Εγκλήματα που συγκλόνισαν: Τα τηγανόψωμα του θανάτου

Εγκλήματα που συγκλόνισαν: Τα τηγανόψωμα του θανάτου

H αρρωστημένη «εκδίκηση» μιας γυναίκας απέναντι σε δύο νεαρούς που δεν ήθελαν να παντρευτούν τις κόρες της

sampanioti-mk
Μία από τις πιο πολύκροτες υποθέσεις δολοφονιών πίσω από τις οποίες βρισκόταν μία γυναίκα που πολλοί χαρακτήρισαν ως «σατανικό» μυαλό. Η 56χρονη τότε Μαρία Σαμπανιώτη οργάνωσε και εκτέλεσε ένα διεστραμμένο σχέδιο, που αποτέλεσμα είχε τον θάνατο τριών ανθρώπων και τη νοσηλεία πολλών άλλων τους οποίους είχε δηλητηριάσει με παραθείο. Η Μαρία Σαμπανιώτη ήταν γεννημένη στην Καστοριά και ζούσε με τις δύο κόρες της στο Περιστέρι. Βασικός σκοπός της ζωής της ήταν να αποκαταστήσει τα κορίτσια της, γι’ αυτόν τον λόγο πίεσε φορτικά δύο νεαρούς, τον Κώστα Μουστόπουλο και τον Αντώνη Κληματσά, να τις παντρευτούν. Όμως εκείνοι αρνούνταν πεισματικά και έτσι η Σαμπανιώτη αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα αρρωστημένο σχέδιο εκδίκησης των ίδιων και των οικογενειών τους.

Πρόκειται για ένα από τα εγκλήματα που παρουσιάζονται στο βιβλίο «100 εγκλήματα στην Ελλάδα» που έχει κυκλοφορήσει μαζί με το ΘΕΜΑ της Κυριακής

*
Στις 18 Ιανουαρίου του 1992, η Σαμπανιώτη με την κόρη της ξεκινούν για την Αθήνα. Στον δρόμο περνούν από τα σπίτια της Ελένης Μουστοπούλου και της Ειρήνης Κληματσά και τους προσφέρουν ως δώρο ζύμη για να φτιάξουν ψωμί ή οτιδήποτε άλλο ήθελαν. Η Σαμπανιώτη είχε προσθέσει μέσα στο ζυμάρι μεγάλες ποσότητες παραθείου, όμως οι δύο γυναίκες δεν υποπτεύθηκαν τίποτα, καθώς δεν ήταν η πρώτη φορά που δέχονταν τέτοιου είδους δώρα από τη Σαμπανιώτη. Η πρώτη, η Ελένη Μουστοπούλου, έφτιαξε με τη ζύμη 12 τηγανόψωμα (τα οποία έμελλε να μείνουν στην ιστορία ως ο τίτλος του φοβερού εγκλήματος). Από αυτά έφαγε η ίδια, ο γιος της Κωνσταντίνος και ο άνδρας της Θεόδωρος, μαζί και δύο φίλοι του γιου από το Καζακστάν. Η Ειρήνη Κληματσά χρησιμοποίησε τη ζύμη για να φτιάξει ψωμί, το οποίο έφαγε η ίδια και ο γιος της Αντώνης.
*
Κλείσιμο
Λίγες ώρες αργότερα, περιστατικά οξείας τροφικής δηλητηρίασης κάνουν την εμφάνισή τους ξαφνικά στο Γενικό Κρατικό Πειραιά και στο Νοσοκομείο Μεταξά. Οι άνθρωποι βρίσκονταν σε κωματώδη κατάσταση, με τους γιατρούς να κάνουν τα πάντα να τους κρατήσουν στη ζωή. Τρεις από αυτούς δεν τα κατάφεραν. Πρώτος έφυγε από τη ζωή ο Θεόδωρος Μουστόπουλος, μετά από τρεισήμισι μήνες η Ειρήνη Κληματσά και στις 7 Ιουνίου και ο γιος της Αντώνης Κληματσάς. Οι άλλοι τέσσερις που είχαν φάει από τη δηλητηριασμένη ζύμη κατάφεραν να παραμείνουν ζωντανοί, αν και με πολλά προβλήματα. Οι αστυνομικές αρχές άρχισαν να ξετυλίγουν το κουβάρι αυτής της πολύ παράξενης υπόθεσης και πολύ σύντομα οδηγήθηκαν στα σκευάσματα από τη ζύμη της Σαμπανιώτη, τα οποία μετά από έλεγχο στα τοξικολογικά εργαστήρια αποκαλύφθηκε ότι είχαν ίχνη παραθείου. Η Σαμπανιώτη προσπάθησε να ελαφρύνει τη θέση της με βάση το γεγονός ότι το αλεύρι στο σπίτι της ήταν καθαρό και ότι κάποιος άλλος έριξε το δηλητήριο. Ενώ οι υπόνοιες που άφηνε για μία φίλη της αποδείχτηκαν αβάσιμες, καθώς η γυναίκα αυτή απουσίαζε από την Αθήνα εκείνη την ημέρα. Κατά την ανάκριση, η Σαμπανιώτη διατήρησε αταλάντευτα την ίδια τακτική, υποστηρίζοντας ότι είναι αθώα, όμως οι αρχές δεν πείστηκαν και μετά την αποκάλυψη ότι ήθελε να εκδικηθεί τους δύο υποψήφιους γαμπρούς «έδεσαν» την υπόθεση και την οδήγησαν στο δικαστήριο. Τον Απρίλιο του 1993 έγινε η πολύκροτη δίκη, με τα ΜΜΕ της εποχής να αφιερώνουν σελίδες επί σελίδων στη σατανική «Φαρμακούλα». Όμως εκείνη επέμενε ότι δεν είχε ανάμειξη στα εγκλήματα και ότι άλλος ήταν ο υπεύθυνος για τις δηλητηριάσεις. Ο εισαγγελέας την αποκάλεσε «νέα Φραγκογιαννού» (από το μυθιστόρημα «Η Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη), την αποκάλεσε μεγαλύτερο κίνδυνο ακόμα και από τον περιβόητο εκείνη την εποχή Ρωχάμη και ζήτησε να κλειστεί στη φυλακή χωρίς κανένα ελαφρυντικό.
*
Το δικαστήριο την καταδίκασε πρωτόδικα σε τρεις φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, όπως και το Μικτό Ορκωτό Εφετείο. Η Μαρία Σαμπανιώτη οδηγήθηκε στις φυλακές, από τις οποίες βγήκε το 2011, μετά από 19 χρόνια εγκλεισμού. Καθ’ όλη τη διάρκεια της φυλάκισής της αλλά και μετά την αποφυλάκισή της από διάφορα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας, η Σαμπανιώτη έδειχνε αμετανόητη και υποστήριζε με σθένος ότι δεν ήταν αυτή που οδήγησε με τόσο αποτρόπαιο τρόπο στον θάνατο τρεις αθώους ανθρώπους.

Εγκλήματα που συγκλόνισαν

Η «δράκαινα» της Μάνης, η πρώτη Ελληνίδα serial killer

Ζάκυνθος, 1958: Η 19χρονη «φαρμακεύτρια» που σκότωσε πατέρα και αδερφό με προτροπή του παππού της

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης