Γκραν Πρι για τους γλυπτούς μυς της ελίτ

Ανδρες -αλλά και γυναίκες- με σωματοδομή ανεπτυγμένη ως τα ακραία όρια του ανθρώπινου οργανισμού ετοιμάζονταιγια τη μεγάλη γιορτή του bodybuilding. Το 1ο Grand Prix Elite  φιλοδοξεί να μυήσει το ελληνικό κοινό σε έναν παρεξηγημένο μεν, συναρπαστικό δε κόσμο, όπου οι αθλητές μεταμορφώνονται σε ζωντανά γλυπτά

Κόντρα σε κάθε παρανόηση ή προκατάληψη εναντίον του αθλήματος που επιμένει να μην αναγνωρίζει τη μοναδική τέχνη της γυμναστικής σωματογλυπτικής, το 1ο Grand Prix Elite φιλοδοξεί να μείνει στην ιστορία ως η μεγαλύτερη γιορτή του bodybuilding που έγινε ποτέ στην Ελλάδα. Σε όσους το περιφρονούν σαν ένα σπορ «μόνο για άνδρες που ξημεροβραδιάζονται μπροστά στους καθρέφτες των γυμναστηρίων, που μοστράρουν τα τεχνητά μούσκουλά τους ποζάροντας στημένοι και καμαρωτοί σαν φουσκωτά παγόνια», οι διοργανωτές του αγώνα απαντούν ότι το bodybuilding είναι παντού, σε κάθε γυμναστήριο, σε κάθε άσκηση με βάρη που μπορεί να κάνει ο καθένας για να βελτιώσει τη σωματική του κατάσταση.



Φυσικά, οι αθλητές που φτάνουν να διαγωνιστούν σε εκδηλώσεις όπως το Grand Prix Bodybuilding δεν γυμνάζονται απλώς, αλλά έχουν αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή τους στο άθλημα, κάτι που δεν είναι ούτε εύκολο ούτε ανώδυνο. Και, σίγουρα, δεν είναι ταυτισμένο απαραιτήτως με τους σωματοφύλακες και τον κόσμο της νύχτας ή με τη χημεία των αναβολικών. Ο δικέφαλος, για παράδειγμα, κοινώς το μπράτσο ενός bodybuilder, μπορεί να αγγίζει σε διάμετρο τα 60 εκατοστά όταν η αντίστοιχη μέτρηση στο χέρι ενός απλού αλλά γυμνασμένου άνδρα δεν ξεπερνά το μισό. Ομως, για κάθε χιλιοστό διόγκωσης του μυ, για κάθε μικρογραμμάριο μυϊκής μάζας που προσθέτει στο κορμί του ο bodybuilder κρύβεται σκληρή δουλειά στους πάγκους και τα όργανα του γυμναστηρίου. Μέσα σε αυτούς τους γλυπτούς μυς περικλείονται κτηνώδεις δυνάμεις - και όχι απλώς, «ύποπτης και χημικής προέλευσης» πλαστά φουσκώματα.

Το bodybuilding είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα αθλήματα παγκοσμίως και τα τελευταία χρόνια διεκδικεί με όλο και μεγαλύτερες αξιώσεις την ένταξή του στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι πρωταθλητές στους διεθνείς διαγωνισμούς τυγχάνουν μεγάλης εκτίμησης και έχουν εκατομμύρια οπαδούς - αλλά και εκατομμύρια στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, από αμοιβές για συμμετοχή σε αγώνες, χορηγίες κ.λπ.
Το bodybuilding είναι ένας ολόκληρος κόσμος, με το δικό του πάνθεον και τη δική του γοητεία, και χρησιμοποιεί ως φυσικό δυναμωτικό του τη θέληση, την αφοσίωση και την προσπάθεια - παρά τις ύποπτες ουσίες. 



Bodybuilding παντού
Εγκαταλείποντας την εσωστρέφεια των μικρών αιθουσών, τα ξενοδοχεία, τους κινηματογράφους κ.λπ., όπου συνήθως φιλοξενούνται οι εκδηλώσεις του ελληνικού bodybuilding, οι αγώνες σωματοδομής ετοιμάζονται να κατακτήσουν ένα πραγματικά μεγάλο κοινό, σε ένα πραγματικά μεγάλο στάδιο. Το Σάββατο 16 Νοεμβρίου, στο κλειστό γήπεδο του Τάε Κβον Ντο, στην παραλία του Φαλήρου, η ελίτ των Ελλήνων και Κυπρίων αθλητών του bodybuilding θα παρουσιάσει στο κοινό το μεγάλο πάρτι της μυϊκής ανάπτυξης. Επιδεικνύοντας το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η εκγύμναση και η προσεκτική φροντίδα του ανθρώπινου σώματος, άνδρες αλλά και γυναίκες θα ποζάρουν διεκδικώντας έπαθλα και τίτλους ενώπιον κριτικής επιτροπής και περίπου 5.000 φίλων του bodybuilding που αναμένεται να γεμίσουν τις κερκίδες του σταδίου.



Εκτός όμως από τους Ελληνες και τους Κυπρίους, σε ρόλο γκεστ σταρ θα εμφανιστούν κορυφαίοι bodybuilders από την Τσεχία και την Αμερική, συμπεριλαμβανομένου του Νο 1 παγκοσμίως, του εξωπραγματικού Αμερικανού Φιλ Χιθ, ο οποίος έχει στεφθεί «Mr. Olympia» τις τρεις τελευταίες χρονιές. Μολονότι η κουλτούρα του bodybuilding είναι σχετικά άγνωστη στην Ελλάδα, το ότι ένας αθλητής του μεγέθους και της αίγλης που απολαμβάνει σε όλο τον κόσμο ο Φιλ Χιθ έρχεται στη χώρα μας ισοδυναμεί με την έλευση μιας αθλητικής προσωπικότητας όπως π.χ. ο Λιονέλ Μέσι ή ο Κριστιάνο Ρονάλντο.



Οι διοργανωτές μάλιστα του 1ου Grand Prix έχουν ήδη προκηρύξει έναν διαγωνισμό στο Facebook, μέσω του οποίου τέσσερις τυχεροί θα έχουν την ευκαιρία να προπονηθούν μαζί με τον σούπερ σταρ Φιλ Χιθ -και άλλοι τέσσερις με τον επίσης Αμερικανό bodybuilder Εντ Ναν. Δυστυχώς, για την κυρία Κάτκα Κούπτοβα, την εκρηκτική Τσέχα αθλήτρια, δεν έχει προβλεφθεί αντίστοιχος διαγωνισμός -παρά το έντονο ενδιαφέρον των φίλων του σπορ να ιδρώσουν δίπλα σε αυτό το απίθανα γραμμωμένο κορμί. Ωστόσο, τόσο η Κούπτοβα όσο και οι Ελληνίδες αθλήτριες, όπως η εντυπωσιακή Φένη Κασκάνη, πρωταθλήτρια στο καράτε, με 16 μετάλλια σε σημαντικές διοργανώσεις, δηλώνουν ότι απόλυτη προτεραιότητα στην αθλητική τους καριέρα τα τελευταία χρόνια είναι το bodybuilding, το οποίο, όπως ισχυρίζονται, ενισχύει και τη θηλυκότητά τους. Μάλιστα η Φένη έχει ως προπονήτρια τη μητέρα της και, παρά την πρότερη επιτυχημένη της πορεία στις πολεμικές τέχνες, δηλώνει ταγμένη στο bodybuilding «διότι μου αρέσει να έχω αντίπαλο τον εαυτό μου».




Αυτή τη δήλωση θα έσπευδαν να προσυπογράψουν όλοι όσοι ασχολούνται με το συγκεκριμένο σπορ, «επαγγελματίες» και μη. Διότι στην ουσία η προσπάθεια να αναπτύξει κάποιος κάθε μυ του σώματός του, τηρώντας απόλυτη συμμετρία και  κάνοντας κυριολεκτικά γλυπτική στο ίδιο του το κορμί μέσω της γυμναστικής, προϋποθέτει έναν αγώνα καθημερινό και μακροχρόνιο. Και όπως αποκαλύπτει ο κ. Γιάννης Παναγιωτόπουλος, διοργανωτής του 1ου Grand Prix αλλά και «Μίστερ Ελλάς» 1982, «η πιο σκληρή δοκιμασία για τον bodybuilder είναι η διατροφή. Πρέπει να τρώει κάθε δύο ώρες συγκεκριμένες ποσότητες φαγητού, μόνο καθαρές τροφές, ειδάλλως η προσπάθειά του πηγαίνει χαμένη. Κι αυτό δεν έχει διαλείμματα και διακοπές, συνεπάγεται κόστος σε χρήμα και χρόνο. Οι περισσότεροι δεν τα παρατάνε στα βάρη, αλλά στις δυσβάστακτες, σχεδόν απάνθρωπες, απαιτήσεις της διατροφής.

Οι Ελληνες αθλητές, όπως αυτοί που θα θαυμάσει ο κόσμος στις 16 Νοεμβρίου, είναι πραγματικοί ήρωες: εργάζονται, γυμνάζονται, έχουν οικογένειες και ταυτόχρονα είναι αφοσιωμένοι στο σπορ, ετοιμάζοντας έξι και επτά γεύματα κάθε μέρα». Χαρακτηριστικό της δυσκολίας του αθλήματος είναι το γεγονός ότι στο σώμα ενός άνδρα bodybuilder το ποσοστό λίπους δεν ξεπερνά το 3%, ενώ η αντίστοιχη τιμή σε έναν συνηθισμένο ανδρικό οργανισμό είναι πάνω από 8%. Με άλλα λόγια, bodybuilding και πίτσες, σοκολατίνες κ.λπ. απλώς δεν συναντώνται ποτέ. 



Για όλη την οικογένεια
Στο Grand Prix που θα γίνει στο Τάε Κβον Ντο, εκτός από τον καθαυτό διαγωνισμό ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες bodybuilders, θα υπάρχουν επιδείξεις άλλων αθλημάτων όπως κικ μπόξινγκ, καράτε και ζούμπα, έκθεση αθλητικών προϊόντων, εστιατόριο αποκλειστικά με υγιεινές τροφές, ενώ οι διοργανωτές έχουν δώσει μεγάλη έμφαση στη συμμετοχή του κοινού. Οποιοσδήποτε μπορεί να λάβει μέρος σε διαγωνισμούς δύναμης, διεκδικώντας χρηματικά έπαθλα, δωροεπιταγές κ.λπ. Επίσης, εάν κάποιος νιώθει ότι διαθέτει την απαιτούμενη σωματική διάπλαση, θα μπορεί να ποζάρει σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον περίβολο του σταδίου. Οι φωτογραφίες όλων όσοι θελήσουν να επιδείξουν τα προσόντα τους θα προωθηθούν από τους διοργανωτές σε συνεργαζόμενες εταιρείες, οι οποίες ενδεχομένως να αξιοποιήσουν σε κάποια διαφημιστική τους καμπάνια, κατάλογο κ.ο.κ. τους ερασιτέχνες bodybuilders.

 «Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο όμως», λέει ο κ. Παναγιωτόπουλος, «αυτό που επιδιώκουμε με το 1ο Bodybuilding Elite Grand Prix είναι να δείξουμε πόσο γοητευτικός και υγιής είναι ο κόσμος του αθλήματος. Με ένα ιδιαίτερα λογικό εισιτήριο (17 ευρώ στην προπώληση, 22 επί τόπου) για μια ολόκληρη ημέρα, από το πρωί έως το βράδυ, περιμένουμε να δούμε οικογένειες στο στάδιο Τάε Κβον Ντο. Περιμένουμε παιδιά ή ενήλικους από όλη την Ελλάδα, κάθε επαγγέλματος, μόρφωσης, άντρες και γυναίκες που δεν ήξεραν ή είχαν εσφαλμένη εντύπωση για το bodybuilding να έρθουν κοντά σε σπουδαίους αθλητές, να μιλήσουν μαζί τους και να εγκαταλείψουν τις όποιες επιφυλάξεις τους. Οι Ελληνες πρωταθλητές, ο Θανάσης Αττιλάκος, ο Σταύρος Τριουλίδης, ο Γιώργος Παπαδάκης, ο Λευτέρης Σιδηρόπουλος και πολλοί άλλοι ακόμη, είναι πραγματικά αξιοθαύμαστοι αθλητές και αξιόλογοι άνθρωποι - και δεν μιλάω μόνο για το κορμί που έχουν καταφέρει με τόσο κόπο να χτίσουν».




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr