Ντέμης Χασάμπης: Από σχεδιαστής video games, κάτοχος του Νόμπελ Χημείας

«Δεν έχω συνειδητοποιήσει ότι πήρα το Νόμπελ» λέει ο Κύπριος επιστήμονας, που με τη δουλειά του στην DeepMind άνοιξε νέους δρόμους στην τεχνητή νοημοσύνη - Παραδέχεται ότι το μυαλό του είχε αδειάσει για αρκετά λεπτά αφού έλαβε το τηλεφώνημα της Σουηδικής Ακαδημίας

Σοκαρισμένος από τη βράβευση του με το Νόμπελ Χημείας δήλωνε νωρίς χθες το βράδυ ο κυπριακής καταγωγής επιστήμονας Ντέμης Χασάμπης, που έχει ανοίξει νέους δρόμους σε αυτό που αποκαλούμε τεχνητή νοημοσύνη.

Μιλώντας στο «First reactions», μια εκπομπή που προβάλλεται στην ιστοσελίδα των βραβείων Νόμπελ, το παιδί θαύμα στο σκάκι που εξελίχτηκε σε μια από τις πλέον εμβληματικές προσωπικότητες στον τομέα της ΑΙ τόνισε: «Είναι απίστευτα ξεχωριστό και πραγματικά σουρεαλιστικό. Δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμη αλλά είναι μια απίστευτη τιμή».



Πριν ανακοινωθεί η βράβευση του από την Σουηδική Ακαδημία ο Χασάμπης είχε ως συνήθως μια πολύ γεμάτη μέρα στην Google DeepMind, της οποίας είναι συνιδρυτής και CEO, αλλά αναγκάστηκε να τροποποιήσει το πρόγραμμα του.

Όταν τον πήραν τηλέφωνο για να του το πουν έπαθε ένα μικρό blackout, όπως είπε, αφού για μερικά λεπτά «δεν μπορούσα να σκεφτώ καθόλου. Το μυαλό μου ήταν κενό, ίσως επειδή όλο αυτό ήταν απίστευτο».



Πρωτοπόρος

Γι’ αυτούς που έχουν παρακολουθήσει την πορεία του Ντέμη Χασάμπη ηχεί μάλλον παράξενο το γεγονός ότι το μυαλό του ήταν κενό έστω και για λίγα λεπτά, όταν από μικρός καταχωρήθηκε ως ένα παιδί-θαύμα.

Ήταν τεσσάρων ετών στο μουντό Λονδίνο όταν παρακολούθησε μια παρτίδα σκάκι ανάμεσα στον πατέρα του και έναν θείο του και ζήτησε να του δείξουν τις βασικές κινήσεις από αυτό το συναρπαστικό παιχνίδι μυαλού.

Σε δυο εβδομάδες νίκησε και τους δυο, ξεκινώντας μια θριαμβευτική διαδρομή στη σκακιστική κοινότητα, σαρώνοντας το ένα βραβείο μετά το άλλο, ενώ στην εφηβεία τον χαρακτήριζαν ήδη master class.

Και όπως συμβαίνει συνήθως με όλα τα μεγάλα μυαλά η αγορά ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή στα 14 χρόνια του, έστειλε το μυαλό του σε εντελώς διαφορετικές διαδρομές, βάζοντας το σκάκι στην γωνία. Ο έφηβος βούτηξε για τα καλά στον μαγικό κόσμο της τεχνολογίας, με τους γονείς του να απορούν ενίοτε για την απίστευτη ευφυία του και στα συνεχή ερωτήματα που κατέκλυζαν το μυαλό του, στα οποία ήθελε να απαντήσει.



Genius

Στα 15 του κέρδισε έναν διαγωνισμό τεχνολογίας και προσελήφθη από διάσημη βρετανική εταιρία δημιουργίας ηλεκτρονικών παιχνιδιών, η οποία τον χρησιμοποίησε στην ομάδα που δημιούργησε το διάσημο Theme Park.

Με τα λεφτά της αμοιβής του χρηματοδότησε τις σπουδές του στο Κέιμπριτζ, βοήθησε την οικογένεια του και έστησε για αρχή τη δική του εταιρεία παιχνιδιών, όμως το διδακτορικό του στο University College of London ήταν αυτό που τον έφερε σε επαφή με τον μαγικό της τεχνητής νοημοσύνης. Ένα πεδίο παρθένο, σχεδόν ανεξερεύνητο και ανεπαρκώς κατανοητό ακόμη και στην επιστημονική κοινότητα, κάτι που γοήτευσε τον Κύπριο επιστήμονα που πάντα λάτρευε τα αχαρτογράφητα νερά, τόσο πολύ ώστε να βουτήξει στα βαθιά.

Η ίδρυση της DeepMind μαζί με δυο φίλους του το 2010, είχε ως σκοπό την δημιουργία του πιο ισχυρού συστήματος τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσε να «σκέφτεται» αυτόνομα και την πλάσαραν πολύ έξυπνα.

Από το Γκο στο Νόμπελ

Μετά από δουλεία έξι ετών παρουσίασαν το AlphaGo, το πρώτο AI πρόγραμμα που νίκησε επαγγελματία παίχτη του παιχνιδιού Γκο αφομοιώνοντας 30.000.000 κινήσεις και δημιουργώντας νέες στρατηγικές.

Η Google, που αντιλήφθηκε με τι είχε να κάνει, εκταμίευσε 650.000.000 δολάρια για να αγοράσει την εταιρεία από τους τρεις συνεταίρους κρατώντας τον Κύπριο γκουρού στο τιμόνι της εταιρείας, ο οποίος έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά.

Οχτώ χρόνια μετά η πρωτοποριακή συμβολή του στην πρόβλεψη των δομών των πρωτεϊνών μέσω του μοντέλου AlphaFold2 τού χάρισε το Νόμπελ Χημείας, το οποίο θα μοιραστεί με δυο συναδέλφους του.



Στην ερώτηση αν έχει σημασία ότι η έρευνα του γίνεται κάτω από την σκέπη της Google και όχι ενός πανεπιστημίου ο Ντέμης Χασάμπης ήταν ξεκάθαρος: «Δεν νομίζω. Πιστεύω ότι μπορείς να κάνεις σπουδαία επιστήμη οπουδήποτε, αρκεί να προσεγγίζεις το έργο σου με τον σωστό τρόπο και με θεμελιώδη έρευνα. Πολλές από αυτές τις νέες επιστήμες και τα νέα πεδία απαιτούν πολλούς πόρους, και στην περίπτωσή μας, πολλούς υπολογιστές, που κοστίζουν πολύ. Οπότε γιατί να μην αξιοποιήσεις τον ιδιωτικό τομέα για να χρηματοδοτήσεις αυτά τα έργα, αρκεί να παραμένεις πιστός στην επιστημονική μέθοδο και την αυστηρότητα που απαιτεί η επιστήμη».

Ειδήσεις σήμερα:

Ο τυφώνας Μίλτον χτυπάει τη Φλόριντα, αναφορές για νεκρούς στην κομητεία Σεντ Λούσι - Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

Τζορτζ Μπάλντοκ: Η ιστορία της ζωής του άτυχου ποδοσφαιριστή, που πέθανε μόλις στα 31 του χρόνια - Ήταν πατέρας ενός παιδιού

Τραγωδία στη Γλυφάδα: Νεκρός ανασύρθηκε από την πισίνα του σπιτιού του ο Μπάλντοκ του Παναθηναϊκού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr