Το μωρό που τρέλανε τους Βρετανούς

Η γέννηση του πρώτου παιδιού της Κέιτ Μίντλετον και του πρίγκιπα Γουίλιαμ είναι το γεγονός του καλοκαιριού για τους Βρετανούς. Η εμμονή τους με τη βασιλική οικογένεια αγγίζει τα όρια της παράνοιας, ενώ αποτελεί και μια τεράστια, ιδιαίτερα επικερδή, βιομηχανία

Το μόνο που δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη είναι μια συνέντευξη με το ίδιο το βρέφος, με κυριολεκτικά εκ των έσω περιγραφές για το πώς βίωσε την κύηση στην κοιλίτσα της γλυκιάς Κέιτ, πώς αντιμετώπισε το σοκ του τοκετού, πώς του φάνηκε ο πατέρας του όταν τον είδε για πρώτη φορά, εάν έμεινε ικανοποιημένο από το πρώτο του γεύμα απευθείας από το στήθος της δούκισσας του Κέιμπριτζ κ.ο.κ. Ολα τα υπόλοιπα -και πολύ περισσότερα απ’ όσα θα ήθελε να ξέρει κάποιος για τον νεογέννητο πρίγκιπα- έχουν αποκαλυφθεί. Εννοείται, δε, ότι την παγκόσμια κοινή γνώμη συγκλόνισε η δήλωση του δούκα Γουίλιαμ «ναι, του έχουμε ήδη αλλάξει πάνες». Την ώρα που τα γραφεία στοιχημάτων μόλις και μετά βίας ήταν σε θέση να εξυπηρετήσουν την πελατεία που πόνταρε στο ποιο θα είναι το όνομα του βρέφους, ποια θα είναι η πρώτη λέξη που θα ξεστομίσει, τι επάγγελμα θα επιλέξει, πώς θα λέγεται η σύντροφός του, πότε θα φωτογραφηθεί από παπαράτσι να ξεσαλώνει στα κλαμπ κ.λπ., οι πανηγυρισμοί εντείνονταν. Τα κλασικά διώροφα κόκκινα λεωφορεία κυκλοφορούσαν στους δρόμους του Λονδίνου με την επιγραφή «Συγχαρητήρια, Κέιτ και Γουίλιαμ», σωσίες του ζεύγους παρίσταναν ότι μπαίνουν ή βγαίνουν από το μαιευτήριο και έκαναν πάρτι με σαμπάνιες σε παμπ. 

Οι ισχυροί του πλανήτη συγκεντρώθηκαν νοερά ως άλλοι Μάγοι πάνω από τη φάτνη του νεογνού, στέλνοντας από κάθε γωνιά τα συγχαρητήριά τους στους πανευτυχείς γονείς: ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όλοι οι ηγέτες της Κοινοπολιτείας -πρώην Βρετανικής Αυτοκρατορίας-, αλλά και η ινδική ηγεσία, ανάμεσα σε δεκάδες άλλους, έσπευσαν να στείλουν τις καλύτερες των ευχών τους. Και επειδή τα μωρά είναι η καλύτερη αφορμή για να γεφυρωθούν βαθιά χάσματα, ακόμη και ο Αμπάς Αραχτσί, ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης, η οποία από το 2011 έχει διακόψει διπλωματικές σχέσεις με τη Βρετανία, παραμέρισε την έχθρα και συνεχάρη το πριγκιπικό ζεύγος. 

Οι Λονδρέζοι, πάντως, ακόμη και εάν θα ήθελαν να παραβλέψουν το χαρμόσυνο γεγονός, θα δυσκολεύονταν πολύ να το καταφέρουν, καθώς την προηγούμενη Τρίτη οι καμπάνες στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ σήμαιναν επί τρεις ολόκληρες ώρες. Αυτό όμως δεν ήταν τίποτα μπροστά στους κανονιοβολισμούς και τις ομοβροντίες των πυροβόλων όπλων. Τα ειδικά σώματα απόδοσης τιμών των Ενόπλων Δυνάμεων δεν στάθηκαν φειδωλά: επαναφέροντας από την... αποστρατεία όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην ανακατάληψη των Φόκλαντ, αλλά ακόμη και κανόνια από τον Α’  Παγκόσμιο Πόλεμο, έριχναν δεκάδες βολές -άσφαιρες- από το Γκριν Παρκ παραπλεύρως του ανακτόρου Μπάκιγχαμ, αλλά και τον Πύργο του Λονδίνου προς τιμήν της γέννησης του πρίγκιπα. Ασχέτως αν υπήρχε κίνδυνος να ταραχτεί ο γλυκός ύπνος του βρέφους, οι κανονιές έθεσαν το Λονδίνο επί ποδός πολέμου, ενώ ο βρετανικός λαός βρισκόταν ήδη σε συναγερμό. 

Ανά τον κόσμο 

Εν τω μεταξύ, στον Καναδά οι καταρράκτες του Νιαγάρα φωτίστηκαν με μια ζεστή μπλε απόχρωση, η οποία συμβόλιζε -προφανώς- το φύλο του βρέφους. Με τον πανηγυρικό φωτισμό διάφορων εμβληματικών ουρανοξυστών εορτάστηκε η γέννηση του παιδιού του Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον στην πρωτεύουσα του Καναδά, την Οτάβα, καθώς και στο Τορόντο, ενώ στη Νέα Ζηλανδία 37 κτίρια λούστηκαν επίσης στο μπλε χρώμα των προβολέων χάριν του βασιλικού βρέφους. Στην Αυστραλία, η πρωθυπουργός της χώρας Τζούλια Τζίλαρντ ανέλαβε να πλέξει με τα χέρια της ένα κουκλάκι ειδικά για το νεοαφιχθέν βρέφος. Στη βρετανική πριγκιπική κατοικία επικρατεί ήδη έντονη αδημονία γύρω από το εάν η κυρία Τζίλαρντ θα ολοκληρώσει σύντομα το εργόχειρό της -ένα καγκουρό-, τουλάχιστον προτού το νεογέννητο καθίσει στον βασιλικό θρόνο. Παρεμπιπτόντως, για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει προηγουμένως να έχουν παραιτηθεί, για οποιονδήποτε λόγο, από το στέμμα ο παππούς και ο πατέρας του, δηλαδή ο σύζυγος και ο γιος της μακαρίτισσας Νταϊάνα, ο πρίγκιπας Κάρολος και ο Γουίλιαμ. Με άλλα λόγια, το ντελίριο στο οποίο ζει η Βρετανία, όλη αυτή η απερίγραπτη ευφορία, η οποία δεν συγκρίνεται ούτε με την κατάκτηση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο, είναι μια υπόθεση που αφορά στο πολύ απώτερο μέλλον: ο πρίγκιπας Κάρολος είναι ήδη 65 ετών και ακόμη περιμένει να διαδεχθεί τη μητέρα του, τη νυν βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία στα 87 της δεν δείχνει καμία διάθεση να παραδώσει τη σκυτάλη σε οποιονδήποτε από τους διαδόχους της. Ο δε Γουίλιαμ είναι μόλις 31 ετών και εάν αποδειχτεί το ίδιο κορακοζώητος με τους προγόνους του, κάτι που βεβαίως είναι απολύτως ευκταίον, τότε το βασιλικό βρέφος δεν αναμένεται να φορέσει βασιλικό στέμμα προτού παρέλθει τουλάχιστον μισός αιώνας από σήμερα. Οπότε, ο ενθουσιασμός των Βρετανών είναι κατά τι πρόωρος.

Η χρυσή βιομηχανία του μωρού

Ανεξαρτήτως ιδεολογίας, οι Βρετανοί θεωρούν αυτονόητο τον θεσμό της βασιλείας, έστω και εάν ο ρόλος του στην πραγματική πολιτική ζωή της χώρας είναι εντελώς διακοσμητικός. Ωστόσο, το γεγονός ότι η συμπαθέστατη Κέιτ Μίντλετον και ο πάντα πρόσχαρος Γουίλιαμ απέκτησαν το πρώτο τους παιδί αποδεικνύει ότι η δύναμη της βασιλικής οικογένειας στη Βρετανία είναι κυρίως οικονομική - και εμμέσως πολιτική. Ακριβώς όπως συνέβη και με τον γάμο του πριγκιπικού ζεύγους πριν από δύο χρόνια, έτσι και η έλευση του βρέφους συνοδεύτηκε από μια μεγάλη εκστρατεία προβολής και προώθησης του Ηνωμένου Βασιλείου ως τουριστικού προορισμού, με λάβαρο όχι μόνο τη σημαία με το Union Jack, αλλά και τις πρώτες εικόνες του νεογέννητου. Ταυτόχρονα με το βρέφος γεννήθηκε μια ολόκληρη βιομηχανία ειδών αφιερωμένων στο «royal baby» που ανέβασε την... εμπορική αξία του νεοαφιχθέντος αθώου πρίγκιπα στα 300 εκατ. ευρώ. Εις υγείαν του βρέφους οι Βρετανοί έχουν ήδη αυξήσει τις ποσότητες αλκοολούχων που καταναλώνουν, ξοδεύοντας επιπλέον 71 εκατ. ευρώ για χλιαρή μπίρα και λοιπά οινοπνευματώδη. Οσο για τα αναμνηστικά που κυκλοφορούν μαζικά, η αξία τους υπολογίζεται σε περίπου 92 εκατ. ευρώ. 

Η παράδοξη «προίκα» που ήρθε μαζί με το νεογνό, αλλά ερήμην του, περιλαμβάνει τα πάντα: παιχνίδια, αναμνηστικές επιγραφές, μάσκες με το πρόσωπο των γονέων του, ακόμη και σακούλες μιας χρήσεως για τη ναυτία συγκαταλέγονται στον ατελείωτο κατάλογο των «royal baby memorabilia». Τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία του Λονδίνου διεκδίκησαν και αυτά μερίδιο στο πανδαιμόνιο, με σπέσιαλ προσφορές και παροχές. Το «Marriott», π.χ., διαφήμιζε σουίτες ειδικά για όσους επισκέπτονταν τη βρετανική πρωτεύουσα για να παραστούν στη γέννηση, με πλήρες σέρβις, σαμπάνιες, απογευματινό τσάι και μπάτλερ, ενώ μπόνους για τις εγκύους ήταν η δωρεάν χρήση των παιδικών εγκαταστάσεων του ξενοδοχείου - αρκεί να μάντευαν σωστά το φύλο και την ημέρα γέννησης του ήδη υπέρλαμπρου royal baby. Τους επαίνους των διεθνών ΜΜΕ κέρδισε με την έξοδό της από το μαιευτήριο η Κέιτ Μίντλετον, η οποία ξεπρόβαλε μαζί με τον γιο και τον σύζυγό της χαμογελαστή και φυσιολογικά διογκωμένη στην κοιλιακή χώρα. Φορούσε δε ένα απλό πουά φόρεμα, σχεδόν ίδιο με εκείνο της λεχώνας Νταϊάνα πριν από περίπου 30 χρόνια. Βέβαια, παρά τη σεμνότητά της, η Κέιτ δεν θα μπορούσε να εμφανιστεί ατημέλητη μπροστά σε δεκάδες φωτογράφους και καμεραμέν που είχαν κατασκηνώσει έξω από την κλινική St. Mary’s. Μαζί με το εξιτήριό της δέχτηκε και τις περιποιήσεις της προσωπικής της κομμώτριας Αμάντα Κουκ Τάκερ, ενώ, όπως ήταν ήδη γνωστό, λόγω του γαλαζοαίματου τοκετού για χάρη της Κέιτ είχε εκκενωθεί ολόκληρη πτέρυγα του μαιευτηρίου. 

Η «Lindo Wing», εκεί όπου φιλοξενήθηκε η δούκισσα του Κέιμπριτζ, επιβεβαίωσε τη διακεκριμένη θέση της στην Ιστορία: με υπηρεσίες ξενοδοχείου πέντε αστέρων, το κόστος για μια σουίτα στην πτέρυγα «Lindo» του «St. Mary’s» υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ. 

Ομως, είναι βέβαιο ότι οι έγκυες που θα ήθελαν να περάσουν τις ώρες τους πριν από τον τοκετό στο ίδιο μαιευτήριο, στην ίδια σουίτα, στο ίδιο κρεβάτι όπου ξάπλωσε η Κέιτ Μίντλετον έχουν ήδη πολλαπλασιαστεί. Το πριγκιπικό ζεύγος έχει το άγγιγμα του Μίδα στις βρετανικές μπίζνες. Χάρισμα κληρονομικό!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr