Ο Χίτλερ «ζωντανεύει» ξανά – Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της ακροδεξιάς

Ο Χίτλερ «ζωντανεύει» ξανά – Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της ακροδεξιάς

ΤikTok, Χ, Instagram και YouTube πλημμυρίζουν με βίντεο του ναζιστή ηγέτη, ο οποίος με την βοήθεια της AI τεχνολογίας συστήνεται στο νέο κοινό του, μοιραζόμενος την φασιστική ιδεολογία του

hitler_arxeio_n
Λίγες ημέρες πριν έρχεται η ειδοποίηση στο κινητό ότι, στην Αυστρία, το κόμμα που κέρδισε τις εκλογές ιδρύθηκε πριν από 68 χρόνια από Ναζί αξιωματικό των SS και ότι έχει ακόμα βαθιά τις ρίζες του στην ακροδεξιά φιλοσοφία. Η σκέψη μας πάει στο αναπόφευκτο, ότι δηλαδή η ιστορία επαναλαμβάνεται μπροστά στα μάτια μας, καθώς η Αυστρία έρχεται να προστεθεί στην λίστα με τις χώρες που γυρνάνε το βλέμμα τους στον ναζισμό. Διατηρούμε την ψυχραιμία μας, μιας και δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς και δικαιολογούμε την κατάσταση, ως απόρροια της γενικότερης απογοήτευσης του κοινού από φιλελεύθερους ηγέτες και πολιτικές που εξυπηρετούν απλά τα μεγάλα συμφέροντα. Ωστόσο, αυτή την εύθραυστη ηρεμία μας, έρχεται να ταράξει ξανά ένα ακόμα γεγονός που πλέον μας κάνει να σκεφτόμαστε βαθύτερα από ποτέ την κοινωνική στροφή προς τον ναζισμό.

Μια επίσκεψη στο TikTok, το X, το Instagram και το YouTube αρκεί για να δει κανείς την AI-κλωνοποιημένη φωνή του Αδόλφου Χίτλερ να εκφωνεί στα αγγλικά μερικές από τις πιο διαβόητες ομιλίες του, συμπεριλαμβανομένης εκείνης στο Ράιχσταγκ, το γερμανικό Κοινοβούλιο στο Βερολίνο, τον Σεπτέμβριο του 1939, όταν προμήνυε το τέλος των Εβραίων στην Ευρώπη. Πιο τρομακτικό όμως, από το να βλέπει ξανά κανείς την ναζιστική αυτή φιγούρα να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο μεταδίδοντας σε μια απόλυτα κατανοητή γλώσσα την ρητορική μίσους της, είναι τα σχόλια που βρίσκονται κάτω από αυτά τα αποσπάσματα. Αυτά που ονομάζουν τον Χίτλερ μια «παρεξηγημένη» προσωπικότητα και που τον υμνούν για την επίδειξη ανδρισμού και ηγετικού του πνεύματος.

«Μου λείπεις θείε Α», «Ήταν ήρωας», «Ίσως ΔΕΝ είναι ο κακός», «Τον χρειαζόμαστε πίσω» και άλλα παρόμοια συμπονετικά και νοσταλγικά σχόλια που χειροκροτούν τις ιδέες του Χίτλερ και προσμονούν για μια εποχή που αυτές θα μπορούν να ακούγονται ελεύθερα. Θα σκεφτεί κανείς τώρα, «πόσο επικίνδυνοι μπορεί να γίνουν μερικοί, απλοί, διαδικτυακοί σχολιαστές που μόνο διαμοιράζονται στα social media, τέτοια προχειροφτιαγμένα βίντεο;». Πριν να ορίσουμε την επικινδυνότητά τους, μπορούμε πρώτα, με σιγουριά, να πούμε ότι συνδέοντας όλα τα κομμάτια μαζί – από τα ακροδεξιά κόμματα που ανεβαίνουν σε δημοφιλία, έως τις δημόσιες συζητήσεις «ειδικών» που αμφισβητούν το Ολοκαύτωμα –, παρατηρούμε ότι η νέα γενιά έρχεται αντιμέτωπη με ένα νέο ναζιστικό κύμα που φαίνεται πολύ πειστικό, ελκυστικό και «παρεξηγημένο».

Κλείσιμο

«Μήπως το Ολοκαύτωμα ήταν ένα ψέμα;»

Στις 2 Σεπτεμβρίου, ο δεξιός ειδήμων Tucker Carlson φιλοξένησε τον ιστορικό και podcaster Darryl Cooper για μια συνέντευξη. Κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους, ο Cooper έκανε διαψευσμένες και αναθεωρητικές δηλώσεις σχετικά με το Ολοκαύτωμα και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ενώ τα σχόλια του προκάλεσαν σημαντική διαδικτυακή διαμάχη, το πιο ανησυχητικό είναι ότι πυροδότησαν σημαντική ποσότητα περιεχομένου που δοξάζει τον Χίτλερ και τον προβάλλει ως «ειρηνοποιό». Το περιεχόμενο αυτό έφτασε σε δεκάδες εκατομμύρια χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιδεινώνοντας και ενισχύοντας την ήδη αναπτυσσόμενη τάση φιλοχιτλερικού περιεχομένου που αναδύεται σε αυτά.

Η κυρίαρχη ιδέα είναι ότι μας λένε ψέματα και ότι το Ολοκαύτωμα, δηλαδή η πιο καλά τεκμηριωμένη γενοκτονία στην ιστορία, δεν έγινε ποτέ. Παρόλο που ο Cooper – αν και ακραίος – δεν δήλωσε άμεσα κάτι τέτοιο, το κοινό στο διαδίκτυο περίμενε καρτερικά αυτή του την συζήτηση για να θεμελιώσει την υπάρχουσα αφήγηση περί μιας μεγάλης συνωμοσίας που μας θέλει δούλους. Μοναδική λύση λοιπόν, για πολλούς, είναι ο ναζισμός, ο οποίος με την βοήθεια πλέον της τεχνητής νοημοσύνης χρήζει μεγάλης απήχησης στην κοινωνία, αλλά και την πολιτική.


hitler_3
hitler_1
hitler_2


Ο Χίτλερ επιστρέφει

Οι ειδικοί φοβούνται ότι τροφοδοτείται ένα τεράστιο κύμα αντισημιτισμού, λέει η Washighton Post σε άρθρο της. Όχι άδικα μιας και εκατομμύρια χρήστες στο διαδίκτυο παρακολουθούν και μοιράζονται αναρτήσεις που δοξάζουν και υποστηρίζουν τον Χίτλερ ή περιλάμβαναν ναζιστική εικονογραφία. Και ενώ οι μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης παλεύουν εδώ και καιρό να ελέγξουν το περιεχόμενο που υποστηρίζει νεοναζιστικές ιδεολογίες, το περιεχόμενο που είναι ειδικά φιλοχιτλερικό και προσφέρει μια αναθεωρητική ιστορία του Ολοκαυτώματος - και του ρόλου του Χίτλερ σε αυτό - φαίνεται να είναι η πιο διακριτή και αυξανόμενη τάση. Ο Χίτλερ εμφανίζεται ως sigma male, με μοναδικές ηγετικές ικανότητες που θα έσωζαν τον κόσμο από τα σύγχρονα προβλήματά του. Κυκλοφορούν memes που κοροϊδεύουν και σατιρίζουν το Ολοκαύτωμα και διάσημες φράσεις του Χίτλερ που θα μας βοηθήσουν στην ζωή μας.

Μάλιστα, τέτοιου είδους περιεχόμενο, έλαβε πάνω από 24,8 εκατομμύρια προβολές στα X, TikTok και Instagram. Πιο συγκεκριμένα, το περιεχόμενο φάνηκε να είναι πιο εύκολα διαθέσιμο και να επιτυγχάνει μεγαλύτερη εμβέλεια στο X, σε σχέση με άλλες πλατφόρμες που αξιολογήθηκαν, με μόλις 11 αναρτήσεις να συγκεντρώνουν 11,2 εκατομμύρια προβολές σε διάστημα μιας εβδομάδας.

Πλέον όμως οι εξτρεμιστές ακροδεξιοί πηγαίνουν αυτό το περιεχόμενο ένα βήμα παρακάτω, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της ναζιστικής προπαγάνδας. Πώς; Με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης και εργαλείων κλωνοποίησης φωνής, με τα οποία ο Φύρερ απαγγέλει ξανά τις ομιλίες του, αλλά αυτή την φορά στα αγγλικά. Ένα δημοφιλές παράδειγμα είναι το βίντεο με την τεχνητή φωνή του Χίτλερ, ο οποίος μιλάει αγγλικά απαγγέλλοντας αποσπάσματα από την ομιλία του 1942 για τον εορτασμό του Beer Hall Putsch, ενός αποτυχημένου ναζιστικού πραξικοπήματος το 1923 που ανέδειξε τον Χίτλερ. Το βίντεο, το οποίο δεν είναι πλέον online, είχε περισσότερες από 1 εκατομμύριο προβολές και 120.000 likes. Ανάλογα αποσπάσματα ήχου χρησιμοποιήθηκαν και σε βίντεο που γιορτάζουν τον Γιόζεφ Γκέμπελς, προωθούν το νεοναζιστικό ντοκιμαντέρ Europa: The Last Battle ή διαδίδουν κωδικοποιημένες εκκλήσεις για βία κατά των Εβραίων και άλλο φιλοναζιστικό περιεχόμενο, λαμβάνοντας συνολικά εκατομμύρια προβολές.

Adolf Hitler in English AI Reconstruction

Adolf Hitler in English AI Reconstruction

@aveplayer_sa

The perfect girl & Avustrian painter(süper slowed) 😈🔥 #fyp #aveplayer #capcut #slowed #bass #vereb #viral #foryou #foryoupage #aveplayer_sa

♬ orijinal ses - ♫



https://www.tiktok.com/@thereality77/video/7282074737797369094?_t=8qL8dIXmuPO&_r=1

NazTok – Το TikTok στην υπηρεσία των Νέο-Ναζί

Δυστυχώς, το TikTok φιλοξενεί εκατοντάδες λογαριασμούς που υποστηρίζουν ανοιχτά τον ναζισμό και χρησιμοποιούν την εφαρμογή βίντεο για να προωθήσουν την ιδεολογία και την προπαγάνδα τους. Μάλιστα, οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ναζιστές θεωρούν το TikTok, ή αλλιώς NazTok (από το Nazi και TikTok), ως μια πρόσφορη πλατφόρμα για τη διάδοση της ιδεολογίας τους, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσεγγίσει «πολύ περισσότερους ανθρώπους», ακόμη και αν οι λογαριασμοί είναι ολοκαίνουργιοι ή έχουν χαμηλό αριθμό οπαδών.

Το TikTok αδυνατεί εντωμεταξύ να καταργήσει τέτοιο περιεχόμενο ακόμη και όταν αυτό καταγγέλλεται από τους χρήστες. Αντιθέτως, οι λογαριασμοί και τα βίντεο που προωθούν τον ναζισμό ενισχύονται αλγοριθμικά, με την εφαρμογή να συνιστά άμεσα, αντίστοιχο περιεχόμενο σε χρήστες που ασχολούνται με παρόμοια ακροδεξιά ρητορική μίσους. Επιπλέον, οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ναζιστές ακτιβιστές στο Telegram επιδιώκουν και εκεί να προσεγγίσουν ευρύτερο κοινό μέσω περιεχομένου βίντεο μικρής διάρκειας, μοιραζόμενοι βίντεο, εικόνες και ήχους που μπορούν να μεταφορτωθούν για να μοιραστούν σε πλατφόρμες όπως το TikTok, ενώ ενθαρρύνουν παράλληλα τους χρήστες να δημοσιεύουν ορισμένα είδη προπαγάνδας.

Ο διαδικτυακός ναζισμός

Είναι άραγε τόσο επικίνδυνος όσο ο δια ζώσης; Ναι και ίσως περισσότερο. Για παράδειγμα, πολλοί χρήστες κάνουν λόγο για ένταξή τους σε προσπάθειες συντονισμού και κινητοποίησης πιθανών τρομοκρατικών δραστηριοτήτων μεταξύ νεοναζί, μόνο από τα σχόλια στο TikTok.
Σε μια κοινότητα από Gen Z και millennials που αυτοπροσδιορίζονται από το περιεχόμενο που παρακολουθούν στα social media τους, πόσο δύσκολα ή εύκολα, θεωρείτε τελικά ότι μπορεί ο ναζισμός να σωματοποιηθεί και να υπάρξει και εκτός διαδικτυακών πλατφόρμων; Αρκεί κανείς να θυμηθεί ότι πριν λίγα χρόνια μια ολόκληρη επανάσταση, εκείνη της Αραβικής Άνοιξης, χρησιμοποίησε ως βασικό εργαλείο της, για κοινωνική συσπείρωση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – εκεί βέβαια για καλό σκοπό. Σε ένα παρόν λοιπόν, που τα social media αδυνατούν να διακρίνουν το περιεχόμενο μίσους και να το εμποδίσουν να εξαπλωθεί, τι και ποιος μας εγγυάται ότι οι εξτρεμιστές ακροδεξιοί δεν μπορούν να υλοποιήσουν τις νέο-ναζιστικές τους φαντασιώσεις;


Ειδήσεις σήμερα:

Ανεβαίνει η θερμοκρασία, έρχεται το καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου

Iron Dome: Πώς ορισμένοι ιρανικοί πύραυλοι κατάφεραν να διαπεράσουν το πιο εξελιγμένο σύστημα αεράμυνας του πλανήτη

Σάλος στην Ισπανία από το χαστούκι που έριξε 31χρονος μετανάστης σε παιδί ενός έτους - Δείτε το βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης