Κωνσταντίνος Κακανιάς: Στα σαλόνια των «New York Times» με τη σνομπ ηρωίδα του

Η κυρία Τεπενδρή, η εμβληματική ηρωίδα, ή -πιο σωστά- το alter ego του γνωστού εικαστικού, παρακολούθησε το Mode a Paris τον περασμένοΙούλιο και κατέθεσε τις εντυπώσεις της στην online έκδοση του «T Magazine»της ιστορικής νεοϋορκέζικης εφημερίδας, εκεί όπου είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά το 1996 

«Είμαι fashion icon. Εγώ είμαι το σόου», αναφωνεί με αυταρέσκεια που περισσεύει η κυρία Τεπενδρή στο μικρού μήκους κινηματογραφικό ντεμπούτο της με τον τίτλο «Tependris Rising». Το εν λόγω animation, που ενέπνευσε και την πιο πρόσφατη εν Ελλάδι έκθεση του εικαστικού Κωνσταντίνου Κακανιά πριν από περίπου έναν χρόνο στην γκαλερί Ρεβέκκα Καμχή («Τεπένδρειος Ανάβασις»), ουσιαστικά «απελευθέρωσε» τη ζάμπλουτη κυρία Τεπενδρή έπειτα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια από τον θάλαμο κρυογονικής θεραπείας και υπενθύμισε πως η ηρωίδα με τη vague κόμμωση και την ατελείωτη μύτη είναι ένα αναπόδραστο θύμα της μόδας (aka fashion victim). Φέτος, η κυρία Τεπενδρή, η οποία στην ταινία της άφησε με το στόμα ανοιχτό την Αννα (Γουίντουρ), τον Τέρι (Ρίτσαρντσον) και τον Κάνι (Γουέστ), επέστρεψε στο Παρίσι -την πόλη όπου ο εγκατεστημένος στο Λος Αντζελες δημιουργός της έχει αφήσει την καρδιά του, όπως έχει εξομολογηθεί σε παλαιότερες συνεντεύξεις του- για να παρακολουθήσει τα fashion shows υψηλής ραπτικής στο πλαίσιο του Mode a Paris.



«Για μένα η κυρία Τεπενδρή είναι ένας μύθος που εξυπηρετώ», έχει επισημάνει ο αεικίνητος και ανεξάντλητος Κωνσταντίνος Κακανιάς



Η κυρία Τεπενδρή, έπειτα από μια περίοδο ενασχόλησης αποκλειστικά με τον πολιτικό ακτιβισμό, επέστρεψε στη βασιλεύουσα της μόδας, συναγελάστηκε με ιερές αγελάδες (Πίτερ Μαρίνο, Ντονατέλα Βερσάτσε, Αννα Ντέλο Ρούσο), κάθισε στην πρώτη σειρά των επιδείξεων συντροφιά με νεόπλουτες πριγκίπισσες από το Κατάρ και τις ακτινογράφησε, τόλμησε να δοκιμάσει την εικονοκλαστική δημιουργία της Μαρίνα Αμπράμοβιτς για τον οίκο Maison Martin Margiela, θυμήθηκε σχεδόν με αγωνία πως η ζωή είναι πολύπλοκη δοκιμάζοντας ένα δυσκολοφόρετο παλτό Dior.
Ο Κωνσταντίνος Κακανιάς μετέφερε με την υπέροχη λεπτή ειρωνεία του τις εντυπώσεις της μούσας του σε μια σειρά από εικονογραφήσεις για την ηλεκτρονική έκδοση του βαρύτιμου «T Magazine» των «New York Times» - στην ίδια εφημερίδα εμφανίστηκε για πρώτη φορά η κυρία Τεπενδρή το 1996.


«Δεν αισθάνομαι εκκεντρικός, αλλά χαίρομαι που με θεωρείτε», έχει δηλώσει στο παρελθόν ο ταλαντούχος εικαστικός και «πατέρας» της κυρίας Τεπενδρή. Στην πραγματικότητα καλλιτέχνης και καλλιτέχνημα είναι δύο παραπληρωματικά μεγέθη στην περίπτωση Κακανιά-Τεπενδρή. Και παρότι για μεγάλο χρονικό διάστημα τα ίχνη της κυρίας Τεπενδρή αγνοούνταν, τελικά φαίνεται πως εκείνη πάντα θα επιστρέφει στο μυαλό και στο πενάκι του - λογικό, αν σκεφτείτε πως μιλάμε για μια κυρία πανταχού παρούσα και τα πάντα πληρούσα: «Εχω κάνει χιλιάδες άλλα πράγματα: installations, γλυπτά... Αλλά η κυρία Τεπενδρή έχει απήχηση στον κόσμο. Εν τω μεταξύ είναι και πολλοί που τη μισούν, που τη θεωρούν τρομερά επιφανειακή, που τη θεωρούν απλώς κόμικ ή illustration. Για μένα η κυρία Τεπενδρή είναι ένας μύθος που εξυπηρετώ», έχει επισημάνει ο αεικίνητος και ανεξάντλητος Κακανιάς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr