Κώστας Σούκας: Οι συνεργασίες, τα αμφιλεγόμενα τραγούδια και το… ετεροχρονισμένο σουξέ με το «ραβασάκι»

Οι άγνωστες συνεργασίες του με Μιχάλη Μενιδιάτη, Πίτσα Παπαδοπούλου, Ελένη Βιτάλη, Μάκη Χριστοδουλόπουλο και άλλους – «Το ραβασάκι»: το τραγούδι των Κώστα Σούκα – Αλέκου Κιτσάκη & Ανδρέα Κίτση (1994) που έγινε «χιτ» στις μέρες μας

Την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024 έφυγε από κοντά μας ένας σπουδαίος κιθαρίστας και συνθέτης, ο Κώστας Σούκας σε ηλικία 81 ετών. Σχεδόν όλα τα σάιτ αναφέρθηκαν στην απώλειά του, αλλά περιορίστηκαν σε λίγα στοιχεία για αυτόν. Θα ασχοληθούμε σήμερα, ξεφεύγοντας από τα ιστορικά άρθρα, με τον Κώστα Σούκα, έναν βιρτουόζο της κιθάρας και συνθέτη εκατοντάδων τραγουδιών, πολλά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες. Αν διαβάσουν το άρθρο και νέα παιδιά, θα δουν με έκπληξη ότι τραγούδια που γνωρίζουν και με τα οποία έχουν διασκεδάσει, σε διασκευές συνήθως είναι συνθέσεις του Κώστα Σούκα.

Ποιος ήταν ο Κώστας Σούκας;

Ο Κώστας Σούκας ανήκει σε μια οικογένεια μουσικών από το Κομπότι της Άρτας που έχει προσφέρει πολλά στο λαϊκό, αλλά και το λαϊκοδημοτικό, όπως λέγεται, τραγούδι.

Γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1943 στο Κομπότι της Άρτας. Αδελφοί του ήταν δύο σπουδαίοι κλαρινίστες: ο Βαγγέλης Σούκας (1929-2007) και ο Βασίλης Σούκας (1931-1993). Και οι δύο συνέθεσαν πολλά τραγούδια. Μάλιστα, ο Βασίλης Σούκας συνεργάστηκε και με κορυφαίους Ηπειρώτες τραγουδιστές (Αλέκος Κιτσάκης, Αλέκος Κώστας) και την σπουδαία ερμηνεύτρια Παγώνα Αθανασίου, κόρη του αείμνηστου κλαρινίστα Τάσου Χαλκιά και έγραψε τη μουσική δεκάδων ηπειρώτικων τραγουδιών.

Επανερχόμαστε στον Κώστα Σούκα, ο οποίος σε ηλικία 14 μόλις ετών (1957) ήταν επαγγελματίας μουσικός (κιθαρίστας). Σταδιακά, πέρασε και στον χώρο της σύνθεσης. Τραγούδια του περιέχονται σε περισσότερα από 50 άλμπουμ!

Πρώτο L.P. όπου περιέχονται τραγούδια του είναι τα «Καινούργια Βάσανα» (1973), με ερμηνευτή τον Κώστα Σκαφίδα και ακολούθησε το 1975 το L.P. «Τι λεβέντης Παναγιά μου», με τραγούδια που ερμήνευσε η Αννούλα Τσαχάλου (γνωστή κι απ’ το τραγούδι της «Ο παλμός της καρδιάς»). Στη συνέχεια, ιδιαίτερα τις δεκαετίες 1970 και 1980 ο Κώστας Σούκας έγραψε τραγούδια για πολλά μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, στα οποία θα αναφερθούμε εκτενώς στη συνέχεια.

Στιχουργοί και ερμηνευτές των τραγουδιών του Κώστα Σούκα

Βασικός συνεργάτης του Κώστα Σούκα ήταν ο αείμνηστος, πολυγραφότατος στιχουργός Λάκης Τσώλης (1935-2006), Ηπειρώτης κι αυτός, από τη Στεφάνη Πρέβεζας. Συνεργάστηκε επίσης με τον Δημήτρη Βαρσαμίδη, έναν παραγωγικότατο (τραγούδια του υπάρχουν σε περισσότερα από 60 άλμπουμ!), αλλά όχι ευρέως γνωστό στιχουργό, τον Γιώργο Πια, έναν ακόμα στιχουργό δεκάδων επιτυχιών (κι αυτός έχει συμμετοχή με τραγούδια του σε περισσότερα από 50 άλμπουμ!)με καταγωγή από τη Ναύπακτο, τον Γιάννη Καπλάνογλου, τη Σούλα Βασιλάκου, τον Γιάννη Χαλκιαδάκη, τον Ηλία Φιλίππου, τον Γιάννη Καλαντζή κ.ά.

Τραγούδια του ερμήνευσαν οι: Μάκης Χριστοδουλόπουλος, Αλέκος Κιτσάκης, Φωτεινή Μαυράκη, Κώστας Σκαφίδας, Νίκος Τρομάρας, Ελευθερία Χριστοπούλου, Χαρούλα Λαμπράκη, Σταύρος Ζούμπας, Κώστας Μοναχός, Ξάνθη Περάκη, Βάσω Χατζή, Γιάννης Κωνσταντίνου κ.ά.

Τα μεγάλα και άγνωστα τραγούδια του Κώστα Σούκα

Από τα εκατοντάδες τραγούδια του Κώστα Σούκα αναφέρουμε ενδεικτικά μερικά (σε παρένθεση τα ονόματα των στιχουργών και των ερμηνευτών ερμηνευτριών τους): «Άλλον έχεις τώρα αγκαλιά». (Λ. Τσώλης – Ε. Βιτάλη), Γκρέμισ’ τα (Λ. Τσώλης – Π. Παπαδοπούλου), «Είδα στον ύπνο μου» (Λ. Τσώλης – Ε. Χριστοπούλου) «Είσαι εγωιστής» (Λ. Τσώλης – Φ. Μαυράκη), «Θέλω το Θεό να τον ρωτήσω» (Γ. Πιας – Χ. Λαμπράκη), «Κι αν πονάς καρδιά μου» (Λ. Τσώλης – Κ. Σκαφίδας), «Στο κάτω κάτω της γραφής» (Δ. Βαρσαμίδης – Μ. Μενιδιάτης), ένα από τα καλύτερα τραγούδια του, στο οποίο έχουμε… αδυναμία , όπως και στο «Χίλια τα κομμάτια της καρδιάς μου» (Λ.Τσώλης-Μ. Μενιδιάτης), «Τα αισθηματικά μου» (Δ. Βαρσαμίδης – Σ. Ζούμπας), «Τα μάτια μιας γυναίκας» (Σ. Βασιλάκου – Κ. Μοναχός), «Τα κομμάτια της καρδιάς μου» (Λ. Τσώλης – Γ. Κωνσταντίνου), «Αμαρτίες» (Λ. Τσώλης – Μ. Χριστοδουλόπουλος), «Πού να’ ναι τέτοια ώρα η αγάπη μου», σε στίχους Λάκη Τσώλη, μια ακόμα μεγάλη επιτυχία του Μιχάλη Μενιδιάτη κ.ά.



«Τώρα πονάνε τρεις καρδιές», «Τώρα τέτοια θα λέμε»: τα αμφιλεγόμενα τραγούδια – «Ρίξε μου το ραβασάκι» το… ετεροχρονισμένο σουξέ

Θα κάνουμε τώρα ειδική μνεία σε τρία τραγούδια και οι αναγνώστες θα καταλάβουν τους λόγους. Το τραγούδι «Τώρα πονάνε τρεις καρδιές», ερμήνευσε πρώτος ο Νίκος Τρομάρας. Μεγάλη επιτυχία γνώρισε και κατά την επανεκτέλεσή του από τον Νίκο Ρωμανό. Σε κάποιες πηγές αναφέρεται ότι δημιουργός του ήταν ο Νίκος Τρομάρας. Σε άλλες, που θεωρούμε πιο έγκυρες αναφέρεται ότι το τραγούδι γράφτηκε από τους Κώστα Σούκα – Λάκη Τσώλη.

Το τραγούδι «Τώρα τέτοια θα λέμε» ήταν μία από τις μεγάλες επιτυχία του αξέχαστου Μιχάλη Μενιδιάτη. Ως συνθέτης του αναφέρεται ο σπουδαίος Τάκης Σούκας. Όμως ο στιχουργός του, Λάκης Τσώλης, σε συνέντευξή του στο «Ράδιο Ένα» της Χαλκίδας, στις 16/12/1990, αφηγείται πώς έγραψε τους στίχους και λέει: «… το έφτιαξα το τραγούδι και το έδωσα στον Κώστα τον Σούκα» (στο 22.15 της συνέντευξης, μπορείτε να τη βρείτε στο YouTube). Δεν γνωρίζουμε αν αυτό ειπώθηκε εκ παραδρομής από τον Λάκη Τσώλη ή αν όντως τη μουσική του τραγουδιού έχει γράψει ο Κώστας Σούκας. Πάντως, το τραγούδι περιέχεται στο άλμπουμ «Τα αισθηματικά μου», με διάφορα τραγούδια του Κώστα Σούκα, άρα μάλλον ο Λάκης Τσώλης δεν έκανε λάθος.

Το «Ρίξε μου το ραβασάκι» περιέχεται στο άλμπουμ «Το ραβασάκι» (1994) του αείμνηστου Αλέκου Κιτσάκη. Η μουσική είναι του Κώστα Σούκα και οι στίχοι των Αλέκου Κιτσάκη-Ανδρέα Κίτση. Αρχικά, το τραγούδι πέρασε μάλλον απαρατήρητο. Στο Πωγώνι της Ηπείρου, όπου κυριαρχούν βέβαια τα λεγόμενα «βαριά» ηπειρώτικα, δεν το ακούσαμε σε πανηγύρι ποτέ. Είκοσι χρόνια αργότερα περίπου, το τραγούδι ήρθε στο προσκήνιο και έγινε τεράστια επιτυχία, ιδιαίτερα μετά την διασκευή του από τον Γιώργο Τσαλίκη το 2014. Το ερμήνευσαν επίσης η Γωγώ Τσαμπά, ο Γιάννης Νταβέλης, η Αγάθη κ.ά.

Επίλογος

Ο Κώστας Σούκας εκτός από μάγος της κιθάρας ήταν και εξαιρετικός συνθέτης. Έγραψε λαϊκά τραγούδια, αλλά κυρίως πολλά που χαρακτηρίζονται ως λαϊκοδημοτικά, συρτοτσιφτετέλια κ.λπ. Δημοτικά δεν είναι σίγουρα, προτιμούμε γι’ αυτά τον όρο «δημοτικοφανή». Τραγούδια που μοιάζουν με δημοτικά στη μελωδία, αλλά είναι γνωστοί οι δημιουργοί τους. Νομίζουμε ότι άξιζε μια εκτενέστερη αναφορά στον Κώστα Σούκα. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του, τα τραγούδια του θα τον θυμίζουν για πάντα…

ΥΓ. Κάποιοι «υπεράνω», σίγουρα θα μιλάνε υποτιμητικά για το συγκεκριμένο είδος τραγουδιών. Σεβαστή η άποψή τους, τους απαντάμε με στίχους του μεγάλου Κώστα Ψυχογιού, δια στόματος του Κώστα Καφάση: «Τι πειράζει λαϊκά αν τα μιλάμε…την αγάπη πάντα ίδια τη μετράμε». Σύντομα, ελπίζουμε να γράψουμε ένα άρθρο με…παρεξηγημένα τραγούδια και ερμηνευτές της δεκαετίας του ’70, που νομίζουμε ότι θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Πηγή: ΠΕΤΡΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ, «ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑΣ 1950 – 2007».

Ειδήσεις σήμερα:

Σε απεργιακό κλοιό αύριο η χώρα: Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Πολικός αεροχείμαρρος στην Ευρώπη, κακοκαιρία τύπου «Π» στην Ελλάδα – Ποιες περιοχές θα επηρεάσει

Το προφίλ του Νίκου Ρωμανού που συνελήφθη για την έκρηξη στους Αμπελοκήπους - Οδηγείται σήμερα στον εισαγγελέα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr