Η εμμονή μας με την ευτυχία - Ποιος είναι ο καλύτερος δείκτης της ευημερίας μας;

Η εμμονή μας με την ευτυχία - Ποιος είναι ο καλύτερος δείκτης της ευημερίας μας;

Σε έναν κόσμο που η ευτυχία γίνεται αυτοσκοπός και επιδιώκεται με κάθε μέσο και κόστος, οι ειδικοί διαφωνούν ότι αυτή αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα της ευημερίας μας

Η εμμονή μας με την ευτυχία - Ποιος είναι ο καλύτερος δείκτης της ευημερίας μας;
Στην κοινωνία μας, η ευτυχία θεωρείται συχνά ως ο απόλυτος στόχος, ο δείκτης ότι κάποιος ζει μια επιτυχημένη και ολοκληρωμένη ζωή. Η ευτυχία γιορτάζεται, επιδιώκεται και μετριέται στα πάντα, από έρευνες μέχρι προσωπικούς στόχους. Είναι όμως η ευτυχία πραγματικά το καλύτερο μέτρο της ευημερίας μας; Ενώ η ευτυχία είναι αναμφίβολα σημαντική, τόσο οι έρευνες όσο και η προσωπική εμπειρία υποδεικνύουν ότι η ευημερία περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από την ευτυχία και μόνο.

Η ευτυχία είναι συχνά φευγαλέα και περιστασιακή

Η ευτυχία είναι μια συναισθηματική κατάσταση που αυξομειώνεται και συχνά εξαρτάται από άμεσες συνθήκες. Μια ευχάριστη έξοδος με φίλους, ένα καλό γεύμα ή μια επιτυχημένη ημέρα στη δουλειά μπορεί να επιφέρει ένα κύμα ευτυχίας. Ωστόσο, αυτές οι εμπειρίες είναι συχνά προσωρινές και δεν αντανακλούν απαραίτητα τη βαθύτερη, πιο σταθερή κατάσταση ευημερίας ενός ατόμου. Η επικέντρωση αποκλειστικά στην ευτυχία μπορεί να δημιουργήσει ένα φαινόμενο οδοστρωτήρα, με τα άτομα να κυνηγούν συνεχώς στιγμιαίες κορυφώσεις αντί να καλλιεργούν το σταθερό θεμέλιο της ευημερίας που τα στηρίζει σε λιγότερο χαρούμενες στιγμές.

Η ευημερία περιλαμβάνει το νόημα, τον σκοπό και την εκπλήρωση

Η ευημερία είναι μια πιο σύνθετη κατασκευή που περιλαμβάνει νόημα, σκοπό και αίσθηση εκπλήρωσης. Ψυχολόγοι όπως ο Martin Seligman έχουν προτείνει πλαίσια, όπως το μοντέλο PERMA (Positive Emotion, Engagement, Relationships, Meaning, and Achievement), για να συλλάβουν το ευρύ φάσμα της ευημερίας. Σύμφωνα με την άποψη αυτή, παράγοντες όπως η προσωπική ανάπτυξη, η εμπλοκή σε δραστηριότητες με νόημα και η συνεισφορά στους άλλους συμβάλλουν σημαντικά στη συνολική αίσθηση ευημερίας. Στην πραγματικότητα, ορισμένες από αυτές τις πτυχές μπορεί πράγματι να απαιτούν θυσίες ή προσπάθειες που μπορεί να μην αποφέρουν άμεσα ευτυχία, αλλά συμβάλλουν βαθιά στην ικανοποίηση ενός ατόμου από τη ζωή του.

Η ευτυχία από μόνη της δεν αντικατοπτρίζει την ψυχική υγεία

Η ψυχική υγεία είναι μια κρίσιμη συνιστώσα της ευημερίας που δεν συσχετίζεται απαραίτητα με την ευτυχία. Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να βρίσκουν στιγμές ευτυχίας αλλά εξακολουθούν να παλεύουν με συναισθήματα μοναξιάς, άγχους ή έλλειψης αυτοεκτίμησης. Αντίθετα, τα άτομα μπορεί να υπομένουν τη θλίψη ή τη στενοχώρια, ενώ αισθάνονται μια αίσθηση εσωτερικής ανθεκτικότητας ή ανάπτυξης, παράγοντες που συμβάλλουν στην ευημερία μακροπρόθεσμα. Με αυτόν τον τρόπο, οι προκλήσεις στον τομέα της ψυχικής υγείας και η ικανότητα να τις ξεπερνούν με ανθεκτικότητα και υποστήριξη μπορεί να αποτελούν μια πιο αληθινή ένδειξη ευημερίας από ό,τι η στιγμιαία ευτυχία.

Οι κοινωνικοί και πολιτιστικοί παράγοντες διαμορφώνουν διαφορετικά την ευτυχία και την ευημερία

Αυτό που φέρνει ευτυχία σε ένα άτομο μπορεί να είναι διαφορετικό για ένα άλλο, διαμορφωμένο από τον πολιτισμό, τις αξίες και τις προσωπικές συνθήκες ζωής. Για παράδειγμα, σε ορισμένους πολιτισμούς, η αίσθηση καθήκοντος και η οικογενειακή σύνδεση ενός ατόμου μπορεί να συμβάλλουν περισσότερο στην ευημερία του από ό,τι η προσωπική ευτυχία, η οποία συχνά θεωρείται ατομικιστική. Επιπλέον, συστημικοί παράγοντες όπως η κοινωνική υποστήριξη, η πρόσβαση σε πόρους και η οικονομική σταθερότητα επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ευημερία, αλλά δεν συσχετίζονται απαραίτητα με την ευτυχία σε ατομικό επίπεδο. Η αναγνώριση των κοινωνικών και πολιτισμικών διαστάσεων της ευημερίας επιτρέπει μια πιο περιεκτική άποψη από αυτήν που μπορεί να προσφέρει μόνο η ευτυχία.

Η αυθεντικότητα και η αυτοαποδοχή αποτελούν βασικά συστατικά της ευημερίας

Η αληθινή ευημερία περιλαμβάνει την αποδοχή του εαυτού μας, συμπεριλαμβανομένων των δυνατών και αδύναμων σημείων, αντί να αισθάνεται πίεση να είναι συνεχώς ευτυχισμένος. Η πίεση να «είναι κανείς ευτυχισμένος» μπορεί στην πραγματικότητα να δημιουργήσει άγχος αν κάποιος αισθάνεται ότι δεν επιτυγχάνει αυτό το ιδανικό. Αντίθετα, η καλλιέργεια μιας αίσθησης αυθεντικότητας -όπου ένα άτομο αισθάνεται άνετα με αυτό που είναι- μπορεί να αποτελέσει πολύ ισχυρότερο δείκτη ευημερίας από την ευτυχία. Οι άνθρωποι που αγκαλιάζουν τον γνήσιο εαυτό τους, ακόμη και μέσα από τις δυσκολίες της ζωής, συχνά αναφέρουν μια ισχυρότερη αίσθηση ικανοποίησης και σταθερότητας από εκείνους που επικεντρώνονται αποκλειστικά στην επίτευξη της ευτυχίας.

Αν όχι ευτυχία, τότε τι;

Αν η ευτυχία από μόνη της δεν περικλείεται στην ευημερία, τότε τι; Οι έρευνες λοιπόν δείχνουν, ότι μια ολιστική προσέγγιση, που λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως η ψυχική υγεία, η προσωπική ανάπτυξη και η αίσθηση του σκοπού, παρέχει ένα πολύ πιο ακριβές μέτρο της ποιότητας ζωής ενός ατόμου. Επιπλέον, η αποδοχή ότι η ευημερία είναι πολύπλευρη, μας επιτρέπει να δημιουργούμε πιο ουσιαστικούς στόχους, να δίνουμε προτεραιότητα στην ψυχική υγεία και να ενισχύουμε την ανθεκτικότητά μας απέναντι στις προκλήσεις. H ευτυχία άλλωστε, δεν είναι παρά ένα φωτεινό αστέρι στον απέραντο νυχτερινό ουρανό της ευημερίας - εκθαμβωτικό αλλά φευγαλέο.




Ειδήσεις σήμερα:

Επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Τι σημαίνει: Η κίνηση ουσίας προς τις ΗΠΑ και το «μήνυμα» που έλαβε η Τεχεράνη

Κοτταρίδη για τον… χιτώνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου: Η θεωρία έχει καταρριφθεί με ακλόνητα επιχειρήματα από τους επιστήμονες

Η μεγάλη κλοπή του... τσένταρ: Απατεώνες άρπαξαν από βρετανική εταιρεία 950 κεφάλια τυριού αξίας 360.000 ευρώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης