Mπιλάλ Eρντογάν:Ο γιος του «Σουλτάνου» στα όργια με τις μίζες

Mπιλάλ Eρντογάν:Ο γιος του «Σουλτάνου» στα όργια με τις μίζες

Αδίστακτος διαπραγματευτής, bon viveur, χαμηλών τόνων και βουτηγμένος στη διαφθορά. Δέχεται στωικά τις πατρικές συμβουλές του «σουλτάνου» Ερντογάν για να ξεφορτωθεί το μαύρο χρήμα και σφυρίζει αδιάφορα για τις κατηγορίες που τον ενοχοποιούν για συμμετοχή στο μεγαλύτερο σκάνδαλο δωροδοκίας που ταλανίζει την Τουρκία.

Mπιλάλ Eρντογάν:Ο γιος του «Σουλτάνου» στα όργια με τις μίζες
Ο 34χρονος Μπιλάλ, γιος του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, βαδίζει στα σκοτεινά μονοπάτια του πατέρα του. Εχει αναπτύξει πλούσια επιχειρηματική δράση, φέρεται να έχει πρόσβαση στην Αλ Κάιντα (μετά την αποκάλυψη της σχέσης του με Σαουδάραβα επιχειρηματία ο οποίος έχει διασυνδέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση), είναι αμερικανοσπουδαγμένος, του αρέσει η άνετη ζωή και σαν καλός μουσουλμάνος δεν βάζει στο στόμα του οινόπνευμα. Ο μικρότερος γιος του Τούρκου πρωθυπουργού εμπλέκεται σε σκάνδαλα διαφθοράς, κατάχρησης δημόσιου χρήματος, αλλά και σε αθέμιτες παρεμβάσεις στο περιεχόμενο των ΜΜΕ. Ο γενικός εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης έχει ήδη εκδώσει ένταλμα σύλληψης σε βάρος του ως αρχηγού εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό το προσωπικό κέρδος.

Μάλιστα πριν από έναν χρόνο υπήρξαν έντονες φήμες ότι για ένα διάστημα είχε αποδράσει στη Γεωργία προκειμένου να διαφύγει τη σύλληψη. Ο ίδιος θεωρεί ότι αυτός και η οικογένειά του έχουν γίνει στόχος των αντιπάλων της κυβέρνησης Ερντογάν που θέλουν να τους καταστρέψουν.Είναι παντρεμένος με τη Ρεϊγιάν Ουζέρ, κόρη κοσμηματοπώλη της Κωνσταντινούπολης. Στον γάμο του ένας από τους μάρτυρες ήταν ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το πλήρες όνομά του είναι Νετσμεντίν Μπιλάλ Ερντογάν. Παντρεύτηκε την αγαπημένη του σε ηλικία 22 ετών. Ο γάμος του ήταν «από χρυσάφι», όπως είχαν γράψει πολλές τουρκικές εφημερίδες, ένας πριγκιπικός γάμος. Ο Μπιλάλ σπούδασε στο Χάρβαρντ. Στις ΗΠΑ έζησε για πολλά χρόνια με την οικογένειά του, τους δύο γιους του και τη σύζυγό του. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο αδερφός του διαθέτει ναυτιλιακή εταιρεία στην οποία έχει βάλει πόδι και ο Μπιλάλ. Δεν του αρέσει να γιορτάζει με τυμπανοκρουσίες το Νέο Ετος, ασπάζεται πλήρως τις ιδέες του πατέρα του και ήταν φανατικός υποστηρικτής του έκπτωτου ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι.
Κλείσιμο

Οταν άνοιγε σαμπάνιες στο Κολωνάκι

Τον Απρίλιο του 2011, ο μικρότερος γιος του Ερντογάν άνοιγε γαλλικές σαμπάνιες στην Αθήνα. Ο Μπιλάλ βρέθηκε σε γνωστό bar-restaurant στο Κολωνάκι, κουνούσε τα πόδια του στον ρυθμό της μουσικής, χαμογελούσε συνέχεια, έλεγε ότι έχει πολλή πλάκα, και όλα αυτά πίνοντας μόνο νερό όπως κάθε καλός μουσουλμάνος. Σύμφωνα με τα γκαρσόνια του μπαρ, ήταν αρκετά γενναιόδωρος αφήνοντας καλά φιλοδωρήματα. Για τους φίλους του είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων και για όσους τον φθονούν η ήρεμη δύναμη, έχοντας βεβαίως τις πλάτες του μπαμπά. Ο πατέρας Ερντογάν είχε πει ότι αν αποδειχθεί πως κάποια από τα παιδιά του σχετίζονται με το σκάνδαλο διαφθοράς που αποκαλύφθηκε στη χώρα, θα τα αποκληρώσει. Προς το παρόν, όμως, τους δίνει οδηγίες... Στην Τουρκία, ακόμα και οι πέτρες γνωρίζουν ότι στο ίδρυμα «Turgev», όπου προεδρεύει ο Μπιλάλ, Τούρκοι επιχειρηματίες έχουν κάνει καταθέσεις εκατομμυρίων. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Cumhuriyet», ο μικρότερος γιος του Ερντογάν εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το αξίωμα του πατέρα του. Από τότε που ο Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία, τον Μάρτιο του 2003, απέκτησε τίτλους ιδιοκτησίας εστιατορίων, κοσμηματοπωλείων και ινστιτούτων αισθητικής στην πατρίδα του. Με τον αδερφό του Μπουράκ αγόρασαν μάλιστα μία πολυτελή έπαυλη στο προάστιο Kisilki της Κωνσταντινούπολης, αξίας 400.000 δολαρίων.

Για τη «Hurriyet» ο Μπιλάλ φέρεται επίσης να είναι ιδιοκτήτης ενός πολυτελούς διαμερίσματος στη Νέα Υόρκη. Το μεγαλύτερο κοσμηματοπωλείο που διαθέτει βρίσκεται στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ενώ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Zaman», είναι ιδιοκτήτης εμπορικών καταστημάτων όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και στο δεύτερο σπίτι του, τις ΗΠΑ. O μικρότερος γιος του Ερντογάν είναι μεταξύ των ιδρυτικών στελεχών, αλλά και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος υπηρεσιών Παιδείας και Νεολαίας (Turgev), το οποίο επωφελήθηκε από τις παράνομες δραστηριοτήτες του δημάρχου της συνοικίας Φατίχ της Κωνσταντινούπολης, Μουσταφά Ντεμίρ. Η αποκάλυψη του μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς που φέρνει σε δεινή θέση τον Ταγίπ Ερντογάν, απειλώντας ακόμα και την πολιτική του καριέρα, επιβεβαιώνει τη λαϊκή ρήση που θέλει το μήλο να πέφτει κάτω απ' τη μηλιά.


Δεξί χέρι στις «βρομοδουλειές» του πατέρα του
Ο Μπιλάλ Ερντογάν φέρεται να είναι το δεξί χέρι του πατέρα του - αν όχι στενός συνεργός στις «βρομοδουλειές» του. Σε ηχητικά ντοκουμέντα που αποκαλύφθηκαν στο YouTube ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να δίνει σαφείς οδηγίες στον γιο του, τη 17η Δεκεμβρίου του 2013, για να μην πιαστούν στη φάκα, με τον Μπιλάλ να τον ρωτάει με σιγανή φωνή: «Μα πού να μεταφέρουμε τα χρήματα, μπαμπά;». Ο Τούρκος πρωθυπουργός φέρεται να τον κατευθύνει για να ξεφορτωθεί όσο το δυνατόν συντομότερα 1 δισ. δολάρια και να τα μεταφέρει σε συγκεκριμένα μέρη προκειμένου να μην εντοπιστούν από τις τουρκικές αρχές, που έχουν ξεκινήσει έρευνα για το πολύκροτο σκάνδαλο με τις μίζες. Αρχικά ο πατέρας του τον ενημερώνει για την έφοδο της αστυνομίας σε σπίτια συνεργατών τους και τις συλλήψεις και του ζητεί να μηδενίσει τα τεράστια χρηματικά ποσά που βρίσκονται κρυμμένα σε διάφορα σπίτια. Ο Μπιλάλ τού απαντά ότι έχει τα λεφτά που του έδωσε ο ίδιος, και τότε ο Τούρκος πρωθυπουργός του λέει να τα απομακρύνει.

Προκειμένου μάλιστα να τον βοηθήσει, στέλνει εκεί και την αδελφή του, Σουμεγέ. Στο βίντεο ακούγεται και η φωνή της συζύγου του Ερντογάν, Εμινέ, να προτείνει τη μεταφορά κάποιων χρημάτων σε κάποιον Μπεράτ! Η 17η Δεκεμβρίου του 2013 είναι η μέρα που ξεκίνησε η μεγάλη επιχείρηση της τουρκικής αστυνομίας και των εισαγγελέων κατά κυβερνητικών στελεχών με την κατηγορία της διαφθοράς. Τότε η αστυνομία είχε προχωρήσει σε συλλήψεις τριών γιων υπουργών και πολλών ατόμων του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Και προτού προλάβει κανείς να ακούσει τα πρώτα ηχητικά, ακολουθούν και άλλα στα οποία ο Ερντογάν προτρέπει τον Μπιλάλ να μην αποδεχθεί μίζα 10 εκατ. δολαρίων γιατί τη βρίσκει μικρή σε σχέση με την εξυπηρέτηση που έκανε. «Μην τα πάρεις. Ο,τι μας υποσχέθηκε, αυτό πρέπει να μας φέρει. Αν δεν το φέρει, δεν υπάρχει λόγος», λέει η φωνή στο νέο βίντεο που ανέβηκε στο YouTube.  Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η φωνή ανήκει στον Ερντογάν και τα λεγόμενά του φέρονται να αφορούν τη «χορηγία» από τον Σιτκί Αγιάν, ιδιοκτήτη της Som Petrol, εταιρεία στην οποία χορηγήθηκαν φορολογικά κίνητρα για την κατασκευή νέων αγωγών πετρελαίου από το Ιράν. «Οι άλλοι τα φέρνουν.

Γιατί δεν μπορεί να τα φέρει; Τι νομίζουν ότι είναι αυτή η δουλειά; Αλλά μην ανησυχείς, θα πέσουν στην αγκαλιά μας», εμφανίζεται να λέει ο Τούρκος πρωθυπουργός στον μικρότερο γιο του. Οι συνομιλίες αναρτήθηκαν στο YouTube εκείνο το βράδυ, στη σκιά δημοσιευμάτων του φιλοκυβερνητικού Τύπου που υποστηρίζουν ότι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες χιλιάδων ατόμων -ανάμεσά τους ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών, πολιτικοί, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι- υποκλέπτονταν τα τελευταία τρία χρόνια με συμμετοχή του δικτύου Γκιουλέν, πνευματικού ηγέτη του κινήματος Χιζμέτ και υπ’ αριθμόν 1 εχθρού του Τούρκου πρωθυπουργού. Και μπορεί μέχρι σήμερα το σκάνδαλο να μην είχε θορυβήσει ιδιαίτερα τους υποστηρικτές του Ερντογάν, ωστόσο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης εμφανίζει σημάδια κάμψης. Εν όψει των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου, οι πολιτικοί αναλυτές προεξοφλούν ότι τα ηχητικά που καίνε τον Τούρκο πρωθυπουργό και την οικογένειά του θα αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό... Οι εσωκομματικοί ανταγωνιστές του Ερντογάν θεωρούν ότι πρόδωσε τις αρχές των ισλαμιστών, ενώ οι κεμαλιστές τον περιμένουν χρόνια στη γωνία για να πάρουν το αίμα τους πίσω. Μέχρι πρότινος τον προστάτευε η δημοτικότητά του.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, όμως, βρίσκεται πλέον στην κόψη του ξυραφιού. Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά. Ποια μπορεί να είναι η μοίρα ενός λαού που πίστεψε έναν ηγέτη που μαζεύει μίζες μοιράζοντας δημόσιες δουλειές; Τι πατέρας είναι αυτός που εμπλέκει στις «βρομοδουλειές» του τα παιδιά του; Ποιο θα είναι το τέλος αυτού του πατέρα και ηγέτη; Ξεκινώντας από την τελευταία ερώτηση, ο επονομαζόμενος και «σουλτάνος Ερντογάν» πιθανότατα θα χάσει την εξουσία, η οικογένειά του και ο ίδιος θα βρεθούν αντιμέτωποι με της φυλακής τα σίδερα και στη γείτονα το πιθανότερο είναι να κλιμακωθεί η πολιτική κρίση. Για την ώρα οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη, μέσω Διαδικτύου, καθώς τα επίσημα ΜΜΕ της Τουρκίας δείχνουν στην καλύτερη περίπτωση ζαλισμένα.

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στο στόχαστρο των ΜΜΕ
Πέρυσι τα τουρκικά ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι το ίδρυμα του Μπιλάλ Ερντογάν «Turgev» απέκτησε κρατική γη στην περιοχή Φατίχ της Κωνσταντινούπολης σε πολύ καλή τιμή. Λέγεται ότι για να συμβεί αυτό πληρώθηκαν μίζες ύψους 3 εκατ. δολαρίων. Για τους Τούρκους εισαγγελείς ο Μπιλάλ Ερντογάν ίδρυσε «παράνομη οργάνωση», με απώτερο στόχο την εξασφάλιση κερδών μέσα από παράνομες δραστηριότητες, στις οποίες όμως ποτέ δεν χύθηκε άπλετο φως.

Ο εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης Μουαμάρ Ακά, ο οποίος είχε επιφορτιστεί με την έρευνα για το σκάνδαλο και λέγεται ότι ανήκει στο σύστημα του Γκιουλέν, του υπ’ αριθμόν 1 εχθρού του Ερντογάν, έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Μπιλάλ. Οι αστυνομικοί όμως αρνήθηκαν να τον συλλάβουν πιθανότατα εκτελώντας εντολές ανωτέρων τους. Ωστόσο, τουρκικές εφημερίδες είχαν παραθέσει μια λίστα των επιχειρηματιών που έχουν καταθέσει χρηματικά ποσά στο ίδρυμα του Μπιλάλ, το ύψος των οποίων κυμαίνεται από 100.000 έως 200 εκατ. λίρες. Η υψηλότερη καταγεγραμμένη κατάθεση, ύψους 200 εκατ. λιρών, πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία «Royal Protocol», η οποία φέρεται να σχετίζεται με τον Σαουδάραβα επιχειρηματία Γιασίν αλ Καντί. Ο Αλ Καντί είχε κατηγορηθεί στις ΗΠΑ ως χρηματοδότης της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα, όπως και ο συνέταιρός του Οσάμα Κουτούμπ, αλλά και Τούρκοι επιχειρηματίες, όπως ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ciner, Μεχμέτ Φατίχ Σαράκ. Σημειώνεται ότι ο ιδρυτής του ομίλου Turgay Ciner είναι γνωστός για τις στενές του σχέσεις με τον πρωθυπουργό Ερντογάν. Το σκάνδαλο Ετιλέρ ήταν η τελευταία αποκάλυψη που αφορούσε τη συμμετοχή του 34χρονου Μπιλάλ στην παράνομη μεταβίβαση γης που ανήκε στην Αστυνομική Ακαδημία του Ετιλέρ (ακριβή περιοχή της Κωνσταντινούπολης) σε μια εταιρεία ονόματι Bosphorus 360. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Zaman», η οποία πρόσκειται στον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ισλαμιστή ηγέτη, σε ένα από τα ηχητικά ντοκουμέντα ένας άντρας που υποστηρίζει ότι είναι ο συνέταιρος της Bosphorus 360 Τσενγκίζ Ακτούρκ συνομιλεί με τον Αιγύπτιο επιχειρηματία Ουσάμα αλ Κουτμπ. Bίντεο τα οποία αναρτήθηκαν στο Ιντερνετ αποκαλύπτουν τηλεφωνικές συνομιλίες που έχουν υποκλαπεί και εμπλέκουν τον Μπιλάλ στην παράνομη μεταβίβαση μιας έκτασης γης, η οποία, σύμφωνα με όσα ακούγονται στις συνομιλίες, εκτιμάται ότι έχει εμπορική αξία 1 δισ. δολάρια, αλλά θα πουλιόταν στην Bosphorus 360 χωρίς να προηγηθεί κανενός είδους διαγωνισμός για το ποσό των 460 εκατ. δολαρίων - δηλαδή, το τουρκικό κράτος θα ζημιωνόταν με 540 εκατ. δολάρια.

 Τον Ιανουάριο του 2014 διέρρευσαν στον τουρκικό Τύπο φωτογραφίες του Μπιλάλ Ερντογάν από συνάντησή του με Σαουδάραβα φερόμενο ως χρηματοδότη της Αλ Κάιντα σε ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης. Οι φωτογραφίες δείχνουν τον Μπιλάλ μαζί με τον επιχειρηματία Γιασίν αλ Κάντι, τον οποίο οι ΗΠΑ έβαλαν πριν από έναν χρόνο στη μαύρη λίστα με τους χρηματοδότες της Αλ Κάιντα. Ο Κάντι, που επισκέπτεται συχνά την Αγκυρα και στη συγκεκριμένη περίπτωση συνοδευόταν από άντρες της ασφάλειας του πρωθυπουργού, συναντήθηκε με τον Μπιλάλ για να συζητήσουν την υπόθεση Ετιλέρ. O Μπιλάλ βρίσκεται πίσω και από άλλες σκοτεινές δουλειές του πατέρα του. Σύμφωνα με πηγές των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, όπως αναφέρει η αμερικανική «World Tribune», τον Δεκέμβριο του 2013 η Τουρκία γίνεται η κύρια πηγή χρηματοδότησης της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς, αντικαθιστώντας το Ιράν. Τις επαφές με τα μέλη της οργάνωσης τα έχει αναλάβει -ποιος άλλος- ο μικρότερος γιος του Ερντογάν, ο οποίος φέρει και το όνομα του μέντορα του πατέρα του και πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Νετσμεντίν Ερμπακάν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης