Παύλος Ψωμιάδης: Πώς έβαλε στη φυλακή όλη του την οικογένεια
19.12.2013
07:28
Πώς ο Ελληνας Μέιντοφ αφού εξαπάτησε τους ασφαλισμένους στην ΑΣΠΙΣ παρέσυρε στη δίνη του σκανδάλου τη σύζυγο και τα παιδιά τους και εντέλει οδηγήθηκαν όλοι στη φυλακή
Νέα Υόρκη 2008. Η υπόθεση Μέιντοφ συγκλονίζει τον πλανήτη. Μια πυραμίδα του Αμερικανού μεγαλοχρηματιστή οδηγεί την αγορά στο κόκκινο. Ενα πρόσωπο θεσμικού κύρους και υπεράνω υποψίας είναι ο ιθύνων νους της μεγαλύτερης κομπίνας των τελευταίων ετών. Αναλυτές κάνουν λόγο για την «απάτη του αιώνα».
Η πυραμίδα των 50 δισ. ευρώ κλονίζει την εμπιστοσύνη στις αγορές και σύντομα ο Μπέρναρντ Μέιντοφ βρίσκεται σιδηροδέσμιος. Μαζί του, όμως, υποφέρει και η οικογένειά του. Η ιστορία της συζύγου του, Ρουθ, σε πιο γκροτέσκ λογική, ενέπνευσε τον Γούντι Αλεν για τη δημιουργία της πρόσφατης ταινίας του με τίτλο «Θλιμμένη Τζάσμιν». Μιας γυναίκας της καλής κοινωνίας που επειδή ο άνδρας της βρέθηκε στη φυλακή αναγκάζεται να επιστρέψει πάμπτωχη στο σπίτι της φτωχής αδελφής της και να ζήσει με τον «λαουτζίκο». Στην πιο «τραγική» όμως ανάγνωση του ίδιου story, το 2011 ο μικρός γιος του χρηματιστή Μαρκ, μην αντέχοντας τον διασυρμό, οδηγήθηκε στην αυτοκτονία.
Η πυραμίδα των 50 δισ. ευρώ κλονίζει την εμπιστοσύνη στις αγορές και σύντομα ο Μπέρναρντ Μέιντοφ βρίσκεται σιδηροδέσμιος. Μαζί του, όμως, υποφέρει και η οικογένειά του. Η ιστορία της συζύγου του, Ρουθ, σε πιο γκροτέσκ λογική, ενέπνευσε τον Γούντι Αλεν για τη δημιουργία της πρόσφατης ταινίας του με τίτλο «Θλιμμένη Τζάσμιν». Μιας γυναίκας της καλής κοινωνίας που επειδή ο άνδρας της βρέθηκε στη φυλακή αναγκάζεται να επιστρέψει πάμπτωχη στο σπίτι της φτωχής αδελφής της και να ζήσει με τον «λαουτζίκο». Στην πιο «τραγική» όμως ανάγνωση του ίδιου story, το 2011 ο μικρός γιος του χρηματιστή Μαρκ, μην αντέχοντας τον διασυρμό, οδηγήθηκε στην αυτοκτονία.
Αθήνα 2013. Η πίκρα δεδομένη. Η οργή δικαιολογημένη. Είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που εδώ και πέντε χρόνια ταλαιπωρούνται επειδή ο ιδιοκτήτης της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια τους ενέπλεξε σε μια πρωτοφανή απάτη. Σε μια πυραμίδα που θυμίζει την Αλβανία στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Είναι οι πολίτες που αναγκάστηκαν να μην έχουν εδώ και καιρό την ιατροφαρμακευτική κάλυψη που η ΑΣΠΙΣ τούς όφειλε, που έχασαν τους κόπους μιας ζωής από τα περίφημα «ομόλογα Ψωμιάδη» και που αντιμετωπίστηκαν με κυνισμό από την Πολιτεία. Ο αναγνώστης του asfalismenosaspis.blogspot.gr εύκολα μπορεί να δει αυτή την αγανάκτηση να μετατρέπεται σε γνήσια ελληνική ειρωνεία, μετά τον εγκλεισμό στον Κορυδαλλό της συζύγου του Παύλου Ψωμιάδη και των δύο παιδιών του, με τις κατηγορίες της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων και της απάτης.
Συνηθίζει να λέει ο λαός μας πως «αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα». Στην περίπτωση της κατάρρευσης του ομίλου ΑΣΠΙΣ και της απάτης Ψωμιάδη η ρήση βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή της. Μια ολόκληρη οικογένεια -μετά και τους χιλιάδες πελάτες του πάλαι ποτέ Μίδα Παύλου Ψωμιάδη που καταταλαιπωρούνται- βρίσκεται πλέον στη φυλακή, υπομένοντας μια απροσδόκητη μοίρα. Είναι η πτώση που ακολούθησε την κοινωνική άνοδο ενός ανθρώπου που ξεκίνησε δίχως να έχει να φορέσει καν παπούτσια στο μετεμφυλιακό Κερατσίνι, που πάλεψε κυριολεκτικά (καθώς υπήρξε αθλητής στη σφαιροβολία) και μεταφορικά (αφού ξεκίνησε ως απλός πλασιέ) και ο οποίος κατάφερε να ζει πολυτελώς, να κάνει παρέα με πρωθυπουργούς, να τον παρακαλούν για ένα ραντεβού υπουργοί, να έχει δική του τράπεζα και να θεωρείται ένας εκ των πλουσιότερων Ελλήνων. Με μια διαφορά όμως, το 1960 ήταν ένας νέος γεμάτος όνειρα. Τώρα, σε ηλικία 75 ετών, είναι ένας ηλικιωμένος άνδρας που με τις πράξεις του κατέστρεψε 200.000 Ελληνες και την ίδια του την οικογένεια.
Οι δύσκολες ημέρες της προφυλάκισης
Ανθρωπος με «κρύο αίμα», ο Παύλος Ψωμιάδης υπέμενε με καρτερία την εδώ και τρία χρόνια στέρηση της ελευθερίας του. Εξάλλου όσο κι αν σε κανέναν δεν αρέσει η κατρακύλα και η κοινωνική απαξίωση που ο εγκλεισμός φέρνει, το να έχει περάσει πάνω από 40 χρόνια μέσα στον πλούτο (και πολύ περισσότερο προερχόμενο από τα λεφτά των άλλων) και απλώς να εισπράττει λίγα χρόνια κράτησης για τα αδικήματα ετών είναι μια καλή και επωφελής εξίσωση ζωής. Οσοι γνωρίζουν τον επιχειρηματία λένε ότι το τελευταίο διάστημα παρουσιαζόταν και αρκετά αισιόδοξος, καθώς επίκειτο λίγο πριν από τα Χριστούγεννα η αποφυλάκισή του. Ωστόσο, υπολόγιζε χωρίς τον ξενοδόχο και πιο συγκεκριμένα δίχως τον πρόεδρο Πρωτοδικών κ. Χρήστο Παπακώστα, ο οποίος έκρινε προφυλακιστέα όλη την οικογένεια του businessman για σοβαρά κακουργήματα, όπως ξέπλυμα μαύρου χρήματος και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, στο πλαίσιο της οποίας τελέστηκαν αδικήματα όπως απάτη, υπεξαίρεση και απιστία. Πρόκειται για υπόθεση που οδήγησε σε ζημία άνω των 200 εκατ. ευρώ, με τη συμμετοχή, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, της γυναίκας του Μάρως, της κόρης του Ολγας και του γιου του Ντάνου. Οι τελευταίοι, κεραυνοβολημένοι οδηγήθηκαν στις φυλακές, ενώ τις τελευταίες ημέρες προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους και να οργανώσουν τη νομική τους άμυνα διά του δικηγόρου και φίλου τους κ. Γιάννη Αλετρά, καθώς επίσης και της δικηγόρου και εξαδέλφης τους κυρίας Αντιγόνης Κουρδισιάνη. Δύο από τους λίγους (αν όχι οι μόνοι άνθρωποι) που έμειναν στο πλευρό τους, αφού το τελευταίο διάστημα η οικογένεια είχε απομονωθεί από την «καλή» αθηναϊκή κοινωνία.
Η ζωή με το στίγμα
Με τη φυλάκιση του Παύλου Ψωμιάδη πολλά άλλαξαν για την πάλαι ποτέ κοσμική οικογένεια των βορείων προαστίων. Το «παλάτι» του Κεφαλαρίου με την απίστευτη θέα στο Λεκανοπέδιο που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της περιοχής του μαντάλωσε ερμητικά τις πόρτες του. Τα πάρτι παρουσία πρωθυπουργών όπως ο Κώστας Καραμανλής αλλά και υπουργών όπως ο στενός φίλος της οικογένειας κ. Γιάννης Παπαθανασίου αποτελούν ανάμνηση. Κακές γλώσσες βέβαια της περιοχής αναφέρουν πως τα πρώτα δύο χρόνια της φυλάκισης Ψωμιάδη, η σύζυγός του, αν και επικαλούνταν συχνά οικονομικά προβλήματα λόγω δέσμευσης οικογενειακών λογαριασμών, συχνά επισκεπτόταν όλα τα παλιά της στέκια για αγορές που κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητες ήταν, ενώ αυτόπτες μάρτυρες λένε πως κυκλοφορούσε με το Porsche Cayenne της, ενώ το ίδιο έκαναν και τα δύο της παιδιά που επίσης κυκλοφορούσαν με ακριβές Mercedes και άλλα παρόμοιας χλιδής οχήματα. Τα παιδιά, δηλαδή δεν αναγκάστηκαν μετά τη βύθιση της αυτοκρατορίας να βγουν στη γύρα για δουλειά, καθώς θεωρούσαν πως ήταν εξασφαλισμένα. Ο 34χρονος Ντάνος Ψωμιάδης δημιούργησε την εταιρεία φωτοβολταϊκών Green Watt, η οποία όμως αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα, ενώ η αδελφή του, Ολγα, μετά τη φυλάκιση του πατέρα της απολύθηκε από την ΑΣΠΙΣ Bank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που κατόπιν απορρόφησε την τράπεζα. Η τελευταία μάλιστα έχει στην κατοχή της τις μετοχές της εταιρείας Liberty Life, ενώ στη μητέρα της ανήκουν οι κατοικίες σε Κηφισιά και Μύκονο.
Πτώση δίχως τέλος
Μια δεύτερη πάντως ανάγνωση όσων βρίσκονται κοντά στην οικογένεια αποδίδει μια εντελώς διαφορετική εικόνα από το 2012 και μετά. Ανθρωπος με οικογενειακή σχέση με τους Ψωμιάδηδες εκμυστηρεύτηκε ότι «η πρόνοια στα οικονομικά της Μάρως Ψωμιάδη εξαντλήθηκε μέσα σε δύο χρόνια, με αποτέλεσμα τελευταίως να έχει μεγάλες δυσκολίες».
Η Ολγα Ψωμιάδη από την πίεση που δημιουργήθηκε εξαιτίας των πεπραγμένων του πατέρα της, σύντομα οδηγήθηκε στο διαζύγιο με τον επί χρόνια σύζυγό της και γνωστό επιχειρηματία στα οπλικά συστήματα και τις ενοικιάσεις ελικοπτέρων Αχιλλέα Κουρέπη. Υστερα από αυτή την άτυχη κατάληξη, η Ολγα Ψωμιάδη που εξακολουθούσε να μένει στο σπίτι της στο Κεφαλάρι κοντά στη μητέρα της, βρήκε καταφύγιο στην ψυχανάλυση και παράλληλα επιχείρησε να βοηθήσει ομάδες ανώνυμων πολιτών δημιουργώντας group therapy. «Η Ολγα είναι μια ευαίσθητη κοπέλα, με έντονη πνευματικότητα, που μπλέχτηκε στις ιστορίες του πατέρα της δίχως τη θέλησή της. Εάν σας έδινε ο πατέρας σας έγγραφα να υπογράψετε, θα τον ρωτούσατε να μάθετε τι είναι αυτό; Μπορεί κανένας να περάσει τον πατέρα του για απατεώνα;» διερωτάται στενή συγγενής της οικογένειας.
Η πιο δύσκολη όμως περίπτωση φαίνεται να είναι ο μοναχογιός του Παύλου Ψωμιάδη. Ενα παιδί το οποίο είχε ως πρότυπο τον πατέρα του και μετά τη σύλληψή του κατέρρευσε όλος του ο κόσμος. Ο Ντάνος Ψωμιάδης φέρεται να είχε πιο ενεργό ρόλο σε πολλές από τις δουλειές του Παύλου Ψωμιάδη, με αποτέλεσμα ο φόβος του για το μέλλον να τον έχει λυγίσει. Στενοί του φίλοι μάλιστα έδειχναν ιδιαίτερα ανήσυχοι για την ψυχολογική κατάσταση που του δημιούργησε η φυλάκιση του πατέρα του και το έντονο στρες που βιώνει. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον θυμούνται μέχρι και να καβγαδίζει για τον πατέρα του σε μπαρ της Αθήνας. Τελευταία ο ίδιος προσπάθησε να ξαναφτιάξει τη ζωή του εγκαταλείποντας τη νύχτα την οποία λάτρευε (πολλές φορές τον έβρισκε κανείς μέχρι και στα μπουζούκια παρέα με τον πατέρα του, στον οποίο επίσης άρεσε να διασκεδάζει εκεί), να αρραβωνιαστεί την εκλεκτή της καρδιάς του, στρεφόμενος έτσι σε έναν πιο οικογενειακό τρόπο ζωής. Ωστόσο, αυτό δεν κράτησε, και λόγω οικονομικών προβλημάτων αναγκάστηκε να αφήσει το σπίτι που νοίκιαζε στην Κηφισιά και να επιστρέψει στο σπίτι της μητέρας του με σκοπό να συνεισφέρει στα ήδη δύσκολα οικονομικά της. Αλλά και η ευρύτερη οικογένεια του Παύλου Ψωμιάδη βρέθηκε σε δεινή θέση. Ο αδελφός του Μιχάλης που εργαζόταν στην εταιρεία φέρεται να έχει χάσει πολλά λεφτά από τις δραστηριότητες του αδελφού του, ενώ και άλλοι του συγγενείς έφτασαν να συγκαταλέγονται στα θύματα του Ελληνα Μέιντοφ.
Αν ένας επιχειρηματίας με την εν γένει παρουσία και δράση του συμβολίζει αυτό που επί χρόνια γινόταν στην Ελλάδα, αυτός ξεκάθαρα είναι ο Παύλος Ψωμιάδης. Ενας businessman που το ρεύμα της ευμάρειας των ξέφρενων 80s και 90s τον πήγαν στην κορυφή και όταν συνειδητοποίησε τα πήλινα πόδια στα οποία βάσισε την ανάπτυξη του ομίλου και της περιουσίας του, επιχείρησε να κρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Ενας άνθρωπος που στήριξε το σαθρό σύστημα και στηρίχτηκε από αυτό, αν και η μέχρι στιγμής διάθεση των αρμόδιων αρχών να αποδώσουν και πολιτικές ευθύνες σε αυτό το μείζον σκάνδαλο δεν διαφαίνεται.
Το αντίθετο μάλιστα, καθώς κανένας πολιτικός δεν έχει κληθεί να απολογηθεί για την ανυπαρξία ελέγχων στην ασφαλιστική αγορά και κανένας επόπτης του κράτους δεν οδηγήθηκε στο εδώλιο. Ισως ο έγκλειστος επιχειρηματίας στις φυλακές βλέπει πλέον ότι το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να παραμείνει μέχρι και το τέλος της ζωής του μέσα σε αυτές. Κι εδώ είναι το σημείο καμπής. Θα μιλήσει άραγε ο Παύλος Ψωμιάδης για όλους αυτούς που τόσα χρόνια τον βοήθησαν και για τις σχέσεις που είχε μαζί τους; Οπως και να ’χει, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης το 2009 να κουκουλώσει επί μήνες τη φούσκα Ψωμιάδη, όταν η κατάσταση δεν μπορούσε πλέον να κρυφτεί, οι εποπτικές αρχές τού έβαλαν το μαχαίρι στον λαιμό απαιτώντας τον Σεπτέμβριο του 2009 να προχωρήσει σε αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 200 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι δείκτες φερεγγυότητας. Τα χρήματα αυτά όμως είχαν πετάξει από τους προσωπικούς λογαριασμούς του επιχειρηματία και τότε το κανόνι έσκασε. Τα ποσά ήταν τόσο μεγάλα που ούτε οι μεταφορές κεφαλαίων από μια θυγατρική σε άλλη, όπως στο παρελθόν, μπορούσαν να τα καλύψουν. Σε μία νύχτα η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης έβαλε λουκέτο στις εταιρείες Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, General Union ΑΕΓΑ και General Τrust ΑΕΓΑ, για να αποκαλυφθεί μια τρύπα 400 εκατ. ευρώ, να μείνουν στον δρόμο 700 εργαζόμενοι και 227.000 ασφαλισμένοι με συνταξιοδοτικά και άλλα προγράμματα ζωής να αγωνιούν για τις αποταμιεύσεις μιας ζωής.
Από «Νίκος Ξανθόπουλος», Ελληνας κροίσος
Αν κάποιος πάντως αναζητά ένα γνήσιο ελληνικού τύπου success story οπωσδήποτε θα πρέπει να σταθεί στα έργα και τις ημέρες του Παύλου Ψωμιάδη. Ηταν ένα φτωχό παιδί μεταναστών από τον Πόντο και στα νεανικά του χρόνια έμενε στα παραπήγματα των Ταμπουριών στο Κερατσίνι του Πειραιά. Το 1953 ξεκίνησε να δουλεύει ως κλητήρας για να βοηθήσει την οικογένειά του και συγχρόνως παρακολουθούσε μαθήματα σε νυχτερινό Γυμνάσιο. Κάποιοι που τον θυμούνται λένε μάλιστα πως ο ίδιος ήταν αριστερών πεποιθήσεων. Ωραίος ως νέος, ασχολήθηκε ενεργά με τον αθλητισμό. Στην αρχή με τη σφαιροβολία όπου αναδείχθηκε και Βαλκανιονίκης. Στη συνέχεια στράφηκε στο καράτε, άθλημα στο οποίο κατέχει μαύρη ζώνη και ασκούνταν ακόμα και λίγο πριν από τη σύλληψή του. Ανθρωπος που δεν φοβόταν τη δουλειά (χαρακτηριστικό του γνώρισμα ήταν πως βρισκόταν από τις 6 το πρωί κάθε μέρα στο γραφείο του μέχρι και τα 70 του), κατάφερε να εισαχθεί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και παράλληλα ξεκίνησε να δουλεύει σε εταιρεία εμπορικών αντιπροσωπιών. Το 1967 θα κάνει τη μεγάλη ανατροπή. Θα γίνει ασφαλιστής στην Αmerican Life και δύο χρόνια μετά θα μετακινηθεί στην Ιnteramerican. Ηδη έχει τη φήμη του πολύ δραστήριου ασφαλιστή ενώ η φυσική του γοητεία αλλά και η ευφράδειά του τον οδηγούν σε σταδιακή άνοδο. Αξέχαστη έχει μείνει η παραίνεσή του προς τους νεαρούς ασφαλιστές να έχουν ακριβό αυτοκίνητο για να «θαμπώνουν» τον πελάτη. Αλλες εποχές θα πει κανείς, άλλα ήθη. Το 1977 θα πάρει μεταγραφή για την Ασπίς Πρόνοια. Ιδιοκτήτης της εταιρείας ήταν ο αείμνηστος γκουρού του ασφαλιστικού κλάδου Αλέξανδρος Ταμπουράς. Η σχέση των δύο ανδρών υπήρξε σχέση ζωής, με τα πάνω αλλά -δυστυχώς- και τα κάτω της, καθώς οι δύο άνδρες εξελίχθηκαν σε άσπονδους εχθρούς. Το 1987 ο Παύλος Ψωμιάδης με τις ευλογίες του Ταμπουρά εξαγοράζει την Ασπίς Πρόνοια.
Τα «Ψωμιαδόχαρτα»
Η δεκαετία του ’90 θα είναι η κορυφαία για τον Παύλο Ψωμιάδη καθώς θα αγοράσει στον ασφαλιστικό κλάδο «ό,τι κινείται και πουλιέται». Θα συγχωνεύσει την εταιρεία Ηλιος, θα βάλει την ΑΣΠΙΣ στο Χρηματιστήριο και φυσικά θα κάνει το μοιραίο λάθος: θα αρχίσει να κλέβει τις ίδιες τις επιχειρήσεις του θεωρώντας τις μέρος της ίδιας του της τσέπης. Τότε θα ξεκινήσει η κυκλοφορία των περίφημων Αspis Βonds ή αλλιώς «ψωμιαδόχαρτων», των ομολογιών που κατέληξαν η επιχειρηματική ταφόπλακα του πάλαι ποτέ μεγιστάνα. Στενοί φίλοι του Παύλου Ψωμιάδη είναι όλη η χρυσή γενιά των ελληνικών ασφαλειών. Στενός φίλος του Πειραιώτη επιχειρηματία υπήρξε ο Φωκίων Μπράβος, ο Δούκας Παλαιολόγος και ο Χρήστος Γεωργακόπουλος. Και με τους τρεις ο Παύλος Ψωμιάδης κατάφερε να μαλώσει. Πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του τσακωμού του με τον Φωκίωνα Μπράβο, του οποίου θέλησε να εξαγοράσει με τρόπο επιθετικό την εταιρεία παρά το γεγονός ότι η σχέση ήταν μακροχρόνια. Τόσο στενή μάλιστα ήταν η σύνδεσή τους ώστε το σπίτι του προέδρου της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια στη Μύκονο το είχε σχεδιάσει η αρχιτέκτων σύζυγος του κ. Μπράβου. Φίλοι της τότε περιόδου θυμούνται πάντως πως σε μεγάλο βαθμό τα λάθη του Παύλου Ψωμιάδη δεν απέτρεπε με τη συμπεριφορά της η σύζυγός του. Μια γυναίκα που, αν και είχε λαϊκή καταγωγή και προερχόταν από πολύτεκνη φαμίλια, μαθαίνοντας γρήγορα, εισήλθε με τρόπο εντυπωσιακό στα κοσμικά σαλόνια και άφησε τον άνδρα της να επιδίδεται σε υπερβολές. Η Μάρω Ψωμιάδη ήταν που έπεισε τον Παύλο Ψωμιάδη να αφήσουν τις λαϊκές συνοικίες και να φτιάξουν το μέγαρο της οδού Πεντέλης στο Κεφαλάρι, αυτή ξεκίνησε τις αγορές ακριβών πινάκων παρά την ελάχιστη σχέση που η ίδια και ο σύζυγός της είχαν με την υψηλή τέχνη. Πολλοί θυμούνται μάλιστα τον Παύλο Ψωμιάδη να λέει με στόμφο στα συχνά του επιχειρηματικά γεύματα σε εστιατόρια των βορείων προαστίων (αγαπημένα του στέκια ήταν τα «Χρώματα Βυθού» και το «Βυζαντινό» στο «Χίλτον») πως ηρεμεί πίνοντας ένα ουίσκι και βυθίζοντας το βλέμμα του σε έναν αυθεντικό Γύζη!
ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΑ-ΦΩΤΙΑ
Φυγάδεψαν στο εξωτερικό δεκάδες εκατομμύρια
Πακτωλό εκατομμυρίων φέρεται να φυγάδεψε στο εξωτερικό η οικογένεια Ψωμιάδη το διάστημα που η ασφαλιστική Ασπίς είχε βαρέσει κανόνι και ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του εταιρείας Παύλος Ψωμιάδης είχε περάσει την πύλη των Φυλακών Κορυδαλλού. Η φυγάδευση εκατομμυρίων έρχεται στο φως μέσα από τα κατηγορητήρια που συντάχθηκαν από τον ανακριτή κατά της διαφθοράς Χρήστο Παπακώστα, ο οποίος ερευνά τη μεγάλη υπόθεση εξαπάτησης του επενδυτικού κοινού και των ασφαλισμένων του ομώνυμου ομίλου
Βάσει των κατηγορητηρίων αυτών οδηγήθηκαν πρόσφατα στις φυλακή η σύζυγός του Παύλου Ψωμιάδη, Μαρία, η κόρη τους Ολγα και ο γιος τους Δανιήλ. Ολοι αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτη και υπεξαίρεση και σε βάρος τους είχαν εκδοθεί εντάλματα για τη σύλληψή τους.
Στα πολυσέλιδα κατηγορητήρια-φωτιά σε βάρος των μελών της οικογένειας Ψωμιάδη περιγράφονται οι διαδρομές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού έως ότου αυτά καταλήξουν σε ατομικούς λογαριασμούς της οικογένειας. Τα χρήματα αυτά, ωστόσο, σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη, προέρχονται από τις επενδύσεις των ασφαλισμένων της Ασπίς, οι οποίοι είδαν τις οικονομίες τους κυριολεκτικά να εξανεμίζονται.
Ο ανακριτής επιφυλάσσει τον αρχηγικό ρόλο στην «εγκληματική οργάνωση» στον Παύλο Ψωμιάδη, ο οποίος «διηύθυνε αυτή, παρέχων διαταγές οδηγίες και εντολές». Εξίσου σοβαροί όμως, σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη, ήταν και οι ρόλοι που διαδραμάτισαν στη δράση της «εγκληματικής οργάνωσης» οι Ολγα Ψωμιάδη, Μαρία Ψωμιάδη, Βασίλειος Αδαμόπουλος, Αλέξανδρος Αντζουλίδης, Βασίλειος Τσιρίκος, Ανέστης Γιαννούσης κ.ά. Πρόκειται για μέλη των διοικητικών συμβουλίων εταιρειών του ομίλου της Ασπίς.
Αποτέλεσμα των πράξεων των συγκεκριμένων προσώπων, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στα κατηγορητήρια, ήταν να παραπλανηθούν από το 2007 και εφεξής ασφαλισμένοι που κατέχουν ασφαλιστήρια συμβόλαια αξίας τουλάχιστον 248.322.729,93 ευρώ, οι οποίοι αγνοούσαν ότι η Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ ήταν παντελώς αφερέγγυα. Και αυτό διότι κατά τη χρήση 2007 το διαθέσιμο περιθώριο φερεγγυότητας της Ασπίς ήταν μείον 331.425.286ευρώ και το 2008 μείον 485.669.963ευρώ.
Οι πράξεις απιστίας και υπεξαίρεσης που τελέστηκαν σε βάρος των εταιρειών Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Commercial Value ΑΑΕ -σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη- είναι πάρα πολλές και απαριθμούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, με χαρακτηριστικότερες τις εξής:
■ «Ο Π. Ψωμιάδης ιδιοποιήθηκε περαιτέρω παράνομα ποσά ασφαλίστρων... Τα χρήματα που κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε από την Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ ανήλθαν στο ποσό των 9.947.935,77 ευρώ».
■ «Τα μέλη της οικογένειας έστειλαν 62.087.411 ευρώ από την Commercial Value ΑΕΕ στην Aspis Holdings άνευ αιτιολογίας και άνευ επιστροφής».
■ «Ζημίωσαν κατά επιπλέον 73.467.718,57 ευρώ την Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, εμβάζοντας σε εταιρείες αποκλειστικών συμφερόντων της οικογένειας Ψωμιάδη τεράστια ποσά χρημάτων (Ασπίς Κάπιταλ
Πώς έστησαν το μεγάλο κόλπο με την υπεξαίρεση
Α.Ε., ΜΠΡΑΪΤ Α.Ε., Ασπίς Ομιλος Α.Ε., Δωρογραφοτεχνική Α.Ε., Πρόνοια Εμπορική Α.Ε. κ.ά.)».
Αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο ανακριτής για τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Ασπίς: «Προέτρεψε ασφαλισμένους επενδυτές να καταθέσουν (όπως και έπραξαν) τα χρήματα που αντιστοιχούν στα ασφάλιστρα σε προσωπικούς λογαριασμούς που τηρεί σε ελληνικές τράπεζες.... επικαλούμενος τη νόμιμη ιδιότητά του ως νομίμου εκπροσώπου της Ασπίς ΑΕΓΑ... Ιδιοποιήθηκε περαιτέρω παράνομα τα ποσά των ασφαλίστρων... Το ποσό που ο Παύλος Ψωμιάδης υπεξαίρεσε από την Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ ανήλθε στο ποσό των 9.947.935,77 ευρώ».
«Αφερέγγυοι»
Ο ανακριτής θεωρεί την κόρη και τον γιο του Π. Ψωμιάδη έμμεσους αυτουργούς των κακουργηματικών πράξεων που ο πατέρας τους διέπραξε, αφού, όπως επισημαίνει, τα τρία μέλη της οικογένειας «με κοινό δόλο και δράση» τέλεσαν το αδίκημα της κακουργηματικής απάτης σε βάρος των ασφαλισμένων Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ που συνήψαν ασφαλιστήρια συμβόλαια τα έτη 2007, 2008 και 2009. Και αυτό διότι γνώριζαν ότι δεν υπήρχε κεφαλαιακή επάρκεια της εταιρείας και παρ’ όλα αυτά τους έπεισαν να επενδύσουν σε αυτή παραπλανώντας τους.
Οσον αφορά στις διαδρομές του χρήματος σε εταιρείες συμφερόντων του Π. Ψωμιάδη με τελικό αποδέκτη τον ίδιο, χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρονται στο κατηγορητήριο για την εταιρεία ΜΠΡΑΪΤ Α.Ε.
Οι περισσότερες από τις μεταφορές χρημάτων από την ΜΠΡΑΪΤ Α.Ε. στον Π. Ψωμιάδη, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έλαβαν χώρα μέσω της Aspis Bank, της οποίας γενική διευθύντρια ήταν η κόρη του Ολγα. Η ίδια στην απολογία της πάντως ενώπιον του κ. Παπακώστα, αναφέρει πως η συμμετοχής στο Δ.Σ. της Aspis Bank, αλλά και στο Δ.Σ. άλλων εταιρειών ομίλου έγινε με προτροπή του πατέρα της, χωρίς η ίδια να έχει, όπως λέει, συμμετοχή στη δραστηριότητά τους. «Τα Δ.Σ. των εταιρειών αυτών προφανώς ουδέποτε συνεδρίαζαν», αναφέρει η Ολγα Ψωμιάδη, και προσθέτει: «Κάποιες ελάχιστες φορές ο πατέρας μου μού έδωσε να υπογράψω κάποια ελάχιστα έγγραφα πρακτικών, ενώ άλλες δεν είχε τεθεί η δική μου υπογραφή ή είχε βγει απευθείας αντίγραφο απ’ όσο ξέρω».
Δικαστική συνδρομή
Υστερα από αίτημα των ελληνικών αρχών δικαστικής συνδρομής στις αρμόδιες αρχές της Υερσέης της Μεγάλης Βρετανίας, προέκυψε ότι ο γιος του Π. Ψωμιάδη, Δανιήλ, είναι ακόμη και σήμερα κάτοχος τραπεζικού λογαριασμού της τράπεζας με την επωνυμία Standard Chartered Bank (Jersey) Limited.
Ο συγκεκριμένος λογαριασμός ανοίχθηκε τον Φεβρουάριο του έτους 2011 - δηλαδή λίγο χρονικό διάστημα αφότου είχε ανακληθεί η άδεια της Ασπίς και η Δικαιοσύνη είχε αρχίσει να διερευνά την υπόθεση. Οπως προέκυψε και σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο κατηγορητήριο, στον συγκεκριμένο λογαριασμό της Υερσέης κατατέθηκαν από την εταιρεία Black Sea Company Limited και από λογαριασμό της τράπεζα Credit Suisse της Ζυρίχης τα ποσά των 2.300.000 δολαρίων ΗΠΑ και 309.000 ελβετικών φράγκων.
Απολογούμενος για όλα αυτά στον ανακριτή, ο γιος του Π. Ψωμιάδη ανέφερε: «Εγώ γενικά, επειδή ποτέ δεν πίστεψα και δεν πιστεύω ότι πατέρας μου θα ήθελε να με μπλέξει σε κάτι παράνομο, θα υπέγραφα καλόπιστα σε οποιοδήποτε σχετικό έγγραφο και το ίδιο ισχύει και για την υπόθεση λογαριασμού στο Τζέρσεϊ, όπου δέχθηκα να χρηματοδοτηθεί από την εταιρεία Black Sea». Μάλιστα στο κατηγορητήριο σε βάρος του Δανιήλ Ψωμιάδη αναφέρεται ότι διερευνάται η εμπλοκή μελών της οικογένειάς του και σε άλλες περιπτώσεις trust που συνδέονται με λογαριασμούς στην ίδια τράπεζα της Ελβετίας.
Στη φυλακή
Σε ό,τι αφορά τον Παύλο Ψωμιάδη, αυτός βρίσκεται στις Φυλακές Κορυδαλλού εκτίοντας ποινή κάθειρξης οκτώ ετών, η οποία του επιβλήθηκε τον Απρίλιο του 2012 για την πλαστή εγγυητική επιταγή των περίπου 550.000.000 ευρώ που προσκόμισε το 2009 στην Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη -στο στάδιο της εξέτασης μαρτύρων- δίκη με κατηγορούμενο τον ίδιο, τη σύζυγό του και την κόρη του. Πρόκειται για την υπόθεση της εξαπάτησης των ομολογιούχων επενδυτών της Ασπίς Κάπιταλ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr