Αγγελος Μιχαλόπουλος:Από «Λύκος» στη Wall Street άρχοντας της Ιου

Η ζωή του θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο χολιγουντιανής ταινίας, 
ωστόσο ο Αγγελος Μιχαλόπουλος ενδιαφέρεται μόνο για την υλοποίηση 
του οράματός του: να μετατρέψει το νησί σε επίγειο τουριστικό παράδεισο. 
Η μεταμόρφωση της Ιου σε... Μαλδίβες έχει ξεκινήσει με την κατασκευή 
ενός σύνθετου (οικολογικού) ξενοδοχειακού συγκροτήματος

Το αλλόκοτο βιογραφικό του περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα: ετερόκλητες δραστηριότητες όπως το καράτε και η ζωγραφική, τον πλουτισμό ως αυτοδημιούργητου παράγοντα της Wall Street, αλλά και αθρόες επενδύσεις στη γη της Ιου. Ωστόσο, το πραγματικό -και ρομαντικό- όραμα του βαθύπλουτου Αγγελου Μιχαλόπουλου είναι η αξιοποίηση του γραφικού νησιού των Κυκλάδων με βασικό σύνθημα την «ήπια ανάπτυξη». Μάλιστα, ο Ελληνας επιχειρηματίας έχει θέσει τον αυτοπεριοριστικό όρο της αναλογίας 1/100 για οτιδήποτε χτίσει στην Ιο. Ετσι, άλλωστε, εξηγείται το ότι έχει ήδη αποκτήσει ένα εντυπωσιακά μεγάλο κομμάτι του νησιού. Αγοράζει πολλή γη για να χτίσει λίγη.

Εως το 2017 θα έχει ανεγερθεί και θα λειτουργεί το μεγαλύτερο -ως προς τη συνολική έκταση- ξενοδοχειακό συγκρότημα της Ιου, συνολικής δαπάνης που εκτιμάται στα 20-25 εκατ. ευρώ. Αυτό όμως αποκαλύπτει ελάχιστα ως προς τις προθέσεις του κ. Μιχαλόπουλου, ο οποίος είναι και ο αποκλειστικός χρηματοδότης του έργου. Διότι ο Ελληνας επενδυτής και πρώην «λύκος της Wall Street» έχει ένα συνολικό όραμα για το νησί της Ιου, φιλόδοξο αλλά αυστηρά προσηλωμένο στον σεβασμό της φυσικής και πολιτισμικής του ταυτότητας.

Ακολουθώντας μεθόδους που εφαρμόστηκαν στο «Costa Navarino» -π.χ. μεταφορά δεκάδων ελαιόδεντρων από την Πελοπόννησο, σχεδόν αποκλειστική χρήση φυσικών υλικών από το έδαφος της Ιου κ.λπ.-, ο κ. Μιχαλόπουλος οραματίζεται περισσότερο την προστασία του νησιού παρά την τουριστική ή επιχειρηματική του εκμετάλλευση. Μια πρόσφατη απόφαση του ΥΠΕΚΑ ουσιαστικά δίνει το πράσινο φως στην έναρξη υλοποίησης αυτού του μεγαλόπνοου και μακροπρόθεσμου σχεδίου αναβάθμισης της Ιου σε έναν προορισμό μοναδικής αίγλης για ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου. Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης υπέγραψε κοινή υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και τη λειτουργία «Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος» στην περιοχή Κουμπάρα-Διακοφτό της Ιου.

Σύμφωνα με το σχέδιο του κ. Μιχαλόπουλου, το θέρετρο που πρόκειται να κατασκευάσει περιλαμβάνει ξενοδοχείο κλασικού τύπου, κατηγορίας πέντε αστέρων και τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, συνολικής χωρητικότητας 249 κλινών. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν το απαραίτητο πολυτελές κέντρο αναζωογόνησης (spa), καθώς και διάφορα υποστηρικτικά έργα, όπως μονάδα αφαλάτωσης, δημιουργία μαρίνας, κολυμβητικές δεξαμενές, εσωτερικό οδικό δίκτυο, έργα υποδομών (ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, αποχέτευσης), πάρκινγκ, γήπεδα αθλοπαιδιών κ.ά.Η έκταση στην οποία θα ανεγερθεί το θέρετρο φτάνει τα 275.642,50 τ.μ., ένα πολύ μικρό μέρος της οποίας θα καλυφθεί από οικοδομήματα. 

Ηδη από το 2012 το ΥΠΕΚΑ είχε καταρχήν ταχθεί στο πλευρό του κ. Μιχαλόπουλου, γνωμοδοτώντας θετικά για την πρότασή του σχετικά με τη δημιουργία του υπερσύγχρονου ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Το υπουργείο τόνιζε τότε ότι η Ιος ανήκει στα νησιά που θεωρούνται «αναπτυσσόμενες περιοχές, με περιθώρια ανάπτυξης ήπιου και εναλλακτικού τουρισμού». Αυτή ήταν και η απάντηση στις αντιρρήσεις διαφόρων φορέων, όπως το WWF (Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση) που αντιτίθεται στις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες του κ. Μιχαλόπουλου, επικαλούμενοι την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Ιου. Σε όλα αυτά, όμως, ο κ. Μιχαλόπουλος απλώς αντιτάσσει τη λατρεία του για το νησί - αλλά και τα φοινικόδεντρα, τα οποία φροντίζει να υψώνονται σε κάθε κομμάτι γης που αξιοποιεί, επιβάλλοντάς τα ως προσωπικό του σήμα κατατεθέν.

Καλλιτέχνης και οικογενειάρχης

Ο «Αρχοντας της Ιου», όπως -δικαιωματικά σχεδόν- θα αποκαλείται στο μέλλον ο κ. Μιχαλόπουλος, γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1962. Εως την ηλικία των 18 ετών έζησε στην Αθήνα, φοιτώντας στο Κολλέγιο Αθηνών. Κατόπιν μετοίκησε στις ΗΠΑ, όπου σπούδασε Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ. Παράλληλα όμως, ήδη από τα εφηβικά του χρόνια, είχε γίνει παγκοσμίως γνωστός κάνοντας πρωταθλητισμό στο καράτε.

Αμέσως μετά τις πανεπιστημιακές σπουδές του ρίχτηκε στο καθαυτό money making, εμπλεκόμενος με το χρηματιστήριο. Στο ντελίριο του πακτωλού των εκατομμυρίων που έρρεαν στις χρηματαγορές, αυτό που με τόση φαντασμαγορία απέδωσε ο Μάρτιν Σκορσέζε στον «Λύκο της Wall Street», ο κ. Μιχαλόπουλος, παρόλο που ήταν μόλις 22 ετών, άρχισε να ξεχωρίζει. Στις δεκαετίες του '80 και του '90 οι ετήσιες απολαβές του ξεπερνούσαν τα 10 εκατ. δολάρια, κατακτώντας ένα όνειρο που ελάχιστοι από όσους είχαν ως επάγγελμα τη μεσολάβηση στις συναλλαγές του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης θα κατάφεραν να πραγματοποιήσουν σε όλη τους τη ζωή.

Η απόφαση όμως να εγκαταλείψει τη Wall Street, η επιστροφή στην Ελλάδα και η δημιουργία οικογένειας, ταυτόχρονα με τα μάγια που του έκανε το νησί της Ιου, άλλαξαν μια για πάντα τη ζωή του κ. Μιχαλόπουλου. Τα τελευταία χρόνια έχει αποσυρθεί στην Ελλάδα, τον ιδανικό κατά την άποψή του τόπο για να αφιερωθεί στην ανατροφή των πέντε παιδιών του. Τα τέκνα Μιχαλόπουλου είναι τέσσερα κορίτσια και ένα αγόρι, τρίδυμα και δίδυμα, ηλικίας 20 και 16 ετών, ενώ ο γάμος του με την κυρία Βάσω Πετρίδη μετρά 32 χρόνια ευτυχούς συζυγικού βίου. Η κυρία Πετρίδη, άλλωστε, στήριζε πάντα τις ιδέες και τα επιχειρηματικά τολμήματά του, είτε αυτά αφορούσαν την άλωση της Wall Street είτε την αξιοποίηση της Ιου. 

Σήμερα, εξάλλου ο άλλοτε δραστήριος χρηματιστής αποφάσισε, μετά τον επαναπατρισμό του, να δώσει διέξοδο στην καλλιτεχνική του φύση ασχολούμενος εντατικά με τη ζωγραφική και τη συγγραφή. 

Τον χειμώνα μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στην Αθήνα και την Ιο, ενώ το καλοκαίρι εγκαθίσταται μόνιμα στο νησί, απολαμβάνοντας θαλάσσιες εκδρομές με το ιστιοπλοϊκό του σκάφος, αλλά και την ομορφιά του τοπίου - όλο και μεγαλύτερο μέρος του οποίου, πλέον, του ανήκει.
 
Ερωτευμένος με το νησί

Ο έρωτάς του για την Ιο ήταν κεραυνοβόλος και τον κυρίευσε έπειτα από ένα ταξίδι που έκανε στο νησί πριν από 10 χρόνια με τη σύζυγό του. Τόσο η κυρία Πετρίδου, ως γόνος οικογένειας με παράδοση στην καλαισθησία, καθώς τα φερώνυμα καταστήματα υποδημάτων ήταν ανέκαθεν ταυτισμένα με την έννοια της κομψότητας, όσο και ο ίδιος ο κ. Μιχαλόπουλος μαγεύτηκαν από την ομορφιά του νησιού και τη γενικότερη easy going χαλαρή ατμόσφαιρα. Διαπίστωσαν ότι ο τουρισμός και η ανάπτυξη συγκεντρώνονταν σε ένα πολύ μικρό κομμάτι, αφήνοντας το μεγαλύτερο μέρος της παρθένο.

Ταυτόχρονα, όμως, η γεωγραφική θέση της Ιου, τόσο κοντά σε παγκοσμίως δημοφιλή και αντιστοίχως πολυσύχναστα νησιά όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος, σήμανε συναγερμό για την απειλή μιας στρεβλής ανάπτυξης, προσαρμοσμένης στον χαρακτήρα ενός καταναλωτικού τουρισμού. Ο κ. Μιχαλόπουλος, ως άνθρωπος που βάσισε την επιτυχία του στη διορατικότητα, διέκρινε μεν αμέσως τις δυνατότητες ανάπτυξης της Ιου, ταυτόχρονα όμως και το πόσο κινδυνεύει να χάσει τον γραφικό της χαρακτήρα. Γνωρίζοντας επίσης ότι τα χρόνια που θα ακολουθούσαν είναι εξαιρετικά δύσκολα για τις χρηματαγορές, ο Ελληνας επιχειρηματίας αποφάσισε να επενδύσει την περιουσία του σε γη.

Από το 2003 άρχισε να αγοράζει τεράστιες εκτάσεις, φτάνοντας σήμερα -πάντα σύμφωνα με πληροφορίες- να κατέχει ακίνητα που αντιστοιχούν στο 25% του νησιού. Ο πάλαι ποτέ Μίδας των αμερικανικών χρηματιστηρίων, αθόρυβα και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, αγόρασε κάθε είδους κομμάτια γης, από παραθαλάσσια οικόπεδα έως βουνοκορφές. Κάτοικοι της Ιου εκτιμούν ότι ολόκληρη η περιοχή από το Μαγγανάρι έως τον Μυλοπότα, ίσως και ευρύτερα, είναι δική του - κάτι που μοιάζει ασύλληπτο, καθώς γίνεται λόγος για το μεγαλύτερο κομμάτι από το κέντρο ως το νότιο άκρο του νησιού.

Πάντως, τα κτήματα του πρώην χρηματιστή διακρίνονται εύκολα λόγω των φοινικόδεντρων. Λόγω κάποιας ιδιαίτερης συμπάθειας για το συγκεκριμένο είδος του φυτικού βασιλείου, ή επειδή το απώτερο όραμά του είναι η μεταμόρφωση της Ιου σε Μαλδίβες, ο κ. Μιχαλόπουλος επιμένει να σημαδεύει την έγγεια επικράτειά του με τη φύτευση φοινίκων. Οπως αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Γιώργος Μπούρτζος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας 105 Ανώνυμη Τουριστική & Τεχνική Εταιρεία Εκμετάλλευσης Ακινήτων μέσω της οποίας δραστηριοποιείται στην Ιο ο κ. Μιχαλόπουλος, «σε αντίθεση με άλλα νησιά του Αιγαίου, η Ιος είχε μείνει ανεκμετάλλευτη. Η ομορφιά της ήταν που έφερε τον Αγγελο Μιχαλόπουλο εδώ. Οραματίστηκε και προσπάθησε να αξιοποιήσει αυτή την παρθένα γη δίχως να αλλοιώσει την αυθεντικότητα και την ιδιαιτερότητά της.

Φυτέψαμε 55.000 δέντρα, εκ των οποίων 7.000 ελιές αλλά και φοίνικες -εξάλλου μία από τις αρχαίες ονομασίες της Ιου ήταν Φοινίκη. Συλλέγουμε επίσης 5 εκατομμύρια λίτρα νερού σε μεγάλες δεξαμενές προκειμένου τα δέντρα να ποτίζονται αλλά και να προστατεύονται από πυρκαγιές. Οργανώνουμε δραστηριότητες που αναδεικνύουν και ταυτόχρονα προστατεύουν την παράδοση του χώρου. Συγκεκριμένα, οργανώνουμε εκδρομές ώστε οι επισκέπτες να γνωρίσουν την παρθένα φύση της ενδοχώρας και να δώσουν άλλη διάσταση στις διακοπές τους. Φτιάξαμε σε διάφορα μέρη του νησιού μποστάνια, όπου ο τουρίστας μπορεί σε πέτρινες ειδικές κατασκευές να δοκιμάσει παραδοσιακά φαγητά από φρέσκα προϊόντα. Προσπαθούμε γενικώς να συμβάλλουμε στην ανάδειξη της Ιου και της ομορφιάς της. Εχουμε δώσει χρήματα στο τυροκομείο, προσπαθούμε να βοηθήσουμε το Λιμενικό, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική για να προστατευθεί η περιοχή όσο γίνεται». 

Σχετικά με τη νέα επένδυση, ο κ. Μπούρτζος εξηγεί ότι «έχουμε ήδη δημιουργήσει ένα εστιατόριο με πέτρα και ξύλο, με τις ίδιες ακριβώς προδιαγραφές βάσει των οποίων θα κατασκευαστούν οι 40 σουίτες. Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε ιδιωτικότητα στον επισκέπτη, ενώ θα υπάρχει και ειδική πρόσβαση τύπου ντεκ για τα σκάφη. Το spa που έχουμε σχεδιάσει θα είναι υπερσύγχρονο και πολυτελές έτσι ώστε να προσφέρει στους επισκέπτες μια εναλλακτική λύση, καθώς θα λειτουργεί και εκτός της υψηλής τουριστικής περιόδου. Συνολικά, οι τουρίστες θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τις φυσικές ομορφιές σε ένα παρθένο μέρος, αλλά με τα πιο υψηλά στάνταρ διαμονής, κάτι που έως σήμερα δεν υπήρχε στο νησί. Οσον αφορά στις τιμές, σκοπό έχουμε να επεκτείνουμε την τουριστική σεζόν ούτως ώστε ο κόσμος να έρχεται στην Ιο οποτεδήποτε, όχι μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Πάντως, σε καμία περίπτωση οι τιμές μας δεν θα φτάνουν εκείνες της Μυκόνου και της Σαντορίνης».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr