Ριφιφί στο Κεντρικό Ταμείο του Κράτους!

Ριφιφί στο Κεντρικό Ταμείο του Κράτους!

Σωτήριο έτος 1867. Ανοιξιάτικο πρωινό. Ο Κεντρικός Ταμίας του Κράτους, Κωνσταντίνος Κυριακός* ανοίγει τη βαριά σιδερένια πόρτα του κλουβιού του, που περιέχει τη περιουσία του Δημοσίου, και... κάποιοι το είχαν διαρρήξει!

rififi-1
... Ο Κεντρικός Ταμίας Κωνσταντίνος Κυριακός λιποθύμησε με αυτά που έβλεπε. Όταν σε καμιά ώρα συνήλθε. κάθισε αμέσως και μέτρησε τα χρήματα του Ταμείου του! Οι θρασείς διαρρήκτες είχαν κλέψει ενάμιση εκατομμύριο!

Από τη συγκίνησή του, μεταφέρθηκε κακήν κακώς, στα χέρια, στο σπίτι του, όπου, ο δυστυχής, παρέμεινε κλινήρης για εβδομάδες...
rififi-2
Οι εφημερίδες κυκλοφόρησαν έκτακτο παράρτημα. Το νέο κυκλοφόρησε σε όλη την πόλη: «Κλέψανε το Ταμείο».

Κλείσιμο
Η αστυνομία μπήκε αμέσως στην υπόθεση.

Από την τρύπα του δαπέδου, που έχασκε, χώθηκαν αστυνομικά όργανα, και βρέθηκαν μέσα σε ένα φρεσκοανοιγμένο τούνελ.

Από το τούνελ αυτό βρέθηκαν μέσα στην υπόνομο της οδού Σταδίου. Επήραν ίσα κάτω την υπόνομο. Το στόμιό της ήταν στη μέση της Γ΄ Σεπτεμβρίου, μεταξύ Ομονοίας και Πλατείας Λαυρίου.

Στο στόμιο, λοιπόν, της υπονόμου βρέθηκε και μια ενδυμασία εργατικού από χοντρό ύφασμα. Αυτή ακριβώς η ενδυμασία χρησίμεψε ως μίτος για την ανακάλυψη των δραστών.

Ήλθε όμως επίκουρη και η μαρτυρία ενός εργάτη. Πήγε μόνος του στην Αστυνομία και κατέθεσε, ότι περνώντας από εκεί, πολύ αργά το σούρουπο, είδε δύο ανθρώπους που έβγαιναν ύποπτα από την υπόνομο. Έπειτα είδε και τρίτο και τέταρτο. Τους πρόσεξε από περιέργεια. Δεν τους γνώριζε, Μόνον έναν ήξερε εξ όψεως, όχι όμως και το όνομά του.

Για την αστυνομία όμως έφθαναν αυτά. Κατόρθωσε να τους πιάσει όλους! Ήσαν τελικά πέντε! Ο ένας από αυτούς ήταν μηχανικός. Αυτός διηύθυνε την επιχείρηση.
rififi-3
Την εποχή εκείνη δεν έκαιγε όλη νύχτα φως μέσα στο Κεντρικό Ταμείο, ούτε υπήρχαν σκοποί.. Η κίνηση στους δρόμους σταματούσε αργά το σούρουπο, και υπήρχε κίνδυνος κάποιος καθυστερημένος διαβάτης ή κανένας ξενύχτης να ακούσει το γδούπο του κασμά. Έπρεπε, λοιπόν, ανάγκη να εργάζονται μόνο την ημέρα, που ο θόρυβος των αμαξών και η οχλοβοή έπνιγε κάθε κρότο.

Έμπαιναν από το στόμιο της οδού Γ Σεπτεμβρίου πριν φέξη, με κλεφτοφάναρα, και έβγαιναν πάλι νύκτα, μόλις άναβαν τα φανάρια. Ο αρχηγός της συμμορίας –μηχανικός, όπως είπαμε- δεν έπεσε έξω στους υπολογισμούς του. Δούλεψαν σκληρά, και επί τέλους , όπως υπολόγιζε ο αρχηγός, έφθασαν κάτω από το κτίριο. Όμως έπρεπε τώρα να ανοίξουν με ακρίβεια την τρύπα για να μπουν στο ταμείο!
rififi-4
Ήταν τετραπέρατοι!

Βρήκαν κάποιον έμπορο του Πειραιά, που είχε ένα ένταλμα 3500 δραχμές επί του Κεντρικού Ταμείου, και δεν μπορούσε να πάρει τα λεφτά του, γιατί δεν είχε περισσευούμενα χρήματα ο θησαυροφύλακας του Κράτους.

Του το προεξόφλησαν συμφερτικά.

Το πήρε κατόπιν ο ένας από τους κακοποιούς και παρουσιάστηκε στον Κεντρικό Ταμία για να του το εξαργυρώσει...

-Μα του είπα του χριστιανού, είπε ο Κυριακός, ότι δεν μου περισσεύουν χρήματα. Σε είκοσι μέρες ελάτε να σας πληρώσω.

-Είκοσι μέρες; διαμαρτυρήθηκε ο άλλος. Εμείς είμαστε έμποροι κύριε Κεντρικέ, έχουμε υποχρεώσεις, γραμμάτια...

-Τί να σας κάνω κύριέ μου;

-Να πληρώσετε κύριε Ταμία! Θα με πληρώσετε τώρα! Δεν φεύγω από δω...

Και για να δώσει έμφαση στα λεγόμενά του, χτυπούσε συνεχώς και με δύναμη τη μαγκούρα του!

Οι άλλοι από κάτω άκουγαν από πάνω τα χτυπήματα, και σημείωναν έτσι το κατάλληλο σημείο, που τους υποδείκνυε από πάνω ο συνάδελφος τους!
rififi-5
Τα μεσάνυκτα, λοιπόν, οι κακοποιοί άνοιξαν από κάτω το πάτωμα, μπήκαν στο Ταμείο, έσπασαν συρτάρια και κάσες, πήραν όσα βρήκαν, και έφυγαν.

Τελικά από τα κλοπιμαία η αστυνομία βρήκε στα χέρια τους, και κατάσχεσε, μόνο τα τέσσερα πέμπτα. Παραπέμφθηκαν στο Κακουργιοδικείο που τους καταδίκασε από 5 έως 8 χρόνια ειρκτή.

Ο ένας πέθανε στη φυλακή. Οι άλλοι τέσσερεις εξέτισαν τη ποινή τους, βγήκαν και έζησαν κατόπιν σαν καλοί νοικοκυραίοι...

* Κωνσταντίνος Κυριακός: φιλόπονος και εντιμότατος! Ακριβώς για αυτά τα πολύτιμα του προσόντα, υπηρετούσε στην εμπιστευτική αυτή θέση για δώδεκα χρόνια. Στάσεις έγιναν, υπουργεία ανατράπηκαν, ένας θρόνος σαρώθηκε, και αυτόν κανείς δεν σκέφθηκε να τον αντικαταστήσει. Το 1862, κατά την έξωση του Όθωνα, εκείνη τη νύχτα της 10ης Οκτωβρίου, έσωσε, τα εντός του Κεντρικού Ταμείου χρήματα του Δημοσίου, με κίνδυνο της ζωής του.

Αγαπητοί αναγνώστες αυτό που μόλις διαβάσετε, αποτελεί προδημοσίευση από το βιβλίο μου «Το Εγχειρίδιο του Καλού Απατεώνα», η παρουσίαση του οποίου θα γίνει σε λίγες μέρες.
rififi-6
Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι!

Θωμάς Σιταράς, Αθηναιογράφος- Συγγραφέας, FB: Σιταράς Θωμάς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης