Ηρώ Σμιθ: Η Ελληνίδα μακιγιέζ που κατέκτησε τον αραβικό κόσμο

Η ζωή της Ηρώς Σμιθ θα μπορούσε να γίνει εύκολα best seller: από την οικογενειακή τραγωδία και τη φτώχεια στην Ελλάδα, στη δημιουργία αυτοκρατορίας ομορφιάς στη Μέση Ανατολή. Η τύχη της άλλαξε μακριά από την πατρίδα, όμως η καρδιά της χτυπά πάντα ελληνικά 

Το θερμόμετρο δείχνει 37 βαθμούς Κελσίου, όμως εκείνη επιμένει να σερβίρει αχνιστό και ευωδιαστό καφέ στις πορσελάνινες λευκές κούπες που έχει πάντα σε μια γωνιά του γραφείου της: «Οποιος ονειρεύεται και τολμά τα καταφέρνει», λέει με βλέμμα γεμάτο σιγουριά. Η Ηρώ Σμιθ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ανθρώπου που πέτυχε με σκληρή δουλειά: «Στη ζωή δεν μου έχει χαριστεί τίποτα, ωστόσο ευγνωμονώ τον Θεό που έφερε στον δρόμο μου τον σύζυγό μου. Στην ουσία ο έρωτας ή -καλύτερα- η καρδιά μου ήταν αυτή που μου έδειξε τον δρόμο και είμαι σήμερα αυτή που είμαι», διηγείται ξετυλίγοντας το κουβάρι της προσωπικής της ιστορίας.




Η Ηρώ Σμιθ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καβάλα. Κατάγεται από μικρομεσαία οικογένεια που πάντα πάλευε για το μεροκάματο. Από τα νεανικά της χρόνια δούλευε στα αμπέλια του παππού της. Οπως λέει, «πάντα ήμουν δυναμική και ήθελα να έχω τον έλεγχο. Η οικογένειά μου δεν ήταν πλούσια, ωστόσο δεν στερήθηκα ποτέ την αγάπη και τη στοργή. Οταν ήμουν πολύ νέα, εργαζόμουν στα αμπέλια του παππού μου ως συντονίστρια των εργατών. Σήκωνα ακόμη και καφάσια. Η δουλειά δεν με φόβισε ποτέ».

Μεγαλώνοντας, η Ηρώ συνειδητοποίησε ότι ήθελε να ασχοληθεί με την αισθητική και αποφάσισε να σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη: «Πάντα μου άρεσαν η τελειότητα και η λεπτομέρεια. Κατάλαβα πως είχα το χάρισμα να ασχολούμαι με την ομορφιά κι έτσι πέρασα στο ΤΕΙ Αισθητικής στη Θεσσαλονίκη. Θυμάμαι που είχα το βαλιτσάκι μου και πηγαινοερχόμουν στη σχολή. Ημουν ενθουσιασμένη - έστω κι αν η χαρά μου κράτησε λίγο».




Την εποχή που αποφοίτησε από τη σχολή της και έκανε σχέδια να δουλέψει σε κάποιο από τα μεγάλα ινστιτούτα της συμπρωτεύουσας, διέγνωσαν στον πατέρα της καρκίνο του προστάτη: «Επρεπε να δουλέψω άμεσα για να βρούμε χρήματα. Εκανα αίτηση στα διυλιστήρια της Καβάλας και με πήραν για να βοηθώ τους Αμερικανούς σε διάφορες γραφειοκρατικές δουλειές. Μάλιστα τους πηγαινοέφερνα κιόλας με τα τζιπάκια που υπήρχαν εκεί. Λίγο καιρό μετά την πρόσληψή μου, πέθανε ο πατέρας μου. Ηταν πολύ δύσκολη εποχή. Δεν είχα μυαλό για τίποτα», θυμάται και βουρκώνει.

Κι ενώ η Ηρώ είχε πειστεί πλέον ότι η γη είχε χαθεί κάτω απ’ τα πόδια της, μια και ο πατέρας της ήταν το μεγάλο στήριγμά της, γνώρισε τον άνθρωπο που θα την έβγαζε μια για πάντα από τη μιζέρια: «Ο Θεός έφερε στη ζωή μου τον άντρα μου, με τον οποίο είμαστε μαζί μέχρι σήμερα. Ο σύζυγός μου είναι Αμερικανός και δούλευε στα πετρέλαια. Με πολιόρκησε με πείσμα, καθώς εκείνη την εποχή δεν με απασχολούσε το να ερωτευτώ, αλλά το να βρω τρόπο να επιζήσω. Τελικά στο πρόσωπό του βρήκα την πραγματική αγάπη και όταν εκείνος έπρεπε να μετακινηθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποφάσισα να τον ακολουθήσω. Δεν είχα να χάσω κάτι, κι έτσι ρίσκαρα το να αποχωριστώ την πατρίδα μου».



Make up και αραβικό παραμύθι
Κάπως έτσι άρχισε η δυναμική Βορειοελλαδίτισσα να χτίζει σταδιακά την αυτοκρατορία της στα Εμιράτα και το Μπαχρέιν, όπου ζει σήμερα: «Εκεί έπρεπε να κάνω κάτι για να μην κάθομαι. Ετσι, δειλά-δειλά άρχισα να ασχολούμαι και πάλι με το κομμάτι της αισθητικής. Καθιέρωσα το μόνιμο μακιγιάζ, το οποίο λάτρεψαν οι κοσμικές κυρίες - σύζυγοι στελεχών πολυεθνικών εταιρειών, στη συνέχεια οι πριγκίπισσες κ.λπ. "Wake up, with make up" ήταν το μότο μου, το οποίο έγινε ευρέως γνωστό σε αυτές τις περιοχές. Η δουλειά μου άρχισε να διαδίδεται από στόμα σε στόμα στους καλούς κύκλους κι έτσι, με τον καιρό, δεν προλάβαινα να εξυπηρετώ όλες αυτές τις κυρίες που χρειάζονταν τις υπηρεσίες μου».

Κάπως έτσι η Ηρώ έφτασε σήμερα να εργάζεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Μπαχρέιν, τόπο κατοικίας της τα τελευταία χρόνια: «Η αλήθεια είναι πως η νοοτροπία των Αράβων είναι πολύ διαφορετική, ο τρόπος ζωής τους μέσα στα παλάτια είναι κυριολεκτικά παραμυθένιος. Οι γυναίκες στολίζονται μόνο για τον άντρα τους και πίσω από τα μεταξωτά τσαντόρ τους κρύβονται υπέροχα πλάσματα», περιγράφει η Ηρώ.

Η ίδια μπορεί να έχει χτίσει μια πολύ επιτυχημένη καριέρα, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν σταματά να σκέφτεται την Ελλάδα. Μάλιστα, έχει ιδρύσει την πρώτη ελληνοκυπριακή κοινότητα προκειμένου να βοηθήσει νέους άνεργους Ελληνες να βρουν δουλειά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: «Δεν έχει χαθεί ακόμη η ανθρωπιά. Πιστεύω πως πρέπει να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας. Η χώρα μας περνά μια δύσκολη φάση και όσοι μπορούμε θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε να υποστηρίξουμε τους εργατικούς και ταλαντούχους νέους της», τονίζει και συμπληρώνει: «Μέχρι πρότινος ζούσαμε στη Σαουδική Αραβία, στις εγκαταστάσεις της Aramco, για λογαριασμό της οποίας εργάζεται ο σύζυγός μου. Τα τελευταία τρία χρόνια μετακομίσαμε στο Μπαχρέιν, όπου διαπίστωσα πως, παρά το γεγονός ότι ζούνε περίπου τετρακόσιοι Ελληνοκύπριοι, δεν υπήρχε μια οργανωμένη κοινότητα.

Αποφάσισα λοιπόν να ξεκινήσω την προσπάθεια ίδρυσής της. Στόχος μου είναι να ενωθούμε Κύπριοι και Ελληνες της Διασποράς για να μπορέσουμε να μεταλαμπαδεύσουμε τον ελληνικό πολιτισμό στις αραβικές χώρες και να βοηθήσουμε όσους Ελληνες θέλουν να βρουν δουλειά εδώ».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr