ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Αμπελόκηποι, 1993: Τη βρήκαν από τη μυρωδιά του πτώματος

Αμπελόκηποι, 1993: Τη βρήκαν από τη μυρωδιά του πτώματος

Θύμα η 31χρονη σερβιτόρα Σοφία

ptoma-mk
Ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα της δεκαετίας του 1990 συνέβη στην οδό Ιτέας 5 στους Αμπελόκηπους. Οι εφημερίδες και τα κανάλια της εποχής μετέδιδαν εικόνες απόλυτης φρίκης και σοκαριστικές λεπτομέρειες που αφορούσαν το σε αποσύνθεση πτώμα μιας γυναίκας, την ανυπόφορη μυρωδιά που είχε απλωθεί επί μέρες σε όλη την πολυκατοικία και το σκοτεινό δίδυμο που είχε κάνει το φρικτό έγκλημα.

Πρόκειται για ένα από τα εγκλήματα που παρουσιάζονται στο βιβλίο «100 εγκλήματα στην Ελλάδα» που έχει κυκλοφορήσει μαζί με το ΘΕΜΑ της Κυριακής

*
Στην υπόθεση εμπλέκονταν τρία άτομα. Η 31χρονη σερβιτόρα Σοφία, η φίλη της Ειρήνη 41 ετών και ο σύντροφος της τελευταίας Παναγιώτης 32 ετών. Η Σοφία βοηθούσε συχνά τη φίλη της και πολλές φορές τη φιλοξενούσε στο διαμέρισμά της, καθώς ζούσε μία άστατη ζωή μαζί με τον άνεργο σύντροφό της, χωμένοι και οι δύο στις καταχρήσεις και τα ναρκωτικά. Λίγες ημέρες πριν από εκείνο το μοιραίο βράδυ, είχε δεχτεί και πάλι να φιλοξενήσει για μικρό διάστημα το ζευγάρι, μέχρι να βρουν κάποιο μέρος να μείνουν, καθώς είχαν να αντιμετωπίσουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Το άγριο φονικό έγινε, σύμφωνα με την Αστυνομία, στη 1 ή στις 2 Μαρτίου του 1993 (οι ημερομηνίες προέκυψαν από την ιατροδικαστική έρευνα). Αργά μέσα στη νύχτα, η Σοφία επέστρεψε από τη δουλειά της και έπεσε για ύπνο έχοντας καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. Κάποια στιγμή ενώ κοιμόταν, ο Παναγιώτης και η Ειρήνη τής επιτέθηκαν, της έκλεισαν το στόμα και άρχισαν να τη χτυπούν στο πρόσωπο και σε όλο το σώμα της. Μέσα στην πάλη, η Ειρήνη έφερε ένα μεγάλο μαχαίρι και χτύπησε με δύναμη στο στήθος τη Σοφία, με αποτέλεσμα να της κόψει την καρδιά στη μέση και να την αφήσει ακαριαία νεκρή.
*
Στη συνέχεια, το σατανικό ζευγάρι προσπάθησε να καθαρίσει τον χώρο. Πήραν το πτώμα της Σοφίας και αφού το τύλιξαν το έβαλαν στο πατάρι, μάζεψαν τα αίματα που είχαν πεταχτεί τριγύρω και σαν να μην είχε συμβεί τίποτα έπεσαν να κοιμηθούν. Το ίδιο έκαναν και τις επόμενες ημέρες, ζώντας κανονικά στο διαμέρισμα της άτυχης σερβιτόρας, με το νεκρό της σώμα να είναι πεταγμένο στο πατάρι. Στη διάρκεια αυτών των ημερών απέσπασαν χρήματα και ό,τι πολύτιμο βρισκόταν στο σπίτι και τα πούλησαν σε παλαιοπωλεία. Κάποια στιγμή παίρνουν την απόφαση να αδειάσουν το διαμέρισμα και με ένα μικρό φορτηγάκι σηκώνουν τα περισσότερα πράγματα που βρίσκονταν εκεί, λέγοντας στους γείτονες ότι παίρνουν τα παλιά πράγματα για να φέρουν κάποια καινούρια. Επειδή το πτώμα είχε αρχίσει να μυρίζει, αποφασίζουν να το βάλουν στη γεμάτη νερό μπανιέρα και να αφήσουν τη βρύση ανοιχτή. Μετά αναχωρούν και βρίσκονται στο Ξυλόκαστρο, όπου έχουν νοικιάσει ένα σπίτι για να μένουν.
Κλείσιμο
*
Πίσω στους Αμπελόκηπους, οι ένοικοι της πολυκατοικίας της οδού Ιτέας 5 έχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται για μία έντονη μυρωδιά. Η οποία μάλιστα έχει γίνει τόσο ανυπόφορη που δεν μπορούν να την αντέξουν ούτε στον ύπνο τους. Υπάρχει επίσης και ένα ακόμα πρόβλημα, τα νερά που τρέχουν από τον τέταρτο όροφο που βρίσκεται το διαμέρισμα της Σοφίας. Οι ένοικοι, αν και στην αρχή θεωρούν ότι όλη αυτή η μυρωδιά προέρχεται από τα σκουπίδια που έχουν ξεχαστεί στο διαμέρισμα, αποφασίζουν να καλέσουν την ΕΥΔΑΠ για να κλείσει την παροχή του νερού. Και καθώς το πρόβλημα με την τρομερή μυρωδιά γίνεται όλο και πιο έντονο, καλούν και την Αστυνομία για να μπει στο διαμέρισμα, στις 3 Απριλίου του 1993 λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα, σχεδόν έναν μήνα μετά τη διάπραξη του εγκλήματος. Όσοι αντέχουν την αφόρητη μυρωδιά και καταφέρνουν να μπουν μέσα στον χώρο θα βρουν ένα άδειο διαμέρισμα και το πτώμα της Σοφίας, το οποίο είναι σε προχωρημένη σήψη και δύσκολα αναγνωρίσιμο. Ο ιατροδικαστής θα επιβεβαιώσει ότι επρόκειτο για δολοφονία με μαχαίρι, αλλά και κακοποίηση πριν από τον θάνατο. Ενώ θα παρατηρήσει και μία ακόμα σοκαριστική λεπτομέρεια: ότι αυτοί που τη σκότωσαν της είχαν βγάλει με βία τα χρυσά της δόντια, σπάζοντας με μανία ακόμα και τα κόκκαλα της γνάθου!
*
Η Αστυνομία βρίσκεται για λίγο στο σκοτάδι, καθώς οι γείτονες δεν έχουν να συνεισφέρουν και πολλά με τις μαρτυρίες τους, λέγοντας ότι στο διαμέρισμα εκείνο σύχναζαν διάφοροι άνθρωποι της νύχτας, ενώ συχνά ακούγονταν και καβγάδες. Κάποιοι είχαν πει ότι τον τελευταίο καιρό εμφανιζόταν πιο συχνά και ένα ζευγάρι, το οποίο μάλιστα ήταν παρόν κατά τη διάρκεια της μεταφοράς των πραγμάτων μέσα από το διαμέρισμα. Μετά από πιο επισταμένες έρευνες, η Αστυνομία καταλήγει να θεωρεί ως κύριους υπόπτους το φονικό ζευγάρι. Στην αρχή συνέλαβαν στην Αθήνα την Ειρήνη, πάνω στην οποία βρήκαν αντικείμενα που ανήκαν στη Σοφία. Και στη συνέχεια, στο Ξυλόκαστρο, συνέλαβαν και τον Παναγιώτη.
*
Στην ανάκριση κανείς από τους δύο δεν ανέλαβε την ευθύνη του μαχαιρώματος που οδήγησε στον θάνατο της Σοφίας. Και οι δύο υποστήριξαν ότι βρίσκονταν υπό την επήρεια υπνωτικών χαπιών και ναρκωτικών ουσιών και ότι δεν καταλάβαιναν τι έκαναν. Πρωτόδικα καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη. Στο Εφετείο της Αθήνας κρίθηκαν και πάλι ένοχοι, με την Ειρήνη να καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη και τον Παναγιώτη σε ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 19 ετών. Οδηγήθηκαν στις φυλακές αφήνοντας πίσω τους ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αστικά εγκλήματα των τελευταίων δεκαετιών.

Εγκλήματα που συγκλόνισαν

Η «δράκαινα» της Μάνης, η πρώτη Ελληνίδα serial killer

Ζάκυνθος, 1958: Η 19χρονη «φαρμακεύτρια» που σκότωσε πατέρα και αδερφό με προτροπή του παππού της

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης