμα, παντρεμένος και πατέρας 4 παιδιών. Ο Εμμανουήλ είχε ανοίξει το κατάστημά του λίγα χρόνια πριν, όμως τον τελευταίο καιρό η οικονομική του κατάσταση δεν ήταν καλή και γι’ αυτό, όπως ανέφεραν οι συγγενείς, ήταν συχνό το φαινόμενο να ξεσπά στη γυναίκα του, την οποία ξυλοφόρτωνε, αλλά και στα παιδιά του με φωνές και απειλές. Όλοι πάντως συμφωνούσαν ότι με τα χρόνια είχε γίνει πολύ απότομος και έτοιμος ανά πάσα στιγμή να δημιουργήσει καυγά για το τίποτα. Η κακοποιητική συμπεριφορά του είχε έρθει στην επιφάνεια και εκείνη την κρίσιμη μέρα, όπου έγινε ένας μεγάλος τσακωμός με την 34χρονη σύζυγό του, ενώ μάλωσε άσχημα και τα παιδιά του. Μέσα στον θυμό του και χωρίς να δώσει καμία εξήγηση, πήρε τα τρία αγοράκια του και έφυγε για το πατρικό του σπίτι στη Χαλάστρα, αφήνοντας πίσω τη 13χρονη κόρη του και τη γυναίκα του. Μαζί του ήταν ο Θανασάκης 11 ετών, ο Γιώργος 9 ετών και ο Αριστοτέλης 5 ετών. Και τα τρία παιδάκια ταξίδεψαν με τον πατέρα τους μέχρι τη Χαλάστρα χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς γινόταν και έντρομα μετά τον καβγά που είχε προηγηθεί στο σπίτι.
*
Φτάνοντας αργά το βράδυ στη Χαλάστρα, ο Εμμανουήλ έβαλε τα παιδιά για ύπνο και στη συνέχεια άρχισε να ετοιμάζει το νοσηρό του σχέδιο. Μέσα στην άγρια νύχτα πήρε την κυνηγετική του καραμπίνα και πήγε στο δωμάτιο των παιδιών. Εκεί πυροβόλησε εξ επαφής στο κεφάλι τον Γιώργο και τον Αριστοτέλη, διαλύοντας τα κρανία τους. Ο Θανάσης έχοντας ακούσει όλα όσα γίνονταν βγήκε γρήγορα από το σπίτι και άρχισε να τρέχει στο σκοτάδι. Όμως ο πατέρας του τον πρόλαβε, και αφού τον έσυρε στο σπίτι, τον έριξε στο πάτωμα, τον πάτησε με το πόδι στο στήθος και με έναν ακόμα πυροβολισμό εξ επαφής στο κεφάλι σκότωσε και το τρίτο παιδί του. Στη συνέχεια προσπάθησε να καθαρίσει τον χώρο πετώντας τα κομμάτια από τα κρανία των παιδιών στην αυλή, όμως τελικά τα παράτησε όπως ήταν και έφυγε από το σπίτι. Στη συνέχεια πήρε το αυτοκίνητό του και κατευθύνθηκε προς τη Θεσσαλονίκη. Στον δρόμο σταμάτησε για βενζίνη λίγο έξω από την πόλη, όμως αρνήθηκε να πληρώσει τον υπάλληλο, τον οποίο απείλησε με την καραμπίνα και ένα μαχαίρι. Για καλή του τύχη, εκείνη τη στιγμή μπήκε ένα άλλο αυτοκίνητο στο βενζινάδικο, οπότε ο Εμμανουήλ τράπηκε σε φυγή. Ο υπάλληλος όμως είχε προλάβει να δει τον αριθμό του και τηλεφώνησε στην Αστυνομία, η οποία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για να τον εντοπίσει. Τον εντόπισαν στον Επτάλοφο Θεσσαλονίκης, όμως εκείνος αρνήθηκε να σταματήσει. Μετά από μία άγρια καταδίωξη, τελικά έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και αναγκάστηκε να σταματήσει. Πριν προλάβουν οι αστυνομικοί να του περάσουν χειροπέδες, είχε γεμίσει και πάλι την καραμπίνα, την οποία έστρεψε προς το μέρος του με αποτέλεσμα να αυτοκτονήσει.
*
Η κηδεία των τριών μικρών αγοριών και του πατέρα έγινε την επόμενη ημέρα, με όλους να αναζητούν τον λόγο που ο Εμμανουήλ είχε προχωρήσει σε αυτό το συγκλονιστικό φονικό που είχε σοκάρει όλη την Ελλάδα. Όπως είχε μαθευτεί, δεν αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, ούτε είχε νοσηλευτεί σε κάποιο ίδρυμα. Κανείς ποτέ δεν έμαθε τον λόγο που σκότωσε τα τρία παιδιά του και γιατί επέλεξε μόνο τα αγόρια και όχι και το κορίτσι. Ο παιδοκτόνος πήρε το μυστικό μαζί του αφήνοντας μια ολόκληρη κοινωνία και τους ειδικούς ερευνητές-ψυχολόγους με αναπάντητα ερωτήματα για ένα από τα πιο σκληρά εγκλήματα με θύματα παιδιά που έγινε ποτέ στη χώρα μας.

Εγκλήματα που συγκλόνισαν

Η «δράκαινα» της Μάνης, η πρώτη Ελληνίδα serial killer

Ζάκυνθος, 1958: Η 19χρονη «φαρμακεύτρια» που σκότωσε πατέρα και αδερφό με προτροπή του παππού της

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr