10 χρόνια μετά

Μία δεκαετία μετά την εξάρθρωση της 17Ν, και 6 από τους 19 κατηγορουμένους πρόκειται να μείνουν
για αρκετό καιρό ακόμη στη φυλακή. Αντίθετα, οι μνήμες θα μείνουν ανεξίτηλες για πάντα

Γιατί δεν μιλά κανείς πια  για τη «17 Νοέμβρη»
Μία δεκαετία μετά την εξάρθρωση της 17Ν, και 6 από τους 19 κατηγορουμένους πρόκειται να μείνουν για αρκετό καιρό ακόμη στη φυλακή. Αντίθετα, οι μνήμες θα μείνουν ανεξίτηλες για πάντα.

Ενας άνθρωπος σχεδόν τυφλός φαίνεται πως θα είναι πάντα αυτός που ρίχνει φως στη «17 Νοέμβρη». Κατά κάποιον μυστήριο και μοιραίο τρόπο, ο Σάββας Ξηρός είναι ο κατά κυριολεξία εωσφόρος της διαβόητης οργάνωσης, όχι δηλαδή ο διάβολός της, αλλά εκείνος που τη βγάζει από το σκοτάδι της ανωνυμίας ή της λήθης. Το έκανε το 2002 όταν έσκασε η βόμβα στα χέρια του, το κάνει και φέτος με την πολυσυζητημένη πεντάμηνη διακοπή της ισόβιας φυλάκισής του λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.

Ο Σάββας Ξηρός είναι ο κατεξοχήν μάρτυρας της 17Ν, τόσο επειδή άθελά του την αποκάλυψε όσο και επειδή ο ίδιος επέλεξε για τον εαυτό του αυτό τον ρόλο, τον σχεδόν μεσσιανικό: υποφέρει τα βασανιστήρια προκειμένου να μεταδώσει το μήνυμα που θα αλλάξει τον κόσμο, είναι κάτι ανάμεσα σε Τσε και Ιησού. Ο γιος του πολύτεκνου ιερωμένου Τριαντάφυλλου συνδύασε εντελώς ιδιόμορφα χριστιανικές ιδέες και εξτρεμιστική δράση, καθώς επανήλθε στους κόλπους της θρησκείας μετά την περιπέτειά του. Μάλιστα, το 2009 παντρεύτηκε την Αλίθια Ρομέρο Κορτές στο παρεκκλήσι του Κορυδαλλού - έστω κι αν οι Αρχές απαγόρευσαν τα κουφέτα.

Ο Σάββας κατόρθωσε, ηθελημένα αλλά και ακούσια, να ταυτιστεί με τη «17 Νοέμβρη» στη συνείδηση του κόσμου πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε συμπρωταγωνιστή του σε αυτή την υπόθεση. Η 17Ν είναι ο Σάββας παρά οποιοσδήποτε άλλος, η περίπτωσή του σκιάζει ακόμη και τις ηγετικές φυσιογνωμίες των Δημήτρη Κουφοντίνα και Αλέξανδρου Γιωτόπουλου.

«Στις 29/6/2002 ανατινάχθηκα και πέθανα, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για το σύστημα, ούτε το να ζήσω με ισόβιες αναπηρίες», δήλωνε μελοδραματικά τον Σεπτέμβριο του 2003 στην αίθουσα του δικαστηρίου που τον έκρινε ως κατηγορούμενο. «Επρεπε να σώσουν τις πληροφορίες και μετά να με εξοντώσουν, όπως εκείνοι ήθελαν. Δοκίμασαν όλες τις ανακριτικές μεθόδους, από τις πιο σύγχρονες, τις ναρκαναλύσεις από ομάδα ειδικών, μέχρι τη βία και τις χωροφυλακίστικες μεθόδους του Σύρου και του Διώτη. Εγινε το μυαλό μου κέντρο διερχομένων πρακτόρων. Βασανίστηκα βάρβαρα. Τεμαχίστηκα. Εμποδίστηκα να ασκήσω οποιοδήποτε νομικό δικαίωμα. Χλευάστηκα, διασύρθηκα στα Μέσα Μαζικού Ελέγχου...». Δέκα χρόνια μετά τον τραυματισμό του, γεγονός από το οποίο ξεκίνησε η εξάρθρωση μιας οργάνωσης που είχε καταφέρει να ξεγλιστρά από τις Αρχές επί σχεδόν τρεις δεκαετίες, βουλευτές και πανεπιστημιακοί ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλους βάζουν την υπογραφή τους σε αίτημα αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με την όραση, την ακοή, την κυκλοφορία του αίματός του στα άκρα και το βαριά κλονισμένο αίσθημα της ισορροπίας του.

Η μεταγωγή του Σάββα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης θα γινόταν το αμέσως προσεχές διάστημα σε χρόνο και με τρόπο που, όπως είναι ευνόητο, θα παρέμεναν μυστικά. Ωστόσο, φαίνεται πως εδώ αρχίζει ένα νέο σίριαλ: ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Πειραιά ζήτησε αιφνιδίως την επανεξέταση της υπόθεσης. Αν λοιπόν στις 19 Ιουλίου εγκριθεί η αίτηση του Ξηρού, η διακοπή της κάθειρξής του θα είναι πεντάμηνη και στο τέλος αυτού του διαστήματος θα πρέπει να επιστρέψει στο κελί του, στο υπόγειο της Γυναικείας Πτέρυγας των Φυλακών Κορυδαλλού..




Δικαίωμα στην άδεια

Τα φαντάσματα με τα λευκά αλεξίσφαιρα γιλέκα, τα τζιπ της Αντιτρομοκρατικής, ο «Φαρμακοχέρης», οι «Θεσπρωτοί», οι γιάφκες της Πάτμου 84 και Δαμάρεως 73 κ.λπ. επανέρχονται στην επικαιρότητα, λόγω της 10χρονης «επετείου» από τη σύλληψη του Σάββα Ξηρού. Σε αυτό το διάστημα που μεσολάβησε έως σήμερα τι απέγιναν άραγε τα 55 ισόβια, τα 9.288 έτη κάθειρξης και το πρόστιμο των 91.500 ευρώ που επέβαλε πρωτόδικα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στους 19 κατηγορουμένους για πράξεις της 17Ν; Ποιος θα εξηγήσει πού πήγαν τα 84 εκατ. δραχμές που μέλη της οργάνωσης «απαλλοτρίωσαν» στην τελευταία ληστεία της 17Ν, τον Απρίλιο του 2002, στον ΟΤΕ Ανω Πατησίων; Μέχρι σήμερα κανείς δεν γνωρίζει τι απέγινε αυτή η λεία, την οποία οι της 17Ν άρπαξαν μόλις τρεις μήνες πριν από τη σύλληψή τους. Κι ακόμη, υπάρχουν άγνωστοι συνεργάτες, ορφανά αποτυπώματα, κενά στη διερεύνηση της υπόθεσης που πιθανότατα δεν πρόκειται να συμπληρωθούν ποτέ.

Στην πλειονότητά τους οι πάλαι ποτέ ένοπλοι επαναστάτες, οι «τρομοκράτες», είναι πλέον ελεύθεροι. Αλλοι αθωώθηκαν απευθείας, άλλοι δεν φυλακίστηκαν καν λόγω παραγραφής των αδικημάτων τους, ορισμένοι συμπλήρωσαν τα 3/5 της ποινής τους και αιτήθηκαν την αποδέσμευσή τους. Στον Κορυδαλλό παραμένουν οι πολυϊσοβίτες Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, Δημήτρης Κουφοντίνας, Βασίλης Τζωρτζάτος και Χριστόδουλος Ξηρός και ο ισοβίτης Ηρακλής Κωστάρης. Ο Κωνσταντίνος Τέλιος θα είναι ο επόμενος που θα αποφυλακιστεί σύντομα από τις Αγροτικές Φυλακές Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, από όπου αφέθηκε ελεύθερος πριν από περίπου έναν χρόνο ο Βασίλης Ξηρός. Ο μικρότερος των Ξηρών επέστρεψε στο χωριό, την Καλλικράτεια Χαλκιδικής, όπου ασχολείται με την κτηνοτροφία. Στα 40 του χρόνια μπορεί να ελπίζει ότι υπάρχει μια νέα ζωή μπροστά του.

Η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική για τον Χριστόδουλο Ξηρό. Εξι φορές ισόβια συν 25 χρόνια είναι η δική του ποινή. Βρίσκεται στον Κορυδαλλό αλλά όχι πια στα κελιά των υπόλοιπων συν-καταδίκων του.

Επικαλούμενος προβλήματα υγείας, ο Χριστόδουλος ζήτησε τη μεταγωγή του στην κανονική φυλακή του Κορυδαλλού, μαζί με τη μάζα των υπόλοιπων ποινικών κρατουμένων. Ο συνήγορός του κ. Φραγκίσκος Ραγκούσης ενημέρωσε το «ΘΕΜΑ» για το τι ισχύει σχετικά με τον πελάτη του με την εξής δήλωση: «Υπερασπίστηκα και στους δύο βαθμούς τον Χριστόδουλο Ξηρό, έναν μαχητή των κοινωνικών αγώνων, με δημοκρατικές αξίες, που η δράση του αυτή τέθηκε κάτω από το στόχαστρο των διωκτικών αρχών. Αυτές εξήντλησαν τις κατασκευές και τις μεθοδεύσεις που τον οδήγησαν τελικά χωρίς κανένα στοιχείο σε ισόβιες καθείρξεις για δήθεν συμμετοχή του στη ‘‘17 Νοέμβρη’’. Ο Χριστόδουλος Ξηρός ποτέ δεν απέρριψε τη δράση της "17 Νοέμβρη" σαν μιας πολιτικής οντότητας, ουδέποτε όμως δέχτηκε ότι συμμετείχε σε αυτήν καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Τα στοιχεία συνηγορούσαν υπέρ του. Ολα αυτά τα χρόνια ταλαιπωρήθηκε δεινά, όχι μόνο για τη φροντίδα του αδελφού του Σάββα και τα πολλαπλά προβλήματα που δημιουργούν στις οικογένειες οι πολυετείς καθείρξεις, αλλά και με σοβαρά προβλήματα υγείας του ίδιου. Ηταν ο μόνος που ζήτησε τη μεταφορά του από τον ειδικό χώρο κράτησης σε κανονική φυλακή έτσι ώστε η βαριά μορφής κνίδωση την οποία είχε να μπορέσει να θεραπευτεί.

Το θέμα του ήταν δικαίωμα στην υγεία και τη ζωή. Σήμερα, εδώ και δύο χρόνια, εξαιτίας πολιτικών σκοπιμοτήτων, του απορρίπτονται διαρκώς αιτήσεις για μια ολιγοήμερη άδεια που θα την εξαντλήσει κοντά στη γενέτειρά του και τους γονείς του. Ευελπιστεί στο νέο πνεύμα και τις νοοτροπίες που επικρατούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, που οπωσδήποτε οι αχτίδες του θα διαχυθούν και στις επιμέρους υπηρεσίες». Ο Βασίλης Τζωρτζάτος έχει παρόμοια παράπονα με τον Χριστόδουλο, τα οποία δημοσιοποιεί όσο μπορεί πιο τακτικά στον Τύπο με τις επιστολές διαμαρτυρίας που στέλνει στην εφημερίδα «Ποντίκι». Ο ίδιος θεωρεί ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις για μια ολιγοήμερη άδεια που θα του επέτρεπε να ζήσει για λίγο κοντά στη σύντροφό του και τη 19χρονη πλέον κόρη του, όμως οι Αρχές, πάντα κατά την άποψή του, έφτασαν στο σημείο να αντικαταστήσουν τη διοίκηση της φυλακής έτσι ώστε να του αρνηθούν την άδεια. Ετσι ο Τζωρτζάτος αναγκαστικά περιορίζεται στην απομόνωση του κελιού του και στον προαυλισμό με τον φερόμενο ως αρχηγό του στη 17Ν, τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο. Ο συνήγορός του κ. Ιπποκράτης Μυλωνάς χαρακτηρίζει την κατάσταση αυτή σκάνδαλο, θεωρώντας ότι ο πελάτης του εκτίει ποινή τετράκις ισόβιας κάθειρξης συν 25 χρόνια εντελώς άδικα, εφόσον καταδικάστηκε χωρίς επαρκή στοιχεία.

Τα θύματα

Κάθε φορά που οι έγκλειστοι παραπονούνται για τις συνθήκες κράτησής τους, αναπόφευκτα ανακινούνται οι αναμνήσεις των θυμάτων της 17Ν, ιδιαίτερα αυτών που ακόμη και η ίδια η οργάνωση είχε χαρακτηρίσει «παράπλευρες απώλειες». Ατομα ανύποπτα, που απλώς έτυχε να βρίσκονται τη λάθος στιγμή στο λάθος σημείο, έχασαν τη ζωή τους ή σημαδεύτηκαν για πάντα από σωματικά και ψυχικά τραύματα, τις περισσότερες φορές ανεπούλωτα.

Τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικείοι τους που βασανίζονται καθημερινά από τις παρενέργειες των χτυπημάτων της 17Ν σίγουρα δεν είναι διατεθειμένοι να δείξουν κατανόηση ή, πολύ λιγότερο, συμπόνια σε όσους κρίθηκαν ένοχοι και κρατούνται. Και μπορεί ο Σάββας Ξηρός να διεκτραγωδεί την περιπέτειά του στο αυτοβιογραφικό του βιβλίο «Η μέρα εκείνη... - 1.560 ώρες στην Εντατική - Μια μαρτυρία για το δικό μας Γκουαντάναμο», όμως η παρουσία του Στέλιου Κήλη στο δικαστήριο παραμένει μία από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της δίκης.

Οι διώκτες

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
57 ετών
2002: Υπουργός Δημόσιας Τάξης
2012: Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ 1999-2012 ανέλαβε κατά περιόδους το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Κατά το διάστημα 2010-12 ήταν υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Στέλιος Σύρος
60 ετών
2002: Διοικητής Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας
2012: Δήμαρχος Δομοκού. Αντιστράτηγος εν αποστρατεία. Διετέλεσε υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. (2006-08).

Ιωάννης Διώτης
57 ετών
2002: Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών
2012:  Ειδικός γραμματέας ΣΔΟΕ. Διετέλεσε αντιεισαγγελέας Εφετών Αθηνών και ειδικός σύμβουλος στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (2010-11).

Λευτέρης Οικονόμου
56 ετών
2002: Εκπρόσωπος Τύπου
της ΕΛ.ΑΣ.
2012: Αντιστράτηγος εν αποστρατεία. Διετέλεσε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. (2009-11), γ.γ., υφυπουργός και υπουργός Προστασίας του Πολίτη (2011-12).

Φώτης Νασιάκος
60 ετών
2002: Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ.
2012: Αντιστράτηγος εν αποστρατεία. Πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως ειδικός σύμβουλος για θέματα ασφαλείας στο Λιμενικό Σώμα, καθώς και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.





Οι πρωταγωνιστές
 
Οι 19 κατηγορούμενοι για 23 ανθρωποκτονίες, 184 απόπειρες και 77 τραυματισμούς, 13 μεγάλες ληστείες και πλήθος εκρήξεων και ζημιών

Ξηρός Χριστόδουλος
54 ετών
■ 6 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη
■ Κρατείται στην Α’ Πτέρυγα του Κορυδαλλού. Διεκδικεί το δικαίωμα των αδειών

ΑλέξανδροςΓιωτόπουλος
68 ετών  
■ 17 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη
■ Κρατείται στην ειδική πτέρυγα. Eχει περιορισμένη επικοινωνία με τους συγκρατούμενούς του

Κουφοντίνας Δημήτρης
54 ετών
■ 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη
■ Κρατείται σε απομόνωση. Εργάζεται ως μεταφραστής και συγγράφει ένα δικό του έργο

Κωστάρης Ηρακλής

45 ετών
■ 1 φορά ισόβια και 23 χρόνια κάθειρξη
■ Κρατείται στον Κορυδαλλό, παίρνει εκπαιδευτικές άδειες αφού φοιτά στο πανεπιστήμιο (Πληροφορική)

Ξηρός Σάββας
50 ετών
■ 5 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη
■ Επίκειται η μεταφορά του από τον Κορυδαλλό στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης για πέντε μήνες νοσηλεία. Κατά καιρούς αρθρογραφεί σε διάφορα έντυπα

Τζωρτζάτος Βασίλης
57 ετών
■ 4 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη
■ Κρατείται στον Κορυδαλλό, επικοινωνεί με τον Γιωτόπουλο. Εχει χρόνιο ηπατικό πρόβλημα. Απαιτεί και αυτός αδειοδότηση

ΤέλιοςΚωνσταντίνος

47 ετών
■ 19 χρόνια και 4 μήνες κάθειρξη
■ Επίκειται η απόλυσή του από τη φυλακή. Λόγω της σύλληψής του επικαλέστηκε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, όπως κρίσεις πανικού και τρόμου, αυξημένη συναισθηματική ευαισθησία

ΤσελέντηςΠάτροκλος
52 ετών
■ 25 χρόνια κάθειρξη
■ Αποφυλακίστηκε. Προκάλεσε την οργή των υπολοίπων, καθώς θεωρήθηκε πως συνεργάστηκε με τις Αρχές. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι δεν κατέδωσε κανέναν

Βασίλης Ξηρός

40 ετών
■ 25 χρόνια κάθειρξη
■ Αποφυλακίστηκε υπό όρους. Επέστρεψε στη Χαλκιδική

Θωμάς Σερίφης
45 ετών
■ 8 χρόνια κάθειρξη
■ Αποφυλακίστηκε

Καρατσώλης Κωνσταντίνος
45 ετών
■ 17 χρόνια κάθειρξη
■ Αποφυλακίστηκε

Κονδύλης Σωτήριος
51 ετών
■ 11 χρόνια και 3 μήνες κάθειρξη
■ Αποφυλακίστηκε

Παπαναστασίου Νικόλαος
59 ετών
■ 8 χρόνια κάθειρξη
■ Τα αδικήματα για τα οποία παραπέμφθηκε είχαν παραγραφεί πριν από την επιβολή της ποινής. Αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή

Παύλος Σερίφης
55 ετών
■ 8 χρόνια κάθειρξη
■ Αποφυλακίστηκε. Πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας και είναι ανάπηρος στο αριστερό χέρι εξαιτίας τροχαίου ατυχήματος

Γεωργιάδης Διονύσιος
36 ετών
■ 8 χρόνια κάθειρξη
■ Αποφυλακίστηκε

ΣωτηροπούλουΑγγελική
50 ετών  
■ Αθώα (παρά την εισαγγελική έφεση)
■ Ζει στην Αθήνα και ασχολείται με καφέ-μπαρ στα Εξάρχεια, ως συνέταιρος

Ψαραδέλλης Θεολόγος
69 ετών
■ Κρίθηκε αθώος

Παπαναστασίου Ανέστης
51 ετών
■ Αθώος
■ Κρατήθηκε για αρκετούς μήνες, κατά τη διάρκεια της δίκης αφέθηκε ελεύθερος

Σερίφης Ιωάννης
73 ετών
■ Αθώος
■ Κρατήθηκε για μικρό χρονικό διάστημα. Αθωώθηκε από όλα τα δικαστήρια




Πού βρίσκονται σήμερα οι διώκτες της οργάνωσης

Ο Κήλης έτυχε να περνά έξω από το υπουργείο Οικονομικών στην Καραγιώργη Σερβίας όταν η 17Ν εξαπέλυσε τη ρουκέτα με στόχο το αυτοκίνητο του Γιάννη Παλαιοκρασσά. «Εχω κάνει τέσσερα χειρουργεία. Τα τρία ήταν στο μάτι, είχε ανοίξει σαν σπασμένο ρόδι και χρειάστηκε συρραφή του βολβού. Αλλη μία εγχείρηση έκανα στα γεννητικά όργανα, γιατί με χτύπησαν εκεί τα θραύσματα», είπε ο Στέλιος Κήλης. Και κοιτάζοντας τον Σάββα Ξηρό πρόσθεσε: «Τυχαίνει να έχουμε τον ίδιο γιατρό, ίσως να μπήκαμε και στο ίδιο χειρουργικό τραπέζι. Εχουμε λοιπόν αυτό το κοινό και αρκετές διαφορές οι δυο μας. Τον Ξηρό τον εγχείρησε ένας γιατρός τον οποίον εγώ παρακαλούσα να με χειρουργήσει. Αυτός ο γιατρός μού είπε ότι ο Ξηρός είναι σε καλύτερη κατάσταση από εμένα». Εάν ο Σάββας κάνει λόγο για Γκουαντάναμο, άνθρωποι σαν τον Στέλιο Κήλη ζουν σε μια διαρκή κόλαση - χωρίς να έχουν φταίξει στο παραμικρό για να τιμωρούνται τόσο βάναυσα.

Στο βιβλίο του «Ο πιο σκληρός μυς είναι η καρδιά», το οποίο αφιερώνει στον φίλο του Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, ο Βίκτωρ Αναγνωστόπουλος-Μελκιάδες γράφει: «Η Αγγελική Σωτηροπούλου μού είναι συμπαθής, για έναν και μόνο λόγο: γι’ αυτό το αλαφιασμένο βλέμμα της. Μόνο ένας άνθρωπος έχει στην Ελλάδα το ίδιο αλαφιασμένο βλέμμα. Και μπορώ να πω ότι και εκείνον για τον ίδιο ακριβώς λόγο τον συμπαθώ. Ο υπουργός Χρυσοχοΐδης». Δύο αντίθετοι πόλοι, μία κοινή στάση: κανείς τους δεν θέλει να μιλά πια για την υπόθεση της 17Ν. Η Αγγελική Σωτηροπούλου ζει στην Αθήνα και είναι συνέταιρος σε καφέ-μπαρ στα Εξάρχεια και ο γιος της, ο «μικρός Εκτορας», όπως είχε γίνει γνωστός στα ΜΜΕ το 2002, σήμερα σπουδάζει Μεταλλειολογία στο Πολυτεχνείο. Η Μαρί-Τερέζ Πεϊνό, η σύντροφος του Γιωτόπουλου, αναγκάστηκε να πουλήσει την περιβόητη κατοικία στους Λειψούς για να επιβιώσει, ενώ η Αλίθια Ρομέρο ζει στην Αθήνα και υπήρξε η εκδότρια του βιβλίου του συζύγου της.

Στην άλλη όχθη, αυτή του κράτους, κανείς από τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης δεν θέλει να κάνει το παραμικρό σχόλιο σχετικά με τη 17Ν. Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπουργός Δημόσιας Τάξης το 2002, σήμερα είναι ένας από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο τότε επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. κ. Φώτης Νασιάκος έχει αποστρατευτεί, όπως και ο κ. Λευτέρης Οικονόμου που το 2002 ήταν ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας.

Ο διοικητής της Αντιτρομοκρατικής κ. Στέλιος Σύρος έχει αποτραβηχτεί στη γενέτειρά του, τον Δομοκό, όπου ασκεί τα καθήκοντα του δημάρχου, ενώ ο εισαγγελέας που διενήργησε τις κρίσιμες ανακρίσεις, ο κ. Ιωάννης Διώτης, είναι ο νυν ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ. Ολοι τους αποκρούουν επίμονα τις προσκλήσεις για συζήτηση περί 17Ν, σαν να είναι δεμένοι με μια ομερτά, έναν όρκο σιωπής για την οργάνωση, εναντίον της οποίας πολέμησαν με όλες τους τις δυνάμεις.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και ανάμεσα στις λίγες λέξεις που χρησιμοποιούν οι θεσμικοί πρωταγωνιστές της ιστορίας μπορεί κανείς να διακρίνει μια κάποια δυσαρέσκεια για την τροπή που πήρε η υπόθεση 17Ν, για το ποιοι καρπώθηκαν τις επιτυχίες και ποιοι παρέστησαν δημόσια τους ήρωες. Κυρίως, όμως, το παράπονο εντοπίζεται σε μία σύμπτωση: δέκα χρόνια μετά την εξάρθρωση της 17Ν, δύο κατηγορούμενοι για τρομοκρατία, ο Νίκος Μαζιώτης και η Πόλα Ρούπα, εξαφανίζονται κάτω από τη μύτη της Αστυνομίας. Και έτσι δικαιώνεται ο Τζον Μπρέιντι Κίσλινγκ, ο συγγραφέας του πολύκροτου «Μαθήματα διπλωματίας», ο οποίος επί χρόνια αναλύει ζητήματα όπως η ελληνική τρομοκρατία. Ο Κίσλινγκ θεωρεί λοιπόν πως «οτιδήποτε θα μπορούσαν να έχουν μάθει οι ελληνικές αρχές από την υπόθεση της 17Ν στα δέκα χρόνια που μεσολάβησαν έχει ήδη ξεχαστεί».


Ο ερωτευμένος «αντάρτης πόλεων»

Το πάθος ενός άλλοτε εκτελεστή της 17Ν για την 30χρονη κοκκινομάλλα και η ερωτική πολιορκία με ποιήματα και γράμματα που έληξε άδοξα

Ενας έρωτας πίσω από τα κάγκελα, με ιδιαίτερο σασπένς, αναστατώνει τους τελευταίους μήνες τις Φυλακές Κορυδαλλού. Αυτός, μέλος της «17 Νοέμβρη», με πολλά χρόνια κάθειρξης στην πλάτη του, αν και δεν ανήκει στον λεγόμενο ηγετικό πυρήνα της οργάνωσης, εκείνη, μια 30χρονη πανύψηλη κοκκινομάλλα, οικονομολόγος, που βρέθηκε πίσω από τα κάγκελα της φυλακής προφυλακισμένη για οικονομικές απάτες.

Ανάμεσά τους μια ιστορία πάθους που ήταν για μήνες κοινό μυστικό στην πτέρυγα όπου κρατούνται τα μέλη της «17 Νοέμβρη». Μια σχέση που έληξε πάντως άδοξα, με την υπόθεση να φτάνει μάλιστα στο τέλος, με επίσημη καταγγελία, μέχρι τη διεύθυνση των φυλακών. Στην καταγγελία, η κρατούμενη εμφανίζεται να επιχειρεί να απαλλαγεί από την ασφυκτική, όπως τη χαρακτηρίζει, ερωτική πίεση του άλλοτε εκτελεστή της «17 Νοέμβρη».

Μια πίεση που μεταφράζεται σε δεκάδες γράμματα και εκατοντάδες τηλεφωνήματα εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες. Η γυναίκα έχει ήδη αναθέσει την υπόθεση σε δικηγόρο ενώ ζήτησε και τη μεταφορά της σε άλλη φυλακή προκειμένου να δώσει τέλος στην όλη ιστορία. Το μέλος της «17 Νοέμβρη», από την πλευρά του, κάνει λόγο για μια «φιλική σχέση» την οποία η κρατούμενη απλά παρεξήγησε και με την καταγγελία της θέλησε να τον εκδικηθεί. Οποια κι αν είναι η αλήθεια, η ουσία είναι ότι μια πολύ δυνατή σχέση είχε γεννηθεί πίσω από τα κάγκελα των φυλακών.
«Σε λατρεύω, σ’ αγαπώ, είσαι το μωρό μου, θέλω να σε φροντίζω, θέλω να σου χαρίζω μικρές χαρές. Είσαι το μωράκι μου, είσαι το αγαπούλι μου», έγραφε χαρακτηριστικά ο ερωτοχτυπημένος «τρομοκράτης» στην αγαπημένη του, σε ένα από τα πολλά σημειώματα που της είχε στείλει.

Η ιστορία ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι. «Ο συγκεκριμένος κρατούμενος ήταν κάτω από την πτέρυγα όπου βρισκόμασταν εμείς. Με είδε από το παράθυρο και με ερωτεύτηκε. Στην αρχή απλά μιλούσαμε.  Τον έβλεπα σαν έναν καλό μου φίλο», περιγράφει μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» η 30χρονη κρατούμενη και συνεχίζει: «Μετά τα σημειώματα, άρχισε να μου στέλνει φαγητά και καλλυντικά. Μου τα πετούσε. Από τα δικά μας παράθυρα φαινόμαστε και πέρα από αυτό, όταν χρειαζόταν να πάει σε γιατρούς και φαρμακείο, περνούσε μέσα από την πτέρυγα τη δική μας και είχε τη δυνατότητα να με δει». Η 30χρονη δεν ήξερε ποιος ήταν ο άνθρωπος που είχε γνωρίσει. Για έξι μήνες τής μιλούσε μέσα από γράμματα και εκείνη ανταποκρινόταν. «Από ένα σημείο μια μετά, το παιχνίδι άλλαξε. Αρχισα να του γίνομαι εμμονή και να ζηλεύει ακόμη και τις γυναίκες συγκρατούμενές μου που με πλησίαζαν. Ολες τον ενοχλούσαν», λέει η προφυλακισμένη οικονομολόγος και συνεχίζει: «Είχε μια εμμονή με εμένα. Εφτασε στο σημείο να κάνει αναφορά στη διεύθυνση των φυλακών για να απομακρυνθούν συγκεκριμένες γυναίκες κρατούμενες από κοντά μου.»  

Ο κρατούμενος ήθελε να μιλάει καθημερινά μαζί της και, όπως υποστηρίζει η ίδια, φρόντισε ώστε να φτάσει στα χέρια της ένα κινητό τηλέφωνο. «Μέχρι και δαχτυλίδι μού είχε στείλει και μου έλεγε ότι θέλει να με παντρευτεί στη φυλακή για να έχουμε επισκεπτήριο και όταν έβγαινε έξω θα ήμασταν μαζί».
 
Στην πρότασή του όμως δεν βρήκε ανταπόκριση και το ειδύλλιο γκρεμίστηκε. Η γυναίκα πάντως προσέφυγε με επιστολή στη διοίκηση των φυλακών και ζήτησε να αλλάξει σωφρονιστικό κατάστημα περιγράφοντας την πίεση που, όπως ανέφερε, δεχόταν. Στην αναφορά της συμπεριέλαβε μάλιστα και ορισμένα από τα δεκάδες γράμματα που της έστελνε όλο αυτό το διάστημα ο κρατούμενος. Σε ένα από αυτά με τον τίτλο «ΤΟΜΥ» εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τη μη ανταπόκριση στα ερωτικά του καλέσματα:

«Απάνω στην αγάπη μας και στον τρελό έρωτά μας

Μια μέρα εξαφανίστηκες από τη γειτονιά μας και μένα η καρδούλα μου λιώνει και μαραζώνει

Με πιάνει το παράπονο και λέω: “που είσαι Τόμυ”»


Η αντίδραση της διευθύντριας του Κορυδαλλού ήταν άμεση και πριν από λίγες ημέρες η κοπέλα μεταφέρθηκε στις Γυναικείες Φυλακές Θήβας.
 
Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», η προφυλακισμένη που ξεμυάλισε τον τρομοκράτη ξετυλίγει το ειδύλλιο που κατέληξε γι’ αυτή σε εφιάλτη. «Δεν αντέχω άλλο. Οταν αυτός ο άνθρωπος φτάνει σε σημείο να τηλεφωνεί στην οικογένειά μου, που δεν έχουν καμία σχέση με φυλακές και κακοποιούς, τι άλλο θα μπορούσα να κάνω; Δεν είναι λογικό να θέλω να τιμωρηθεί;» τονίζει μέσα από το κελί του Σωφρονιστικού Καταστήματος Θήβας η καλλίγραμμη κοκκινομάλλα.




Αριστούχος ο γιος του Κουφοντίνα

Ηταν τέλη του 2002 όταν ο «Λουκάς» της 17Ν, Δημήτρης Κουφοντίνας, παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο την αγαπημένη του Αγγελική Σωτηροπούλου στις Φυλακές Κορυδαλλού. Παρών στον γάμο ήταν και ο 12χρονος τότε γιος τους Εκτορας. Λίγα χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 2009, ο Δημήτρης Κουφοντίνας μάθαινε μέσα στη φυλακή ότι ο γιος του πέρασε πρώτος και με υποτροφία στη σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο ΕΜΠ.

Ο Εκτορας Κουφοντίνας αφιέρωνε ώρες στο διάβασμα από μικρό παιδί. Η μητέρα του κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του για τις Πανελλήνιες βρισκόταν συνεχώς στο πλευρό του, ενώ ο πατέρας του τον στήριζε ψυχολογικά σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια. Σήμερα ο 22χρονος Εκτορας ζει με τη μητέρα του Αγγελική Σωτηροπούλου, η οποία εργάζεται σε καφετέρια. Συνεχίζει τις σπουδές του στο Τμήμα Μεταλλειολόγων του ΕΜΠ και διατηρεί πολύ στενή σχέση με τον πατερά του. Πολιτικά ανήκει στον χώρο της Αριστεράς, συμμετέχει σε αντιρατσιστικά φεστιβάλ και αναπτύσσει έντονη πολιτική δραστηριότητα στο Πολυτεχνείο.
Κατερίνα Φάκα








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr