Γράφοντας την ιδανική αίτηση για το Μεταπτυχιακό - Τι πραγματικά θέλουν να διαβάσουν οι υπεύθυνοι εισαγωγής

Γράφοντας την ιδανική αίτηση για το Μεταπτυχιακό - Τι πραγματικά θέλουν να διαβάσουν οι υπεύθυνοι εισαγωγής

Ως ένας τρόπος να μοιραστούμε λεπτομέρειες για τη ζωή, τα ενδιαφέροντά μας και να ξεχωρίσουμε πέρα από τους βαθμούς μας, η γραπτή έκθεση για τα Πανεπιστήμια αποτελεί ίσως μία από τις πιο δύσκολες πτυχές της διαδικασίας εισαγωγής

student_laptop_arxeio_n
Τα letter of intent, ή αλλιώς «γράμματα πρόθεσης» που ζητούνται από τα πανεπιστήμια και συνοδεύουν τις αιτήσεις μας, συχνά μοιάζουν με το πιο τρομακτικό μέρος της διαδικασίας εισαγωγής. Υπάρχει πίεση για να δημιουργήσουμε την τέλεια αφήγηση που θα εντυπωσιάσει τους υπεύθυνους εισαγωγής και πολλοί υποψήφιοι καταλήγουν να αγχώνονται για κάθε πρόταση. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι αυτό που πραγματικά θέλουν να διαβάσουν οι υπεύθυνοι εισαγωγής σε μια έκθεση για το κολέγιο είναι πολύ πιο απλό από ό,τι φαντάζονται οι περισσότεροι.

Να είστε αυθεντικοί

Πρώτα απ' όλα, η αυθεντικότητα είναι το κλειδί. Οι υπεύθυνοι εισαγωγής θέλουν να αποκτήσουν μια αίσθηση του ποιοι είστε. Διαβάζουν χιλιάδες δοκίμια κάθε χρόνο και μπορούν να καταλάβουν πότε ένας υποψήφιος προσπαθεί πολύ σκληρά να φανεί εντυπωσιακός. Είτε γράφετε για μια προσωπική πρόκληση, είτε για μια μικρή στιγμή που άλλαξε την οπτική σας, είτε για το αγαπημένο σας χόμπι, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να είστε αυθεντικοί. Θέλουν να ακούσουν εσάς, όχι την εξιδανικευμένη εκδοχή αυτού που νομίζετε ότι θέλουν να είστε.

Το δοκίμιό σας δεν χρειάζεται να είναι μια μεγαλειώδης ιστορία υπέρβασης των αντιξοοτήτων ή σωτηρίας του κόσμου. Μερικές φορές, τα πιο συναρπαστικά δοκίμια αφορούν καθημερινές εμπειρίες, γραμμένα με ειλικρίνεια και αυτοκριτική. Θα μπορούσε να είναι τόσο απλή όσο μια ιστορία για το πώς έμαθες να μαγειρεύεις με τη γιαγιά σου ή για το πώς ανακάλυψες τη χαρά μιας ήσυχης βόλτας στο πάρκο. Αν έχει νόημα για εσάς, θα έχει νόημα και για τον αναγνώστη.

Δείξτε, μην λέτε

Μια άλλη βασική συμβουλή είναι το «δείξτε, μην λέτε». Αντί να δηλώνετε απλώς ότι είστε εργατικοί ή δημιουργικοί, απεικονίστε το μέσα από την ιστορία σας. Χρησιμοποιήστε ζωντανά παραδείγματα από τη ζωή σας για να δείξετε πώς έχετε αποδείξει τις ιδιότητες που έχουν σημασία για εσάς. Αν μιλάτε για το πάθος σας για την τέχνη, περιγράψτε τον τρόπο που νιώθετε όταν χάνεστε σε έναν πίνακα ή πώς μάθατε να αποδέχεστε την αποτυχία όταν ένα έργο δεν βγήκε όπως το φανταζόσασταν.

Κλείσιμο
Παρέχοντας συγκεκριμένα παραδείγματα, επιτρέπετε στον υπεύθυνο εισαγωγής να βιώσει τον κόσμο σας και να κατανοήσει βαθύτερα την προσωπικότητά σας. Θέλουν να δουν πώς σκέφτεστε, πώς προσεγγίζετε τις προκλήσεις και πώς αλληλεπιδράτε με τον κόσμο γύρω σας.

Κρατήστε το προσωπικό και συγκεκριμένο

Τα δοκίμια για την εισαγωγή στο κολέγιο δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για σαρωτικές γενικεύσεις ή ευρείες δηλώσεις για τον κόσμο. Αντί να πείτε κάτι όπως: «Θέλω να κάνω τον κόσμο καλύτερο», επικεντρωθείτε στους συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους ήδη ασκείτε επιρροή στην κοινότητα ή το σχολείο σας. Είτε έχετε κάνει μαθήματα μαθηματικών σε μικρότερους μαθητές, είτε έχετε οργανώσει μια τοπική φιλανθρωπική εκστρατεία, μιλήστε για τις προσωπικές σας δράσεις και για το πώς αυτές διαμόρφωσαν τις αξίες σας.

Η εξειδίκευση βοηθά επίσης στην αποφυγή των κλισέ. Πολλοί πέφτουν στην παγίδα να γράφουν δοκίμια που μοιάζουν πολύ με αυτά όλων των άλλων, γεμάτα με προβλέψιμες φράσεις και υπερβολικά χρησιμοποιημένα θέματα. Επικεντρώνοντας στη μοναδική σας οπτική γωνία και τις εμπειρίες σας, θα ξεχωρίσετε χωρίς καν να προσπαθήσετε.

Επισημάνετε την ανάπτυξη και τον αυτοαναστοχασμό

Οι υπεύθυνοι εισαγωγής ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να βλέπουν προσωπική ανάπτυξη και αυτοαναστοχασμό. Θέλουν να μάθουν πώς έχετε εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου - πώς αντιμετωπίσατε προκλήσεις, μάθατε από λάθη ή αλλάξατε την οπτική σας. Τι ανακαλύψατε για τον εαυτό σας στην πορεία;

Δεν χρειάζεται να είστε τέλειοι- στην πραγματικότητα, η επίδειξη ευπάθειας ή ατέλειας μπορεί να κάνει την εικόνα σας πιο σχετική και συναφής. Αυτό που έχει σημασία είναι να δείξετε πώς μάθατε από αυτές τις στιγμές και πώς σας βοήθησαν να διαμορφώσετε αυτό που είστε σήμερα.

Γράψτε με σαφήνεια και απλότητα

Αν και είναι δελεαστικό να χρησιμοποιείτε σύνθετες λέξεις ή φράσεις που ακούγονται εντυπωσιακά, αυτό που εκτιμούν περισσότερο οι υπεύθυνοι εισαγωγής είναι η σαφήνεια. Μην περιπλέκετε υπερβολικά τα γραπτά σας. Μείνετε στην απλή, άμεση γλώσσα που μεταφέρει με σαφήνεια το μήνυμά σας. Μια καλογραμμένη έκθεση δεν χρειάζεται να είναι γεμάτη με μεγάλες λέξεις για να είναι εντυπωσιακή. Συχνά, τα καλύτερα δοκίμια είναι αυτά που διαβάζονται εύκολα, αλλά παραμένουν στο μυαλό του αναγνώστη λόγω του βάθους και της ειλικρίνειας των ιδεών που εμπεριέχουν.

Μην το πολυσκεφτείτε

Τελικά, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να μην το παρασκεφτείτε το δοκίμιό σας. Οι υπεύθυνοι εισαγωγής δεν ψάχνουν για τον επόμενο μεγάλο μυθιστοριογράφο - ψάχνουν για φοιτητές που μπορούν να επικοινωνήσουν τις ιδέες τους με σαφήνεια και να προσφέρουν μια γνήσια ματιά στο ποιοι είναι. Αντί λοιπόν να επικεντρωθείτε στο τι νομίζετε ότι θέλουν να ακούσουν, επικεντρωθείτε στο να αφηγηθείτε τη δική σας ιστορία με τρόπο που σας φαίνεται φυσικός.
Αν γράφετε από καρδιάς, αποφεύγετε τα κλισέ και προβληματίζεστε στοχαστικά για τις εμπειρίες σας, η έκθεσή σας θα κάνει ακριβώς αυτό που πρέπει να κάνει: θα συνδεθεί με το άτομο που την διαβάζει και θα αφήσει μια ανεξίτηλη εντύπωση.



Ειδήσεις σήμερα:

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για εισβολή στον Λίβανο, λένε οι IDF - Στέλνει δύο ταξιαρχίες εφέδρων στα βόρεια σύνορά του

Οι 10 ατάκες που ξεχώρισαν στο debate του ΠΑΣΟΚ, ποιος «την είπε» σε ποιον και γιατί...

Γλυφάδα - Πατέρας 14χρονης: Το παιδί ζαλίζεται διαρκώς, κανείς δεν ξέρει αν οργανώνουν την τρίτη και μοιραία επίθεση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης